Na nete nic nieje? tam je vsetko staci si otvorit oci.... A tvoja otazka je velmi zla. Skor by som aku cast svetelneho ziarenia alebo nieco takeho bola otazka nie?, na to ze mas 15 to je asi mozno stredna skola prvy rocnik. tak asi staci napisat len z. atmosfera prepusta len časť ultrafialového žiarenia, časť infračerveného a časť rádiového žiarenia.
ked chces podrobnejsie tak: Ultrafialové žiarenie - UV spektrum dopadajúce na povrch Zeme je tvorené z 90–99 % žiarením UV-A a 1–10 % žiarenia UV-B. Zemská atmosféra prepúšťa rádiové žiarenie s vlnovou dĺžkou 1 mm až 30 m a viditelne spektrum je len od 400-700nm atd...
Zem je od Slnka vzdialená 149 597 870 700 m, zaokrúhlime to na 150 000 000 km. To znamená, že energia, ktorú Slnko vyžiari do priestoru, kde je Zem, je 4*Pi*150 000 000 = 1 884 955 592 km^2 aj nejaké drobné ( to je sféra vo vzdialenosti, kde je Zem, lebo Slnko všetku Energiu, ktorú vyžiari, vysiela do celého priestoru rovnako). Zem má polomer približne 6378 km. Keďže Slnko je voči Zemi oveľa väčšie, môžme si dovoliť počítať s tým, že lúče, ktoré na Zem dopadajú dopadajú rovnobežne. Preto nám teraz stačí spočítať iba efektívny priemet Zeme, čo je Pi*R^2 = 127 796 483 km^2 aj nejaké dorbné.
Teraz, keď predelíme plochy, ktoré sme dostali, tak nám vyjde, že Zem dokáže využiť MAXIMÁLNE 6,78% slnečného žiarenia.
@13 Hopla, tam som sa pomýlil, tá sfére má plochu 282 743 338 823 081 391 km ^2, čiže správny výsledok je 0,00000000451 % slnečného žiarenia. Aj mi prišlo tých 6 % veľa, ešteže som sa skontroloval.
@dzongoo tipujem že si do googlu zadal "Akú časť svetla zo slnka využíva zem?" a čakal si že vo výsledkoch nájdeš "Zem využíva XY% svetla zo slnka" a keď si nenašiel, tak si usúdil že na nete nič nie je.
Vieš, toto je úloha vyslovene postavená na to aby sa človek zamyslel, aj keby si dospel k zlému výsledku, ak by tá úvaha mala hlavu a pätu, tak by ti to uznali že si úlohu zvládol. Takto, keď im dáš aj správny výsledok, tak keby vedeli že si sa nad tým ani nezamyslel, tak by ti povedali že si úlohu nezvládol
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
ocean 95
(vraj)
ty sa asi skorej budes pytat na slnecne ziarenie, takze ta aj tak vyzvem definovat co znamena "vyuzitie slnecneho ziarenia"
Čo sa prírody týka, neviem si predstaviť, ako to chcú vypočítať (zahrievanie zemského povrchu a oceánu, fotosyntéza, živočíchy..wtf)
ked chces podrobnejsie tak: Ultrafialové žiarenie - UV spektrum dopadajúce na povrch Zeme je tvorené z 90–99 % žiarením UV-A a 1–10 % žiarenia UV-B. Zemská atmosféra prepúšťa rádiové žiarenie s vlnovou dĺžkou 1 mm až 30 m a viditelne spektrum je len od 400-700nm atd...
Teraz, keď predelíme plochy, ktoré sme dostali, tak nám vyjde, že Zem dokáže využiť MAXIMÁLNE 6,78% slnečného žiarenia.
Vieš, toto je úloha vyslovene postavená na to aby sa človek zamyslel, aj keby si dospel k zlému výsledku, ak by tá úvaha mala hlavu a pätu, tak by ti to uznali že si úlohu zvládol. Takto, keď im dáš aj správny výsledok, tak keby vedeli že si sa nad tým ani nezamyslel, tak by ti povedali že si úlohu nezvládol
som z toho sklamaný, že len tak málilinko, skús to ešte raz prepočítať, mne sa to nezdá ........filip
no čo už, ale asi to tak musí byť, ináč by sme sa upiekli ako vajíčka na panvici .......filip