Ahojte, od budúceho týždňa mám doučovať angličtinu, vlastne skôr angličtinu učiť, pretože spomínaná osoba je začiatočníčka. Ovládam viacero jazykov, ale akosi som sa nikdy nezamyslela nad tým, ako niekoho učiť. Máte nejaké tipy/rady/odporúčania, ako vyučo
tie učebnice angličtiny sú v podstate na jedno kopyto, nejakú vyber, najprv si ju prejdi a porob si pri jednotlivých kapitolách poznámky, čo by si tam ešte doplnila. so začiatočníkom je to určite najťažšie, ale núť ho alebo ju čo najviac prekladať z angličtiny a postupne aj naopak, zo slovenčiny do angličtiny, napr. zadaj nejaké domáce úlohy (slohy) a potom si spolu prejdite chyby...
Podla toho, kolko má dotyčná osoba rokov... lebo učiť 12 ročnú a 20 ročnú je rozdiel.. ale každopádne skús to na lekcie poprípade kombinovať gramatiku so slovkami skús, napr. budete sa učiť much a many a ty to spojíš s receptom, kde môžete kecať o tom, že do ktorej kategórie spadá múka, vajcia atď hádam som ti dala nejaký nápad
@kitty7 čo ja viem, či sú preklady to naj. Najdôležitejšie je sa naučiť rozmýšľať v cudzom jazyku. Z aj som bola maximálny blbec a naučila som sa ju spôsobom rozprávania každý deň V KUSE 1,5 hodinu, dokonca aj význam slovíčok mi bol vysvetľovaný v aj. No, samozrejme to môže byť pri maximálnej začiatočníčke problém, ale časom.. Takže tak. Teraz mi žerie nervy, keď niekoho počujem si prekladať texty na aspoň stranu od slova ku slovu. Uznaj, že je to nepraktický blud, alee asi to je individuálne.
@hexo tak 2 materinske jazyky, anglictina, francuzstina + ucim sa po rusky... Na cudzie jazyky mam taky svoj sposob ako sa ich ucit (filmy, pesnicky, preklad, atd) ktory sa mne osvedcil ale pri doucovani sa nan nemozem spoliehat
@flumen ja nehovorím od slova k slovu, ako ti to vôbec napadlo? určite tu nehovorím o prekladoch v štýle "ja byť pekný dievča"... ja som sa prekladmi učila poľštinu, neskôr si zlepšovala angličtinu a nórčinu sa tiež učím aj takto. je to skvelý spôsob, ako za prvé naučiť sa kopec nových slovíčok, za druhé naučiť sa gramatiku a za tretie vetnú skladbu. totiž, keď si nútená rozprávať, snažíš sa si to zjednodušiť a gramatika či vetná skladba musí byť vysvetlená osobitne. rovnako význam slovíčok zo slovníka tipuješ, kým v kontexte pochopíš význam lepšie. začať rozprávať má zmysel, keď má človek dobrú slovnú zásobu a pevné základy v gramatike.
Ja doučujem asi 12 ročného chlapca, s tým že sa angličtinu učí dlho ale vie toho veľmi veľmi málo a hlavne sa mi páči to, že som si k nemu vybudovala taký priateľský vzťah ale mám aj autoritu
Napríklad keď riešime slovíčka, tak vždy tak,že si otvoríme tie slovíčka a urobíme si písomku navzájom. A tvorba viet (ja to volám že kreatívne písanie ), na tú dávam riadny dôraz, že aj keď napríklad naučíš tú osobu pár slovíčok, nech sa to pokúša už dávať aj do súvislostí
a domáce úlohy dávam tiež, aj cvičenia aj také písačky o sebee, zvieratkách a podobne.
a teraz sme zaviedli, že on mi dáva na úlohu azbuku, tak mi s takou radosťou dáva tie úlohy, že juj až sa teším tam chodiť za ním.
Urob si nejakú osnovu alebo nájdi si nejakú učebnicu, podľa ktorej pôjdeš, aby to nebolo neprehľadne. A maj trpezlivosť, ale pritom buď aj trochu prísna. Čo ja som doučovala jednu babu, nie úplnú začiatočníčku, tak si zrejme, myslela, že mňa to baví hodinu s ňou sedieť štyri týždne vkuse len za jedným učivom.
tak pokiaľ ti nerobí problém gramatika a jazyk tak sa to dá opýtaj sa jej či nepotrebuje niečo konkrétne.. prípadne choď v pohode aj podľa nejakej knihy, na sedenie si vyber nejakú gramatiku, cvičenia a ktomu už slovnú zásobu, napr. to budeš polovicu času precvičovať potom sa zameriaš na konverzáciu, proste tak ako na hodine kdesi v škole nech to má ako tak systém
angličtina? normálne zožeň základnú modrú knihu project (staré jak republika ale stojí za to) a najprv ju normálne nauč abecedu... aj s výslovnosťou... nebude síce chápať prečo ale zíde sa jej to (neviem prečo ale tiež mám pocit že sa mi to zišlo...)
ten project sa nezameriava až tak na gramatické časy a tak... ale je tam dobre obrázkovo znázornený rozhovor (forma komixu kde si vie človek aj sám vydedukovať význam slova, frázy...)
ja by som ako prvé dal "bojovú úlohu" zmeniť si niekde čo často používa jazyk zo slovenského na anglický a "zakázať" filmy s dabingom a radšej čítať titulky ak počúva hudbu s angl. textami tak by som vybral oblúbený song a spolu by sme ho preložili atď do toho všetkého zakomponovať knihu...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
15 komentov
Tak skús učiť, tak ako si sa to naučila ty, snáď si spomínaš.
doučovala som z toho nejedného človeka a chválili si aj decká aj ich rodičia +teraz už máš aj množstvo cvičení na nete...
Napríklad keď riešime slovíčka, tak vždy tak,že si otvoríme tie slovíčka a urobíme si písomku navzájom. A tvorba viet (ja to volám že kreatívne písanie ), na tú dávam riadny dôraz, že aj keď napríklad naučíš tú osobu pár slovíčok, nech sa to pokúša už dávať aj do súvislostí
a domáce úlohy dávam tiež, aj cvičenia aj také písačky o sebee, zvieratkách a podobne.
a teraz sme zaviedli, že on mi dáva na úlohu azbuku, tak mi s takou radosťou dáva tie úlohy, že juj až sa teším tam chodiť za ním.
ja by som ako prvé dal "bojovú úlohu" zmeniť si niekde čo často používa jazyk zo slovenského na anglický a "zakázať" filmy s dabingom a radšej čítať titulky ak počúva hudbu s angl. textami tak by som vybral oblúbený song a spolu by sme ho preložili atď do toho všetkého zakomponovať knihu...