Bože čo človeka donúti vymyslieť takúto anketu a tomuto podobné...vyber si koho zabiješ,musíš,vyber si koho zachrániš,nemôžeš oboch a takéto...........????
@mm47 Človeka, húsenice sú predsa mierumilovné stvorenia, ktoré nám pomáhajú a ľudský život sa v žiadnom smere neprevyšuje nad húsenicou a človek svojím skurveným, hovädským správaním chce predsa vždy všetko len pre seba, proste hnusné, zlé, ľudstvo, hnusné kurvy.
Odpoveď by bola ešte jasnejšia keby ta húsenica bola v aute.
Budem parafrazovat, niektorych ludi z predchadzajucej (hadajte ktorej) ankety:
.
"Akí ste tu niektorí múdri a stopercentne presvedčení o nadradenosti PSIEHO života nad tym mravčím."
.
"ludia su vzdy presvedceni o nadradenosti PSIEHO zivota nad zivotom mravca."
.
"Veta: "Psí život je psí život." Holt, to je argument, proti ktorému sa nedá namietať, nie?"
.
"Neviem kde prisiel clovek na nezmysel, ze PES je nadradeny vsetkym mravcom a ze jeho zivot ma vacsiu hodnotu ako zivot mravca?"
Jak tak kukam nejak z vas ta zasadovost vyprchala, a tak ako ste predtym hlasali o neexistujucej nadradenosti akehokolvek zivota, dokazete teraz bez najmenisch problemov odpisat mravca pred psom. Mravec nie je zviera? Mravce su o nieco menej nez psi? Podla coho tak usudzujete? Podla inteligencie? Podla prinosu pre svet? Podla krasy? Ak je to tak, mozme analogicky povedat, ze zivot bohatsich, krajsich, mudrejsich ludi ma vacsiu hodnotu, nez zivot tych ostatnych ludi nie?
@testbug Ak ťa smiem poprosiť, neparafrázuj moje myšlienky bez toho, aby som o tom vedel, a ak tak urobíš, označ aj moje meno, nech to vidím. Ak by si zapojil k namáhaným orgánom okrem očí aj mozog, možno by si doňho dostal signál, že som nezahlasoval ani za jednu z možností, takže parafráza nie je na mieste. Len som relativizoval to, čo každý berie ako samozrejmé, pretože sa mi to ako samozrejmé ani zďaleka nezdá. Ale to ti asi nejako ušlo, keďže tvoje ponímanie sveta je očividne celkom čiernobiele a podstatne jednoduchšie. Príjemnú zábavu.
chcel si nou povedat ze vrazda je vzdy vrazdou? a ze nerozlisujes medzi vrazdou hocakeho stvorenia takze by si sa citil rovnako pri vrazde hoccakeho stvorenia? preco je mi to tazke uverit, keby si taky bol naozaj tak by som ta obdivoval.
@testbug Ber to tak ze pes ma viac neuronov ako mravec ktory o sebe ani nevie a clovek ich ma dost nato aby ho sralo ked ho cchu zabit , pes sa ti bude aj branit ale mravec ne
@mm47 pri strete s mravcom z ineho druhu ci mraveniska inej kralovnej mravec zacina bojovat, neviem za co mozno za svoj zivot za kralovnu za zradlo blbosti, bojuje o svoj zivot rovnako ako my, nevies co preziva. velkost mozgu nieje dolezita. je taktiez mozne ze mravce nerozmyslaju ako jedinec ale cela spolocnost naraz. pri strete cloveka a mravca ma bohuzial ten mensi nulove sance na obranu. preto sa ti zda ze sa vobec nebranil ked ho rozdrtis prstom. ako ked teba rozjebe rozpadajuca sa budova.
@testbug Áno? Dobre, že je to jasné aspoň tebe, lebo mne teda nie; ak áno, je dosť možné, že by som zahlasoval, ale možno sú tam tie možnosti aj na niečo iné, ozrejmi mi to. Inak do budúcnosti by som radil viac sledovať, než do niečoho zabrdneš, alebo sa aspoň trochu pozrieť hlbšie pod povrch vecí, v mojom komente som nemyslel len konkrétny vzťah ľudský život - psí život, ale pochyboval som o zakorenenom pocite nadradenosti človeka nad ostatnými formy života všeobecne.
inak ak tato anketa navazuje na tu o psovi a cloveku v aute ma jednu chybu, nieje vobec podobna pretoze tato je o umyselnom zabiti kde nehraju rolu city. proste ide o to co sa cloveku menej hnusi alebo co mu da menej roboty je to skor o vypocitavosti a logike. je to chladnokrvna vrazda. co na rozdiel ta predosla anketa mala nadviazat na city v cloveku, tam sa jedinec ma rozhodnut podla toho co mu povie jeho srdce a co rozum. neviem kolko ludi sa riadi citmi a kolko rozumom. rozum tu predstavuje ego takze ludia co myslia viac na svoje problemy zachrania zivot cudzieho cloveka ludia ktori su precitliveny a maju problem s naviazanostou na urcite veci zvierata ludi sa rozhodnu pre to co im udrzi citovu stabilitu. aj za cenu trestneho stihania pre neposkytnutie pomoci cloveku v nudzi.
@mm47 poviem to takto nerobi mi radost nicit nieco co sa sklada z rovnakej hmoty ako ja, a na zaciatku to bolo tam kde ja. ked nemam potrebu tych mravcov vrazdit tak to zamerne robit nebudem. a nerobi mi ani radost viest diskusiu z niekym kto je ironicky a nemieni nijak spolupracovat v konstruktivnej diskusii. adieu.
@pernik mozno nie, pochopil som ju takto: mm47 chcel ukazat na to ze pri rozhodovani nehra rolu nic a kazdy mravec clovek pes su z hladiska odosobnenia rovnaki kandidati na prezitie.
mozno este chcel vysmiat ludi ktori sa mylne domnievaju ze moze byt niekto viac ale pritom mi stale nieco hovori ze tomu on sam neveri.
pochybujem ze mi budes chciet vysvetlit ako si to pochopil ty ale aspon ta o to poziadam, ak som vedla tak mi povedz ako som ju mal pochopit mne to neublizi a kludne si dam povedat
Predošlá anketa práveže súvisela s citmi (preto tam bol aj tvoj domáci miláčik, ku ktorému máš vztah, ktorého lubiš, aj keď ti, čo nemajú roky domáce zvieratko to asi nepochopia).
Teda či vyhra rozum (záchrana človeka) nad citmi (záchrana psa, ktorého máš rád).
To, že tam vznikla hádka o tom, či je ľudský život rovnocenný s tým psím je už jednoducho Birdz
nam resp u starkych sa nejako vykotilo plno tych malich cervenych mravcov, boli vsade, v chlebe, cukre dokonca aj vo VHSkach, najradsej by som bol keby vsetky zomreli
mne je ľúto aj mravca aj psa. Nebudem predsa zabíjať mravca len preto že je menší ako pes a nebudem vidieť v jeho očiach strach ktorý bude mať keď zbadá moju topánku. Jednoducho preto väčšina zvolila mravca lebo kôly takému zvieraťu nebude mať výčitky svedomia (je ľahšie zabiť mravca a ľudia nepoznajú život mravcov takže ak niekoho nepoznám tak im môže byť ukradnutý život nejakého mravca(aspoň u väčšiny ľudí žijúcich na zemi ktorý myslia iba na seba to tak platí) ale nevidím iný dôvod prečo by mravec mal byť menej cenný na tejto zemi ako pes.
mravce neznasam.. kedysi som ich len ignorovala.. ale ked ma raz z nicoho nic len tak dostipali a zacali mi robit zle,tak som sa zacala branit a odvtedy ich zabijam..
@testbug Pozri..napisal si, ze AK BY SI MUSEL ZABIJAT...takze...keby som si vybral psa...zacal by si do mna prudit, ze preco psa ? Ci je mi mravec nadradenejsi ? Je to absolutne jasne, ze si vyberiem mravca...mravec nerozmysla....pri smrti by menej trpel, jeden mravec svojej skupine nechyba (pes ano - majitelovi, alebo svojej rodine), je to jednoduchsi organizmus...Takze si otazku poloz takto...vies si realne predstavit, ze by si si vybral psa a mravca nechal zit ? Pes je menejcenny, treba ho zabit ? No a ten tvoj priklad s ludmi...Keby si si MUSEL VYBRAT...koho zabijes ? Choreho stareho bezdomovca v otrhanych satach, alebo uspesneho podnikatela s rodinou a velkym majetkom. Teraz mi povedz koho by si si vybral keby si ich mal vedla seba...niekoho, kto sam svoj zmysel zivota nema (podobne ako mravec) alebo ho stratil, alebo niekoho, kto by niekomu chybal ? Chces mi povedat, ze by si realne zabil toho podnikatela s rodinou a bezdomovca nechal zit ? Ked ten bezdomovec mozno neprezije ani dalsiu zimu ? Tu nejde o nadradenost zivota...to je len vyber vhodnejsej moznosti.
uz to vidim! napadol ma zly utocny mravec. otrhol mi kus nohy. mam pri sebe noz a bodnem ho do krku. to nedava logiku! sak keby ma napadol pes a inak sa nezachranim urcite ho zabijem. inak moznosti jak noha! gratulujem toto sa muselo dlho rodit v niecej hlave.
@method@66 tak potom keby bola otazka ci radcej babätko, alebo dospeleho cloveka zabijes radcej babätko, a to preto, ze este nevnima okolity svet tak ako dospely clovek? lebo este nerozmysla?
@jaro1991 no, ak by boli obaja zdravi, mali rodinu...tak...fuha no neviem, je to tazke, ale asi dieta by prezilo, lebo este ani nedostalo sancu zit...mravec sa nevyvinie, ale dieta ano.
@testbug dobra anketa, to s tym vysvetlenim je super... je to hrozne ze takto to vyzera ako keby mal mravcek mensiu hodnotu ale tak ja keby si musim vybrat ze koho nejde tu o to ze mravec je menejcenny ale o to ze to je rychlejsie
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
78 komentov
menej práce...
@9 @etelnair
@etelnair
Odpoveď by bola ešte jasnejšia keby ta húsenica bola v aute.
.
"Akí ste tu niektorí múdri a stopercentne presvedčení o nadradenosti PSIEHO života nad tym mravčím."
.
"ludia su vzdy presvedceni o nadradenosti PSIEHO zivota nad zivotom mravca."
.
"Veta: "Psí život je psí život." Holt, to je argument, proti ktorému sa nedá namietať, nie?"
.
"Neviem kde prisiel clovek na nezmysel, ze PES je nadradeny vsetkym mravcom a ze jeho zivot ma vacsiu hodnotu ako zivot mravca?"
Jak tak kukam nejak z vas ta zasadovost vyprchala, a tak ako ste predtym hlasali o neexistujucej nadradenosti akehokolvek zivota, dokazete teraz bez najmenisch problemov odpisat mravca pred psom. Mravec nie je zviera? Mravce su o nieco menej nez psi? Podla coho tak usudzujete? Podla inteligencie? Podla prinosu pre svet? Podla krasy? Ak je to tak, mozme analogicky povedat, ze zivot bohatsich, krajsich, mudrejsich ludi ma vacsiu hodnotu, nez zivot tych ostatnych ludi nie?
"mozem jebat ludi. psik nikdy nenapacha tolko zla ako clovek."
Kolko zla napacha mravec, ze ho uprednostnite pred psom?
mozno este chcel vysmiat ludi ktori sa mylne domnievaju ze moze byt niekto viac ale pritom mi stale nieco hovori ze tomu on sam neveri.
pochybujem ze mi budes chciet vysvetlit ako si to pochopil ty ale aspon ta o to poziadam, ak som vedla tak mi povedz ako som ju mal pochopit mne to neublizi a kludne si dam povedat
Autor chcel poukázať na to, že teraz robia oni presne to isté, nadraďujú psí život nad život húsenice.
Pritom si myslím, že prínos svetu, alebo schopnosť rozmýšlať má človek a pes porovnateľný s psom a húsenicou.
myslim ze ta chapem alebo si to aspon chcem mysliet a my dvaja by sme sa asi len pohadali a to nechcem.
Teda či vyhra rozum (záchrana človeka) nad citmi (záchrana psa, ktorého máš rád).
To, že tam vznikla hádka o tom, či je ľudský život rovnocenný s tým psím je už jednoducho Birdz
myslim si ze viete kto je melisko