Ak by ste mohli vlastnit hviezdu, kometu alebo planetku, ako by ste ju nazvali?
Napriklad Antoine de Saint Exupéry sa domnieval ze Malý princ je z planetky B 612. Nikdy sa mi nepacil ten nazov...Aj hvezdarom uz dosla originalita a nazyvaju ich cislami...ako by ste pomenovali vami objaveny vesmirny objekt?
no tak skoro rano ani ja nefungujem ako mam ....NVč1 .....a ja ze preco sa mi to NPč nepozdava ...ale mohlo by byt aj to NPč ale tak by to bola uz Nepotrebna "pipovina" čislo 1
ono ide o to ze ak objavíš nové vesmírne teleso a odošleš ho do IAU automaticky mu bude preradené jeho katalógové číslo, ak chceš objekt aj pomenovať musíš poslať do IAU návrh a oni ti ho musia schváliť,,, ale robí sa to takto len preto aby v mennej konvencii jednoducho nebol bordel alebo 2 objekty z rovnakým názvom...
napr pri hvieze HD 167042 objavíš že ju obieha planéta, nahlásiš svoj objav a planétu automaticky pomenujú tak že k nej priradia písmeno abecedy:
čiže planéta sa bude volať HD 167042b,, ak by mala viac planét pokračuje sa nasledovnými písmenami abecedy....
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
Ale ja by som ju pomenoval podla priatelky, ale momnetlane ziadna nie je takze nic...
s pozdravom Hella...
neviem prečo, ale teraz mi napadlo že: Pipinďur tak asi by som to pomenovala Pipinďur
» en.wikipedia.org/wiki/Astronomic...
ono ide o to ze ak objavíš nové vesmírne teleso a odošleš ho do IAU automaticky mu bude preradené jeho katalógové číslo, ak chceš objekt aj pomenovať musíš poslať do IAU návrh a oni ti ho musia schváliť,,, ale robí sa to takto len preto aby v mennej konvencii jednoducho nebol bordel alebo 2 objekty z rovnakým názvom...
napr pri hvieze HD 167042 objavíš že ju obieha planéta, nahlásiš svoj objav a planétu automaticky pomenujú tak že k nej priradia písmeno abecedy:
čiže planéta sa bude volať HD 167042b,, ak by mala viac planét pokračuje sa nasledovnými písmenami abecedy....
tu máš nejaké príklady
» exoplanets.org/planets.shtml...