Ahojte pred koncom tohto semestra som sa rozhodla ukončiť štúdium na vš nakoľko naši sú rozvedený a ja už nezvládam neustále počúvať výčitky svojej mamy na to kolko vš stoji. Viete mi poradiť čo ma čaka ? myslím tým ake behačky po úradoch a pod, dakujem .
V škole si vybav tlačivo s dátumom, že kedy si to ukončil. Potom do tuším 7 dní sa hlás na Úrade práce, kde odovzdáš vyplnené tlačivo žiadosti o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Asi tam od teba budú tiež čakať potvrdenie o najvyššom dosiahnutom vzdelaní (v tvojom prípade tipujem že maturitné vysvedčenie - stačí prefotený originál, nemusí byť notársky overený). Ak si to stihol do 7 dní a tvojej Žiadosti o zaradenie vyhovejú, prídeš si o potvrdenie o zaradení do evidencie a jednu kópiu zanesieš do zdravotnej poisťovne (aj tam možno od teba budú chcieť to prefotené vysvedčenie, ak si ho ešte nedávala). Ak to nestihneš do 7 dní, Úrad ťa zaeviduje až ku dňu podania žiadosti a dni medzi ukončením a zaradením si platíš sama zdravotku, o čom ti niekedy neskôr príde vyúčtovanie zo zdravotky.
a) ides na urad prace a tam sa zaregistrujes ako uchadzac o zamestnanie. Odtial je dobre ist do zdravotky im predbezne nahlasit, ze si na urade. Ked ti pride z uradu potvrdenie, tak ho treba zaniest do zdravotky.
b) ides rovno na zdravotku sa nahlasit ako samoplatca
c) zrusis na mestskom urade trvaly pobyt na slovensku (vypytaj si o tom potvrdenie za 5 eur), vymysli si hociaku adresu v zahranici (neoveruju to), vrat obciansky na fizlarni a chod do zdravotky, ze rusis poistenie podla zakona o zdravotnom poisteni 580/2004, §5, odsek 2. V tom pripade nie si poistenia a teda nemusis platit nic zdravotke a ani sa nemusis registrovat na urade prace.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
Komenty k téme
a) ides na urad prace a tam sa zaregistrujes ako uchadzac o zamestnanie. Odtial je dobre ist do zdravotky im predbezne nahlasit, ze si na urade. Ked ti pride z uradu potvrdenie, tak ho treba zaniest do zdravotky.
b) ides rovno na zdravotku sa nahlasit ako samoplatca
c) zrusis na mestskom urade trvaly pobyt na slovensku (vypytaj si o tom potvrdenie za 5 eur), vymysli si hociaku adresu v zahranici (neoveruju to), vrat obciansky na fizlarni a chod do zdravotky, ze rusis poistenie podla zakona o zdravotnom poisteni 580/2004, §5, odsek 2. V tom pripade nie si poistenia a teda nemusis platit nic zdravotke a ani sa nemusis registrovat na urade prace.