Ak by ste tú moc mali, ako by ste riešili situáciu s COVID-19 na Slovensku vy?
Na Matelka sa tu väčšinou hrnie kritika, tak sa pýtam, čo by ste na jeho mieste urobili vy. Aké opatrenia by ste prijali, čo by ste robili s ľuďmi, ktorí prichádzajú z cudzích krajín, čo zatváranie obchodov?
Je uplne jedno co spravi, slovac bude kritizovat tak ci tak. Ked nenariadi ziadne obmedzenia, tak ho budu kritizovat, ze narasta pocet nakazenych a ked sprisni obmedzenia, tak ho budu kritizovat, ze su obmedzovani Slovakovi sa nezavdacis
No v prvom rade by som ľudí, ktorí sa vrátia spoza hraníc nezatvárala do štátnej karantény, keďže tento krok je podľa mňa protiústavný. Domáca karanténa, s tým som nemala a nemám žiadny problém, ale štátna karanténa bol krok vedľa. Na mieste tých ľudí, ktorí v nej boli, podám hromadnú žalobu/ústavnú sťažnosť.
nechápem napríklad prečo sa opatrenia povolili až do tejto formy keď svet vyzerá momentálne ako vyzerá a liek v nedohľadne ( ak vôbec nebude na dve veci)...
chápem že z psych. hľadiska je to asi efektívnejšie takto.. že po opatreniach príde vlna uvoľnení a podobne.. ale to volne cestovanie za hranice mimo práce, hromadné podujatia, kúpaliská atď keď čísla už nejaký ten týždeň stúpajú..wtf..
čiže tak...mne situácia z mája nevadila a mala efektívny dopad...obchody už fungovali a všetko išlo fajn až na pár obmedzení
ale toto je strašné zložitá situácia teraz.. ovládať takú mäsu ľudí a premýšľať čo je vhodné a čo nie a aký to bude mať dopad. nezávidím ani jednému človeku ktorý robi tieto rozhodnutia
za mňa prísnejšie hranice, zase povinná karanténa a sprísniť ( mierne obmedziť zase) hromadne záležitosti a (nateraz) zbytočné rekreačné,voľnočasové záležitosti typu kúpaliska, kiná, koncerty a podobne.. jednoducho opakovať ten časový údaj s tými istými pravidlami keď to bolo pre krajinu čo ss týka čísiel najefektívnejšie..čo bol myslím presne máj ..alebo koniec mája
zamerať sa čisto na prevenciu rizikových skupín, nezatvárať už žiadne obchody a služby, posilniť dohľadávanie kontaktov, držať sa jednej odbornej stratégie a nevyhrážať sa občanom
Cize Isla by som spat na ruska vsade okrem stravovania, kontrolovanie dezinfekcie ruk (uz to nikto nerobi, ked sbskari nepozeraju), hromadne podujatia spat obmedzit, prikazane nahodne testovanie pre ludi z roznych okresov a hlavne sprisnit pohyb cez hranice okrem pendlerov
vdaka statnej karantene sme mali najmensi pocet nakazenych v danom obdobi, krok vedla to zdaleka nie je a prave naopak sa usvedcil ako uspesny vzhladom na to aka mala krajina sme.
spoliehat sa na domacu karantenu je blbost (aspon zo zaciatku), ale moznou volbou po statnej/domacej karantene ako dalsi resp. prvy krok k sprisneniu opatreni sa moze znovu usvedcit.
Proti štátnej karanténe v zásade nič nemám avšak ak už bola povinne nariadená štátom, tak by ju mal plne štát aj preplácať. Máme v dedine chlapov, ktorí sa vracali domov ako kamionisti a v štátnej karanténe strávili 7-10 dní a po 2 mesiacoch im prišlo vyúčtovanie. Sused musel za pobyt v Trenčianskych Tepliciach zaplatiť 97 eur. Pre mnoho rodín z chudobnejších regiónov je to dosť peňazí.
@chirurg No neviem, napríklad v Česku a Rakúsku sa spoliehali na domácu karanténu a že by tu bola situácia nejak obzvlášť tragická, si nemyslím.
Štátna karanténa je protiústavná, nemajú žiadne právo ma zavrieť na izbu s cudzím človekom a ešte ma za to nechať aj zaplatiť.
Nevraviac o tom, že niektorí ľudia sa nakazili práve v tej úžasnej štátnej karanténe. Bol to veľký krok vedľa, nevraviac o tom, že to, či tento krok vôbec bol v súlade s ústavou, spochybňujú aj viacerí právnici.
@tralalibang
v prvom rade nemas sajn ake je zdravotnictvo napr. v rakusku a ako funguje ako taky trening lekarov v cechach oproti slovensku, takze spominat rakusko/cesko je nemiestne.
a samozrejme ze ta maju pravo zavriet, pokial ohrozujes ludi, co by nie
@chirurg Ver tomu, že o českom a rakúskom zdravotníctve mám možno väčší šajn než ty, keďže v jednom štáte žijem a poznám ľudí, ktorí tu študovali medicínu a v druhom mi žije zase rodina Takže viem, že je to tu lepšie než u nás, ale to stále neznamená, že ma majú zatvárať s cudzím človekom. Väčšia prevencia by bola, keby som bola doma v prázdnom byte, kde môžem byť sama.
@tralalibang Z neho si nič nerob. To je asi nejaký namyslený študent medicíny, ktorý si myslí o sebe neviem čo. Už v jednom mojom staršom fóre ukázal aký je to debil.
Do pice, nikdy ma neprestane zarazat a bavit arogantnost medikov
A hej, ako uz bolo spomenute, statna karantena bola nie prave stastny krok plus teda mi prisla dost scestna forma, akou premier komunikoval s verejnostou.
momentálne by som zaviedla kontroly na hranica a dala povinnosť dovolenkárom a pracujúcim (ktorí tu prídu raz za mesiac) mať urobený negatívny test pri vstupe na Slovensko (okrem pendlerov).. keď majú na dovolenku a pracujúci si vedia v zahraničí slušnejšie zarobiť, určite majú aj na test.. pravidelne vyhodnocovať rizikové a nerizikové krajiny a v prípade rizikovej sa podrobiť aj min. 5-dňovej karanténe a ďalšiemu testu... samozrejmosť je zvýšená hygiena a nosiť rúško 15 minút v buse alebo v obchode nikoho nezabije
@tralalibang ty si cela protiustavna.. za normalnych okolnosti ano, nakolko bol vtedy vyhlaseny nudzovy stav. plati Ústavný zákon č. 227/2002 Z. z. clanok 5
Vsetko by som otvoril a nechal volny priebeh tejto vymyslenej nakaze hlavne na tu drbnutu cast nasho naroda... Ale vazne: snazil by som sa pristupovat v komunikacii citlivejsie, tak ako to robi nasa najuzasnejsia prezidentka na svete, nenutil by som pendlerov disponujucich uz s negativnymi testami do statnej karanteny a ked uz, tak by som sa snazil ludi v karantenach izolovat, aby sa nenakazili od svojich spolubyvajucich alebo najlepsie ich poslat hned do domacej karanteny s pohrozenim pravnych dosledkov v pripade nedodrzania nariadenych opatreni... Obmedzil pocet tlacoviek a komunikoval verejnosti na nich to, co je najdolezitejsie. Bol kompetentny a nevyhovaral sa na rozhodnutie inych organov a zabezpecoval vyhotovenie zapisnice na permanentnom krizovom stabe. Ale to neznamena, ze tym chcem povedat to, ze by som to zvladol lepsie ako tato alebo minula vlada.
@patrixo Ďakujem kapitán obvious. Myslíš, že som si ten článok ústavy neprečítala a že som sa o ňom nebavila s právnikmi? Nakoľko viacerých právnikov poznám osobne, tak kým som začala niečo takéto tvrdiť, spýtala som sa na ich názor v tejto veci. Okrem toho sa tak viacero právnikov vyjadrili aj v médiách.
@27
nereagoval by som na nu, ved predsa len zije v zahranici, jej rodina niekde v rakusku/cesku a riesi s pravnikmi karantene opatrenia na slovensku, ved to je na smiech.
expert, ktory usiel zo slovenska a riesi s pravnikmi veci na SR, taki su najlepsi.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
chápem že z psych. hľadiska je to asi efektívnejšie takto.. že po opatreniach príde vlna uvoľnení a podobne.. ale to volne cestovanie za hranice mimo práce, hromadné podujatia, kúpaliská atď keď čísla už nejaký ten týždeň stúpajú..wtf..
čiže tak...mne situácia z mája nevadila a mala efektívny dopad...obchody už fungovali a všetko išlo fajn až na pár obmedzení
ale toto je strašné zložitá situácia teraz.. ovládať takú mäsu ľudí a premýšľať čo je vhodné a čo nie a aký to bude mať dopad. nezávidím ani jednému človeku ktorý robi tieto rozhodnutia
za mňa prísnejšie hranice, zase povinná karanténa a sprísniť ( mierne obmedziť zase) hromadne záležitosti a (nateraz) zbytočné rekreačné,voľnočasové záležitosti typu kúpaliska, kiná, koncerty a podobne.. jednoducho opakovať ten časový údaj s tými istými pravidlami keď to bolo pre krajinu čo ss týka čísiel najefektívnejšie..čo bol myslím presne máj ..alebo koniec mája
Rozumný názor, ale Iginko sa ľuďom radšej vyhráža, lebo mu príliš zachutila moc.
Cize Isla by som spat na ruska vsade okrem stravovania, kontrolovanie dezinfekcie ruk (uz to nikto nerobi, ked sbskari nepozeraju), hromadne podujatia spat obmedzit, prikazane nahodne testovanie pre ludi z roznych okresov a hlavne sprisnit pohyb cez hranice okrem pendlerov
vdaka statnej karantene sme mali najmensi pocet nakazenych v danom obdobi, krok vedla to zdaleka nie je a prave naopak sa usvedcil ako uspesny vzhladom na to aka mala krajina sme.
spoliehat sa na domacu karantenu je blbost (aspon zo zaciatku), ale moznou volbou po statnej/domacej karantene ako dalsi resp. prvy krok k sprisneniu opatreni sa moze znovu usvedcit.
Štátna karanténa je protiústavná, nemajú žiadne právo ma zavrieť na izbu s cudzím človekom a ešte ma za to nechať aj zaplatiť.
Nevraviac o tom, že niektorí ľudia sa nakazili práve v tej úžasnej štátnej karanténe. Bol to veľký krok vedľa, nevraviac o tom, že to, či tento krok vôbec bol v súlade s ústavou, spochybňujú aj viacerí právnici.
v prvom rade nemas sajn ake je zdravotnictvo napr. v rakusku a ako funguje ako taky trening lekarov v cechach oproti slovensku, takze spominat rakusko/cesko je nemiestne.
a samozrejme ze ta maju pravo zavriet, pokial ohrozujes ludi, co by nie
nepochopim ta, ako fakt taky prd v hurikane oproti mne si, nie skusenostami ale i rozumovo.
Domáca karanténa je ok, štátna karanténa je protiústavná.
A hej, ako uz bolo spomenute, statna karantena bola nie prave stastny krok plus teda mi prisla dost scestna forma, akou premier komunikoval s verejnostou.
nereagoval by som na nu, ved predsa len zije v zahranici, jej rodina niekde v rakusku/cesku a riesi s pravnikmi karantene opatrenia na slovensku, ved to je na smiech.
expert, ktory usiel zo slovenska a riesi s pravnikmi veci na SR, taki su najlepsi.
keby vykapalo 20%dochodcov a ludi s tazkymi chcorobami, tak mame priestor na znizovanie odvodoveho zatazenia