Celá slovenčina je akási divná ja napríklad neviem, ako sa skloňujú povedzme latinské názvy taxonomických skupín. A či sa vôbec môžu skloňovať, alebo ich predtým treba poslovenčiť.
Latinu nesklonujes, a je to tak O.K. Poliaci napriklad vsetko prekladaju, nemaju radi cudzie nazvy a p. Aj ked su vynimky . . . napr. teenage slecinky, ktore chcu zbalit pokladnicku zo zahranicia si napr. tvoria profil cely v anglictine
tak podľa mňa to nesklonné nie je, alebo ak aj je, tak dlho nebude - tieto názvy obchodov sa rýchlo u nás udomácňujú a čítala som článok v Kultúre slova, podľa ktorého už úplne v pohode môžme Tesco skloňovať podľa vzoru mesto.... a skôr by som tú Euroveu videla na rovnaké skloňovane, ako má orchidea, Andrea...
je mi luto ze vas vsetkych asi sklamem si to tu sklonujete alke to sa neskonuje tak isto ako ikea sa nesklonuje a viem to lebo moj foter tam roby sefa a povedal ze sa to nesklonuje
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
42 komentov
Nominatív - Kto, čo - Eurovea
Genitív - Koho, čoho - Eurovey (išiel som z Eurovey)
Datív - Komu, čomu - Eurovei
Akuzatív - Koho, čo - Euroveu (Videl som Euroveu)
Lokál - O kom, o čom - Eurovei (som v Eurovei)
Inštrumentál - S kým, s čím - Euroveou
1. miel (ako diel, len s M)
2. ik (ako ikea, ozaj, to je asi tiež vzor Andrea, nie?)
3. ki (obrátené ik)
(len tak, do budúcna, som si všimla, že viacerí ho komolia vždy rovnako a nie že by mi to extra vadilo, len potom si to zazavináčové nie vždy všimnem
V každom prípade by sa dala označiť ako podstatné meno nesklonné, čiže sa skloňovať NEMUSÍ - Idem do eurovea/ikea/tesco...
len chcem vediet, co je spravne aj gramaticky
N - andrea, eurovea
G - od andrey, eurovey
D - dám andrei, eurovey
A - andreu, euroveu
L - o andrei, eurovei
I - s andreou, euroveou
eurovea galeria
eurovea galerie
eurovea galerii
eurovea galeriu
eurovea galerii
eurovea gareriou
mám odkukané z bilbórdóv
a keď už chcete nasilu skloňoať tak podľa vzoru žena, čiže datív nie je Eurovey, ale komu?čomu? - Eurovee.