@mcvpn A kostí? Hej, údajne. A však želatína je jedna z najekologickejších vecí, v podstate. Zúžitkuješ aj takéééé veci.. že čuduj sa svete. Ale hlavne by ma zaujímal taký ten odborný názor, vieš. Že prečo vegetarián je proti želatíne a proti tvarohu nie. Či sú v nej nejaké zložky aj, ako v mäse, proti ktorým je postavená tá filozofia a čo z toho je teda tá hlavná, čo sa do mlieka etc. neprenáša. Alebo, či to je ako len principiálna záležitosť, že nejem zvieratá, lebo.. by kvôli mne museli umrieť, alebo niečo. Na druhej strane, keď im budem jesť zeleninu, čo, ak umrú od hladu potom oni (niektoré)?
@flussica aňo. No to máš skoro ako mäso, keď chceš od kravy mlieko, tak nemusí ísť pod nôž, keď chceš kožu a kosti, tak je humánnejšie ju zabiť najprv. Keby "všetci" jedli zeleninu, tak toľko zvierat ani netreba chovať na svete. Imho, si myslím, že je to len o princípe, našťastie nie som vegetarián
@mcvpn No.. áno. Ale pod nôž, ako pod nôž - veď ona nezomrie kvôli tomu priamo. Hypoteticky - zmenilo by sa niečo, ak by zviera zomrelo prirodzene (čo ja viem, na starobu) a len by sme prišli a zúžitkovali jeho zúžitkovateľné zvyšky? Myslím, že kosti, kože a kopytá by mohli ostať zachovalé aj na ďalší účel spracovania. Tak aplikované na konkrétny príklad - kebyže spravia termix z takýchto surovín, všetko v poriadku ?
To je dobrá poznámka, že keby sme ich nejedli (a tak ďalej), nechová sa ich asi až toľko.
@flussica keby zomrela na starobu, tak neviem kto by chcel platiť jej žrádlo do konca kravského života a tá koža asi už nemá v sebe toľko toho kolagénu, či čo sa z toho získava, ak je to podobne ako u ľudí, že koža nie je taká pevná
a kto by chcel jesť staré zdochliny?
v poriadku by som sa to bál nazvať a nie som odborník na toto, tak neviem ani prečo sa tu vyjadrujem
veď tým aj argumentuju asi rozširovanie ornej pôdy a také veci okolo toho...
@mcvpn Tak ale veď to by bolo vo svete, kedy by sme nejedli mäso, takže aké platenie žrádla - normálne, divá krava smiley:, no a myslíš, že práve pri želatíne ide o kolagén? Možno, ale osobne sa mi to nejak intuitívne nepozdáva.
A čo! Že jedenie zdochlín.. Však ju neješ priamo a aký je ten rozdiel, že ešte pred minútou to bolo živé a všetko v poriadku a teraz to zomrelo a už sa toho nedotkneme? Fajnovka !
@flussica tak to nefunguje v terajšom svete, to by sa viac muselo zmeniť ako len naše stravovacie návyky, veď myslíš, že ak by ju akože patrila štátu, lebo by bola na našom území a firmy vyrábajuce želatínu by si ju chceli zužitkovať, tak by ju sledovali podľa stop a uvideli tam tri dni staru zdochlinu kravy a tej kožu zomleli?
no to je jedno či o kolagén, ale keď nemáš pevnu kožu, tak pochybujem, že želatína bude z nej pevná
ale ide o príčinu smrti! veď, radšej zjem niečo brutalne zavraždené ako niečo uhynuté na starobu alebo chorobu či inú pliagu
@mcvpn Ee, kde žiješ, však dnes sú práveže výhody v tom, ako máme moderné technológie a všetko. Tak každá krava by mala Fejsbúk, nie. No a vždy, keď by zomrela, tak by o tom napísala status. A tam už by nastúpili kompetentní želatinári, lebo by sa to okamžite dozvedeli (mali by pobočky poblíž pastiev) a tak, akurát čerstvo.
@32 Teda, nie v prípade choroby! Len staroby. Aj keď tam už je diskutabilné, či by staré mäso nejak mohlo chutiť, lenže.. však by sme ho predsa nejedli.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
39 komentov
@3kurt21 čo tvaroh ?
To je dobrá poznámka, že keby sme ich nejedli (a tak ďalej), nechová sa ich asi až toľko.
a kto by chcel jesť staré zdochliny?
v poriadku by som sa to bál nazvať a nie som odborník na toto, tak neviem ani prečo sa tu vyjadrujem
veď tým aj argumentuju asi rozširovanie ornej pôdy a také veci okolo toho...
A čo! Že jedenie zdochlín.. Však ju neješ priamo a aký je ten rozdiel, že ešte pred minútou to bolo živé a všetko v poriadku a teraz to zomrelo a už sa toho nedotkneme? Fajnovka !
no to je jedno či o kolagén, ale keď nemáš pevnu kožu, tak pochybujem, že želatína bude z nej pevná
ale ide o príčinu smrti! veď, radšej zjem niečo brutalne zavraždené ako niečo uhynuté na starobu alebo chorobu či inú pliagu
Možno sa dá aj bez kože urobiť .
No ja neviem, nemalo by to byť obrátene?
a tak dobre to šlo!