v podstate všetky atletické plemená môžu robiť agility... ale ak chceš aby sa pes učil čo najrýchlejšie tak treba vyberať aj medzi inteligentnejšími plemenami... border kólia, pudel (pri nich si môže vybrať veľkosť od veľkého po toy), austrálsky ovčiak, bradáč (tiež máš na výber veľkosti) ... a tak rôzne.
máš nejaké obľúbené plemeno alebo nejakú predstavu čo okrem agility by si chcel so psom robiť? to by sa potom ľahšie vyberalo.
Mne ide hlavne o to agility, s výcvikom psov nemám žiadne skúsenosti, takže tak. Som prvák na kynole v KE, na škole kopec super ľudí, ktorí sa tomu venujú a sú ochotní pomôcť a 2/3 z nich majú NO.
je to v podstate jedno, videla som už fakt hocijaké od toy pudla po dobermana aj útulkáčov ale pokial nemáš skúsenosť s výcvikom psa vôbec bude to ťažšie keďže najprv budete musieť ovládať základné povely
@lucky165 aj NO môže byť ak chceš a keď študuješ kynológiu tak sa to naučíš ako s ním pracovať a všetko. a na nete vieš nájsť aj kopú článkov o výchove a výcviku psa. a skús si prečítať aj o povahách jednotlivých plemien a sám prídeš na to ktoré sa ti bude najviac pozdávať. a keď ti nezáleží na tom aké plemeno to bude môžeš aj kríženca z útulku. popýtaš sa na nejakého atletického psíka, čo sa rád učí nové veci. isto sa taký nájde
@lucky165 Najvhodnejšie na agi sú plemená aktívne, plné energie, ľahko a radi spolupracujúce s človekom (tzv. pracovná inteligencia) a s dobrou telesnou stavbou.
Z veľkotných agility kategórií odporúčam tieto plemená:
1. mini - šeltia, papillon, pudel
2. medium - šeltia, pudel
3. large - borderka
Samozrejme aj iné plemená, ale ak hľadáš špeciálne na agi, tak tieto. Vlastne by som to zúžila na šeltiu a borderku Veľa šťastia pri výbere!
A teda ak sa rozhodneš pre čistokrvného, najlepšie keď budeš hľadať takú chovku, kde aj rodičia a predošlé generácie sú športovo vedení a úspešní v agi
@lucky165 Nie je za čo, tiež som sa venovala nejaký čas agility A v budúcnosti tiež si chcem určite zaobstarať šeltiu a venovať sa s ňou aktívne agility. Alebo nejakého prítulného útulkáča. Najlepšie oboje Uvidím ešte.
@lucky165 Tak to je borderka najlepší výber ist Len treba sa pripraviť na to, že sú naozaj mimoriadne náročné na vybitie energie a psychické zamestnanie. Doslova také tie neunaviteľné psy, čo by stále chceli "pracovať" Ak nemajú dosť stimulov, môže sa stať, že sa začnú chovať deštruktívne.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
12 komentov
máš nejaké obľúbené plemeno alebo nejakú predstavu čo okrem agility by si chcel so psom robiť? to by sa potom ľahšie vyberalo.
Z veľkotných agility kategórií odporúčam tieto plemená:
1. mini - šeltia, papillon, pudel
2. medium - šeltia, pudel
3. large - borderka
Samozrejme aj iné plemená, ale ak hľadáš špeciálne na agi, tak tieto. Vlastne by som to zúžila na šeltiu a borderku Veľa šťastia pri výbere!