Afrika sa zacala kolonizovat neskor,nebolo tam tolko zlata resp.bolo ale nevedelo sa o tom a belochov tam zije hodne hlavne v JAR a kedysi aj Rhodesii dnes Zimbabwe
@zmrdak ma ale vtedy sa o nich este nevedelo,napr.o juznu Afriku nemal okrem holandanov nikto zaujem ale akonahle sa objavilo zlato hned tam nabehli briti
Neodporujem ti, v podstate kým si sa to neopýtal tak sa nad tým nezamyslím, ale to čo sa pýtaš si dáva samo aj odpoveď - tiež tomu nerozumiem
Ale zas na druhej strane, zamyslime sa, Amerika (hlavne oblasť USA má podnebie podobné Európe, takže to by dávalo zmysel, že sa FR a GB a podobní nechceli trepať do tropických končín a keď sa zrazu objavilo miesto, kde sa dalo o 12:00 aj vychádzať na slnko, hneď ho šli kolonizovať.
Nikdy som tam nebol, ale nie je takéto "biele" miesto aj Juhoafrická republika? minimálne tam teda je o hodne viac bielych než inde a celkom by to pod škrtlo túto moju na rýchlo vymyslenú teóriu
@hetfield áno, ale ide hlavne o to, že nie vždy sa kolonizovalo za účelom zlata. V prvom rade bola na vtedajšie podmienky Európa premnožená a ľudí bolo treba niekde vysídliť. V prvom rade sa hľadali zdroje, ktoré sú nutné k prežitiu. Všetko ostatné sa potom na to naviazalo.
Navyše to zlato našli preto, lebo investovali do výskumu na danom území. Otázne je, prečo neskúmali tak dôkladne aj Afriku.
Hlavne si myslím preto že Afrika je s Európou spojená a naše choroby im preto nerobili až také problémy a Amerika bola úplne izolovaná tisícročia takže tam ich naše choroby alebo alkohol dostali. A druhá vec je pásmo. USA leží cca na rovnakej rovnobežke ako Európa to znamená že je to vhodné prostredie na pestovanie našich plodín(a aj naopak). Pričom obchod aj ľudia primárne putovali po rovnobežkách(Preto aj Amerika nedosiahla takú civilizačnú explóziu, preto rozdiel medzi Severo a Juho americkými Indiánmi)
Práveže to podľa mňa je tak trochu naopak a práve afrika utrpela v istom zmysle ťažšiu ujmu ako Indiáni.
Myslím, že Afrika dopadla tak ako dopadla kvôli šetreniu a zisku a že v tom zohrali svoju ulohu aj technológie a vojenská vyspelosť. Pôvodný Američania boli podľa mňa o dosť zdatnejší bojovníci a mali možnosť sa lepšie brániť, k tomu keď sa spojilo niekoľko kmeňov proti spoločnému nepriateľovy, bola na svete solídna armáda, problémom pri organizovaní takýchto armád a celkov je, že v prípade porážky je zabitá naraz veľká časť kmeňov a zvyšok ostáva neschopní sa brániť. Afrika zväčša až taká vyspelá v tomto nebola takže bola podmanená, kmene sa toľko neorganizovali, respektíve nemali možnosť sa organizovať, keďže na nich často z ničoho nič vybehli vycvičený vojaci národných armád, čo im umožnilo miesto decimovania zajať ľudí a využiť týchto zajatcov a prostriedky oblasti, ktorú si podmanili na zveľaďovanie vlastného bohatstva. Pri Amerike bola dôležitá pôda a rozvoj v Afrike len zisk a nadvláda. Nebolo tam v podstate čo rozvíjať a okolo baní tiež nepotrebovali staviať mestá. Pôvodné obyvateľstvo im bane vyťažilo a postavilo železnice na jeho prepravu, často za takých podmienok aké si zrejme človek nevie ani predstaviť. Bolo proste nevýhoné postupovať rovnako ako pri Amerike, nehovoriac koľké výhody plynuli pre "civilizovaní svet" z vývozu otrokov.
V prvom rade preto, že severná Afrika bola pod vplyvom Maurov a až v čase Kolumba sa ich podarilo z Európy vyhnať. Zvyšok Afriky tvorili púšte alebo pralesy, kde číhali nepriateľské kmene, choroby a divoké zvieratá. Iba južná Afrika bola ako tak kolonizovaná. Amerika, aspoň tá severná, mala veľmi nízku hustotu zaľudnenia, niekde som čítal, že na jej rozlohe žilo iba 5 miliónov indiánov. Počasie bolo mierne, nebezpečné zvieratá takmer žiadne, indiáni ďaleko, exotické choroby ich tiež neohrozovali, takže Európania mohli expandovať relatívne bezpečne. A o zlato išlo iba v Južnej Amerike, kde boli veľké indiánske ríše. na severe boli maximálne tak väčšie kmene, ale ani tie netvorili nejaku systematickú vládnu štruktúru, takže ani to zlato nemohli organizovane pozhŕňať a načo by im aj bolo, keď žili väčšinou kočovným životom a väčšina kmeňov nemala trvalé sídla.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
Neodporujem ti, v podstate kým si sa to neopýtal tak sa nad tým nezamyslím, ale to čo sa pýtaš si dáva samo aj odpoveď - tiež tomu nerozumiem
Ale zas na druhej strane, zamyslime sa, Amerika (hlavne oblasť USA má podnebie podobné Európe, takže to by dávalo zmysel, že sa FR a GB a podobní nechceli trepať do tropických končín a keď sa zrazu objavilo miesto, kde sa dalo o 12:00 aj vychádzať na slnko, hneď ho šli kolonizovať.
Nikdy som tam nebol, ale nie je takéto "biele" miesto aj Juhoafrická republika? minimálne tam teda je o hodne viac bielych než inde a celkom by to pod škrtlo túto moju na rýchlo vymyslenú teóriu
Navyše to zlato našli preto, lebo investovali do výskumu na danom území. Otázne je, prečo neskúmali tak dôkladne aj Afriku.
A inak kolonialisti skapínali aj v USA, najmä zo začiatku, keď sa učili pestovať a museli odvracať útoky Indiánov.
A Austrália ti nič nehovorí ? Tam je tiež teplo a 1000x nehostinnejšie než Afrika.
dufam,ze uz tu nebudem
Myslím, že Afrika dopadla tak ako dopadla kvôli šetreniu a zisku a že v tom zohrali svoju ulohu aj technológie a vojenská vyspelosť. Pôvodný Američania boli podľa mňa o dosť zdatnejší bojovníci a mali možnosť sa lepšie brániť, k tomu keď sa spojilo niekoľko kmeňov proti spoločnému nepriateľovy, bola na svete solídna armáda, problémom pri organizovaní takýchto armád a celkov je, že v prípade porážky je zabitá naraz veľká časť kmeňov a zvyšok ostáva neschopní sa brániť. Afrika zväčša až taká vyspelá v tomto nebola takže bola podmanená, kmene sa toľko neorganizovali, respektíve nemali možnosť sa organizovať, keďže na nich často z ničoho nič vybehli vycvičený vojaci národných armád, čo im umožnilo miesto decimovania zajať ľudí a využiť týchto zajatcov a prostriedky oblasti, ktorú si podmanili na zveľaďovanie vlastného bohatstva. Pri Amerike bola dôležitá pôda a rozvoj v Afrike len zisk a nadvláda. Nebolo tam v podstate čo rozvíjať a okolo baní tiež nepotrebovali staviať mestá. Pôvodné obyvateľstvo im bane vyťažilo a postavilo železnice na jeho prepravu, často za takých podmienok aké si zrejme človek nevie ani predstaviť. Bolo proste nevýhoné postupovať rovnako ako pri Amerike, nehovoriac koľké výhody plynuli pre "civilizovaní svet" z vývozu otrokov.