hmm a keď maju psa vonku priviazaneho deň čo deň na reťazi je to týranie? alebo keď ma výbeh, ale nemá žrádlo? Ak ma pes žrádlo, milujúcu rodinu, dennodenné pohladenie, vodu, teplo a hygienu, je jedno kde je. Samozrejme, pes sa potrebuje vybehať, to môže aj pes v byte. Lol tato anketa ma tak rozosmiala hneď takto z rána- diky
Ty, keď od malička vyrastáš v izbe 1mx1m je to týranie??? - nemáš tiež slobodu, musíš počúvať rodičov... btw ako týranie mi dojde, keď ma niekto doma opicu alebo tigra-čo je mimochodom v dnešnej dobe IN...
len by ma zaujímal váš názor. ľudia sa často krát odvolávajú na to, že keď všetci odídu z bytu za svojimi povinnosťami, tak pes zostane sám a potom je smutný a kňučí. ale on je teoreticky so vojimi majiteľmi častejšie ako pes, ktorý je vonku na dvore a vraj je pre psa najdôležitejšie byť s tými, ktorých má rád.
zasa pes, ktorý je vonku (a nemusí byť ani na reťazi) v zime mrzne alebo v období dažďov nevýde z "búdy" celé dni. no a ten pes v byte ale musí zadržiavať potrebu a ísť len vtedy, keď ho zoberú von.
dalo by sa rozprávať viac... väčšinou je to tak, že pes, ktorý je vonku, toho dostáva menej, ako pes v byte. či nie?
no, moja dvanásťročná jazvečícka dáma, ktorá sa tu práve v mojej posteli necháva škrabkať potom, ako očividne spratala nechutné mastné bravčové ucho na mojich rifliach vyzerá brutálne utýrane.
@pernik no pekne a kých psov to tam majú? ...ale tak na druhej strane, ak majú na nich peniaze.. a sú dvaja, tak aspoň nie sú osamelí keď doma nikto nie je
tak áno,hádam nebudem mať bernardína v jednoizbovom byte- veď to už je aj na človeka veľa. Všetkého veľa škodí. Veľký psi sa tiež hodia do bytu,netreba ich odsudzovať, ale treba aj ten byt prispôsobiť, nie aby boli ako sardínky v garsónke..pes je veľmi prispôsobivý a stači mu k radosti fakt málo, je mu jedno či je schuleny v teplučkom rohu domu alebo velkej dlážke , hlavne nech nie je v zime, alebo niekde pod mostom a ma čo jesť, ma sa ku komu pritúliť..
Preco by bolo to akoze ti co nebyvaju v dome nemozu mat psa ? Ale musi tam byt pravidelne vencenie. Poznam pani, ktora ma v byte pitbula a ten pes rozhodne tyrany nie je... pohlad na neho je spokojnost sama
Ak je to pes malého až stredného vzrastu, starajú sa o neho, pravidelne venčia tak nie. Niektorí psi sú výlučne vhodný do vnútra. Samozrejme horšie je keď majú v byte nemeckého ovčiaka...
vlciak v byte sa vam nepaci, ale nemecka doga by uz v posteli nevadila? kazdy pes moze byvat v byte. moje psy napr niekedy maju naladu lietat po dvore a dnu ich nedostanem a niekedy ich neviem vyhnat z bytu von
no mame pudlika a dokonca aj ked sme u babky, ktora ma dom, tak ten pes je furt dnu a ide von len vtedy ked ide aj niekto dalsi von .. sam on tam nebude
@niklinka opat len suhlasim...my mame sice rodinny dom ale nas psik byva dnu...ale to je mopsik jemu sa casto von ani nechce, on je rad ked sa tmoli za nami a je pri nas taky maly chutny spolocnik
nezalezi ani tak od velkosti a rasy, ale skor od pristupu majitela k svojmu psovi. A tu moju uz 14-rocnu babicku si neviem inak ako rozvalenu na posteli pri radiatore neviem predstavit
Niektorí psi samozrejme nie sú určení na chov v byte .. Ale čo sa týka psov, ktorý v byte bývajú určite nie sú týraní Pes je zdomácnené zviera a bez človeka by taká čivava alebo yorkshir ťažko prežili... Podstatné je aby sa človek o psa staral a dával mu lásku a ten pes mu ju opätuje ako nikto iný Zviera schopné dávať lásku jednoducho nemôže trpieť
@athelasil vidíš..aj ja mam havina, preto spolu súhlasime. Nechápem ako môže niekto hodnotiť situáciu, keď nemá psíka, keď nevidí ako sa teší, keď prídeš domov, myslím, že by to dal pocitiť, keby bol týraný no nie?
@elenari mala som 1 rok keď mi naši kúpili 1 ročnú čiernu labradorku. Od mojich 6 rokov spávala so mnou lebo jednoducho som ju nevedela dostať z postele. Každé dva týždne som ju kúpala, trikrát denne kefovala, raz denne drhla zuby atd... Dali sme ju vykastrovať a vonku bezo mňa alebo bez kamoša ani nechcela byť... dožila sa skoro 16 rokov.
Keby to bolo týranie, dožila by sa takého vysokého veku? Labrador totiž tak dlho nežije.
Môj názor je taký, že akýkoľvek pes môže bývať v byte bez toho, aby to bolo týranie. Dokonca aj viac veľkých psov. Záleží od toho, koľko času a pohybu je majiteľ ochotný a hlavne schopný tým psom dať. Čím väčší a aktívnejší pes, tým viac sa potrebuje cez deň vybehať a vybiť niekde energiu. Na druhej strane malé psíky bez podsady sú vyslovene nevhodné na chov vonku. Už malý chlad im nemusí urobiť dobre, nehovoriac o niekoľkodňových mrazoch v zime.
Treba si tiež uvedomiť, že psy spia oveľa viac a častejšie než ľudia, to znamená, že ak má ten psík inak dostatok aktivít, tak zatiaľ čo je rodina v škole a v práci on to obvykle celé prespí.
Pes je spoločenské zviera, naviac vyšľachtené ako ľudský spoločník. Potrebuje kontakt so svojím človekom, svojou "svorkou" a ten zvykne pred čímkoľvek uprednostniť.
@okay no šak ja ani netvrdím, že také psy sú týrané ...mňa iba k vytvoreniu tejto ankety inšpirovali naši, keď ma ráno presviedčali, že mať psa v byte je len obyčajné týranie (a ten náš má výbeh), ale ja s tým nesúhlasím. len som bola zvedavá, či si to myslí väčšina ľudí...a ukázalo sa, že nie.
podľa toho koľko sa mu venujú.. a aká to je rasa..možno.. napríklad tie psy čo potrebujú pohyb to je možno týranie ale tak keď idú s ním von na dlhšie tak si myslím že nie..
veď to je za jedno .. tak má viac priestoru pre seba keď je na dvore ale inak nič také lepšie tam nevidím..
lebo zas keby bol na dvore, a nikto by sa oňho nestaral tiež by to bolo týranie..
Prdlajz! Podnájom /inak bezplatný/ ponúkam psím dušiam od svojich 6 rokov, a že to je už dlho... Posledných deväť rokov mám doma dokonca dve a hoc sa s nimi rozprávam nemálo nikdy som nezachytil info, že by súžitím s nami nejak trpeli...
Ešte mi napadlo... Ak si ktosi psíka zadováži, alebo sa ho ujme činí tak záväzok na dlhé trate, bo tým sa zaň stáva zodpovedným až...až do jeho smrti...
tak ako ked maju maleho psika tak urcite to neni tyranie , on proste potrebuje byt v teple v zime by vonku asi zmrzol, ak velkeho co nepatri do bytu tak asi to je tyranie
moja kamarátka vždy vyhlasuje, že pes do bytu nepatrí a je to týranie.
KRAVINA!
máme doma psíka, shi tzu, je to typický menší bytový pes, pre ktorého by bolo týraním, keby ho niekto v týchto mrazoch nechal na dvore. jednoducho to je pes do bytu a je mu tam dobre.
ale ak si zoberiem napríklad belgického ovčiaka, ktorý je nenormálne hyperaktívny, alebo iné veľké plemeno a je zatvorený v garzónke, alebo inom byte len preto, že si ľudia neuvedomili, že pes nie je hračka, alebo rozmar, tak to týranie je.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
49 komentov
takže, asi tak..
Ty, keď od malička vyrastáš v izbe 1mx1m je to týranie??? - nemáš tiež slobodu, musíš počúvať rodičov... btw ako týranie mi dojde, keď ma niekto doma opicu alebo tigra-čo je mimochodom v dnešnej dobe IN...
len by ma zaujímal váš názor. ľudia sa často krát odvolávajú na to, že keď všetci odídu z bytu za svojimi povinnosťami, tak pes zostane sám a potom je smutný a kňučí. ale on je teoreticky so vojimi majiteľmi častejšie ako pes, ktorý je vonku na dvore a vraj je pre psa najdôležitejšie byť s tými, ktorých má rád.
zasa pes, ktorý je vonku (a nemusí byť ani na reťazi) v zime mrzne alebo v období dažďov nevýde z "búdy" celé dni. no a ten pes v byte ale musí zadržiavať potrebu a ísť len vtedy, keď ho zoberú von.
dalo by sa rozprávať viac... väčšinou je to tak, že pes, ktorý je vonku, toho dostáva menej, ako pes v byte. či nie?
neviem, kto tu koho týra
Ja by som si do bytu napr. psa urcite nedoniesol.
@niklinka to krasne napisala
Poznám ľudí, ktorí dokonca v byte chovajú dvoch veľkých psov a to je fakt extrém.
tak áno,hádam nebudem mať bernardína v jednoizbovom byte- veď to už je aj na človeka veľa. Všetkého veľa škodí. Veľký psi sa tiež hodia do bytu,netreba ich odsudzovať, ale treba aj ten byt prispôsobiť, nie aby boli ako sardínky v garsónke..pes je veľmi prispôsobivý a stači mu k radosti fakt málo, je mu jedno či je schuleny v teplučkom rohu domu alebo velkej dlážke , hlavne nech nie je v zime, alebo niekde pod mostom a ma čo jesť, ma sa ku komu pritúliť..
Keby to bolo týranie, dožila by sa takého vysokého veku? Labrador totiž tak dlho nežije.
Môj názor je taký, že akýkoľvek pes môže bývať v byte bez toho, aby to bolo týranie. Dokonca aj viac veľkých psov. Záleží od toho, koľko času a pohybu je majiteľ ochotný a hlavne schopný tým psom dať. Čím väčší a aktívnejší pes, tým viac sa potrebuje cez deň vybehať a vybiť niekde energiu. Na druhej strane malé psíky bez podsady sú vyslovene nevhodné na chov vonku. Už malý chlad im nemusí urobiť dobre, nehovoriac o niekoľkodňových mrazoch v zime.
Treba si tiež uvedomiť, že psy spia oveľa viac a častejšie než ľudia, to znamená, že ak má ten psík inak dostatok aktivít, tak zatiaľ čo je rodina v škole a v práci on to obvykle celé prespí.
Pes je spoločenské zviera, naviac vyšľachtené ako ľudský spoločník. Potrebuje kontakt so svojím človekom, svojou "svorkou" a ten zvykne pred čímkoľvek uprednostniť.
Starkinho yorkshire si teda vôbec neviem predstaviť niekde vonku. Týranie by bolo dať ho v takejto zime von.
Určite nie
veď to je za jedno .. tak má viac priestoru pre seba keď je na dvore ale inak nič také lepšie tam nevidím..
lebo zas keby bol na dvore, a nikto by sa oňho nestaral tiež by to bolo týranie..
ved tu zalezi od rasy.. myslim, ze taky jorksir by bol na dvore strateny.. kdezto nejakemu velkemu psovi by bolo urcite lepsie na dvore
Chuchvalec
A žiadne alibistické kecy...
Chuchvalec
ja by som sa rád pozrel do takej galaxie XDcentaury 8745....že vraj je tam nádherne............filip
no ale to tu bedem uväznený na Zemi do konca môjho bytia..
KRAVINA!
máme doma psíka, shi tzu, je to typický menší bytový pes, pre ktorého by bolo týraním, keby ho niekto v týchto mrazoch nechal na dvore. jednoducho to je pes do bytu a je mu tam dobre.
ale ak si zoberiem napríklad belgického ovčiaka, ktorý je nenormálne hyperaktívny, alebo iné veľké plemeno a je zatvorený v garzónke, alebo inom byte len preto, že si ľudia neuvedomili, že pes nie je hračka, alebo rozmar, tak to týranie je.
každý patríme inam, tak aj zvieratá...