Ahojte,chcem sa spýtať či má pedagóg(učiteľ/ka) právo na čítanie SMS a súkromných správ?
Preto že dnes sa v nasej triede stalo že učiteľka zobrala spolužiačke papier na ktorí si písali také súkromné veci. Učiteľka to začala pred celou triedou čítať.Keď som jej povedal že nato nemá právo tak začala po mne kričať. Tak preto sa chcem
SMS určite nemá právo, z papiera nevim, v prvom rade si na hodine nemá čo písať iné veci ako učivo, čiže zo strany tej spolužiačky určite prišlo k porušeniu školského poriadku.
Horšie sa stalo u nás na základke. Jedno dievča (cigánka) mala vlastný denník a ten jej nejako vypadol z tašky a učiteľka jej ho zdvihla že jej ho podá, no keď videla že denník, asi ju to zaujalo a začala si kúsik čítať a tam boli zrovna popísané nadávky na tú učiteľk, že aká je to pi*a a podobne. A za to odviedla to dievča k riaditeľovi. Na toto určite nárok nemala. Na ten tvoj prípad si myslím že aj mala. Lebo nerobila na hodine čo bolo treba
precitat si to moze, ale neviem, ci ma narok to citat nahlas pred ostatnymi. podla mna to uz moze byt povazovane za nicenie dobreho mena, verejne ponizovanie a zosmiesnovanie. na to ucitel pravo nema!
@tunidlo v princípe žiaden. Ale skutočnosť je taká, že tie SMS sú už akosi zakomponované v zákone, že ich čítanie bez súhlasu dotyčného, je považované za narúšanie súkromia. Dokonca ani rodičia na to nemajú právo bez súhlasu dieťaťa. Ba dokonca ani na čítanie správ na takom FB nemajú právo
Ničenie dobrého mena je krásny pojem v tomto kontexte.
Inak, je veľmi diskutabilné, či je zrovna to verejné čítanie najlepším možným riešením, ale ešte horšie sa mi zdá utvrdiť v decku predstavu, že ak sa toto stane, má sa zamerať na to, akým spôsobom učiteľ narušil jeho sväté právo narúšať hodinu.
ak to bol papierik a písali si to počas hodiny tak si myslím že dobre spravila ! u nás sa to tiež pár krát stalo a vždy ma zaujímalo čo bolo na tom papieriku keď ho niekomu zobrala ..... každopádne na hento právo mala ... ale ak ide o sms tak by to nemala robiť !!!
Učiteľ v tomto prípade spravil chybu... U nás, keď som ešte chodil na základku, a stalo sa takéto niečo, tak učiteľ zobral papierik a zahodil do koša, to čítanie pred celou triedou bola chyba...
ALE, v prvom rade si nemáte čo písať cez hodiny lístočky a namiesto hľadia chyby v iných sa skúsiť pozrieť aj na seba.
P.S.: Absolútne nezávidím učiteľom - pracovať za tú almužnu, plus s deckami aké teraz sú, a keď sa niečo stane, podľa žiakov je vždy vinný učiteľ, a v tejto dobe ešte rodičia nabehnú do školy vynadať učiteľovi... Kedysi? Spýtaj sa babky alebo dedka, aké autority boli učitelia...
ONA na to právo má, ale nemá právo to čítať pre celú triedu.. maximálne tak pre seba...
stalo sa to aj mne v šiestej triede... a učiteľka (hnusná krava, neznášala som ju, vždy si na mňa zasadla) to čítala iež nahlas, povedala som jej, že to nesmie, vynadala mi..
povedala som to mame a ona samozrejme mi najskôr vynadala, že si nemám písať lístočky ale dávať na hodine pozor, ale beztak nemá právo to čítať pre celú triedu...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
18 komentov
Horšie sa stalo u nás na základke. Jedno dievča (cigánka) mala vlastný denník a ten jej nejako vypadol z tašky a učiteľka jej ho zdvihla že jej ho podá, no keď videla že denník, asi ju to zaujalo a začala si kúsik čítať a tam boli zrovna popísané nadávky na tú učiteľk, že aká je to pi*a a podobne. A za to odviedla to dievča k riaditeľovi. Na toto určite nárok nemala. Na ten tvoj prípad si myslím že aj mala. Lebo nerobila na hodine čo bolo treba
Ale citat to pred celou triedou moc pedagogicke nie je
Ale radšej ako hľadanie chyby v učiteľovi odporúčam nepísať si cez hodinu na papieriky.
Inak myslím, že kým sa nestane niečo vážne, tak s tým, že učiteľ na niečo nemá právo, nič nedosiahneš.
Ničenie dobrého mena je krásny pojem v tomto kontexte.
Inak, je veľmi diskutabilné, či je zrovna to verejné čítanie najlepším možným riešením, ale ešte horšie sa mi zdá utvrdiť v decku predstavu, že ak sa toto stane, má sa zamerať na to, akým spôsobom učiteľ narušil jeho sväté právo narúšať hodinu.
na hento právo NEMALA
To je ako keby ja prídem za tebou, zoberem ti nejákú tvoju osobnú vec z tvojim textom, a ked' si to neželáš začnem to čítať pred ľud'mi.
ALE, v prvom rade si nemáte čo písať cez hodiny lístočky a namiesto hľadia chyby v iných sa skúsiť pozrieť aj na seba.
P.S.: Absolútne nezávidím učiteľom - pracovať za tú almužnu, plus s deckami aké teraz sú, a keď sa niečo stane, podľa žiakov je vždy vinný učiteľ, a v tejto dobe ešte rodičia nabehnú do školy vynadať učiteľovi... Kedysi? Spýtaj sa babky alebo dedka, aké autority boli učitelia...
stalo sa to aj mne v šiestej triede... a učiteľka (hnusná krava, neznášala som ju, vždy si na mňa zasadla) to čítala iež nahlas, povedala som jej, že to nesmie, vynadala mi..
povedala som to mame a ona samozrejme mi najskôr vynadala, že si nemám písať lístočky ale dávať na hodine pozor, ale beztak nemá právo to čítať pre celú triedu...