@doyouhearme mám pocit, že na všetky fakulty na všetky odbory robíš iba tsp. (teda fakt dúfam )
určite, som viac-menej rozhodnutá pre MU, EUBA a UK si nechávam v rezerve, iba stále nie som rozhodnutá pre odbor hrozne ma láka ísť študovať tie jazyky dvojodborovo (tam ešte prichádzajú do úvahy kombinácie aj s anglickým jazykom a škandinávskymi štúdiami ) ale rozum radí sa vybrať ekonomickým smerom :/ och, v koncoch som, tých možností je príliš veľa na mňa
Na fss musíš robiť aspoň jedne scio a mne sa páčia tie jazyky tiež, mňa by lákalo aj nejakú srbštinu a tak, len si nie som istá, či to má nejaké super uplatnenie a u mňa neprichádza do úvahy niečo s ekonomickým smerom... A ja chcem baltistiku a možno ešte nejaký druhy jazyk pohľadam
@thunderstorm ja som to mala presne ako ty, rozum mi kázal ekonomický smer, srdce jazyky.. a nakoniec som prihlášku na MU poslala v posledný možný termín a na ekn som sa vykašľala.. a neľutujem to vôbec..
ak ťa to baví určite choď do toho, ja keď teraz vidím čo sa učia spolužiaci bývalí na ekn smeroch sa mi rozum točí a som mega šťastná za to, čo mám
@sheily a čo konkrétne tam študuješ? je to zvládnuteľné? a ako si spokojná celkovo so životom v Brne? dá sa tam nájsť nejaká brigádka? a slušné ubytko ak začnem veci riešiť včas? a ako je to s tým sciom ako vraví doyouhearme v @8 ?
@thunderstorm študujem jednoodborovo baltistiku (fínština +estónčina/litovčina + na mgr. + ďalší jazyk) ale okrem toho si môžeš zapísať hocijaký iný jazyk ja mám napríklad maďarčinu, portugalčinu a idem na španielčinu tento semester, je to super v tom, že máš obrovské možnosti vo výbere predmetov
zvládnuteľné to určite hlavne čo sa týka jazykov, treba sa ich učiť priebežne takže to nie je potom cez skúškové až také nárazové, to je fajn..
život v Brne je super, jediné čo mi vadí je hlavní nádraží kde je stále trilion ľudí a ja to moc nemusím, keď je veľa ľudí na kope, ale to je len taká hlúposť
FSS aj FF sú blízko centra, takže ak si ešte aj nájdeš bývanie niekde poblíž si úplne za vodou, všetko po ruke
úbytko som ja začala riešiť v júli/v auguste a mám perfektnú obrovskú izbu pred dvoch spolu za 5000kč 15 minút od centra.. no ubytko je dobré neriešiť na poslednú chvíľu, lebo sa môže stať, že skončíš v izbe 2x3 metre za 3500kč, ponuky sú rôzne treba sa v tom len povŕtať, ja napríklad platím menej, ako kamoši čo bývajú na intrákoch a ďalej od skoly..
brigádka sa dá nájsť určite, ja som to momentálne neriešila prvý semester, ale každý koho poznám a chce pracovať aj pracuje, neni taký problém zohnať brigádi si myslím..
čo sa týka FSS tak pominulé roky brali ľudí len na základe SCIO (ZSV a OSP), ale tento rok si už môžeš vybrať, či chceš robit OSP alebo TSP(tie organizuje škola, ale máš len jeden pokus) mne osobne pripadajú TSP jednoduchšie a priateľnejšie.. keby mám poradiť, tak určite TSP.. je tam síce viac oddielov ako na OSP, ale môžeš medzi nimi listovať a robiť úlohy, ktoré vieš kdežto na OSP máš určitý čas na každý oddiel takže mne sa stalo, že som 15 minut sedela nad oddielom kde bola matika, lebo som to proste nevedela a bol to stratený čas.. a tak
@sheily ja som TSP robila aj vrámci nejakého školského projektu aj tie, čo majú MU na stránkach a vyzerá to byť chill celkom (teda tiež ako ty okrem logickej časti ) tak snáď sa zadarí a ďakujem ti za vyčerpávajúcu odpoveď inak obdivujem ťa, že zvládaš 4 (5) jazykov ja si chcem dať špáninu práve preto, lebo som začala na strednej a mám nejaký základ a postiť sa do fínčiny, estónčiny a maďarčiny wau, fakt klobúk dolu
@thunderstorm tak ja španielsky tiež viem zo SŠ, len si chcem vylepšiť úroveň aspoň na B2 a maďarčinu viem najmä hovorovo (bývam na juhu SVK takže tam mi ide skôr len o gramatiku, v ktorej si nie som úplne istá
na španielčinu inak ani netreba spraviť bohvieako TSP, dôležitejší ja oborbý test, ale čo som počula, tak je to jeden z tých náročnejších odborov, hlavne na slovnej zásobe si tam dosť zakladajú a tak, ale urči sa to dá zvládnuť
@krasomil akože teraz myslíš tie jazyky? according to muni.cz : Kromě práce v oboru (překladatelství, tlumočnictví, redaktorská činnost, publicistika, cestovní ruch, pedagogická činnost na středních a vysokých školách) se uplatní v profesích, jež vyžadují schopnost samostatného a kritického myšlení a výbornou vyjadřovací schopnost. ja by som sa rada uplatnila ako tlmočníčka/prekladatelka
Som na tom bola presne rovnako Ekonomia + jazyky A nakoniec som skončila na FMV EUBA Matika, ekonomia (aj v cudzom jazyku, ja ju mam vo franine) a 4 cudzie jazyky Anglina, franina, ruština, čínština
@doyouhearme Brno ma menej pracovnych prilezitosti nez taka Bratislava, a MU je univerzita stredoeuropskeho mena,kdezto taka UK v BA celoeuropskeho, a UK v Prahe celosvetoveho...jedina vyhoda MU v Brne je podla mna rodinna atmosfera a nove budovy, vybavenie....
@newcomer nenechaj sa vysmiať, že UK v BA je na vyššej úrovni ako MU. Pracovne príležitosti? Myslím, že Brno hravo môže konkurovať Bratislave (ak na tom nie je lepšie). Dobre, Prahu neporovnavam, ale Bratislava si len mysli, že je niekde na vrchole.
A pokiaľ viem, zo slovenských škôl sa ešte v medzinárodných rebríčkoch umiestni STU, ale UK vôbec. A možno je to aj o vybavení, a budovách, ale myslím, že MU je niekde inde ako Univerzita Komenskeho
@doyouhearme nestrapnuj sa, lebo i tak sa mylis...radsej si nieco pogoogli o nezamestnanosti a uplatneni absolventov a uvidis (vacsina abolventov MUNI sa uplatni v Prahe).. a ze UK nie je nikde v rebrickoch? to tu nepis ani zo srandy, ved UK je pravidelne pred MU sice tesne, ale predsa
nebud povrchna a nenechaj sa oblbnut peknym, novym vybavenim skoly, v com uznavam, ze UK nemoze konkurovat MU
@newcomer fajn, tak chod na UK. (a študent UK BA sa uplatní kde? V Bratislave? Výborne, tak to radšej budem v Brne a pôjdem po škole do Prahy ako stvrdnúť na SR)
jj dáš mi link na ten super rebríček s UK tesne pred mu?
Neviem ako je to na MU, ale na UK, ked studujes jazyky, tak tam mas aj slovencinu, ktora je dost tazka.. vacsinou tazsia ako ten samotny jazyk... co ked na MU na tom odbore bude cestina? to by bol celkom pruseer.. ale zisti si info... ja fakt neviem
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
32 komentov
Mne sa páči tá možnosť s holandčinou a španielčinou vidíme sa potom na tsp?
určite, som viac-menej rozhodnutá pre MU, EUBA a UK si nechávam v rezerve, iba stále nie som rozhodnutá pre odbor hrozne ma láka ísť študovať tie jazyky dvojodborovo (tam ešte prichádzajú do úvahy kombinácie aj s anglickým jazykom a škandinávskymi štúdiami ) ale rozum radí sa vybrať ekonomickým smerom :/ och, v koncoch som, tých možností je príliš veľa na mňa
(kedy konečne obnovíme stretnutia birdz komunity v Brne? )
ak ťa to baví určite choď do toho, ja keď teraz vidím čo sa učia spolužiaci bývalí na ekn smeroch sa mi rozum točí a som mega šťastná za to, čo mám
ďakujem za odpovede
zvládnuteľné to určite hlavne čo sa týka jazykov, treba sa ich učiť priebežne takže to nie je potom cez skúškové až také nárazové, to je fajn..
život v Brne je super, jediné čo mi vadí je hlavní nádraží kde je stále trilion ľudí a ja to moc nemusím, keď je veľa ľudí na kope, ale to je len taká hlúposť
FSS aj FF sú blízko centra, takže ak si ešte aj nájdeš bývanie niekde poblíž si úplne za vodou, všetko po ruke
úbytko som ja začala riešiť v júli/v auguste a mám perfektnú obrovskú izbu pred dvoch spolu za 5000kč 15 minút od centra.. no ubytko je dobré neriešiť na poslednú chvíľu, lebo sa môže stať, že skončíš v izbe 2x3 metre za 3500kč, ponuky sú rôzne treba sa v tom len povŕtať, ja napríklad platím menej, ako kamoši čo bývajú na intrákoch a ďalej od skoly..
brigádka sa dá nájsť určite, ja som to momentálne neriešila prvý semester, ale každý koho poznám a chce pracovať aj pracuje, neni taký problém zohnať brigádi si myslím..
čo sa týka FSS tak pominulé roky brali ľudí len na základe SCIO (ZSV a OSP), ale tento rok si už môžeš vybrať, či chceš robit OSP alebo TSP(tie organizuje škola, ale máš len jeden pokus) mne osobne pripadajú TSP jednoduchšie a priateľnejšie.. keby mám poradiť, tak určite TSP.. je tam síce viac oddielov ako na OSP, ale môžeš medzi nimi listovať a robiť úlohy, ktoré vieš kdežto na OSP máš určitý čas na každý oddiel takže mne sa stalo, že som 15 minut sedela nad oddielom kde bola matika, lebo som to proste nevedela a bol to stratený čas.. a tak
na španielčinu inak ani netreba spraviť bohvieako TSP, dôležitejší ja oborbý test, ale čo som počula, tak je to jeden z tých náročnejších odborov, hlavne na slovnej zásobe si tam dosť zakladajú a tak, ale urči sa to dá zvládnuť
a nie je zaač, choď do toho ja som veľmi spoko
A pokiaľ viem, zo slovenských škôl sa ešte v medzinárodných rebríčkoch umiestni STU, ale UK vôbec. A možno je to aj o vybavení, a budovách, ale myslím, že MU je niekde inde ako Univerzita Komenskeho
nebud povrchna a nenechaj sa oblbnut peknym, novym vybavenim skoly, v com uznavam, ze UK nemoze konkurovat MU
jj dáš mi link na ten super rebríček s UK tesne pred mu?
Ja len tak mimochodom (prečo sa asi nezapojili =
aaaa takze uz pripustats, ze Brno nie mesta na ussdenie sa
sak si dala neobjektivny ranking
» cwur.org/2015/Comenius-U...
» cwur.org/2015/Masaryk-Un...
a podľa QS University Rankings ( » www.topuniversities.com/qs-world-univer... je UK BA 651-700, MU 551-600
takže o tých rebríčkoch sa dá dosť polemizovať