moznost neriesim picoviny je kde ? ,.....inac kto by ho zalozil ? ...jasne ze madari .... nenechajme sa popliest tym ze sa niekto vola napr stefan , ale skor si treba zistit preco sa tak vola a ako sa volal povodne
mam v pici uhorske dejiny a inac ty si mongol, alebo co ma znamenat ta otazka ?
ako sa staviam k uhorskym dejinam :
ktore etnikum HO zalozili.. JAJ a zalozili co, bozstvo smradlavej topanky, ci co ? O_o
inac slovo priemerne jednoznacne urcuje medzu medzi pozitivnym a negativnym. aj na fyzike nam vzdy hovoril ucitel, ze v jadre su protony a priemetrony.. -.-
A samozrejme, že Maďari ho nezaložili to, čo píšeš si myslí trištvrte Slovákov a je to čistá lož.
Sv Štefanovi dopomohli k moci Slovania a Germáni (prečítaj si niečo o Poznanovi a Huntovi), lebo prijal Kresťanstvo a práveže sv. Štefan bojoval proti starým pohanským Maďarom .
V tej dobe sa nepozerali na to, odkiaľ je kto, ale za čo si.
@puco90 ja by som sa aj vyjadril, keby bolo k comu vies.. je pekne, ze ste preberali v skole nejaku dobrotu o uhorsku ale ked uz sa pytas na nazory ludi, tak nepicuj ked ti pridu vypicovat za tvoj paradny skill napisat dementnu anketu na ktoru vlastne sa da len odpovedat tvojimi moznostami, kedze nie je vobec jasne, na co sa potom pytas aby sme zdovodnili..
@puco90 tebe zajebava na hlavu ? seriozne sa pytam ale teraz.. to co si tam napisal ma mat aky zmysel a k comu ? nemas tam nikde, ze nezaujima ma to/nemam nazor, alebo ono spominane mam pici, tak som ti to sem napisal a vyjadril sa k druhej casti "otazky" resp k moznostiam.. tak tu nepis kokotiny zas uplne -.-
@puco90 pytal si sa kto ho zalozil ne ako abo s cijou pomocou ...jasne ze sa nechal sv stefan povodom stary madar pokrstit lebo chapal ze ked prisiel z azie tu medzi krestanov , tak to ze prijal ich nabozenstvo vyvolalo ze si zisklal aj priazen medzi ludmi ....sak to je jednoduche .....(my lud pokrstený nechame aby nam kraloval nejaky pohan z azie ....ale uz ked ten pohan nebol pohanom ludom sa hned lepsie dychalo) .....nebud mimo reality ...ano mnoho povodne pohanskych kralov prijalo krestanstvo ale treba si uvedomit ze to nebolo nezišné rozhodnutie ....krali si velmi dobre uvedomovali ze krestanstvo sluzilo ako zjednocujuci faktor ..... a co sa tyka toho ze sv stefam bojoval proti vlastnym (madarom) tak to je dobry blud , neviem kde si to vyhrabal ale je to somarina ......a germani ? ....vies k comu pomohli germani ? ....k tomu ze v sucastnosti su madari nasi susedia ....povodne chceli madari kocovat dalej na zapad a mozno by sa usadili tam .....nebyt germanov ktory im v r 955 v bitke pri rieke lech dali na picu asi by to aj tak bolo ......velmi sa so mnou nepustaj do diskusie ...historia je moj studijny odbor
@puco90 "V Kopáňovi a Štefanovi nachádza maďarská historická tradícia dva diametrálne protiklady - prvý z nich prežíva v národnom povedomí ako zástanca tradície a národnej hrdosti a obhajuje pôvodné staré maďarské pohanstvo, zatiaľčo druhý predstavoval nový trend - kresťanstvo a rozchod s pôvodným maďarským náboženstvom, čím mala byť dosiahnutá úspešná integrácia do kresťanského sveta." ...upozornil by som na posledne 2 riadky .....stefan bol madarska kurva ktora chapalam ze ked chce byt kralom musi sa stat krestanom, vyjebaní huntovci vedeli ze bude dobre sa s tou kurvou kamaratit lebo bude dobre mat radsej suseda priatela ako nepriatela ----bez ohladu na to kto mu 0,00000001 % castou pomohol k moci a k uznaniu medzi ludmi , vieme ako sme sa mali ako etnikum dalsich 1000 rokov v uhorsku ....tak nepot .....inac bud taky dobry povedz mi kde v mojom predchadzajucom prispevku som napisal hovadinu ...diky
@puco90 kopaň sa aspon drzal svojich tradicii , nebol kurvou , co sa mu v nasich podmienkach stalo osudnym ...a preto madarske nastupnictvo nepostupovalo po jeho linii ale po stefanovej ...sak jasne nic nove ...doteraz to u nas tak funguje kto je vacsia kurva a vie sa zapredat ten berie
@lovinme ty si chod radsej kupi ten mac .... podla mna to tiez bola debilita na urovni tejto tu ...a nenapisal som ti ze riesis debility lebo som nechcel nikoho urazat
@strommen2428 ja som debilitu nazvala to, ako sa naťahujete a nie samotnú anketu... a úprimne neviem čo je debilné na tom, keď hľadám a pýtam sa na rady ohľadom kúpy ntb, nie je to lacná záležitosť.skôr by som bola debil, keby som kúpila prvé, čo uvidím *THUMBS UP*
A ty si myslíš, že prehod z pohanstva na kresťanstvo (v iných krajinách na islam) bol aký...že každý to bral hneď úprimne ???
Sa spamätaj, všetko sa formuje nejakou túžbou, najmä po moci. A nikto nemôže vedieť ako to bral sv Štefan (inak je pravdepodobné, že jeho matka mala slovanský pôvod), zakladal kláštory a tak, takže zasa až tak ľahkovážne to nebral.
Ja týmto chcem povedať to, že vtedy sa nejednalo o to, z akého etnika kto pochádza.
1000 ročný maďarský útlak je blbosť, útlak nastal v 19 storočí.
Čo sa týka Uhorska, ja ho beriem tak priemerne, beriem ho ako normálnu súčasť histórie asi tak do 19 storočia, keď si Maďari začali myslieť, že oni založili Uhorsko. A tu je vidieť, že so svojou interpretáciou nakazili aj Slovákov.
Najväčšiu hovadina z tvojej klávesnice "Uhorsko založili Maďari"
V dnešnej dobe mi je len ľúto, že je nevraživosť medzi Slovákmi a Maďarmi.
tato cast nasich dejin je riadne smutna...boli sme utlacani madarmi a to dost radikalne a pritom si treba uvedomit ze hungaria teda horne uhorsko teda vlastne slovensko bola najlukrativnejsia cast uhorska...
@puco90 ...je mi jasne ze si tu prisiel vyvolavat hadky a tak ja budem robit radsej daco ine ...maj pekny vecer ..aj tak sa neoplati hadat o niecom co sa stalo ako sa stalo a nikto to uz nezmeni .....caw
@puco90 su ludia co im je to u pici ...a maju pravdu ..lebo nie je to vobec podstatne ...a potom ludia ktori sa o tom budu bavit a necuduj sa ze nesuhlasim s tvojim nazorom .... , kazdeho koho by si sa opytal u nas na katedre by ti povedal ze uhorsko zalozili madari .... tvr opak na zaklade jedneho clanku co si si niekde precital ........ vies co nasa spolocnost povazuje za pravdu , alebo fakt ? ....to na com sa zhodne vacsina ....takze mozes si pokojne zit so svojim nazorom ...ale neviem ci ho prenesies medzi ludi
chcel som zistit kto z vas ma pravdu tak som sa opytal znameho co uci na fakulte historie a z jeho slov vyplyva ze ma pravdu strommen2428.
Uhorsko zalozili stari mederi teda madari.tito madari mali za ulohu chranit hranice byzantskej rise , neskor ked velka morava prehrala bitku so starymi madarmi tak zalozili uhorsko zhrnul som to do par viet nechce sa mi viac vypisovat ale podstatne je to ze uhorsko zalozili stari madari.
@puco90 ta never , ja historikov neriesim ..ucim sa fakty a neriesim ktory historik co hovori ...tak ti tu teraz nebudem pisat daco o com dobre neviem .... ale kazdy clanok , kazdu srandu co si najdes na nete ....vsade sa pise ze ho zalozili madari .......ci uz s nejakou pomocou slovanov a germanov alebo nie ....jedina zasluha bola to ze od nich stefan prebral nabozenstvo ....a dalej si uz veci zariadzoval po svojom ...zasluhy slovanov sa v tomto bode koncia
@puco90 naaaaa ...vidis co napisal aguri500 ..... , rok na katedre historie ff upjs ke to neni len tak ...hoci som mal zo slovenskych dejin C ....ale predsa len nieco viem
Áno, Maďari prišli v 7 kmeňoch a po jednom z nich Maďari prebrali slovko Magyar (v tej dobe Megyer).
A ja som nehovoril že Maďari nezaložili Uhorsko, ale že založila len časť Maďarov podporovaná tunajšími Slovanmi a Germánmi. Teda kresťanská časť.
Maďari dostali pri rieke Lech poriadny výprask (dovtedy prakticky lúpežné vpády, asi tak nejak ako keď v Samovej ríši našim predkom robili zle Avari)a odvtedy sa scivilizovali (to teraz nemyslím posmešme, ale fakticky).
Za vznikom Uhorska stoja Kresťania bez ohľadu na národnosť
A čo sa týka Arpádovcov, tí sa začali po príchode prakticky hneď miešať.
Uhorsko nezaložili len Maďari ešte hlavne preto, lebo sv Štefan používal na dvore Nemčinu a Arpádovcov vystredadli iní panovníci.
Tu je vidieť iný vplyv. Keby Uhorsko založili Maďari vládli by mu stále.
@puco90 ty si kokot abo si kokot ha ? ...ze neveris mne ok ....ale uz ked neveris cloveku co uci na vs historiu tak si kokot kokotsky madarsky do boha sa preber ...ty si co vystudoval ....este asi hovno ...jakym pravom nas tu ty ides ucit jak to bolo ......., a jasne ze stefan hovoril po nemecky ...keby hovoril po madarsky asi kto by ho tu rozumel nepovies mi ? ...vobec nechapes jednoduche suvislosti ...pana chod sa zakopat ...abo ked si taky krestan ta chod fajcit papezovi .....dalej si sereš do huby ...mne v jednom prispevku napises ze kravina je to ked napisem ze uhorsko zalozili madari ...a sam vo svojom prispevku napises ze si netvrdil ze uhorsko madari nezalozili .....och boze nemam k tebe slov
@puco90 99 % si urcite mysli ze ho zalozili len madari ....a fakticky aj ano ,...to ze im dakto pomohol ( asimilovat sa na nase podmienky , naš geograficky priestor) je vec druha...., na uhorskom trone povodom ziadny slovan nesedel ....
@puco90 preco sa ti zda ze som tomu dal ?...nestudujem historiu ako vedecky smer ...kde sa musim zaoberat dristami a studovat jednotlive prace historikov ....studujem historiu v kombinacii ...cize bude snad raz ucit ....a vies detom niekde na zs budem asi na chuj vysvetlovat ze ujo historik durko na na francuzku revoluciu taky nazor lebo vyrastol tu a tu a rodinou a prostredim bol ovplyvneni tak a tak a ujo historik ferko ma na nu zase taky nazor lebo vyrastol a bol vychovany v inych podmienkach ...., detom take veci budu u riti ...budu potrebovat vediet kde kto kedy ako naco ..ake vysledky to malo ....., takze tak ....mam aj co ine v zivote robit ako studovat rozsiahle diela , ktore moj zivot zase az tak vyrazne neobohatia
@puco90 to je take tvrdenie ..... kazdy sa miesa ...to mozeme rovno povedat ze je zbytocne hovorit o dajakych etnikach .....kolko si myslis ze je v tebe slovanskej krvy ? ....ked na nasom uzemi uz bol kde kto
@puco90 pozri mne je jedno ci mi veris alebo nie, ja som ti zreprodukoval nazor cloveka ktory ma titul a v danej problematike narozdiel odo mna sa vyzna.ja sa do toho nevyznam a skor budem verit niekomu kto ma titul ako niekomu ako ty bez titulu (nic v zlom ).
to ,ze je historia tvoj konicek je ok , venuj sa tomu vidno ,ze mas nejaky prehlad ale studium je aj o tom ,ze treba posluchat aj to co hovoria ludia ktori toho nastudovali trosku viac a uz aj maju nejaky ten titul a myslim ,ze teraz nemas pravdu aj ked z casi podla tvojich prispevkov sa s nou stotoznujes.
ja sa s tebou v historii hadat nemozem tak ako ty sa so mnou nemozes hadat v medicinskej oblasti.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
55 komentov
ako sa staviam k uhorskym dejinam :
ktore etnikum HO zalozili.. JAJ a zalozili co, bozstvo smradlavej topanky, ci co ? O_o
inac slovo priemerne jednoznacne urcuje medzu medzi pozitivnym a negativnym. aj na fyzike nam vzdy hovoril ucitel, ze v jadre su protony a priemetrony.. -.-
A samozrejme, že Maďari ho nezaložili to, čo píšeš si myslí trištvrte Slovákov a je to čistá lož.
Sv Štefanovi dopomohli k moci Slovania a Germáni (prečítaj si niečo o Poznanovi a Huntovi), lebo prijal Kresťanstvo a práveže sv. Štefan bojoval proti starým pohanským Maďarom .
V tej dobe sa nepozerali na to, odkiaľ je kto, ale za čo si.
keď máš v piči, tak nekomentuj. Toto nepochopím, voľakto má niečo v piči a aj tak tu smradí.
Áno, určite chcem nadávať na Maďarov
Si prečítaj môj príspevok, potom reaguj.
Ty si ale riadny vol.
Pokiaľ nemáš názor alebo sa o to nezaujímaš, tak NEPRISPIEVAJ, lebo mňa nezaujíma.
V prvom rade som sa pýtal na etnikum, alebo etniká, nie na osoby.
Svätý Štefan prijal kresťanstvo a s pomocou Germánov a Slovanov (tunajších) zničili maďarské pohanstvo.
Si naštuduj kto to bol Kopáň.
Študuješ históriu a píšeš hovadiny. Moc sa tým nechváľ.
A ty si myslíš, že prehod z pohanstva na kresťanstvo (v iných krajinách na islam) bol aký...že každý to bral hneď úprimne ???
Sa spamätaj, všetko sa formuje nejakou túžbou, najmä po moci. A nikto nemôže vedieť ako to bral sv Štefan (inak je pravdepodobné, že jeho matka mala slovanský pôvod), zakladal kláštory a tak, takže zasa až tak ľahkovážne to nebral.
Ja týmto chcem povedať to, že vtedy sa nejednalo o to, z akého etnika kto pochádza.
1000 ročný maďarský útlak je blbosť, útlak nastal v 19 storočí.
Čo sa týka Uhorska, ja ho beriem tak priemerne, beriem ho ako normálnu súčasť histórie asi tak do 19 storočia, keď si Maďari začali myslieť, že oni založili Uhorsko. A tu je vidieť, že so svojou interpretáciou nakazili aj Slovákov.
Najväčšiu hovadina z tvojej klávesnice "Uhorsko založili Maďari"
V dnešnej dobe mi je len ľúto, že je nevraživosť medzi Slovákmi a Maďarmi.
Mohli by ich znova dávať v TV.
Brutálny útlak nastal v 19 storočí.
Dovtedy to bola monarchia, v ktorej nikto nebral ohľad na to z akého etnika kto pochádza. Ešte aj panovníci sa miešali jedna radosť
Ozaj, aj tebe blbne birdz? Namiesto smajlíka zobrazuje fotku ?
neverím ti, že študuješ históriu
Napíš mi aspoň jedného slovenského historika, ktorý tvrdí to, čo ty.
Lebo to čo tvrdíš, nie je pravda.
@puco90
chcel som zistit kto z vas ma pravdu tak som sa opytal znameho co uci na fakulte historie a z jeho slov vyplyva ze ma pravdu strommen2428.
Uhorsko zalozili stari mederi teda madari.tito madari mali za ulohu chranit hranice byzantskej rise , neskor ked velka morava prehrala bitku so starymi madarmi tak zalozili uhorsko zhrnul som to do par viet nechce sa mi viac vypisovat ale podstatne je to ze uhorsko zalozili stari madari.
Áno, Maďari prišli v 7 kmeňoch a po jednom z nich Maďari prebrali slovko Magyar (v tej dobe Megyer).
A ja som nehovoril že Maďari nezaložili Uhorsko, ale že založila len časť Maďarov podporovaná tunajšími Slovanmi a Germánmi. Teda kresťanská časť.
Maďari dostali pri rieke Lech poriadny výprask (dovtedy prakticky lúpežné vpády, asi tak nejak ako keď v Samovej ríši našim predkom robili zle Avari)a odvtedy sa scivilizovali (to teraz nemyslím posmešme, ale fakticky).
Za vznikom Uhorska stoja Kresťania bez ohľadu na národnosť
A čo sa týka Arpádovcov, tí sa začali po príchode prakticky hneď miešať.
Uhorsko nezaložili len Maďari ešte hlavne preto, lebo sv Štefan používal na dvore Nemčinu a Arpádovcov vystredadli iní panovníci.
Tu je vidieť iný vplyv. Keby Uhorsko založili Maďari vládli by mu stále.
Aspoň vidíš tú výpovednú hodnotu, napísať môžem aj ja.
na koho sa obrátil sv. Štefan s tým, že potrebuje pomoc ? Kto ho pasoval za rytiera ?
Kto zničil staromaďarské pohanstvo ?
Na tom vzniklo Uhorsko a na tom mali zásadný vplyv Slovania a Germáni.
Ja som písal že ho nezaložili len Maďari. V tej súvislosti. Ja som písal o tom, že za vznikom stoja kresťania bez ohľadu na narodnosť.
A vôbec to nemá nič spoločné s mojim presvedčením.
ty si tomu dal
A Arpádovci sa so Slovanmi poriadne miešali to by si mal vedieť
Arpádovci stratili staromaďarský charakter.
Navyše ako je môžné, že "ich kráľovstvu" začali vládnuť iné rody ?
to ,ze je historia tvoj konicek je ok , venuj sa tomu vidno ,ze mas nejaky prehlad ale studium je aj o tom ,ze treba posluchat aj to co hovoria ludia ktori toho nastudovali trosku viac a uz aj maju nejaky ten titul a myslim ,ze teraz nemas pravdu aj ked z casi podla tvojich prispevkov sa s nou stotoznujes.
ja sa s tebou v historii hadat nemozem tak ako ty sa so mnou nemozes hadat v medicinskej oblasti.
To, čo som napísal sú všeobecne známe fakty.