tiez je zaujimave, ze ustava zarucuje kazdemu pravo na zivot. uz zhluk buniek v tele matky sa povazuje za dostatocny na to, aby mohol dedit v pripade smerti napr. otca . ale nie je dostatocny na to, aby mal to najzakladnejsie ludske pravo - na zivot? sa mi to zda byt odveci
Som za potraty ale iba v prípadoch keď je dieťa nevyvinuté alebo má nejakú telesnú vadu(väčšinou aj psychickú v takých prípadoch) a aj v prípadoch znásilnenia ale inak nie za nerozvážnosť matky že spí v 17 rokov kto vie s kým tak to ju neospravedlňuje nech znáša aj následky a nech sa aj stará aspoň skôr dostane rozum a dospeje s decka.
@Feex8 Náš zákon je vo veľa prípadov blbo podaný(vysvetlení) vo veľa prípadov si aj protirečí sa ani nečuduj. Je pravda že život vznika spojením pohlavných buniek ale zase kedy je to človek to je otázne. A trestné je len keď sa život zoberie človeku a nie embryu alebo plodu a ešte záleží od plodu viď predchadzajúci môj komentár tam som napísal ktoré potraty tolerujem a ktoré nie!
Je to len a len vec matky, ona bude musieť to dieťa porodiť, 9 mesiacov ho v sebe nosiť a následne za neho celý život niesť zodpovednosť ( aspoň by teda mala).
Preto si myslím, že je to len a čisto rozhodnutie ženy.
Áno určitú úlohu môže zohrať aj partner(otec) pokiaľ sa k tomu od začiatku stavia odmietavo a s odporom je malá pravdepodobnosť podľa mňa že by sa žena rozhodla mať dieťa sama (zvlášť ak nato nemá zázemie a finančnú situáciu)
povedať len potraty sú zlé a sú to vraždy nestačí. A nejaké sprosté bilboardy alebo kresťanskí fanatici mávajúci transparentmi ničomu nepomôžu, každá žena, ktorá sa rozhodne podstúpiť prerušenie si je vedomá čo robí aj sebe aj svojmu nenarodenému plodu.
som proti potratom......aj ked ma niekedy privadzaju do pochyb nejake vaznejsie okolnosti ktore s tym suvisia....ale myslim si ze vzdy sa sa najst nejake racionalne riesenie....zabit male nevinne stvorenie?!!!to je asi najnehumannejsi cin aky poznam!!!
@11 legalny potrat je mozne vykonat myslim do 12 tyzdnov, alebo tak nejako ... dieta moze mat okolo 10 cm to je uz aj proti mojej logike, ze ide len o nejaky cudny zhluk buniek, ved to dieta sa uz vyvija, hybe sa v matkinom tele. vravis, ze trestné je LEN keď sa život zoberie človeku a nie embryu alebo plodu, suhlasim, ale ja sa snazim poukazat na to, ze ak je to embryo a plod dostatocne "zrele" aby dokazalo byt dedicom majetku, preco by nemohlo mat aj to prirodzene pravo na zivot. zvratenost systemu
aj ked su pripady, kedy by sa potrat - aspon z mojho pohladu dal akceptovat - a to ci pri znasilneni, alebo pri ohrozeni matkinho zivota... ak je dieta nevyvinute alebo ma telesnu vadu, stale su tu uz spominane hniezda zachrany
Je to na matke. Keby sa ja dostanem do takej situácie tak už teraz v mojich rokoch by som si to decko nechala. Keby sa do takej situácie dostanem v 15 - 16 asi by som si to nenechala.
nemyslím si, že keď ide žena na potrat a dieťa je ešte len v zárodku, je to vražda. To dieťa je ešte nenarodené a prvé dva mesiace má žena právo sa rozhodnut ci to dieta je pripravena vychovat alebo nie.a zas rodit deti a davat ich vsetky na adopciu tiez nie je riesenie, takže ja som za potraty...ved ziadna zena nejde na potrat len tak, ale uvazi ci to stoji za to, takze si myslim ze je spravne nechat to na nej
taky isty ako na eutananziu a kedze sa tu tieto diskusie v periodickom intervale opakuju, tak si najdite starsie diskusie a takmer v kazdej jemoj nazor napisany..
proste obe su to vrazdy hoc sa ich ludia snazia nazvat "peknymi" menami..
Som za všetkými desiatimi. Žena by mala právo na výber. V opačnom prípade sa rodí kopec nechcených detí, ktoré končia v decákoch a podobných zariadeniach.
Som proti - pretože žena má právo na výber do momentu, kedy s niekým ľahne do postele. Potom je to len "záchrana" spackanej voľby a neschopnosti. A tie reči, že sú to zhluky neviem čoho... - držal niekto z tých čo sú za, v ruke? ...že vraj som nechutná? Prečo? Veď pokračujme nielen vo verbálnych siláctvach... ! Pochybujem, že človek za by mal toľko guráže ako tých rečí, za svojim vlastným monitorom. Keď som bola v nemocnici, dievčina po potrate plakala. Nie je ľahké preniesť sa cez takéto rozhodnutie. Každopádne žena, ktorá zoberie svojmu (povedzme budúcemu) dieťaťu život, musí byť lady zo železa a rečami o zhlukoch buniek si len podpláca svedomie....
Manajas dobre ... ale zober si takúto situáciu máš 17 už si sexuálne aktívna čiže šukáš ako králiček no nemôžu ti predpísať antikoncepciu (dúfam že je to splrávne pretože niečo. tak šukáš cez kondómy . kondúm sa roztrhne si nabúchaná ... čo teraz ... si na strednej to dieža bue vychovávať tvoja mama v horšompo rípade ho nebude mať kto vychovať chalan ktorý ťa nabúchal ho nebue cieť tak sa jednoducho na teba vykašle si v tom sama ... ty nemáš budúcnosť ono nemá budúcnosť... čo tka sa na to takto pozerať
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
Kedy povoliť potraty?
Ako zabezpečiť nezneuživanie ...
čo takto rizikové tehotenstvá ? tam by som urcite potrat povolil
Také že sa decko má narodit 15rocnej otom by som tiež uvažoval...
Som rád že otomto nemusím rozhodovať ....
Preto si myslím, že je to len a čisto rozhodnutie ženy.
Áno určitú úlohu môže zohrať aj partner(otec) pokiaľ sa k tomu od začiatku stavia odmietavo a s odporom je malá pravdepodobnosť podľa mňa že by sa žena rozhodla mať dieťa sama (zvlášť ak nato nemá zázemie a finančnú situáciu)
povedať len potraty sú zlé a sú to vraždy nestačí. A nejaké sprosté bilboardy alebo kresťanskí fanatici mávajúci transparentmi ničomu nepomôžu, každá žena, ktorá sa rozhodne podstúpiť prerušenie si je vedomá čo robí aj sebe aj svojmu nenarodenému plodu.
aj ked su pripady, kedy by sa potrat - aspon z mojho pohladu dal akceptovat - a to ci pri znasilneni, alebo pri ohrozeni matkinho zivota... ak je dieta nevyvinute alebo ma telesnu vadu, stale su tu uz spominane hniezda zachrany
Slovensko má väčšiu úmrtnosť ako pôrodnosť :p a kto z nás by tu bol keby sa naša mama rozhodla pre potrat ? NIKTO
Ale to je na tebe či to budeš považovať za dieťa alebo nie...
proste obe su to vrazdy hoc sa ich ludia snazia nazvat "peknymi" menami..