Myslím si že to je dosť aktuálna téma, keďže vysokoškolákov je fakt veľa, tak ma zaujíma ,,čo robíte pre to aby ste po škole nezostali na úrade práce?'' Teraz mimo výberu školy...to som už pokazil Stáž/prax
Co robim ? brigadujem popri skole (aj ked teda mimo oboru, ale v zivotopise to zas nebude az tak zle), nasavam vedomosti zo skoly, zbieram dostatok kontaktov. Kedy je vhodne stazovat ? Hned, ked chces a mas na to chut a cas, urcite aj s tvojim odborom sa nejake pozicie najdu, najma teraz, ked sa vacsina firiem bije o ludi.
Vo svojom odbore sa snažím byť aktívny mimo školu, zapájaním sa do rôznych projektov a písaním článkov. Navyše by som rád v štúdiu pokračoval na “renomovanej škole” v zahraničí, ajkeď neviem, či sa mi to podarí.
Mimo odboru - keďže sám neviem, či v ňom chcem pôsobiť a či sa mi v ňom podarí presadiť - prácou vo voľnom čase, učením sa a rozvíjaním svojich schopností. Brigádu či stáž v odboroch, v ktorých by som chcel pôsobiť, ak sa neuplatním v tom, ktorý študujem sa mi žial zatiaľ nepodarilo, ale skúšal som to a určite ešte chcem.
@marcelstojka ja som už počas školy chodil na konkurzy a "stážoval" ale tak v mojom (umel.) obore je to asi troška iné... v každom prípade po skončení školy som absolvoval asi 20 konkurzov a musím makať každý deň pár hodín, aby som nevyšiel z cviku
Narvala som sa na prax pomerne skoro, pričom som v to ani nedúfala ale dostávam úväzok a chcú si ma nechať aj na magistra (čiže pevne verím že aj potom do budúcna).
Ale tak viac menej, keď sa to zhrnie, @8.
Pracoval v roznych inych zamestnaniach kym som si nenasiel pracu na ktoru mam skolu, popritom som si zhanal zakazky bokom a doteraz to tak robim. Bol som aj na urade nejaky cas
od prvého ročníka na výške brigádujem v odbore, ktorý študujem, a keby bolo zle tak určite sa nájde korporát v ktorom budem vedieť skončiť a kde by mi nebolo najhoršie
No, dufal som, ze na Strednej si ma vsimne nejaky drogovy dealer a zavedie ma do tajomstiev obchodu s drogami, bielym masom a tak podobne. Nic z toho sa mi nestalo, tak ten zvysok uz nie je zaujimavy.
je jedno čo budeš robiť.Je to uplne jedno. podstatné je, či ti príde začiatkom mesiaca výplata, a či dokážeš žiť so všetkým tým, čo obnáša pracovný svet. či dokážeš dozrieť vo svojich povinnostiach. vieš. poviem ti to takto. niekto skončí ekonomiu na univerzite, a horko tažko sa kvalifikovane po známosti zamestná za minimálku, pričom keby chcel manuálne pracovať, a má na to, mohol by zarobiť mnohonásobne viac v práci, kde nepotrebuješ ani základné vzdelanie, a tých je naozaj mnoho. ako povedal by som ti aj z ktorej školy stopercentne budeš mať prácu do konca života. domysli si.
druhá vec. rozumiem tomu, že väčšina birdzákov ste žiaci a študenti na strednej alebo vysokej, ale problém je, že v pedagogickom prostredí nemajú ani šajnu o tom, čo sa deje v reálnom živote. vieš teoria navždy ostane len teória ale prax je úplne iná, ale predovšetkým to je vina pedagógov, ktorí sú teoretici a praktici, a vysielajú promovaných inžinierov do sveta, kde sú totálne nepripravení na život. rozumiem, že všetci musíme kdesi začať, aj mne bolo dlho predlho veľmi ťažko, ale v mojom odbore (poľnohospodarský manažment, neskoršie katolícka teologia II semestre) sa neuplatním nikde, pokiaľ som sa jednak nestal knazom, alebo nepracoval v nejakom biznise. Momentálne pracujem v zdravotníctve, a veľmi ma to naplna, a som spokojný so všetkým aj platovo, viem si dovoliť veci, o ktorých som nedávno len mohol naozaj len snívať. Problém viacerých je totiž ten, že si dávame latku príliš vysoko... to nechcem robiť, to nechcem študovať, to je pre mna podradné, podradná práca, za minimálku robiť nechcem. ale inak sa nevypracuješ, a z niekadiaľ musíš začať. to mnohí nedokážu a preto sa im nedarí, a nevedia sa zaradiť v spoločnosti. potom je to ťažko, pretože človek prirodzene si chce založiť rodinu. roky plynú, chodí z miesta na miesto, raz robí kdesi v blave (kto tam nerobil....) potom ide inde pracovať, pobeha cele slovensko. Zrazu cítiš ako starneš alebo dozrievaš, a zistíš, že tvoje jednotky na strednej, alebo ačka z vysokej sú ti na milú jarmilu, a život je o niečom inom, ako si si predstavoval. Ver mi, viem o čom hovorím. To je realita poriadne zaostalého školstva, ktorej som odvekým kritikom, a čo je horšie, poriadne zaostalej nerozvinutej ekonomiky na sr, kde sa mentalitou pohybujeme doslova na úrovni rozvojových krajín. Mám pocit, že ku nám zanedlho budú chodiť dobrovoľníci s cieľom nejako humanitárne pomôcť. Neviem presne, ktorý politik sa spýtal, že ako dokážeme vyžiť z našej minimálky (okolo tych 400) lebo on si to nevie predstaviť. Nuž ako. Tak, ako on dokáže žiť, bez lásky, bez porozumenia, bez nejakej blízkosti, bez citu, bez súcitu, a mohli by sme ďalšie faktory vymenovať. s tým súvisia depresie, nezhody, možno prípadný alkoholizmus a iné neduhy, ktoré sa celkom isto môžu pridružiť v súvislosti s nízkou životnou úrovňou a celkovou duchovnou a materiálnou zdecimovanosťou národa, kde na jednej strane tu máme ľudí, ktorí od dobroty nevedia čo so sebou, míňajú nehorázne sumy, žijú si v luxuse ako králi, nepoznajú dno, nevedia sa poriadne správať, a na druhej strane sú tu ľudia, ktorí žijú na totálnej hranici chudoby a žiju v nepredstaviteľnej chudobe, o ktorej sa nikomu ani len nesníva, ale to je realita života. Azda si poznal také relácie, nebudem ich konrkétne menovať, môžeš si domyslieť, aj teraz beží taká relácia, veľmi nepozerám televízor, rád len motorizmus sledujem a duchovné relácie, kde v relácii sa snažia pomôcť. JA v tom nevidím marketing, lebo ked vidím tie rodiny v akom prostredí nie vlastnou vinou žijú na pokraji ozajstnej chudoby behá mi mráz po chrbte, že v civilizovanom svete, v krajine europskej únie, kde sa papaláši chvália vysokým ekonomickým rastom niekto žije z ruky do úsť a počíta centy, aby deťom viac zvýšilo na desiatu do školy. pričom on samozrejme si radšej nedopraje, aby viac zvýšilo deťom, lebo prirodzene, deti, nemôžu ostať hladné, u nás dospelých je to iné, z hladu dokážem utvoriť obetu lásky, ale dieťa nemá čo hladovať. Myslím že k tejto téme som povedal všetko, a možno je to aj príspevok na zamyslenie.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
Mimo odboru - keďže sám neviem, či v ňom chcem pôsobiť a či sa mi v ňom podarí presadiť - prácou vo voľnom čase, učením sa a rozvíjaním svojich schopností. Brigádu či stáž v odboroch, v ktorých by som chcel pôsobiť, ak sa neuplatním v tom, ktorý študujem sa mi žial zatiaľ nepodarilo, ale skúšal som to a určite ešte chcem.
a mam kde byt korporatna opica, kebyze ma to stastie opusti
plačem.
ale uplatnenie to má, jednu prácu istú mám do budúcna
Ale tak viac menej, keď sa to zhrnie, @8.
o stážiach a praxiach toho tým pádom príliš veľa neviem, ale pripadajú mi hlavne ako pomôcky/prostriedky dosiahnuť tento (medzi)cieľ.