otázka hlavne pre tých, čo sa o svoje pranie starajú sami, napríklad bývajúci bez rodičov.
triedite oblečenie, alebo len všetko nahádžete do práčky? na koľko druhov ho triedite? periete na nízkej teplote, alebo oblečenie rozdelíte aj podľa toho, na
príklad: oblečenie rozdelím na približne svetlé a približne tmavé. periem najviac na 40 stupňoch. používam aviváž, ale mám pocit, že naša práčka ju žerie a na oblečenie sa nedostane, lebo nejako extra nevonia. žehlím asi dvakrát do roka keď sa mi napríklad zvláštne pokrčia volániky na košeli. oblečenie zatiaľ prežíva bez ujmy.
No... keď sa u nás doma perie, teda ked ja periem, tak periem tak jak ma mama učila a to teda rozlišovať či už farebne, ale aj podla materialu, aj podla jemnosti, aj podla stupna znecistenia oblecenia, a tomu prisposobujem teplotu, prostriedky...
(napríklad mama triedi veci na asi 10 rôznych kategórií ktoré som nikdy nepochopila a preto sa doma zúčastňujem na praní až potom, keď sú veci vypraté a treba ich zavesiť)
Keď som na byte dlho sama robím to tak, že do práčky nasáčkujem všetko moje spodné prádlo polejem to avivážou (aj keď už viem,že na to je tam jedna kolonka ) a dám prať na mrte stupňoch,občas vytiahnem niektoré veci inej farby než to tam dám ... Ale,no čo,nevadí,buď to potom mama vráti do pôvodného stavu alebo to vyhodím...
Potom už len osobitne uteráky,osušky/ružové veci/čierne
snažím sa prať podľa farby... čierne s čiernym, biele s bielym, červené s červeným atď.... a pokiaľ to tak nejde (aby netočím práčku kvôli dvom kúskom oblečenia) tak aspoň farby, ktoré sú si príbuzné
periem buď 15 min. alebo 30 min. podľa toho či to stačí len preprať al. je to špinavé (niektoré aj preperiem predtým v ruke ak je tam fľak a pod.).. potom nastavujem "žmýkanie" - jemné veci na malé.. inak aj na vyššie... čo sa týka teploty tú nechávam takú ako mi nastaví práčka pri danom pracom programe...
používam tekutý prací prášok, aviváž a občas pridám vanish
Podľa toho či biele,tmavé,farebné, termoprádlo, veci kt. sa nemajú moc pokrčiť,veci ktoré sa majú fest vyprať A tak no,mám to ale na papieri poznačené pre istotu,lebo v mojej hlave určité veci nemajú dlhodobé miesto
@veroniques no veď predsa už keď to vešiam, tak to strasiem tak aby to veľmi pokrčené nebolo, a nevidím veľmi zmysel v tom žehliť veci, ktoré sú zväčša z úpletu, keď to aj tak nevidno, prípadne sa to hneď pokrčí, a ešte aj farbu tá žehlička akoby vyťahovala. proste zbytočná robota.
triedim ich na biele a potom na tmavé ( ale väčšinou je to len oblečenie na doma ) a rozdeľujem tiež na xy kategórii podľa farebných odtieňov, potom perie v rukách tie veci, ktoré viem, že púšťajú farbu, alebo tie veci, ktoré nechcem zničiť praním, alebo sú z takých materiálov, ktoré sa nemajú prať v práčke
@veroniques a načo by mal človek žehliť oblečenie? ak sa dá správne vyrovnané vysušiť a potom správne uloží do skrine tak bežné oblečenie sa nepokrčí natoľko aby sa to muselo žehliť...... rozdiel sú napr. košele at´d...
keď periem ja, tak tam nahádžem všetko, čo potrebujem mať čisté, potom hodinu a pol dúfam, že nebudem mať všetko batikované ..ale zatiaľ všetko ok a to periem celkom často..
@veroniques nechcem ťa sklamať, ale aj keď je tričko poriadne "ojazdené žehličkou" tak po pár hodinách, čo ho máš na sebe (možno aj minútach) je presne také isté ako keby do styku so žehličkou neprišlo
@estrella5 napr také uteráky je dobré žehliť, nestratia tak rýchlo svoju mäkkosť a tak isto aj ponožky malým bábätkám
čo sa týka tých tričiek.. tam je to skôr o pocite ked vytiahneš niečo zo skrine a dáš si to na telo.. a pokrkvané rifle z vešiaka by som na seba tiež ani za svet nedala
Prosto musím mať ožehlené všetko okrem podprsenky a látok, ktoré sa žehliť nemôžu
je tu celkom napicu pracka tak vsetko periem spolu na 40 stupnov. Akurat postelne rpadlo a tak na 60. Doma triedim na cierne a ine farby . Neznam zehlenie tak max zehlim nejake kosele k obleku abo tak... Ono ked to predtym nez to dat susit kus ponatahuje a sa to oblecie takmer neni skrcene.
@veroniques malým detičkám sa podľa mňa musí žehliť všetko ale pre dospelých ľudí mi to príde zbytočné.. ale ak má niekto nato čas a vyžaduje to, tak kľudne určite tým neuškodí...
triedim prádlo na tmavé (čierne plus sivé plus tmavomodré) na čisto biele, ptm na žlté,béžové,mierne zelené etc a potom ešte na várku fialová,ružová,červená ... čo ja viem tekutý prášok,aviváž a stupne 40,max 60.. zatial všetko prežilo čo som vyprala
periem zvyčajne ja, triedim na čierne, biele, farebné a pracovné, nežehlím, maximálne raz do roka nejaké košele a blbosti, pranie pri nízkej teplote s výnimkou uterákov, gél+aviváž, k uniforme aj odmastňovač
netriedim nejak extra iba čierne s čiernym a biele s bielym ...inak farebné veci, ktoré nevypúšťajú farbu dávam dokopy aj s uterákmi aj spodným prádlom a nežehlím nikdy no prať sa u nás perie každý boží deň vážne neznášam si uchovávať špinavé veci a čakať na víkend
periem iba na 30minutovom programe-->40stupňov
používam aviváž a prací prášok alebo gél
to mi stačí aj tak nemám oblečenie nejak špinavé žeby to bolo potrebné
Jedinou zásadou je u mňa, že si s nikým nemiešam spolu šaty, periem len svoje!
podľa farieb extra netriedim, len dávam zvlášť prať tmavé-teda čiernu a tmavomodrú a zvlášť dávam ostatné farby. takže periem bud to čierne a tmavomodré alebo všetko ostatné.
dávam vždy 40-tku, akurát napríklad na deky alebo jemnejšie bundy dávam špeciálny program na jemnejšie prádlo, ale ten tiež perie na 40-tke.
nebola by som proti keby bola na práčke aj 30-tka, lebo na veľa veciach je že sa smú prať iba pri 30-tke, ale mám staršiu práčku a na tej také stupne nie sú.
ale v podstate som nezbadala, žeby prekážalo že to periem na 40-tke, ale ked to nie je znečisté a mala by som ten program, pre pokoj duše by som to radšej dala na 30-tku
triedim na biele cierne a farebne.. periem na 40, program cotton, 800 otacok tusim avivaz davam a prasok davam take tie gelove kapsle + woolite na ochranu farieb.. nezehlim lebo sa mi nechce
Ja triedim prádlo na biele(periem na 60tke),biele a čierne-obe periem pri 40tke. Snažím sa prať farby tak cca so sebou, pretože niektoré veci fakt dosť púšťajú.
žehliť žehlím len to,čo je potrebné-teda je to dokrčené(blúzky,košele,tričká, občas rifle). Spodné prádlo som v živote nežehlila...
Som lenivá na také veci.. čiže si každý večer vyperiem čo som mala oblečené a tak... uteráky, obliečky periem spolu.. tam nič nepúšťa farbu... biele veci veľmi nemám... čiže.. ak už periem v práčke, tak na len farebné...veci mám bavlnené, čiže problém vyriešený... nežehlím, komu by sa chcelo? a na byte žehličku ani nemám..
Pred a po praní prádlo poriadne vytrasiem, skontrolujem či na ňom nie sú vlasy - ak áno, tak ich dám preč, skontrolujem vrecká. Na pranie používam Ariel (fialové kapsule). Prádlo triedim podľa druhu (tričká samostatne, košele samostatne, šaty samostatne... a pod.). Všímam si štítky na oblečení a podľa toho zadávam teplotu.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
44 komentov
Potom už len osobitne uteráky,osušky/ružové veci/čierne
periem buď 15 min. alebo 30 min. podľa toho či to stačí len preprať al. je to špinavé (niektoré aj preperiem predtým v ruke ak je tam fľak a pod.).. potom nastavujem "žmýkanie" - jemné veci na malé.. inak aj na vyššie... čo sa týka teploty tú nechávam takú ako mi nastaví práčka pri danom pracom programe...
používam tekutý prací prášok, aviváž a občas pridám vanish
nežehlím a ešte som pri praní nezničila nič...
A taktiež nerozumiem ako niekto môže nežehliť oblečenie O.o
to si žehlíš tričká a rifle?
používam prášok+aviváž a periem na 40 stupňoch
a žehlenie prenechávam tým zdatnejších
Proste ja si potrpím na ožehlené veci.. neviem si predstaviť, že by som si na seba dala tričko, na ktorom pred tým nejazdila žehlička
ale nie, na 40, triediť, rýchly program, prášok (tekutý), aviváž, viac-menej poskladané veci, potom nie sú veľmi pokrčené, keď sa vyberú...
Neviem prečo ale napadlo ma
čo sa týka tých tričiek.. tam je to skôr o pocite ked vytiahneš niečo zo skrine a dáš si to na telo.. a pokrkvané rifle z vešiaka by som na seba tiež ani za svet nedala
Prosto musím mať ožehlené všetko okrem podprsenky a látok, ktoré sa žehliť nemôžu
periem iba na 30minutovom programe-->40stupňov
používam aviváž a prací prášok alebo gél
to mi stačí aj tak nemám oblečenie nejak špinavé žeby to bolo potrebné
Jedinou zásadou je u mňa, že si s nikým nemiešam spolu šaty, periem len svoje!
dávam vždy 40-tku, akurát napríklad na deky alebo jemnejšie bundy dávam špeciálny program na jemnejšie prádlo, ale ten tiež perie na 40-tke.
nebola by som proti keby bola na práčke aj 30-tka, lebo na veľa veciach je že sa smú prať iba pri 30-tke, ale mám staršiu práčku a na tej také stupne nie sú.
ale v podstate som nezbadala, žeby prekážalo že to periem na 40-tke, ale ked to nie je znečisté a mala by som ten program, pre pokoj duše by som to radšej dala na 30-tku
( Ale človek to musí vyskúšať )
Teraz triedim ale nie podla farby, ale iba podla charakteru, a biele tričko periem v rukách.
žehliť žehlím len to,čo je potrebné-teda je to dokrčené(blúzky,košele,tričká, občas rifle). Spodné prádlo som v živote nežehlila...
Pred a po praní prádlo poriadne vytrasiem, skontrolujem či na ňom nie sú vlasy - ak áno, tak ich dám preč, skontrolujem vrecká. Na pranie používam Ariel (fialové kapsule). Prádlo triedim podľa druhu (tričká samostatne, košele samostatne, šaty samostatne... a pod.). Všímam si štítky na oblečení a podľa toho zadávam teplotu.