čo znamená NATIONALITY? národnosť? nebude problém keď kamarát má maďarsku narodnosť - čo som samozrejme zadala, no občiansky má samozrejme slovenský a vlastne doklad na kontrolu som zapísala slovenský občiansky?ďakujem za radu
občianstvo a národnosť sú dve rozličné veci, obe môžu byť úplne iné. Ak sa dostanem kanadské občianstvo budem mať stále slovenskú národnosť. Zoberú Ti to.
@maja123456789 určite, národnosť patrí medzi posledné veci, čo ich zaujímajú...ide hlavne o občianstvo, lebo taký máš pas aké máš občianstvo, národnosť môže byť iná. Don´t worry, lietam pravidelne.
narodnosť je prislusnost osoby k urcitemu narodu. ja si pripadam poriadne tupá určite sa narodil na Slovensku. len oni celá rodina rozprávajú po maďarsky, ževraj má národnosť maďarskú.
no, dovolala som sa na letisko v BA znamená to štátne občianstv idem skúsiť na ryanair stanovisko aby mi to zmenili ževraj to je maličkosť dám vedieť, ahojte zatiaľ
tyvoleeeeeee co tu riesite je TOTALNE jedno aku mas narodnost preboha
akoze ked som sa narodil v izraeli a mam izraelsku narodnost a na slovensku som ziskal obcianstvo tak nemozem lietat ci co? takato kravina by ma v zivote nenapadla
celkovo ryanair ma na k*kote dost veci, taketo bludy nebude nikto riesit. jednoducho sa narodil na SR, je madar, no boze. zatkne vas policia a pojdete do basy
@jeko národnosť nie je práve o tom, kde si sa narodil... človek, ktorý sa narodil na Slovensku môže mať kľudne maďarskú národnosť a pritom občianstvo SR.
Nečítal som diskusiu, tak sorry za prípadné duplicitné komentáre, ale národnosť je len niečo, čo si každý náhodne zvolí sám na základe svojej preferencie pre určitú národnostnú skupinu... Ak si napr. počas sčítania zvolím mongolskú národnosť, tak sa to berie tak, že sa cítim kultúrne spätý s mongolmi, nikoho nezaujíma moja...
Ale pozor! treba poznamenať, že pojmy nationality a citizenship nie sú v právnych poriadkoch mnohých štátov rozlišované, neviem ako je to v Írsku, ale napr. v UK je nationality širší pojem pre občianstvo zahŕňajúci aj osoby, ktoré nežijú v UK, ale napr. v štátoch s väzbami na UK (hong kong atď - asmozrejme za špeciálnych podm.
Ak je v tom liste kolonka nationality a citizenship, tak potom nech do nationality uvedie svoju národnosť (aj keď nechápem na čo by im bola takáto info), ak je tam len nationality na 100% ide o občianstvo, takže nech tam uvedie svoje občianstvo a nie národnosť, pretože občianstvo je relevantná skutočnosť pre prepravcu, národnosť v zásade nepodstatná...
@jeko národnosť nemá s miestom narodenia absolútne nič spoločné...
V zásade ju možno určovať dvoma spôsobmi, ktoré by som nazval
1. objektívne
2. subjektívne
Objektívne národnosť určujú napr. sociológovia, keď skúmajú problematiku súvisiacu s Rómami... Títo ľudia (sociológovia) berú za kritériá určujúce ich (rómsku) národnostnú príslušnosť nie ich subjektívny (rómsky) pohľad na otázku príslušnosti k rómskej menšine, ale zaujímajú ich objektívne znaky ako napr. spoločné kultúrne dedičstvo, história, prípadne predkovia, mená a pod.
Subjektívne hľadisko... To je to o ktorom som hovoril... Samotná osoba rozhodne ku ktorej národnosti patrí... Preto napr. máme v SR desiatky osád, kde žijú, z hľadiska historického, jazykového, kultúrneho, teda objektívnych kritérií; Rómovia, ale na sčítacích listoch z tejto osady nájdeš len samých Slovákov
@jeko Asi sa to podľa ničoho neodvodzuje. Mám napríklad kamarátku, ktorá má oboch rodičov maďarskej národnosti, ale ona má národnosť slovenskú... Tak je to fakt také...confusing
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
ostane na letisku a hotov
nejaká národnosť mi príde ako bezpredmetný údaj, keďže toto na dokladoch ani nemáš uvedené...
ALE môžem sa mýliť
a šak nedá sa to ešte zmeniť?
cez "manage my booking" sa takéto údaje meniť nedajú?
akoze ked som sa narodil v izraeli a mam izraelsku narodnost a na slovensku som ziskal obcianstvo tak nemozem lietat ci co? takato kravina by ma v zivote nenapadla
Ale pozor! treba poznamenať, že pojmy nationality a citizenship nie sú v právnych poriadkoch mnohých štátov rozlišované, neviem ako je to v Írsku, ale napr. v UK je nationality širší pojem pre občianstvo zahŕňajúci aj osoby, ktoré nežijú v UK, ale napr. v štátoch s väzbami na UK (hong kong atď - asmozrejme za špeciálnych podm.
Ak je v tom liste kolonka nationality a citizenship, tak potom nech do nationality uvedie svoju národnosť (aj keď nechápem na čo by im bola takáto info), ak je tam len nationality na 100% ide o občianstvo, takže nech tam uvedie svoje občianstvo a nie národnosť, pretože občianstvo je relevantná skutočnosť pre prepravcu, národnosť v zásade nepodstatná...
Ja som si to odvodzoval od slova narodiť, ale zjavne som sa mýlil.
Takže pardón za nesprávny koment.
V zásade ju možno určovať dvoma spôsobmi, ktoré by som nazval
1. objektívne
2. subjektívne
Objektívne národnosť určujú napr. sociológovia, keď skúmajú problematiku súvisiacu s Rómami... Títo ľudia (sociológovia) berú za kritériá určujúce ich (rómsku) národnostnú príslušnosť nie ich subjektívny (rómsky) pohľad na otázku príslušnosti k rómskej menšine, ale zaujímajú ich objektívne znaky ako napr. spoločné kultúrne dedičstvo, história, prípadne predkovia, mená a pod.
Subjektívne hľadisko... To je to o ktorom som hovoril... Samotná osoba rozhodne ku ktorej národnosti patrí... Preto napr. máme v SR desiatky osád, kde žijú, z hľadiska historického, jazykového, kultúrneho, teda objektívnych kritérií; Rómovia, ale na sčítacích listoch z tejto osady nájdeš len samých Slovákov