@5 ako vzdelany kóň by si mal zahlasovat za jednu z prvych troch moznosti! hanba... toto ti len tak lahko neprejde. budes na ciernej listine vo krcme menom V. cely mesiac
@7 Veru, a ako vzdelaný kóň by som vedel, že ten v čukoláde je aj tak pravdepodobne spomenutý v jednej z tých možností, ale ty si veľmi dobre vedela, že kde uvidím to slovo, hneď zahlasujem!
Med je zmes cukrov, vody, a iných zložiek. Špecifické zloženie medu závisí najviac od zmesi kvetov navštívených včelami, ktoré med produkovali a liší sa podľa lokality, obdobia, sezóny a jednotlivých včelstiev. Hmotnosť 1 litra medu je asi 1,4 kg. Typické zloženie ukazuje tabuľka:
Typické zloženie medu
Zložka Obsah
fruktóza 38 %
glukóza 31 %
sacharóza 1 %
iné sacharidy 9 %
voda 17 %
popol 0,17 %
Takže podľa mňa je to cukor
A Trstinový cukor nieje hnedý na to ste neviem kde prišli cukor hnedý sa vyrába z cukrovej repy pričom "Surový cukor (niekedy nazývaný prírodný alebo hnedý) sa vyrába podobným spôsobom, ale matečný sirup sa v odstredivke odstraňuje len čiastočne a cukor sa neoplachuje vodou. " čim si hnedý cukor zachová viac živín má výraznejšiu chuť. Nieje to len čistý "chemický" cukor. » www.hladas.sk/referat.php/vyr...
A trstinový cukor sa vyrába z Cukrovej trstiny dováža sa hlavne z karibských oblasti ako napríklad Kuba, Haiti...
21 @james144 musím ťa poopraviť. Med a cukor to sú sladidlá ale med nikdy nemôže byť cukor ako si to ty vydedukoval. Veď to máš v tom zložení medu jasne napísané že ho tvorí iba 1% sacharózy a sacharóza je práve obyčajný cukor ktorý používame či už z cukrovej repy alebo z cukrovej trstiny. Čiže med tvorí iba zlomok cukru(sacharózy).
Slovo scukornatie by som nahradil slovom kryštalizuje to znamená že sa vylučuje pevná látka v kryštalickej forme z roztoku a naozaj med je roztok ale ak je dlho vystavený na vzduchu(nie je v nádobe) tak vetrá čiže vylučuje sa z neho voda a doslova sa tvoria kryštály ale pozor nie je to cukor je to stále med len prešiel tuhnutím a podiel vody ktorú obsahoval sa zmenšil tak vykryštalizoval.(podobne ako roztok modrej skalice)
ja mam radsej mastne jak sladke. tie vrchne mi moc nehovoria... ale kockovy som mala rada ako decko! mi sme mali doma cukor v tvare kartovych znakov. ruzovy a hnedy. a ja som kradla "spade" a zrala som ich namiesto obedu aj vecere. a potom mi dolo zle. a odvtedy cukor nemusim vobec.:/
@james144 nikto tu nepletie sacharidy a sacharozu. dobre, dohodnime sa, ze pre niekoho to je cukor, pre niekoho nie. len potom je zaujimave, ze sa neuvadza v prikladoch na polysacharidy, kedze obsahuje tych cca 80% sacharidov, ale aj vodu = mozeme ho povazovat za koncetrovany ROZTOK cukru, co ale v ziadnom pripade neznamena, ze to je cukor.
@james144 a @hajzelbaba chlapi ja iba preto som sa zapojil do tejto diskusie lebo som študoval na SPŠ chemickej a potravinárskej čiže som sa o tom učil aj výrobu cukru atď a všetko k tomu a chcel som vám to len vysvetliť a objasniť ako to je. Čiže preto si stojím za svojím inak by som sa radšej nemiešal do diskusie ak by som bol laik. Mimochodom v @27 povedal dobre james144 že sacharóza a sacharidy to nie je to isté má pravdu lenže ja som všade písal sacharózu čiže cukor. Nikde som to nepoplietol so sacharidom v @22.
Ešte by som chcel podotknúť že sacharidy(cukry) sa ešte delia podľa počtu sacharidových jednotiek na
monosacharidy - tvorí ju iba 1 monosacharidová jednotka (to je fruktóza, glukóza)
disacharidy - tvoria ju 2 monosacharidové jednotky (sacharóza, laktóza, maltóza)
oligosacharidy - počet monosacharidových jednotiek je 4 - 10
polysacharidy - počet monosacharidových jednotiek je 10 a viac (škrob a celulóza)
Med sa ani nezaraďuje medzi cukry aj keď ich obsahuje on sa zaraďuje do osobitnej kategórie ako prírodné sladidlo a hlavne je to najstaršie sladidlo na svete proste tak to je v potravinárstve uvedené.
Výroba cukru je strašne zložitý proces čiže nechce sa mi to tu všetko písať.
@blacktears áááááááááj? dokelu...tak vazne ta nebudem moct zabit. a ja som sa tesila, ze budem mat v MT jednu volnu postel a nebudem musiet platit intrak
@blacktears a kolko ma rokov sestra? ci budem moct nosit aj jej veci... mate dvor? uzasne! takze si beriem aj psov so sebou co ine ku stastiu potrebujem ako jeden dvor a postel?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
43 komentov
a najvacsi hnus co som kedy jedol bol zemiakovy :S
(tymto prispevkom nechcem nikoho urazit, napadat, ani utocit.)
» sk.wikipedia.org/wiki/Med...
Zloženie medu
Med je zmes cukrov, vody, a iných zložiek. Špecifické zloženie medu závisí najviac od zmesi kvetov navštívených včelami, ktoré med produkovali a liší sa podľa lokality, obdobia, sezóny a jednotlivých včelstiev. Hmotnosť 1 litra medu je asi 1,4 kg. Typické zloženie ukazuje tabuľka:
Typické zloženie medu
Zložka Obsah
fruktóza 38 %
glukóza 31 %
sacharóza 1 %
iné sacharidy 9 %
voda 17 %
popol 0,17 %
Takže podľa mňa je to cukor
A Trstinový cukor nieje hnedý na to ste neviem kde prišli cukor hnedý sa vyrába z cukrovej repy pričom "Surový cukor (niekedy nazývaný prírodný alebo hnedý) sa vyrába podobným spôsobom, ale matečný sirup sa v odstredivke odstraňuje len čiastočne a cukor sa neoplachuje vodou. " čim si hnedý cukor zachová viac živín má výraznejšiu chuť. Nieje to len čistý "chemický" cukor. » www.hladas.sk/referat.php/vyr...
A trstinový cukor sa vyrába z Cukrovej trstiny dováža sa hlavne z karibských oblasti ako napríklad Kuba, Haiti...
Slovo scukornatie by som nahradil slovom kryštalizuje to znamená že sa vylučuje pevná látka v kryštalickej forme z roztoku a naozaj med je roztok ale ak je dlho vystavený na vzduchu(nie je v nádobe) tak vetrá čiže vylučuje sa z neho voda a doslova sa tvoria kryštály ale pozor nie je to cukor je to stále med len prešiel tuhnutím a podiel vody ktorú obsahoval sa zmenšil tak vykryštalizoval.(podobne ako roztok modrej skalice)
Sacharidy sú všetky cukry a patria tam aj (máš ich aj v ankete)
"fruktóza 38 %
glukóza 31 %
sacharóza 1 %
iné sacharidy 9 %"
bez ohľadu na to že bežný cukor je sacharóza aj tie ostatné látky sú cukry
jasne že med je zlúčenina ale to aj hnedý cukor ktorý v ankete je
Ešte by som chcel podotknúť že sacharidy(cukry) sa ešte delia podľa počtu sacharidových jednotiek na
monosacharidy - tvorí ju iba 1 monosacharidová jednotka (to je fruktóza, glukóza)
disacharidy - tvoria ju 2 monosacharidové jednotky (sacharóza, laktóza, maltóza)
oligosacharidy - počet monosacharidových jednotiek je 4 - 10
polysacharidy - počet monosacharidových jednotiek je 10 a viac (škrob a celulóza)
Med sa ani nezaraďuje medzi cukry aj keď ich obsahuje on sa zaraďuje do osobitnej kategórie ako prírodné sladidlo a hlavne je to najstaršie sladidlo na svete proste tak to je v potravinárstve uvedené.
Výroba cukru je strašne zložitý proces čiže nechce sa mi to tu všetko písať.
a uz som si pustil aj to bleeding me
a mame dvor, ved kde inde by sme chovali nasho psa. my nie sme zastancom bytovych/chovanych v byte psov
no a este by sa ti zisiel daky pristresok ak by prsalo...roztiahneme slnecnik