Ahojte Chcela by som sa naučiť na gitare...ale otázka je: Ako? Nikdy som nedržala v ruke gitaru a už vôbec o tom neviem nič...(neviem ani čo je to akord -.-) S učením by som fakt nemala problém ale že či sa to nedá naučiť sama doma? Na ZUS nemám čas ch
začala by som si naštudovaním základnej hudobnej teórie resp. aspon aby si vedela čo je to ten akord potom odporúčam toto » www.najnakup.sk/Porovnaj_knihy-...
ked nie zus tak na zaciatok hocijaky ucitel alebo kamarat co vie hrat alebo hocikto iny lebo napicu su ti knihy a internet ked to budes drzat jak hrable co je jasne ze budes a neuvedomis si to
cauko ja som samouk zacala som sa ucit pred dvoma rokmi z youtubu urcite neodporucam knihy na ytb ti to proste vysvetlia mas tam navody vsetko .. » www.youtube.com/results?search_... zacni s nimi je to celkom v pohode a potom si pozri nejake zakladne akordy napriklad sa nauc C,D,G,Am,E » www.youtube.com/results?search_... potom si ich cvic zo zaciatku to nepojde ale ked to budes proste cvicit sem tam chytis gtaru do ruky tak sa to raz prelomi a uz ani nebudes vediet ako a budes drzat gitaru a ptom skus » www.youtube.com/results?search_... a potom sa uz od martyho aj ine pesnicke on je najlepsi na youtube podla mna .. to som ti povedala cely moj progres a teraz uz strielam akordy jedna radost vela stastia .. a ja mam fender cd60 bk a som spokojna
a na zusku nechod v ziadnom pripade VER MI nauc sa toto a potom si mozes hrat co chces ja som sa toto vsetko co som ti tam napisala naucila sa necely mesiac a ked chodis na zusku 2 roky tak ta naucia dve vybrnkavacky a platis im tam za nic ked to chces len na take domace hranie pre tvoje potesenie zbytocne pojdes do zusky zobere ti to chut ucit sa hrat na gitare a takto hras co chces kedy chces proste vela vyhod ja by som nikdy nesla do zusky dneska uz mas na nete vsetko
Ja som sa tiez zacal ucit sam. Zaklad je naucit sa akordy, tie hlavne... Potom sa ich musis naucit rychlo striedat, najlepsie na pesnickach . Potom ti to uz pojde samo, ale najlepsie sa ucit od druhych, kludne aj z youtubu.
Tiež som sa chcel naučiť hrať asi pred 3-4 rokmi.. a rozhodne sa snaž nájsť nejaké tutoriály ako ti poradilo dievča v @5 aj z YouTube a keďže to uvidíš aj na videu ako ten človek s tou gitarou hrá ako ju drží tak sa to rýchlejšie naučíš len musíš vedieť aspoň kus anglicky keďže väčšina tutoriálov bude asi v angličtine xD
@nightmaree ..ale keď sa chce náhodou niekto učiť klasiku a ísť na konzervatórium , mať techniku ...tak doma sa to asi nenaučí ..ale keď si chce niekto hrať pesničky v akordoch ako je to v tomto prípade tak na zušku je to samozrejme zbytočné
chytis ju do ruky ..ale nie ako hokejku aj ked aj toto zavisi od toho ci si pravacka ci lavacka .. tak ju uchopis dajme tomu do pravej za tu uzku cast kde su tie one na struny ..sadnes si a tu ruku teda pravu ktorou si ju uchopila das do prava a tu cast velku si das pod lavu pazuchu ...a zoberes trsatko alebo aj bez neho ... a jemne prechadzas po strunach ..ked ta to prestane bavit tak nejemne ...vela stastia
cvicenie robi majstra! na zaciatok sa popytaj niekoho z tvojho okolia, kto hra na gitaru, ze co a ako... alebo pozeraj videa na youtube, musis mat nejaky vzor... nech ta hlavne neodradia neuspechy a bolest, musis makat a za taky rok (skor viac) uz budes priblizne vediet na co mas!
ahoj Hanna, píšem trocha neskôr, ale možno to budeš čítať a aj pre ostatných, ktorí chcú hrať na gitare. Ja hrávam na akustickej gitare, španielka je klasika a dosť dobrá pre začiatočníka. Prvé dva roky ma učil chlap basgitarista, ktorý bol v kapele, mal úžasný prstoklad a naučil ma veľa, sám som totiž nevedel, ako ku gitare pristupovať.
Najprv, gitaru musíš držať tak, aby si nemala pri tom kŕče, dlaň na hmatníku drž zarovno s pražcami, ak si praváčka, gitaru maj na ľavom stehne a pokiaľ možno vyvýšenú (nohu si opri o nejaký stolček alebo dačo), odľahčíš si ju.
Ešte pred tým než sa vrhneš na učenie základných akordov, mala by si sa naučiť po hmatníku pohybovať. Niečo jednoduché, ako vybrnkávanie na jednej strune, 0. pražec, 1. (ukazovákom 2. prostredníkom 3. prstenníkom 4. pražec malíčkom. Nultý pražec je, keď strunu nedržíš, len brnkneš naprázdno. Takže brkneš 0-1-2-3-4 a naspäť 4-3-2-1-0 a striedaj struny. Ja som toto cvičil, dokým som nepočul plynulý zvuk a prechod medzi pražcami neprerušovali všelijaké škrípania.
Akordy ako E, G, C, D a A by si sa mala naučiť, potom je tu H a F, ktoré sú náročnejšie. Akordy sú rozložené tóny na hmatníku, najprv sa nauč nahmatať a striedať akordy A a C, potom skús E a G a potom ich skús všetky štyri striedať. A neskôr sa naučíš aj H a F.
Ďalej treba vedieť poriadne vybrnkávať, môžeš brnkať rôznymi spôsobmi, najjednoduchšie je od hora nadol. Pre znázornenie, struny sa nazývajú takto: prvá struna zhora je E6, druhá A5, tretia D4, štvrtá G3, piata H2 (alebo b), šiesta e1, Ale aby si to nemala ľahké a aj sa niečo naučila, nahmataj si nejaký akord, najlepšie A alebo D. Budeš brnkať v tejto postupnosti.a vybrnkávaj E6-G3-H2-G3-e1-H2-G3-H2 a potom toto isté znova skús s ďalším akordom. To je len príklad, ako vybrnkávať na struny.
Keď už sa budeš cítiť, že ti základné akordy nerobia problém, môžeš sa pustiť na barové akordy, tie sa hrajú pomocou ukazováka, ten položíš na celý jeden pražec a ostatnými prstami nahmatáš ostatok. Je to dosť náročné, ja som prvý krát vôbec nedokázal nahmatať dva barové za sebou a brutálne z toho bolia prsty, ale tvrdým učením si moje prsty zvykli.
Jedna posledná poznámka, aby tvoje tóny zneli čisto, musíš stlačiť strunu tesne pri pražci (pražec, ktorý je bližšie ku diere gitary a pevne. Nehanbi sa, a zaobstaraj si nylonové struny, z ktorých ťa nebudú toľko bolieť prsty, mne trvali asi dva roky, kým som ich vymenil už za ozajstné kovové struny, ktoré majú lepší zvuk. Prajem ti veľa šťastia pri učení. Ak niečomu nerozumieš. môžeš mi odpísať.
@alzbet ahoj ja sa učím práve hrať na gitare sama momentálne akordy no nerozumiem jednémuapriklad chcem hrat pesničku je tam akord Ami tak ho chytím a ktoré struny nam vybrnkavat tie čo držím alebo ako to funguje
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
a hraj.
a hraj.
a hraj.
a hraj.
až kým sa to nenaučíš.
a potom hraj.
a hraj.
a hraj.
a...
Najprv, gitaru musíš držať tak, aby si nemala pri tom kŕče, dlaň na hmatníku drž zarovno s pražcami, ak si praváčka, gitaru maj na ľavom stehne a pokiaľ možno vyvýšenú (nohu si opri o nejaký stolček alebo dačo), odľahčíš si ju.
Ešte pred tým než sa vrhneš na učenie základných akordov, mala by si sa naučiť po hmatníku pohybovať. Niečo jednoduché, ako vybrnkávanie na jednej strune, 0. pražec, 1. (ukazovákom 2. prostredníkom 3. prstenníkom 4. pražec malíčkom. Nultý pražec je, keď strunu nedržíš, len brnkneš naprázdno. Takže brkneš 0-1-2-3-4 a naspäť 4-3-2-1-0 a striedaj struny. Ja som toto cvičil, dokým som nepočul plynulý zvuk a prechod medzi pražcami neprerušovali všelijaké škrípania.
Akordy ako E, G, C, D a A by si sa mala naučiť, potom je tu H a F, ktoré sú náročnejšie. Akordy sú rozložené tóny na hmatníku, najprv sa nauč nahmatať a striedať akordy A a C, potom skús E a G a potom ich skús všetky štyri striedať. A neskôr sa naučíš aj H a F.
Ďalej treba vedieť poriadne vybrnkávať, môžeš brnkať rôznymi spôsobmi, najjednoduchšie je od hora nadol. Pre znázornenie, struny sa nazývajú takto: prvá struna zhora je E6, druhá A5, tretia D4, štvrtá G3, piata H2 (alebo b), šiesta e1, Ale aby si to nemala ľahké a aj sa niečo naučila, nahmataj si nejaký akord, najlepšie A alebo D. Budeš brnkať v tejto postupnosti.a vybrnkávaj E6-G3-H2-G3-e1-H2-G3-H2 a potom toto isté znova skús s ďalším akordom. To je len príklad, ako vybrnkávať na struny.
Keď už sa budeš cítiť, že ti základné akordy nerobia problém, môžeš sa pustiť na barové akordy, tie sa hrajú pomocou ukazováka, ten položíš na celý jeden pražec a ostatnými prstami nahmatáš ostatok. Je to dosť náročné, ja som prvý krát vôbec nedokázal nahmatať dva barové za sebou a brutálne z toho bolia prsty, ale tvrdým učením si moje prsty zvykli.
Jedna posledná poznámka, aby tvoje tóny zneli čisto, musíš stlačiť strunu tesne pri pražci (pražec, ktorý je bližšie ku diere gitary a pevne. Nehanbi sa, a zaobstaraj si nylonové struny, z ktorých ťa nebudú toľko bolieť prsty, mne trvali asi dva roky, kým som ich vymenil už za ozajstné kovové struny, ktoré majú lepší zvuk. Prajem ti veľa šťastia pri učení. Ak niečomu nerozumieš. môžeš mi odpísať.