príroda, tá je mocnejšia ako mi všetci dokopy. príroda, tá nekonečná krása, je to naša kráľovná, bez nej by sme nežili, bez nej by nebolo nič. ak to niekto nedokáže pochopiť, má mozgovú poruchu a keď ju už má, mal by chrúmať cesnačik a tancovať s diviakmi pri splne mesiaca na čistinke posiatej... strúčikmi cesnaku.
@mkamka ver, never... ja sa s nimi priatelím, máme medzi sebou veľmi silné puto. väčšina ľudí ( a ty patríš určite medzi tú väčšinu ) považuje diviaky za smradľavé, sprosté a nebezpečné zvery, ktorým sa treba vyhýbať. čo iné mi ostáva, než sa nad tým zasmiať? skutočnosť je taká, že diviaky sú milé tvory a prisahala by som, že sa mi niekedy zdá, že pobrali viacej rozumu ako väčšina ľudí, ktorých poznám. proste už ma považujú za jednu z nich. v pohodičke si ich chodím aj pohladkať, aj ich kŕmim, hlavne majú radi oriešky a tvrdé pečivo, sem tam mäsko... sú to krásne tvory.
samozrejme, to nemôže posúdiť človek, ktorý ich v živote nestretol a číta o nich iba bludy, nepravdivé bludy.
Diviak sa dá pomerne dobre naučiť ako iná svina , vidím že si z Bratislavy , tak skús vybehnúť niekedy do hôr na Biely kríž , tam pán horár chová rodinku diviakov v takej veľkej voliére .... , minule som videl jedného (dovolím si povedať) blbca ako ide s veľkým diviakom a dvomi psami krížom cez naše sídlisko v Bratislave (Rača).
Diviaka ale neznášam , keď v Karpatoch stanujem a v noci sa plíží okolo ... je to dosť nepríjemný pocit , hlavne na jar.
Inak prírodu mám veľmi rád , akurát zajtra idem na túru zbierať nejaké vzorky na výskum (venujem sa entomológii)
@camilla ja o nich nič nečítam, ale keď som bola minule s kamarátom v lese (a ver mi, že on je tam ako doma a takže pozná aj divé zvieratká) a našli sme čerstvé stopy diviaka, tak na jeho odporúčanie sme ďalej nešli....
neviem, čo si ty za lesná víla, ale fajn, ja sa s tebou hádať nejdem...
@mkamka neboj sa, neurobí Ti nič. len sa treba nenápadne obliecť a keby zaútočil, tak buď sa vyštverať na nejaký strom alebo kľučkoveť pomedzi stromy, odporúčam zobrať si dýku, pre každý prípad, medveďov som stretla tiež a nie vždy to bolo príjemné...
@mkamka hop! prepáč máš pravdu ... ale myslím že som ťa tu už niekde spozoroval , nehodláš sa na PriF UK ? (možno to mi utkvelo v pamäti v suvíslosti s BA) ... moja chyba
@camilla tak ja som mala nápadne červené nohavice vtedy a žiadnu zbraň sme poruke nemali, tak asi preto sme šli preč.... ale myslíš, že by mu niečo spravila taká dýka, keby bol nejaký veľký?
o stretnutiach s medveďmi som toho počula dosť, aj o stretnutí s medvedicou s mladými, ale vždy to dopadlo dobre....
@mkamka hmm, tak hlavne netreba utekať a vedieť, čo robiť mňa to naučil život sám. ako u ľudí, tak i u divých šeliem platí : nedaj najavo strach a ukáž, kto je pán !
@camilla nedať najavo strach- strhnem sa už len keď zašuchoce nejaká srnka alebo zajac, nieto keby som stretla niečo divšie.... ale sama hlšie do lesa radšej nechodím skôr na obľúbené miesta, kde som ešte nič veľké a živé nestretla, takže tam sa cítim v bezpečí, ale keby raz..... tak neviem, neviem
to áno , u medveďa sa treba hlavne vyhýbať , je fajn si aspoň pískať cestou , prípadne ísť s niekym a rozprávať sa... a ak v diaľke vidíš medveda , tak pekne pomaly sa vybrať inou cestou. Občas sa ale stane , že ak sa niekto ňúra v kroví a oberá plody , tak môže naraziť na medveďa moc blízko ... , ktorý buď odíde , alebo sa postaví na zadné a začne si premeriavať človeka , prípadne začne vydávať zvuky. Ak neodchádza ale začne sa bližiť , treba zdvihnúť ruky a spraviť sa čo najväčším a z celej sily revať jak taký pavián...
no vidíš , tak som to už úplne zamotal... ale tak ... čo ja viem , Trstená , Habovka , Zuberec , Oravice , tam som chodil hlavne na hríby (a obdivovať mravce Manica rubida) , ak niekedy pojdeš do BA ukážem ti diviaky
@skippy tak tú poslednú možnosť skúsila raz moja kamarátka, bola oberať jahody v lese a na medveďa narazila, ale mohol mať tak rok-dva, nebol moc veľký. vraj sa na ňu pozrel ako na blázna, otočil sa a pomalým krokom odišiel... no tak všeličo sa môže stať, ľudia si hlavne musia uvedomiť, že lesy sú domovom aj nebezpečných zvierat a kto si netrúfa, nech nechodí ďaleko od miesta, kde je veľa ľudí lebo sa môže stať nehoda... napríklad môjho dedka napadol medveď, našťastie skončil len s doškriabaným chrbtom. vraj sa rozkričal a utekal od neho preč. to by ale určite urobila väčšina ľudí...
tak tak ... , každý by utekal , aj ten najzdatnejší chlap , ak by nevedel čo robiť... , ja som medveda našťastie ešte nevidel , stretával som len stopy a to patrím medzi tých frajerov čo sa štverajú kade tade.... (s tým by som sa asi nemal chváliť , ale ak študuješ rôzne druhy hmyzu , moc možností není na turistických chodníkoch)
už ani nie , ja som tam chodil hojne keď som bol mladší , čo som mal 14-18 rokov , prakticky rok som tam nebol - lebo sa nikomu nechce. Ono je to tak , že u nás na juhu je tá hmyzácka fauna viac pestrá a tak okrem oddychu tam moc nechodím - a ak na huby tak na Liptov lebo tam máme apartmán , prípadne Spiš.
Taktiež , čím ďalej som tam chodil , tým som mal z tej lokality zmiešané pocity - menej turistov. Ak proste ideš cez nejakú miestnu dedinku s fotografickou aparatúrou a všemožným vybavením na sebe , tak som sa aj bál na niektorých miestach že ma okradnú (ale inak krásny kraj!) - týkalo sa to hlavne tých severnejších obcí. Pamätám si ako sme boli ubytovaní na konci dedinky Oravské veselé a tam sa mi to úplne znechutilo. Bol to obrovský areál (nejaký hotel pre deti v prírode) a boli sme tam úplne sami , nikde nikto (majteľ nám dal klúče od celého hotela a išiel do preč ) človek sa bál ísť niekam , niektorí nás tam sledovali atď , dokonca na nás podaktorí vykrikovali (nepáčila sa im BA značka).
V Habovke som ale zažil pekné chvíle , miestny duel futbalový , aj tie ich preteky tragačov
@camilla A ty nevies o tom ze diva zver sa krmit nema? Na to tu su horari. Btw diva zver je nevyspytatelna a take rozpravky ze ta beru ako jednu zo svojich vznikaju na zaklade toho ze su naucene chodit si po jedlo a stracaju plachost. Nepomahas im ale skodis. A dospej. s Pozdravom
Nevadi mi, ale nevyhladavam ju, chodim do maleho lesika len na bongo, a isteho casu nebol problem cele bongovisko upratat improvizovanymi metlami z vetviciek a bordel uskladnit v 4och obrovskych vreciach, ale tie ptm niekto rozsypal a tak celkovo uz je to taka zapadnuta stoka.Dnes som inac odhodila do krikov pet flasu pri dunaji, aj ma to na chvilku zamrzelo,ze som mohla pockat ku kosu, ale ptm som zistila ze mi je to jedno a odcinim to najblizsie
áno až tak že by som ju oplotila elektrickým plotom, napájaným z veterných turbín. dúfam, že zvieratá by sa moc do toho plotu nehádzali nemajú dôvod utekať z lesa do betónu
@ashly22 mala by som na ňu brať aj lieky, ale ja som nejako proti liekom a keďže nemám príznaky, nejako to nepovažujem za nutné.... viem, že možno robím chybu, ale čo už...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
52 komentov
asi si moja spriaznena duša
samozrejme, to nemôže posúdiť človek, ktorý ich v živote nestretol a číta o nich iba bludy, nepravdivé bludy.
Diviak sa dá pomerne dobre naučiť ako iná svina , vidím že si z Bratislavy , tak skús vybehnúť niekedy do hôr na Biely kríž , tam pán horár chová rodinku diviakov v takej veľkej voliére .... , minule som videl jedného (dovolím si povedať) blbca ako ide s veľkým diviakom a dvomi psami krížom cez naše sídlisko v Bratislave (Rača).
Diviaka ale neznášam , keď v Karpatoch stanujem a v noci sa plíží okolo ... je to dosť nepríjemný pocit , hlavne na jar.
Inak prírodu mám veľmi rád , akurát zajtra idem na túru zbierať nejaké vzorky na výskum (venujem sa entomológii)
neviem, čo si ty za lesná víla, ale fajn, ja sa s tebou hádať nejdem...
nepomýlil si si náhodou človeka?
o stretnutiach s medveďmi som toho počula dosť, aj o stretnutí s medvedicou s mladými, ale vždy to dopadlo dobre....
to áno , u medveďa sa treba hlavne vyhýbať , je fajn si aspoň pískať cestou , prípadne ísť s niekym a rozprávať sa... a ak v diaľke vidíš medveda , tak pekne pomaly sa vybrať inou cestou. Občas sa ale stane , že ak sa niekto ňúra v kroví a oberá plody , tak môže naraziť na medveďa moc blízko ... , ktorý buď odíde , alebo sa postaví na zadné a začne si premeriavať človeka , prípadne začne vydávať zvuky. Ak neodchádza ale začne sa bližiť , treba zdvihnúť ruky a spraviť sa čo najväčším a z celej sily revať jak taký pavián...
@mkamka
no vidíš , tak som to už úplne zamotal... ale tak ... čo ja viem , Trstená , Habovka , Zuberec , Oravice , tam som chodil hlavne na hríby (a obdivovať mravce Manica rubida) , ak niekedy pojdeš do BA ukážem ti diviaky
a preto som radšej v lese s niekým,k to sa vyzná, aby mi povedal, čo mám robiť
tak tak ... , každý by utekal , aj ten najzdatnejší chlap , ak by nevedel čo robiť... , ja som medveda našťastie ešte nevidel , stretával som len stopy a to patrím medzi tých frajerov čo sa štverajú kade tade.... (s tým by som sa asi nemal chváliť , ale ak študuješ rôzne druhy hmyzu , moc možností není na turistických chodníkoch)
tak do BA určite prídem na VŠ, síce neviem ešte na akú, ale určite tam
už ani nie , ja som tam chodil hojne keď som bol mladší , čo som mal 14-18 rokov , prakticky rok som tam nebol - lebo sa nikomu nechce. Ono je to tak , že u nás na juhu je tá hmyzácka fauna viac pestrá a tak okrem oddychu tam moc nechodím - a ak na huby tak na Liptov lebo tam máme apartmán , prípadne Spiš.
Taktiež , čím ďalej som tam chodil , tým som mal z tej lokality zmiešané pocity - menej turistov. Ak proste ideš cez nejakú miestnu dedinku s fotografickou aparatúrou a všemožným vybavením na sebe , tak som sa aj bál na niektorých miestach že ma okradnú (ale inak krásny kraj!) - týkalo sa to hlavne tých severnejších obcí. Pamätám si ako sme boli ubytovaní na konci dedinky Oravské veselé a tam sa mi to úplne znechutilo. Bol to obrovský areál (nejaký hotel pre deti v prírode) a boli sme tam úplne sami , nikde nikto (majteľ nám dal klúče od celého hotela a išiel do preč ) človek sa bál ísť niekam , niektorí nás tam sledovali atď , dokonca na nás podaktorí vykrikovali (nepáčila sa im BA značka).
V Habovke som ale zažil pekné chvíle , miestny duel futbalový , aj tie ich preteky tragačov
v niektorých obciach si musíš dávať pozor, aby si mal správnu značku, presnejšie v obci zábiedovo, ak sa nezačína TS, tak tam ani nechoď