Ak máte v budúcnosti v pláne postaviť dom prípadne prerobiť starší koľko si myslíte, že vás to finančne vyjde? Budete musieť brať hypotéku, alebo na to máte?
Myslíte si, že je na Slovensku ťažké postaviť dom?
Ja toto nikdy nedokážem a bývať v niečom čo nie je moje nikdy nebudem. necítil by som sa doma. A na Slovensku a s mojou prácou nikdy vlastné mať nebudem.
Veľmi ťažko povedať lebo je zásadný rozddiel, či si kúpim dom v okrese BB, priamo v BB alebo dajme tomu v okolí veľkého mesta (ak by som v budúcnosti migrovala odtiaľto)
Ako to mam vediet kolko by stal ? stal by pokym by nespadol ale nie no stacil by mi maly domcek uplne ze chodba, kuchyna, obyvacka a kupelna a nejaka ta terasa alebo podbranie radsej ako mame teraz a taky akurat dvor a zahrada no netusim kolko by to stalo a vlastne je mi to jedno lebo nikdy dom ani byt kupovat nebudem
Nie je to ťažké. Keď máš peniaze. A záleží od toho ci máš. Vlastný pozemok, či si to dáš postaviť cez firmu na kľúč, alebo si to chceš postaviť sám.. A starší dom neviem ci sa oplatí prerábať.. Teda ja osobne by som sa bála bývať v starom dome, kde neviem kto býval, či tam nebude strasit alebo co
mne stači aj byt ... ale keby som chvel dom tak niečo malé fakt o veľkosti bytu, obytna plocha max 90m2 ... maly pozemok, nejaka terasa + garaž nič naročne, najlepšie niečo nizkoenergetické, bungalov, ktory by bol obyvateľný do par mesiacov, využil by som aj zelené energiu ... ale na koľko by to vyšlo nemam poňatia
v živote dom stavať nebudem, nech sa môj budúci aj na hlavu postaví.. naši jeden postavili a mám dojem, že hotový nikdy nebude, lebo okolo domu je vždy kopa práce
dom ako taký ma bude stáť 200 tisíc plus ešte bolo treba peniaze na pozemok... je t celkom slušná pálka pokiaľ nechceš kokotinu
Do prerábky stariny by som nešla ani za svet.
Tipujem tak 200 000 aj s pozemkom... a asi to vidím na hypotéku, keďže naši mi nič neprispeju ani fuka, nič pre mňa nešetrili a je malá pravdepodobnosť, že vyhrám v lotérii
Dokonca som sprevádzal jednu stavbu pri SC kde sa to podarilo postaviť 4i bungalov za rekordných 53k (mimo garáže, záhrady a plotu), tu už hrali úlohy chyby predajcov materiálu a šťastie
Stavat dom neplanujem a uz vobec nie na Slovensku. Premyslam, ze kupim nejaky byt niekde v Thajsku, alebo na Filipinach. Do 100k sa da najst pekny byt pre dvoch. Hypoteku mi nikto neda, takze jedine cash.
Tak ked staviaš dom a kúpi katalógový projekt, tak tam máš spravidla aj vyčíslené koľko bude stáť materiál na dom a koľko bude stáť stavba na kľúč od spoločnosti, ktorá ti projekt predala.
Samozrejme cenou sa vieš pohybovať v závislosti od toho aké materiály budeš kupovať aj kvádre môžeš kúpiť v druhej triede kvality, obklady tiež atď. môžeš tiež lepšie zjednať cenu v obchode a tak podobne. Veľa vecí si môžeš porobiť sám ak si šikovný.... ale tak samotný dom ktorý má okolo150m2 ak má byť úplne dokončený aj s nábytkom by som rátal tak 100k € (katalógová je tiež zväčša 100k pri takom dome ale len ako holodom) ak si niečo dokážeš porobiť sám a budeš kupovať materiál v strednej triede s tým, že vieš dobre zjednať cenu.
Moji rodicia to dokazali a vyslo ich to na 150 000€ z toho 70 tis. maly nasetrene a zvysok hypoteka no pozemok im prepisala babka co mala a je dost velky...tou sumou som vyjadril komplet dom zariadeny co viem od tatu cize....
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
Do prerábky stariny by som nešla ani za svet.
Dokonca som sprevádzal jednu stavbu pri SC kde sa to podarilo postaviť 4i bungalov za rekordných 53k (mimo garáže, záhrady a plotu), tu už hrali úlohy chyby predajcov materiálu a šťastie
pozemok sme pred 10 rokmi kúpili, to bolo o dosť lacnejšie, stavať sme neskôr začali
Samozrejme cenou sa vieš pohybovať v závislosti od toho aké materiály budeš kupovať aj kvádre môžeš kúpiť v druhej triede kvality, obklady tiež atď. môžeš tiež lepšie zjednať cenu v obchode a tak podobne. Veľa vecí si môžeš porobiť sám ak si šikovný.... ale tak samotný dom ktorý má okolo150m2 ak má byť úplne dokončený aj s nábytkom by som rátal tak 100k € (katalógová je tiež zväčša 100k pri takom dome ale len ako holodom) ak si niečo dokážeš porobiť sám a budeš kupovať materiál v strednej triede s tým, že vieš dobre zjednať cenu.