@fxx este ze si to priznas ... ale musim uznat, aj ked to ma vyuzite v realnom zivote, tak su to poriadne kktiny ... nechavam tuto vedu niekomu inemu, ja ju fakt nemusim
Takže cez sínus a kosínus sa vynašli autá a žiarovky?
btw. Podobne ako fxx nevidím reálne využitie..kde v živote ti to dajú vypočítať,ak nejdeš na nejákú matematickú výšku? okrem školy to nepoužiješ nikde,samozrejme ak sa nechystáš vynájsť google glass...
Ale ona chcela ten príklad vypočítať,nie čítať či je to potrebné,alebo nie
veď bez toho nie si schopný ani dopočítať uhly a strany v blbom trojuholníku goniometrické funkcie (sinus, cosinus tangens ...) to máš základy takmer pre všetky výpočty od elektrotechnických cez mechanické bez toho by ani nebolo možné navrhnúť žiadnu zložitejšiu konštrukciu (mosty výškové budovy .....) murár s kelňov v ruke už dostane naprojektované výkresy myslíš že si to konštruktér vycucá z prsta na to sú zložitejšie výpočty ale bez základov sa nepohneš
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
25 komentov
To je hlavne chyba nášho školstva že žiaci nevidia využitie matematiky v reálnom živote
my mám chvala bohu takého matikára ktorý nám vždy hodí príklad buď z programovania alebo dačo z ekonomiky a pod. Hneď je to 1000x zaujímavejšie.
Takže cez sínus a kosínus sa vynašli autá a žiarovky?
btw. Podobne ako fxx nevidím reálne využitie..kde v živote ti to dajú vypočítať,ak nejdeš na nejákú matematickú výšku? okrem školy to nepoužiješ nikde,samozrejme ak sa nechystáš vynájsť google glass...
Ale ona chcela ten príklad vypočítať,nie čítať či je to potrebné,alebo nie
Takze ten super prispevok si napisal klavesnicou? Dobre tomu chapem?
Ono sa to nepočíta cez graf ale cez kvadranty vies?
postup je trivialny
napr pre prvy
2 sin (5x-π/4) = √2
najprv si to upravis do tvaru sin(..)=...
sin (5x-π/4) = √2/2
potom urcis comu sa rovna prava strana
pre √2/2 je to π/4
potom z argumentu vypocitas x
5x-π/4=π/4
5x=π/2
x=π/10
hotovo
www.RSko.cz/upload/up/9759_Scan0024.jpg
samozrejme, a este ku kazdemu bude treba priratat aj periodu 2pi*n, takze tych rieseni bude nekonecno. ja som to ukazal len ako zjednoduseny postup.
veď bez toho nie si schopný ani dopočítať uhly a strany v blbom trojuholníku goniometrické funkcie (sinus, cosinus tangens ...) to máš základy takmer pre všetky výpočty od elektrotechnických cez mechanické bez toho by ani nebolo možné navrhnúť žiadnu zložitejšiu konštrukciu (mosty výškové budovy .....) murár s kelňov v ruke už dostane naprojektované výkresy myslíš že si to konštruktér vycucá z prsta na to sú zložitejšie výpočty ale bez základov sa nepohneš
ďakujem veľmi pekne za pomoc
som rada, že sa tu našiel aspoň jeden človek, kt. bol ochotný pomôcť fakt ďakujem