Je tu niekto kto sa venuje akademickej debate ? Zvolila som si ten predmet na VŠ a zajtra máme debatovať na tému eutanázia a ja neviem čo rozprávať debatujeme 5 proti 5 ja pojdem asi druha tretia alebo štvrtá tak nejaké rady ?
rozdelil by som si debatu na individuálnu (kde by som zhodnotil + a - eutanízie z pohladu individualneho jedinca) a morálnu + aj pohlad spoločnosti, o tom sa dá fakt veľa rozprávať aj bez prípravy, len sa treba zamyslieť
1. prečo je eutanázia zlá z pohladu jedinca - prečo dobrá
2. prečo je zlá aj dobrá z pohľadu morálnosti
3. prečo je zlá alebo dobrá z pohladu spoločnosti
a potom napr. prečo je určená ako možnosť a prečo je tolerovaná ako východisko za akýchkolvek podmienok .. na všetky tieto otazky predsa existuju tvoje odpovede
Tak dajme tomu prečo za : 1. Myslím si že každý človek by mal mať slobodu vo výbere života alebo smrti nehladiac na dôvod výberu smrti.
2.Keď človek musí v bolestiach pomali umierať keď i tak zomrie po určitom čase ,nevidím dôvod nato aby sa trápil s preležaninami niekde v páchnucej nemocnici a trýznil vlastne sám seba .
3. Kebyže je eutanazia povolená možná by samovrahovia nespôsobovali aspoň psychickú ujmu na zdravý strojmajstrom a im podobným....
4. Znížil by sa príjem na psychiatrických liečebňach a svojím spôsobom by na tom štát ušetril ...
@relieforsaddist bod 1 a 2 sú okej... ale bod 3 a 4 sú úplne zle... eutanázia neslúži ako spôsob legálnej samovraždy pre psychicky chorých ľudí... ak človek chce eutanáziu (z dôvodu smrteľnej choroby ktorá mu spôsobuje bolesti atd) tak musí mať v podstate zdravú myseľ, keď o eutanáziu žiada... inak mu eutanáziu nepovolia... čiže to čo popisuješ v bodoch 3 a 4 je úplne niečo nereálne...
a nechcem ťa uraziť alebo čo, ale práve kvôli tomu majú ľudia predsudky voči eutanázii, lebo si myslia, že ak by bola povolená, tak by sa hromadne začali ľudia zabíjať pomocou injekcie od doktora a že by sa rodiny zbavovali starých ľudí a podobne ... ale takto to nefunguje... aby človek mohol dostať eutanáziu musí spĺňať na to stanovené (mimochodom prísne) kritériá ... tak ja len pre objasnenie...
@miaja vidíš a preto furt človek nemá vlastne právo ani na vlastnú smrť čo je dosť smutné mňa neurazíš proste ja som to vymýšlal aby tento tu človek mohol napríklad svojím spôsobom pichnúť do osieho hniezda a ľudia začnú reágovať nato napríklad ako ty a je z toho hneď diskusia a to či je to reálne alebo nerálne je v podstatne irelevantné
@relieforsaddist chápem len ide o to že ked už má tuto slečna hovoriť o eutanázii tak by aspoň mala hovoriť veci ako sú naozaj, aby sa ľudia možno niečo nové o tom naučili netreba do ničoho zbytočne rýpať
aké polopravdy nebola by si radšej kebyže sa dáky samovrah radšej nechá pichnúť dačím ako kebyže ti má skočiť pod kolesá a vnútornosti vymalujú tvoj interier auta a ty máš z toho psychické problémy a potom ti to skráti tvoj život skrz to že budeš mať z toho sraČky v hlave
@salora
preto lebo je tu 5. Božie prikázanie NEZABIJEŠ !
alebo chceš snáď stavať akadmicu debatu a losovanie (niečo strašné, že losovanie, ta doba, keď sa bude hriech legalizovať je tu) nad Boha Stvoriteľa, ktorý nam dal jasne ako máme žiť?!
a nakoniec ak považuješ Božie Slovo za keci, potom nech je k tebe milosrdný Boh pri poslednom súde
@zajkousko tak ešte raz a čítaj pozornejšie - okrem tých kecov (kecy mn.č.) - prečo eutanázia NIE?? a taktiež bola reč o losovaní v rámci diskusie, kto bude ZA alebo PROTI eutanázií, nie o losovanie resp. legalizácií "hriechu"
@salora
fuj, nemám ani slov na vás, a až sa vaše skutky naplnia v zmysle uzákonenia eutanázie v Božích očiach budete obyčajní vrahovia...
teraz myslím tých, ktorí o tom budu rozhodovať, ty si na to maly pán...
Boh jasne povedal, beda národu, ktorá uzákoni zabíjanie mojích deti,ktoré som stvoril !
ale ty stejnak Boha neveríš a je ti to jedno, takže je mi ťa úprimne ľúto...
Jooooj Najklasickejsia tema okrem trestu smrti. Nejdem sa rozpisovat, dam ti 2 linky z 1 stranky a skus z toho nieco zbuchat. Mas tam body za a body proti, ziaden nie je dokonaly, skus z toho nieco vymysliet.
@igorv
kresťania su len jedni, ktorí patria do cirkvy svätej, všetci ostatní napr. moslimi nemôžu byť predsa kresťania, keď neuznávaju Ježiša Krista ako Spasiteľa ľudstva a pritom ešte aj vraždia kresťanov....
šak to vidíš sám čo sa deje a to platí aj na hinduistov, budhistov
@zajkousko mňa rozhodne ľutovať nemusíš ale mne je skôr ľúto ľudí, ktorí nemajú vlastný názor, len stále dookola melú namemorované rozprávky, bez akýchkoľvek argumentov, ničím nepodložené a neoverené... ktorí nedokážu napísať jedinú súvislú vetu bez toho, aby v nej nespomenuli cirkev svätú, desatoro, hriechy, zatratenie, peklo a naprosto scestný názor, že jedine kresťanstvo je tá pravá a správna viera...
@salora
ja mám svoj názor a nezmenim ho nikdy, by som tým zradil samotného Krista...
bol som na "druhej strane" a viem čo som videl a počul, nikto ma o opaku nepresvedčí, že Boh neexistuje...
ťažko sa mi díva na to čo sa práve teraz deje vo svete, islám, príchod antikrista, to su všetko posledné dejstvá Zjavenia Jána , kedy každy kresťan bude trpieť až do chvíle druhého príchodu Ježiša Krista...
x razy som písal, že sme "vyvolená" generácia, ktorá tieto udalosti zažije...
a nikto ma nepresvedčí, že je to "hovadina", tie udalosti sa odvíjaju a skončia vládou Antikrista, ktorý nakoniec bude zničený...
sám budeš toho svedkom a prajem to každému, lebo tieto udalosti, ktorých sa dožijme sú najväčším darom od Boha Stvoriteľa, každý človek spozná existenciu Boha a obráti sa k nemu, aby bol spasený a naveky žil v raji, láske, mieri, spravodlivosti a nesmiernej blaženosti...
v skratke všetko, čo nás čaká a neminie...
Boh s tebou
@laanie
Asi ti už poradím neskoro, no velmi dobrý názor aj knihu o eutanázií, novej etike napísal filozof Peter Singer- Spisy o etickom žití... odporúčam prečítať
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
1. prečo je eutanázia zlá z pohladu jedinca - prečo dobrá
2. prečo je zlá aj dobrá z pohľadu morálnosti
3. prečo je zlá alebo dobrá z pohladu spoločnosti
a potom napr. prečo je určená ako možnosť a prečo je tolerovaná ako východisko za akýchkolvek podmienok .. na všetky tieto otazky predsa existuju tvoje odpovede
2.Keď človek musí v bolestiach pomali umierať keď i tak zomrie po určitom čase ,nevidím dôvod nato aby sa trápil s preležaninami niekde v páchnucej nemocnici a trýznil vlastne sám seba .
3. Kebyže je eutanazia povolená možná by samovrahovia nespôsobovali aspoň psychickú ujmu na zdravý strojmajstrom a im podobným....
4. Znížil by sa príjem na psychiatrických liečebňach a svojím spôsobom by na tom štát ušetril ...
a nechcem ťa uraziť alebo čo, ale práve kvôli tomu majú ľudia predsudky voči eutanázii, lebo si myslia, že ak by bola povolená, tak by sa hromadne začali ľudia zabíjať pomocou injekcie od doktora a že by sa rodiny zbavovali starých ľudí a podobne ... ale takto to nefunguje... aby človek mohol dostať eutanáziu musí spĺňať na to stanovené (mimochodom prísne) kritériá ... tak ja len pre objasnenie...
preto lebo je tu 5. Božie prikázanie NEZABIJEŠ !
alebo chceš snáď stavať akadmicu debatu a losovanie (niečo strašné, že losovanie, ta doba, keď sa bude hriech legalizovať je tu) nad Boha Stvoriteľa, ktorý nam dal jasne ako máme žiť?!
a nakoniec ak považuješ Božie Slovo za keci, potom nech je k tebe milosrdný Boh pri poslednom súde
nejak tomu nerozumiem ako si to myslel..
fuj, nemám ani slov na vás, a až sa vaše skutky naplnia v zmysle uzákonenia eutanázie v Božích očiach budete obyčajní vrahovia...
teraz myslím tých, ktorí o tom budu rozhodovať, ty si na to maly pán...
Boh jasne povedal, beda národu, ktorá uzákoni zabíjanie mojích deti,ktoré som stvoril !
ale ty stejnak Boha neveríš a je ti to jedno, takže je mi ťa úprimne ľúto...
» idebate.org/debatabase/deba...
» idebate.org/debatabase/deba...
kresťania su len jedni, ktorí patria do cirkvy svätej, všetci ostatní napr. moslimi nemôžu byť predsa kresťania, keď neuznávaju Ježiša Krista ako Spasiteľa ľudstva a pritom ešte aj vraždia kresťanov....
šak to vidíš sám čo sa deje a to platí aj na hinduistov, budhistov
konkurujú jej atm imigranti ale.
ja mám svoj názor a nezmenim ho nikdy, by som tým zradil samotného Krista...
bol som na "druhej strane" a viem čo som videl a počul, nikto ma o opaku nepresvedčí, že Boh neexistuje...
ťažko sa mi díva na to čo sa práve teraz deje vo svete, islám, príchod antikrista, to su všetko posledné dejstvá Zjavenia Jána , kedy každy kresťan bude trpieť až do chvíle druhého príchodu Ježiša Krista...
x razy som písal, že sme "vyvolená" generácia, ktorá tieto udalosti zažije...
a nikto ma nepresvedčí, že je to "hovadina", tie udalosti sa odvíjaju a skončia vládou Antikrista, ktorý nakoniec bude zničený...
sám budeš toho svedkom a prajem to každému, lebo tieto udalosti, ktorých sa dožijme sú najväčším darom od Boha Stvoriteľa, každý človek spozná existenciu Boha a obráti sa k nemu, aby bol spasený a naveky žil v raji, láske, mieri, spravodlivosti a nesmiernej blaženosti...
v skratke všetko, čo nás čaká a neminie...
Boh s tebou
Asi ti už poradím neskoro, no velmi dobrý názor aj knihu o eutanázií, novej etike napísal filozof Peter Singer- Spisy o etickom žití... odporúčam prečítať