keď sa nevieš donútiť ani pár hodín pred skúškou, tak sa skús zamyslieť nad sebou, nad tým čo študuješ, či ti na tom vôbec záleží. lebo ak by záležalo poriadne, tak by tento problém nebol (hej, veľa ľudí to odkladá na poslednú chvíľu, ale väčšina z nich sa aspoň na tú poslednú chvíľu dokáže donútiť)
@majusssska to neni o bavení a nebavení... a záleží mi na tom ostať na škole ... a baví ma aj odbor, ktorý študujem (aj keď k tomu, čo ma z neho baví naozaj že naozaj, sa dostaneme v treťom semestri...) ...ale nie som bifla a fakt NIKDY som sa neučila ... a preto s tým mám problém ... a ešte ja ho mám zo všetkým (že sa na niečo strojím, strojím a nejak sa k tomu neviem dokopať) ... takže to naozaj nie je o tom... a ešte som aj vyčerpaná prijímať informácie, keďže som už dnes jednu skúšku dala a už nejak nevládzem
ja som sa 18 rokov neucil a na VS som z toho bol v pici.
Par tipov:
- nauc sa studovat - napr.: 1.informativne citanie + 2. analyticke citanie + 3. citanie zamerane na memorovanie + podla potreby opakuj 3.
- skus sa ucit s niekym vo dvojici, pripadne viacclennej skupine, je to skvele na motivaciu
- uvar si zeleny caj, nech ti neklipkaju oci
- normalne jedz a vela pi vodu. Nezabudni na ovocie
- vyvetraj si
- ak sa citis medzi skuskami moc vycerpana, skus si dat rezim 2/4 alebo 4/8 (4 hodiny spis, 8 si hore), ked sa ti podari prepnut a budes pravidelne spat, vykryjes vsetko
- ak sa nevies prepnut, skus sa ucit uprostred noci. Od 24 00 do 5 00 rano byva aj birdz aj fb relativne prazdny, pripadne ludia zaspati
- nejeb sa von, ked sa mas ucit. Ked tak vybehni na hodku, daj si jedno pivo a vrat sa k tomu.
- ked mi vysostne jebe, chodim sa aj prebehnut okolo sidliska (niekedy aj o tretej v noci, ked je skuska o 7 30 a mam este 700 slajdov
- ver tomu, ze ked sa naucis co i len zlomok, budes zo seba spokojnejsia
- ked uz je strasne zle, nechod tam a zozen si PN (ale potom sa v tom usetrenom case len zavri doma, mame daj kluc aj notebook aj vlastne secko a uc sa)
- ak si mozes vybrat miestnost, chod do miestnosti, kde nic nieje (u nas je taka spalna), tam ta nebude skoro nic rusit
@ravenna13 "no to je teda rada ja čakam zaručene sposoby, mudre reči, tie viem viesť aj ja, ked nie je treba "
na DONUTENIE SEBA SAMEHO je potrebne SEBAZAPRENIE a PUD SEBAZACHOVY a to ti nikto do hlavy neda, len ty sama. ked si leniva, nepytaj sa na fore ako sa mas donutit, lebo aj tak je to na tebe ci sa budes ucit alebo nie O______o a ked je ti to jedno, NIKTO ti nepomoze len ty sama.
@majusssska : no napríklad ... alebo ... napis na stenu slovo, ktoré sa proste nedá zapamätať, postav sa 3 m od steny, rozbehni sa celom proti nej, a hlavne nebrzdi
@panpeterpan : mne práve drbe z toho, že som už tri týždne nikde vonku nebola ... ani na tom blbom pive! jediné kde sa odreagovávam, je vonku so psom, aj toho tu nemám, lebo je doma ... hej, ja by som si aj teraz dala takú fajnovú prechádzku po vonku, to pomáha vždy, ale teraz asi musí stačiť balkón ... to je o tom, že na dnes som bola naučená asi 200 obrázkov (bez preháňania) s rokmi a obkecmi proste, a ďalších 200 tam už neviem napchať, teóriu celkom viem takže s tým som relatívne spokojná ... a ďakujem
predstav si veľkú nohu ako "stojí" za tebou a keď sa ti nebude chcieť učiť, tak ťa kopne do zadku, a tak sa do toho daj + teraz ma to napadlo, takže takk
@hoperpohroma pozri, ja ťa chápem ... ale čakám niečo, čo robia ostatný, skúsenejšií kolegovia, ked uz to fakt ze nejde ... tri tyzdne sa ucit ... uz mam toho fakt dost ... nevladzem ...
Som na tom podobne. Odkedy som na vyske, cely semester nic a za mesiac sa mozem pocas skusok zblaznit...
Ucim sa poobede, po napr. 2 kapitolach si vezmem knihu a precitam par stran na odreagovanie. Robim si prestavky, uvarim caj, vyvetram izbu, zjem nieco male, hoc aj polejem kvety. A potom sa k tomu vratim zas.
Pocitac necham vypnuty, mobil daleko odo mna, musim odlozit aj tablet aby som sa sustredila.
Tiez sa ucim az na poslednu chvilu, vacsinou tak cca 2 dni pred skuskou. Ale vtedy uz na to kaslat nemozem, aj ked som hocijako unavena, nervozna a v depke.
@ravenna13 slecna ja som dal vcera dorana 1700 slajdov mechatroniky, vratane fakt fajnej matematiky a dal som rano skusku po troch hodinach spanku Vsetko ide.
Este viesco pomaha? Si povedz ze: Az ked si pozriem tychto 5 (niecoho), pozriem sa, ci mi niekto odpisal vo fore. Alebo: az ked sa dostanem na stranu 70, dam si cokoladu. A tak Ja sa tak taham na cigarety a ucim sa jak debo, lebo mi chuti fajcit
a ked to všetko sa snažím robiť ale napriek tomu nedokážem do hlavy dostať a pochopiť tieto veci??
(hej písala som si to 100krát na papier, vyzerá žeby som to už mala vedieť ale nemám dobrý pocit..a zajtra skúška :/// a to je len časť z jednej otázky a je ich 57..akú mám šancu že si vyberem práve túto? )
@carrie 1. programy sa ucit naspamat je kravina. Ak je to mozne, veci si preprogramuj sama pre seba, fakt lahko ich zvacsa pochopis. Nema zmysel sa ucit veci, ktorym nerozumies, nema zmysel pisat kody na papier. Zapis programu je o presnom zapise, debugger je na to, aby ti pomohol. Na papieri ti to nikde neukaze, kde mas chybu, v pc ano.
Ucit sa takuto vec, to jak keby si sa chcela ucit rozsypany caj.
2. viem, ze niektori pedagogovia to aj tak vyzaduju, cize:
a.) skus si to prekodit, fakt to pomaha
b.) ked nie prekodit, aspon si pozeraj cele zdrojaky, nie len hlavny kod - vedlajsie staci aj len informativne, ale proste treba chapat situaciu
c.) neokomentovany kod je kokotina, ked sa to chces naucit, najprv si to okomentuj
3. ak mas takychto len dajme tomu 10% otazok, sprav si bomby/bombu
@ravenna13 tak si aspon vypni Birdz, facebook, icq, skype a podobne netrap sa ss celym zvyskom, ked vies aspon nieco, neexistuje aby si to nedala aspon na Ecko. Nevies odhadnut, ktore obrazky su dolezitejsie? Na ktore prednasajuci nejako zvlast vytycil? Nespomenul, ktore MUSITE vediet? Nauc sa len tie, ale zopar dalsich po nahodnom vybere a urcite budem z testu aspon polovicu veiet
Jasne, toto je velmo podstatna vec, co pise @luthien - VZDY sa snaz zistit si, co na skuske byva/bude. Ci uz zo skusky z minuleho roka, alebo z toho, co spominal na prednaskach. Tak sa da potom preliezt hocico
@luthien vies co no snazim sa to odhadnut, len prave toto je taka skuska, ktoru z minuleho roka najviac ludi prenasalo... a to je take deprimujuce ... tak potrebujem 60 bodov, zo 110 moznych ...
Noc pred skúškou, človek nadáva, že aké kristove bohove baziliky a baptistéria vymysleli v tej poondiatej ravene, pozrie ešte na skok na bz, čo sa tu deje, a tu kurva drát ďalšia ravena....
Ak si mala ten deň skúšku, tak sa nedivím, že si sa nevedela donútiť... Niekedy sa nedá, vyhodia ťa a pôjdeš nabudúce (alebo aj nie, ktovie) Ale nerozumiem výroku "ale nie som bifla a nikdy som sa neučila". Učenie sa nie je niečo, čo z teba robí biflu
@anzu : tak myslím... neučila takým spôsobom sadnem si nad knižky budem do nich čučať a sypať do seba informácie (niekedy áno, z vlastnej iniciatívy, ale nie tak ako to u nás chcú že od slova do slova niektoré veci...) ... lebo mi vždy stačilo byť na hodine :c)
@panpeterpan Ahoj panpeterpan, celkom slušné rady na učenie Asi si bol prinútený výškou objaviť ich
Avšak existujú konkrétne techniky ako sa prinútiť učiť. Typu "niečo na štýl zmiešaj škoricu s octom, vypi to a v priebehu 15 minút všetko vieš". Fungujú na tom princípe, že zvyšujú ako vnútornú tak aj vonkajšiu motiváciu, odbúravajú počiatočný odbor voči učeniu a vyvolávajú silný pocit naliehavosti.
Takže nie je pravda, že sa musíš spoľahnúť iba na disciplínu a nasilu sa prinútiť.
Najzákladnejšia technika je OKLAMANIE PODVEDOMIA.
Odpor podvedomia voči učeniu sa dá vypnúť ubezpečením podvedomia, že sa na oko budeš venovať len nejakej neškodnej, nenamáhavej činnosti.
Slúži na to veľmi účinná fráza:
Teraz sa nebudem zaoberať… (celá úloha), ale urobím len… (prvý krok úlohy).
V praxi to vyzerá takto:
Teraz sa nebudem učiť matematiku, ale len si otvorím poznámky.
Teraz nebudem písať referát, len napíšem zopár prvých riadkov.
Teraz si nebudem opakovať, len vyslovím prvé 3 vety.
Akonáhle spravíš prvý krok – otvoríš si poznámky, napíšeš prvé riadky, zopakuješ si prvé 3 vety – tak prekonáš počiatočný odpor. Myseľ možno ani nepostrehne, že plánuješ pokračovať v učení.
Ja oklamanie mysle používam každý deň. Napríklad pri cvičení. “Nedám si celý tréning, len chytím činku a zmením závažia.” “Ešte zabehnem po tamtú dieru v chodníku, potom skončím a pomaly odkráčam domov.” “Nebudem cvičiť celý tréning, len spravím ešte jednu sériu angličákov.” Napríklad aj dnešný tréning som takýmto spôsobom dal.
Príde ti to za vlasy pritiahnuté? Tak si to vyskúšaj a presveč sa sám. Začni s učením a povedz si: “Teraz sa učiť nebudem, len si prečítam úvodných 5 viet.” Ale nebuď kŕčovitý. Nechaj to plynúť.
Ďalších 8 techník ako sa prinútiť učiť doslova NA POVEL nájdeš tu: » bezbolestneucenie.sk/prinutit-ucit/...
S týmito technikami už nikdy nebudeš mať problém prinútiť sa učiť.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
49 komentov
@mcvpn : krasne fakt najkrajšie mačiatko aké som kedy videla
nikto iny ta nedonuti, to sa mozes len ty
@hoperpohroma ani mačiatka? :/
@hoperpohroma : no to je teda rada ja čakam zaručene sposoby, mudre reči, tie viem viesť aj ja, ked nie je treba
@ayreen : fiha, tak keby sa mali vysrat na to vsetci co to robia takto, tak by VS boli prazdne
Par tipov:
- nauc sa studovat - napr.: 1.informativne citanie + 2. analyticke citanie + 3. citanie zamerane na memorovanie + podla potreby opakuj 3.
- skus sa ucit s niekym vo dvojici, pripadne viacclennej skupine, je to skvele na motivaciu
- uvar si zeleny caj, nech ti neklipkaju oci
- normalne jedz a vela pi vodu. Nezabudni na ovocie
- vyvetraj si
- ak sa citis medzi skuskami moc vycerpana, skus si dat rezim 2/4 alebo 4/8 (4 hodiny spis, 8 si hore), ked sa ti podari prepnut a budes pravidelne spat, vykryjes vsetko
- ak sa nevies prepnut, skus sa ucit uprostred noci. Od 24 00 do 5 00 rano byva aj birdz aj fb relativne prazdny, pripadne ludia zaspati
- nejeb sa von, ked sa mas ucit. Ked tak vybehni na hodku, daj si jedno pivo a vrat sa k tomu.
- ked mi vysostne jebe, chodim sa aj prebehnut okolo sidliska (niekedy aj o tretej v noci, ked je skuska o 7 30 a mam este 700 slajdov
- ver tomu, ze ked sa naucis co i len zlomok, budes zo seba spokojnejsia
- ked uz je strasne zle, nechod tam a zozen si PN (ale potom sa v tom usetrenom case len zavri doma, mame daj kluc aj notebook aj vlastne secko a uc sa)
- ak si mozes vybrat miestnost, chod do miestnosti, kde nic nieje (u nas je taka spalna), tam ta nebude skoro nic rusit
snad nieco z toho pomoze...
na DONUTENIE SEBA SAMEHO je potrebne SEBAZAPRENIE a PUD SEBAZACHOVY a to ti nikto do hlavy neda, len ty sama. ked si leniva, nepytaj sa na fore ako sa mas donutit, lebo aj tak je to na tebe ci sa budes ucit alebo nie O______o a ked je ti to jedno, NIKTO ti nepomoze len ty sama.
@panpeterpan : mne práve drbe z toho, že som už tri týždne nikde vonku nebola ... ani na tom blbom pive! jediné kde sa odreagovávam, je vonku so psom, aj toho tu nemám, lebo je doma ... hej, ja by som si aj teraz dala takú fajnovú prechádzku po vonku, to pomáha vždy, ale teraz asi musí stačiť balkón ... to je o tom, že na dnes som bola naučená asi 200 obrázkov (bez preháňania) s rokmi a obkecmi proste, a ďalších 200 tam už neviem napchať, teóriu celkom viem takže s tým som relatívne spokojná ... a ďakujem
Ucim sa poobede, po napr. 2 kapitolach si vezmem knihu a precitam par stran na odreagovanie. Robim si prestavky, uvarim caj, vyvetram izbu, zjem nieco male, hoc aj polejem kvety. A potom sa k tomu vratim zas.
Pocitac necham vypnuty, mobil daleko odo mna, musim odlozit aj tablet aby som sa sustredila.
Tiez sa ucim az na poslednu chvilu, vacsinou tak cca 2 dni pred skuskou. Ale vtedy uz na to kaslat nemozem, aj ked som hocijako unavena, nervozna a v depke.
Este viesco pomaha? Si povedz ze: Az ked si pozriem tychto 5 (niecoho), pozriem sa, ci mi niekto odpisal vo fore. Alebo: az ked sa dostanem na stranu 70, dam si cokoladu. A tak Ja sa tak taham na cigarety a ucim sa jak debo, lebo mi chuti fajcit
pekne napísané
a ked to všetko sa snažím robiť ale napriek tomu nedokážem do hlavy dostať a pochopiť tieto veci??
(hej písala som si to 100krát na papier, vyzerá žeby som to už mala vedieť ale nemám dobrý pocit..a zajtra skúška :/// a to je len časť z jednej otázky a je ich 57..akú mám šancu že si vyberem práve túto? )
#include
#include "Rad.h"
void ini(RAD *q) {
q->kon = (ATOM malloc(sizeof(ATOM);
q->kon->h = 0;
q->kon->nasl = NULL;
q->zac = q->kon;
}
int empty(RAD q) {
return q.zac->nasl == NULL;
}
void push(RAD *q, TYP x) {
q->kon->nasl = (ATOM malloc(sizeof(ATOM);
q->kon->h = x;
q->kon = q->kon->nasl;
q->kon->nasl = NULL;
}
void front(RAD q, TYP *x) {
if(!empty(q) *x = q.zac->h;
}
void pop(RAD *q) {
if(!empty(*q) {
ATOM *p = q->zac;
q->zac = p->nasl;
free((void p);
}
}
void destroy(RAD *q) {
while(!empty(*q) {
pop(q);
}
free((void q->zac);
q->zac = q->kon = NULL;
}
Ucit sa takuto vec, to jak keby si sa chcela ucit rozsypany caj.
2. viem, ze niektori pedagogovia to aj tak vyzaduju, cize:
a.) skus si to prekodit, fakt to pomaha
b.) ked nie prekodit, aspon si pozeraj cele zdrojaky, nie len hlavny kod - vedlajsie staci aj len informativne, ale proste treba chapat situaciu
c.) neokomentovany kod je kokotina, ked sa to chces naucit, najprv si to okomentuj
3. ak mas takychto len dajme tomu 10% otazok, sprav si bomby/bombu
4. hod mi do TS, na aku skolu chodis
proste sadnes a ucis (prilezitostne si vytahujem sietovy kabel)
Avšak existujú konkrétne techniky ako sa prinútiť učiť. Typu "niečo na štýl zmiešaj škoricu s octom, vypi to a v priebehu 15 minút všetko vieš". Fungujú na tom princípe, že zvyšujú ako vnútornú tak aj vonkajšiu motiváciu, odbúravajú počiatočný odbor voči učeniu a vyvolávajú silný pocit naliehavosti.
Takže nie je pravda, že sa musíš spoľahnúť iba na disciplínu a nasilu sa prinútiť.
Najzákladnejšia technika je OKLAMANIE PODVEDOMIA.
Odpor podvedomia voči učeniu sa dá vypnúť ubezpečením podvedomia, že sa na oko budeš venovať len nejakej neškodnej, nenamáhavej činnosti.
Slúži na to veľmi účinná fráza:
Teraz sa nebudem zaoberať… (celá úloha), ale urobím len… (prvý krok úlohy).
V praxi to vyzerá takto:
Teraz sa nebudem učiť matematiku, ale len si otvorím poznámky.
Teraz nebudem písať referát, len napíšem zopár prvých riadkov.
Teraz si nebudem opakovať, len vyslovím prvé 3 vety.
Akonáhle spravíš prvý krok – otvoríš si poznámky, napíšeš prvé riadky, zopakuješ si prvé 3 vety – tak prekonáš počiatočný odpor. Myseľ možno ani nepostrehne, že plánuješ pokračovať v učení.
Ja oklamanie mysle používam každý deň. Napríklad pri cvičení. “Nedám si celý tréning, len chytím činku a zmením závažia.” “Ešte zabehnem po tamtú dieru v chodníku, potom skončím a pomaly odkráčam domov.” “Nebudem cvičiť celý tréning, len spravím ešte jednu sériu angličákov.” Napríklad aj dnešný tréning som takýmto spôsobom dal.
Príde ti to za vlasy pritiahnuté? Tak si to vyskúšaj a presveč sa sám. Začni s učením a povedz si: “Teraz sa učiť nebudem, len si prečítam úvodných 5 viet.” Ale nebuď kŕčovitý. Nechaj to plynúť.
Ďalších 8 techník ako sa prinútiť učiť doslova NA POVEL nájdeš tu:
» bezbolestneucenie.sk/prinutit-ucit/...
S týmito technikami už nikdy nebudeš mať problém prinútiť sa učiť.
Všetky techniky sú ZADARMO