Neviem za akým účelom sa zakladajú, ale pravdepodobne za účelom okrádania a manipulácie.
No a tých, ktorých takéto niečo zláka sú často veľmi osamelí, alebo smutní. Možno niekto, kto sa nevie zaradiť do tejto spoločnosti a pre rôzne dôvody ho spoločnosť odmieta.
A tí ľudia ostanú následne v pasci a už sa len ťažko vyslobodia, ak sa vyslobodia
uveria kazateľovi, že to ako doteraz žili bolo celé zlé, lebo on pri tom používa manipulačné techniky, strach, hromy, blesky, peklo, všetko normálne je hriech a tak svoje ovečky zatláča k múru, potom už nie je ľahké tomu odolať a sami sa radi vzdávajú svojej slobody a radi si nahradia vlastné svedomie svedomím náboženského/sektárskeho vodcu
Takto... často je základom ktorý ich presvedčí jedna jediná vec... Prvonávšteva. Tí najoddanejší pri nej zažili pocit eufórie a oslobodenia, ktorý sa navodzuje buď pomocou techniky s nedostatkom kyslíka v miestnosti a kombináciou frekvencií alebo vám len natvrdo prepotenému proste požehná lsd-čkom (malé množstvo aplikované cez kožu).
Tosú neskor skalný členovia, zapájaný do všetkého možného, darujúci najvačšie peniaze, alebo im je neraz dovolené mať partnerov len v rámci cirkvi. Stačil na to proste ten pocit úľavy a mierne halucinovanie (skúste asi tak 15 tatranských lisohlávok a nebudete sa im čudovať, že mali pocit ako do nich vošiel duch svatý)
Ono tie dovody sú rozne. Áno, najrozšírenejšie je to, že človek má spoločnosť a zmysel života a sú to veci, ktoré tam držia hlavne ľudí bez prvotného prežitku. Ale su aj ľudia, ktorý to berú ako firmu a fungovanie v nej ako zamestnanie.
Vacsinou sa tam podla mna dostanu ludia co su zranitelny. Teda, niekto im zomrel, rozviedol sa pripadne ma inu zlu zivotnu situaciu. Ked sa takto do sekty dostane jedna osoba, moze so sebou este par ludi z rodiny ci svojho okolia presvedcit.
A este oblubuju neuprimnu upřímnost, pri ktorej ale veria, ze je upřímná :/ Ale inak toto je jedna zo zahad, ktoru na ludskej psychike asi nikdy nepochopím. Ako mozu byt ludia tak naivní? A nie len sekty, ale akekolvek cirkevne spolocenstva, vestci, liecitelia, ...
Ale aby ste ma nechapali zle, nevadí mi to, len tomu nerozumiem. Ja som tiez bola vychovavana ako veriaca, ale rozlisujem rozdiel medzi vierou a overenou skutocnostou.
@wistingher zaujmava téma, ale chyba mi v ankete moznost, ktora mi napadla ako prva. ...Ze su to velmi casto ludia zranitelni, nestastni, v depresii, bez dostatocnej podpory blízkých (resp o niekoho blízkého prisli), ludia, ktori hladaju útěchu v comkolvek, co im dokáže dat aspoň nějaký novy zmysel zivota (iny ako drogy ci alkohol) a zároveň nevedia ho najst v nicom inom, hladaju pochopenie, prijatie, naplnenie, vieru v lepsiu buducnost, ci život po zivote. Ludia, ktori sa daju lahko manipulovat, tužia po zmene a sami jej dosial neboli schopni.
Lenze ja aj keby som bola v životě úplně na dne, nie som schopna zial tak silnej viery, aby ma z toho vytiahla. V tomto zmysle tým ludom aj trochu závidím, lebo poznám viac takých, ktori na tom boli velmi zle a prave skalopevna viera v nieco, coho existencia dosial nie je dokázana, im pomohla sa z toho dostat. Zial u mna to racio prevlada neskutocne, vlastne stale viac... A preto to nedokazem asi dostatocne pochopit, ako toho ludia vobec mohu byt schopni.
@majmarad V podstate s tebou súhlasím (moje komenty vyššie), otázka je, či sa vôbec potrebujú nejak "zachraňovať"? Mnohí vďaka silnej viere žijú šťastný, vyrovnaný a spokojný život. Samozrejme nie je to príklad všetkých siekt. Sama neviem, čo si o tom myslieť. Mnohí cirkevní hodnostári žijú v obrovskom blahobyte a majetku (niektorí možno naozaj veria, iní asi nie). Veľa prikázaní, ktoré sú kázané vierou, sú fajn a je dobré, že sa s nimi (mnohí) veriaci dokážu stotožniť. V sektách sa naozaj nevyznám, tak píšem len veľmi všeobecne. Ja len nerozumiem tomu, ako niekto môže úplne vylúčiť vedu a vedecké dôkazy a žiť výhradne len pre vieru, nepripúšťať za ŽIADNYCH okolností inú možnosť. Nevravím, že je to zlé, ani dobré. Len ma to zaujíma a ako som spomínala vyššie, v istom smere aj mnohým takým ľuďom závidím.
@azizi Ako môže niekto vylúčiť vedu a žiť výhradne pre vieru? Veľmi jednoducho, presne tak, ako si ty určuješ čo zo života vylúčiš, tak isto si to určuje každý z nás. Ja som takto vylúčil ľudí, ktorí mi ublížili, ktorí ma nejakým spôsobom podrazili, alebo ma oklamali. Takí ľudia už nebudú súčasťou môjho života nikdy. nedávam druhé šance a možno sa ti to bude zdať prisilné, ale je to pre mňa zbytočná strata času. Viem odpúšťať, ale život ma naučil, že to nie je potrebné až v takej miere, v akej to ľudia robia. Tí ľudia sú ako u tých veriacich veda a tí, s ktorými zdieľame plno vecí sú ako viera. Ale to je len príklad. Nepotrebujem strácať čas. Inak 7 si pekne napísala, lepšie by som to nezhrnul
@mariquittka Nemám vlastnú skúsenosť, pravdu povediac netuším presne, ako to celé funguje. Ale znie to dosť pravdepodobne. Otázka je, ako tí ľudia môžu byť až tak extrémne manipulovateľní, naivní. Pokiaľ to teda nie je prípad, ako písal @karlotiskot (ale aj tam musí byť veľká dávka naivity u tých ľudí)
Bolo by vhodné definovať čo autor myslí pod pojmom "sekta" ?
@azizi Tiež som bol dakedy neveriacim, ale pevná viera v nebo sa dá získať a to aj u neveriaceho človeka. A to hlavne preto že isté argumenty v prospech existencie neba existujú. Sú nimi napríklad svedectvá ľudí ktorí boli v nebi, no vrátili sa z neho aby nám podali svoje svedectvo ako napríklad evanjelický misionár Percy Collett. Rovnako tak existuju veľké krestanské uzdravovacie zázraky, o jednom takom som včera písal.
myslim ze tuzia najst to co chyba kazdemu z nas .... no vo vacsine pripadov ide o selektovanu pravdu v tych skupinach... zakazovanie skumat celu pravdu a nastavuju velmi uzke mantinely ... vsadeeee vsetciaaaa !!!!!....... najidealnejsie je pravdu skumat sam!! a ak sa na to citis vypocuj si nejake zaujimave prednasky videa k teme ALE POZOR !!! MUSIS SI OVEROVAT CI IDU Z PISMOM A SELEKTOVAT ICH SLOVAAA
@azizi
tak profesionálna deformácia, keďže som robila istý čas so životnými poistkami, je tam istá spojitosť, sama som videla na školeniach, že isté vety obchodného rozhovoru sú akoby navádzajúce že a čo keby ste ochoreli, utrpeli úraz, zomreli, ja som nikdy nechcela byť pôvodcom strachu a takto mi huba nenarástla, ke´d nech sa ľudia uvedomia sami ....také je to celé sugestívne... podobne ako reči cirkví, siekt o tom, že za každú blbosť/ ak neprijmeš to správne učenie, že ideš do pekla...práve týmto vetám som sa celý čas snažila vyhnúť a ponúkať len fakty a parametre produktov, klientov bolo málo, ale môžem byť kľudná, že sú to len tí, čo nad tým poistením rozmýšľali tak či tak, aj bez môjho vplyvu, pravdepodobne by to uzavreli, nech by ich oslovil hocikto, lebo sami cítia určité riziko (choroby v rodine, stres a tak)...viem, že takto sa asi predaj robiť nemá, ale aj kazateľ by som bola teda veľmi "zlý" možno aj tým, že sama som dosť imúnna voči manipulácii (aspoň voči niečomu) a čím viac na mňa niekto s niečím tlačí, už od mala, tým to má viac posraté, prípadne som nútená klamať...(o poisťovni narvem blog najbližšie), v prípade sekty to môžu byť zničení ľudia, narkomani, prostitútky a od sektára najskôr počujú prijatie a až potom začne brainwash
@majmarad Dakujem moc, som rada, ze sa so 7 stotoznujes tiez
Hm k tomu tvojmu prikladu, podla mna to nie je úplně to iste. Jedna vec je objektivna pravda, druha vec subjektivny pohlaď toho ktoreho člověka. To, ze napr existenciu Boha v sucasnosti nedokážeme potvrdit ani vyvratit, je objektivny fakt. Ale to, ze ludi, ktorym prestanem doverovat, cítím, ze mi ich přítomnost ublizuje, tak im najskor prestanem hovořit o mojom zivote, prip ich neskor takmer z mojho života úplně vylucim, je moja subjektivna strategia, ako sa snažím zit život, udrziavat kontakty. Každý mame hranice niekde inde, ale nie je objektivna pravda, ze to tak musí fungovat rovnako u každého. Viera je tiez moj subjektivny pohlaď na niektore veci. Sama mozem věřit v existenciu Boha, no neznamená to, ze je to objektivna pravda. Ked niekto tvrdí, ze Boh neexistuje (ci existuje), taktiez to nie je objektivna pravda. Objektivna pravda je jedine to, ze jeho existenciu ludstvo zatial nedokazalo potvrdit ani vyvratit.
Este skusim iny priklad. Fialova je moja najoblubenejsia farba. No neznamená to, ze je to všeobecně najkrajsia farba. Len moj osobny vkus, moja vlastna "viera" v to, ktora farba je najkrajsia. Ale napr to, ze 3 + 2 = 5, je objektivna skutocnost. Podobne je to aj s vierou v existenciu/neexistenciu niecoho a objektivnou skutocnostou.
@majmarad A teda este, ja som veriaca. Věřím, ze Boh existuje. Neviem, v akej podobe, ale věřím tomu. Ale urcite to neznamená, ze len preto, ze ja tomu věřím, tak to tak aj musí naozaj byt. Pravda je, a to sa budem opakovat, ze jeho existencia zatial nie je potvrdena, ani vyvratena (a možno ani nikdy nebude). Este raz, je rozdiel medzi vierou toho ktoreho člověka a objektivnou skutocnostou. Ja len nerozumiem, ako niektori ludia dokážu tento zasadny rozdiel nevnimat, ignorovat.
A rovnako nerozumiem ani tým ludom, ktori su skalopevne přesvědčeni, ze Boh neexistuje a inu moznost nepripustaju. Oba pohlady su pre mna podobne nepochopitelne.
@azizi nie úplne sa zhodneme, ale dám ti iný príklad: predstav si, že ja som zo svojho života vylúčil racio a riadim sa výlučne na základe emócií. Netvrdím, ak by som to mal opačne, tak som možno dnes niekde inde a nemám ani také zdravotné problémy, mal by som dobrú prácu, rodinu a kto vie, kde by som bol. No dištancujem sa od toho. Nikdy ma môj 6 zmysel a to, čo som cítil nesklamali a nevrátil by som sa už k tomu druhému. Som dosť čiernobielo nastavený a u mňa málokedy existuje stredná cesta. je buď - alebo.
Ja verím, že nás sem priviezli obyvatelia ďalekej galaxie, ako nepotrebný odpad a my sme sa vyvinuli Boh, ak niekedy existoval, tak to je mimozemšťan, ktorý nás má úplne na háku, presne tak ako ostatní bohovia Ale vieru nikomu neberiem. Aj ja verím, ale diametrálne odlišným veciam - často mi veriaci hovoria, že sa rúham, ale ja mám v p...
@majmarad ja sa tiez snažím riadit na zaklade emocii. Moje najhorsie rozhodnutie, ktore som spravila pred asi 8 rokmi, bolo výhradně na zaklade rozumu a racionalnom presviedcani od druhých ludi a doteraz sa z toho neviem spamatat, mam pocit, ze mi to rozhodnutie pokazilo cely život :/ dokonca som dlhe roky zila v tom, ze by som cokolvek dala za to, aby som mohla vrátit cas (hoc aj by som přišla úplně o vsetko, co sa stalo potom, o vsetky spomienky na "buducnost"). Preto už nechcem spravit tu istu chybu a snažím sa riadit výhradně mnou a mojimi pocitmi. Cely život som to tak robila, mnoho ludi to nechapalo (lebo obvykle som isla tou narocnejsou a podivnejsou cestou), no ja som bola stastna.
A teda... Boh moze byt mimozemšťan, moze to byt spagetove monstrum pre mna za mna. Kym to nikto nevyvrati. Dokonca vlastne aj ked to niekto vyvrátí, aj veda sa často myli. Sice nevěřím, ze je to spagetove monstrum, lebo viem, ako cely ten nápad vznikol a teda ta sanca je takmer nulova. Ale takmer nulova bola aj sanca, ze na Zemi vznikne život. A stalo sa.
Inak videl si film Vesmírná odysea? Kedysi ma úplně fascinoval. Ak si dobre pamatam, aj tam bola myslienka vzniku života z toho mimozemskeho. Ale už si to moc nepamatam, naposledy som to videla asi pred 17 rokmi
@azizi ako som ti už niekoľkokrát písal. Ži tak, ako chceš ty a pusti si do života len to, čo pokladáš za dobré. To ostatné je irelevantné a zbytočne ťa oberie o čas, no niekedy ťa práve to ,,zlé,, dokáže posunúť oveľa ďalej Chyby človek nerobí a za tým si stojím. Robíme len rozhodnutia, no rozhodnutím sa nič nemení, mení sa všetko až našim následným smerovaním. Život máš ešte pred sebou a každá sekunda rozhoduje o tom, aký bude. Či budeš stále v spomienkach a premýšľať nad tým ,,čo by bolo, keby,, alebo budeš žiť presne taký život, ako pred tvojimi rozhodnutiami, samozrejme o skúsenosti a pochopenie bohatšia Chcieť vrátiť čas je práve to, čo ťa brzdí ísť ďalej a žiť v prítomnosti tak, ako by si možno chcela. To isté už určite nespravíš, ale môžeš spraviť podobné. Nemeníme sa až tak, ako by bolo treba - často opakujeme podobné veci pokiaľ ich nepochopíme. Ak ti môžem poradiť, tak sa nevracaj späť. vezmi si z toho to najlepšie a ži pre budúcnosť, pretože môže byť oveľa krajšou, ako tých pár spomienok minulosti.
Ja som v tomto smere strasne racionalne zmyslajuci člověk. Dokonca az tak, ze věřím v moznu existenciu "nadprirodzenych" javov. Co je trochu paradox. Ale vezmime si trebars, ze aj take blesky boli a smartphony by boli pre ludi v minulosti nieco nadprirodzene, magické... Pola mna ludstvo este v sucasnosti mnoho veci nechápe, nerozumie im a preto ich automaticky vylucuje.
Nedávno som sa dozvedela, ze v roku 2021 ma byt spustena prevadzka maglevu, ktory pojde 600 km/h. Veď to je už skoro ako teleport. Taktiez maju v azii auta, ktore su riadene same, bez vodica. Viem ze som sa už trochu moc odklonila od temy, chcela som tým len povedat, aka je ta viera/neviera v nieco cela neurcita a už v sucasnisti existuju (alebo su objasnene) veci/javy, ktorych existenciu by každý rozumne zmyslajuci člověk v minulosti pravdepodobne vylucil.
@mariquittka Ďakujem za objasnenie, áno, máš pravdu, istá spojitosť tam isto bude. Inak úplne súhlasím, ani neviem, čo by som viac k tomu dodala. Keď si začala písať o poistení, prvé sa mi vybavili tiež otázky typu "čo ak vám vyhorí byt?, čo ak sa niečo stane?, čo ak...? V podstate aj tie sekty sú istá forma obchodu a snahy o obohatenie sa. Tak to funguje asi všade. Lenže o to viac som aj ja sama v mnohých prípadoch oveľa podozrievavejšia, než by možno bolo dobré. Už dopredu čakám, že nikto nemá nezištné úmysly :/ O to viac ale nerozumiem tomu, že sa niekto tak ľahko zmanipulovať nechá.
Povedala by som, že veľa ľudí tam vstúpi počas nejakej životnej krízy. Preto sú aj sekty, ktoré vyslovene napríklad naberajú prvákov na výške (to som aspoń počula, sama som sa s tým nestretla v tej "mojej") alebo ľudia, ktorí trpeli depresiami, samotou, chceli sa zabiť, boli nejak chorí, niečo tam bolo a proste vted yna nich začali tak emočne, psychicky a manipulatívne tlačiť. A potom je veľa ľudí, čo sa tam dostane cez známych, aj keď nič z toho nezažívajú. Alebo keď sa to rozšíri po škole (čo bol aj môj prípad), proste tým, že zrazu sú tam ľudia, čo boli predtým vaši najbližší a vy chcete zistiť vo co go. A niekedy je to aj tak dosť random, tým, že sekty zvyknú robiť rôzne také "podujatia" pre verejnosť. Opekačky, detské tábory, jazykové pobyty, šport, kdečo...
A áno, súhlasim aj s komentami, že často stačí tá prvá návšteva, alebo prvých niekoľko. Je to také psychologické, že ľudia sa tam na začiatku cítia úplne super, love bombarding, pocity eufórie, šťastia, zamilovanosti... nájdenie zmyslu života, blízkych ľudí, ktorých je ťažko zahodiť po tom, ako sa spočiatku chovajú...
@Azizi možno preto, že svet nie je prechádzka ružovou záhradou a veľmi veľmi veľa ľudí sa vie rýchlo dostať do situácie, kedy sa "aj slamky chytá" ? Proste ľudia nedokáźu rozmýšľať riaconálne, keď to nezvládli, stoja na moste, idú skočiť a nejaký sektár im zavolá a hovorí s nimi do telefónu. Ani tesne po tom, čo sa im narodilo mŕtve dieťa a ich muž získal novú nádej týmto a tiahne ich tam. Možno ti to prídu ako extremistické prípady, ale napísala som ti 2 reálne prípady ľudí, čo osobne poznám a do sekty sa dostali. Proste podľa mňa nikdy nevieš. Nevieš, prečo je ten človek zmanipulovateľný, čo sa v ńom odohráva. Možno má 20 a nikdy nemal reálnych kamarátov a ako človek, pre ktorého sú ľudia najdôležitejší to nezvláda a zrazu k nemu prídu ľudia, ktorí ho prijímaju a tešia sa mu. Proste... nie každý má podmienky...
(toto je asi len hŕstka z toho, čo príde do sekty, ale chcela som ti dať nejaké príklady, čo som naozaj okolo seba mala).
A je podľa mňa dosť potrebné o tom hovoriť, pretože ako vidíš, stále sa nehovorí dosť, aby si sekty nezískavali nových a nových členov :/ a proste nikdy nevieš, kedy sa ty sama dostaneš do situácii o ktorých by si teraz povedala "toto by sa mi v život enemohlo stať, šanca je mizivá" ...
@midnight nemusí to ale celkom tak pôsobiť. niekto veľmi rád má akýsi chorý typ vzrušenia, ktorý spočíva v tom, že budem sa niečomu prehnane venovať, a všetko ostatné pôjde bokom. kde si niekto myslí, že dosiahol harmóniu života, a pritom je ovládaný možno aj roznymi ezoterickými vplyvmi, podporovaný hojným vymývaním mozgov a kde neexistuje jednak racionálne myslenie a najmä konštruktívna kritia, o ktorej sa zmienujem v niektorých mojich článkoch.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
37 komentov
No a tých, ktorých takéto niečo zláka sú často veľmi osamelí, alebo smutní. Možno niekto, kto sa nevie zaradiť do tejto spoločnosti a pre rôzne dôvody ho spoločnosť odmieta.
A tí ľudia ostanú následne v pasci a už sa len ťažko vyslobodia, ak sa vyslobodia
Tosú neskor skalný členovia, zapájaný do všetkého možného, darujúci najvačšie peniaze, alebo im je neraz dovolené mať partnerov len v rámci cirkvi. Stačil na to proste ten pocit úľavy a mierne halucinovanie (skúste asi tak 15 tatranských lisohlávok a nebudete sa im čudovať, že mali pocit ako do nich vošiel duch svatý)
Ono tie dovody sú rozne. Áno, najrozšírenejšie je to, že človek má spoločnosť a zmysel života a sú to veci, ktoré tam držia hlavne ľudí bez prvotného prežitku. Ale su aj ľudia, ktorý to berú ako firmu a fungovanie v nej ako zamestnanie.
@azizi Tiež som bol dakedy neveriacim, ale pevná viera v nebo sa dá získať a to aj u neveriaceho človeka. A to hlavne preto že isté argumenty v prospech existencie neba existujú. Sú nimi napríklad svedectvá ľudí ktorí boli v nebi, no vrátili sa z neho aby nám podali svoje svedectvo ako napríklad evanjelický misionár Percy Collett. Rovnako tak existuju veľké krestanské uzdravovacie zázraky, o jednom takom som včera písal.
tak profesionálna deformácia, keďže som robila istý čas so životnými poistkami, je tam istá spojitosť, sama som videla na školeniach, že isté vety obchodného rozhovoru sú akoby navádzajúce že a čo keby ste ochoreli, utrpeli úraz, zomreli, ja som nikdy nechcela byť pôvodcom strachu a takto mi huba nenarástla, ke´d nech sa ľudia uvedomia sami ....také je to celé sugestívne... podobne ako reči cirkví, siekt o tom, že za každú blbosť/ ak neprijmeš to správne učenie, že ideš do pekla...práve týmto vetám som sa celý čas snažila vyhnúť a ponúkať len fakty a parametre produktov, klientov bolo málo, ale môžem byť kľudná, že sú to len tí, čo nad tým poistením rozmýšľali tak či tak, aj bez môjho vplyvu, pravdepodobne by to uzavreli, nech by ich oslovil hocikto, lebo sami cítia určité riziko (choroby v rodine, stres a tak)...viem, že takto sa asi predaj robiť nemá, ale aj kazateľ by som bola teda veľmi "zlý" možno aj tým, že sama som dosť imúnna voči manipulácii (aspoň voči niečomu) a čím viac na mňa niekto s niečím tlačí, už od mala, tým to má viac posraté, prípadne som nútená klamať...(o poisťovni narvem blog najbližšie), v prípade sekty to môžu byť zničení ľudia, narkomani, prostitútky a od sektára najskôr počujú prijatie a až potom začne brainwash
Hm k tomu tvojmu prikladu, podla mna to nie je úplně to iste. Jedna vec je objektivna pravda, druha vec subjektivny pohlaď toho ktoreho člověka. To, ze napr existenciu Boha v sucasnosti nedokážeme potvrdit ani vyvratit, je objektivny fakt. Ale to, ze ludi, ktorym prestanem doverovat, cítím, ze mi ich přítomnost ublizuje, tak im najskor prestanem hovořit o mojom zivote, prip ich neskor takmer z mojho života úplně vylucim, je moja subjektivna strategia, ako sa snažím zit život, udrziavat kontakty. Každý mame hranice niekde inde, ale nie je objektivna pravda, ze to tak musí fungovat rovnako u každého. Viera je tiez moj subjektivny pohlaď na niektore veci. Sama mozem věřit v existenciu Boha, no neznamená to, ze je to objektivna pravda. Ked niekto tvrdí, ze Boh neexistuje (ci existuje), taktiez to nie je objektivna pravda. Objektivna pravda je jedine to, ze jeho existenciu ludstvo zatial nedokazalo potvrdit ani vyvratit.
Este skusim iny priklad. Fialova je moja najoblubenejsia farba. No neznamená to, ze je to všeobecně najkrajsia farba. Len moj osobny vkus, moja vlastna "viera" v to, ktora farba je najkrajsia. Ale napr to, ze 3 + 2 = 5, je objektivna skutocnost. Podobne je to aj s vierou v existenciu/neexistenciu niecoho a objektivnou skutocnostou.
Ja verím, že nás sem priviezli obyvatelia ďalekej galaxie, ako nepotrebný odpad a my sme sa vyvinuli Boh, ak niekedy existoval, tak to je mimozemšťan, ktorý nás má úplne na háku, presne tak ako ostatní bohovia Ale vieru nikomu neberiem. Aj ja verím, ale diametrálne odlišným veciam - často mi veriaci hovoria, že sa rúham, ale ja mám v p...
A teda... Boh moze byt mimozemšťan, moze to byt spagetove monstrum pre mna za mna. Kym to nikto nevyvrati. Dokonca vlastne aj ked to niekto vyvrátí, aj veda sa často myli. Sice nevěřím, ze je to spagetove monstrum, lebo viem, ako cely ten nápad vznikol a teda ta sanca je takmer nulova. Ale takmer nulova bola aj sanca, ze na Zemi vznikne život. A stalo sa.
Inak videl si film Vesmírná odysea? Kedysi ma úplně fascinoval. Ak si dobre pamatam, aj tam bola myslienka vzniku života z toho mimozemskeho. Ale už si to moc nepamatam, naposledy som to videla asi pred 17 rokmi
Nedávno som sa dozvedela, ze v roku 2021 ma byt spustena prevadzka maglevu, ktory pojde 600 km/h. Veď to je už skoro ako teleport. Taktiez maju v azii auta, ktore su riadene same, bez vodica. Viem ze som sa už trochu moc odklonila od temy, chcela som tým len povedat, aka je ta viera/neviera v nieco cela neurcita a už v sucasnisti existuju (alebo su objasnene) veci/javy, ktorych existenciu by každý rozumne zmyslajuci člověk v minulosti pravdepodobne vylucil.
A áno, súhlasim aj s komentami, že často stačí tá prvá návšteva, alebo prvých niekoľko. Je to také psychologické, že ľudia sa tam na začiatku cítia úplne super, love bombarding, pocity eufórie, šťastia, zamilovanosti... nájdenie zmyslu života, blízkych ľudí, ktorých je ťažko zahodiť po tom, ako sa spočiatku chovajú...
(toto je asi len hŕstka z toho, čo príde do sekty, ale chcela som ti dať nejaké príklady, čo som naozaj okolo seba mala).
A je podľa mňa dosť potrebné o tom hovoriť, pretože ako vidíš, stále sa nehovorí dosť, aby si sekty nezískavali nových a nových členov :/ a proste nikdy nevieš, kedy sa ty sama dostaneš do situácii o ktorých by si teraz povedala "toto by sa mi v život enemohlo stať, šanca je mizivá" ...
a do toho potom nahráva recruiterská technika kultov ktorá im poskytne "pochopenie" a vrúcnu ľudskú spoločnosť do ktorej zrazu patria.
a toto iníáč nie je len môj názor, to je prieskumami dokázaný fakt. ak ťa to zaujíjma, nájdi si.
rovnako ako cieľ kohokoľvek iného nažive