Nemam nic proti slovenskemu statu a nemal by som ani proti tisovi, keby nerobil to co robil.. Ale uz som si zvykol, ze jeho vyrocia oslavuju hlavne primitivi, ktori popieraju holokaust, neznasaju zidov a pri tom zida nevideli ani na obrazku...
no ako sa to vezme ..toto je tazka otazka ,niektori ho odsudzuju a niektori nie ....ja k tomu nemam jednoznacne stanovisko ...je pravda ,ze uskutocnoval deportacie Zidov atd ,ale ked sa to tak vezme ...nemal vtedy na vyber ,musel sa podriadit
v tej dobe sa cela cirkev spustila s najvacsou zgerbou sveta. Nemal na vyber, ale potom preco toto vsetko organizoval? Odovzdaval esesakom v Bystrici metaale, nemusel to predsa robit. Ale to uz dnes nikto nedoriesi, akeho bol presvedcenia, moje stanovisko je v prvej vete...a teraz ho nasleduju len ti co nemaju vo volnom case co robit a pocuvaju kraviny jedneho, ktory ani nevie co rozprava a jeho prejav stoji za X....
@hangtime11 to bola reakcia na tvoj prispevok ze na co zas riesit co sa stalo v minulosti. Vzdy je lepsie riesit normalnu temu, ktora ma aspon pointu ako diskusie ktore radsej ani nebudem menovat, lebo sa to vlastne ani neda nazvat.
V poslednej dobe je problem niektorich birdzakov ze urazaju kazdu temu, co kto zalozi.
myslím si že mame iné ikony Sk ako Tisa ktorým možme nosiť vence každy rok, pospolitosť ho uznava čisto kvoli tomu že sa zaviazal Hitlerovi , nič iné v tom není
nooo nesom obhajca SK statu ........ale tiso nemal inu moznost ......aj ked v SK state bolo VELA zlych veci (dpeortacie )bol itam aj dobre (ekonomika SK statu cez 2sv vojnu)...
@krampus napísal si že tu nikto nediskutuje ale tu nie je fakt k čomu. Tak to je taká diskusia a otázka smerovaná na spoločnosť na ktorú snáď každý si zodpovedá sám a si myslím že všetci jednostranne. Tak čo si môžem myslieť o Slovenskom štáte ktorý bol jediným zo spojencov Hitlera ktorý platil 500 ríšskych mariek za hlavu jedného slovenského žida. K Tisovi sa netreba ani vyjadrovať on je len ikonou dnešnej katolíckej cirkvi v ktorej 60% - 70% farárov, biskupov... vodu káže a víno pije k tomu netreba snáď ani nič dodať, česť výnimkám.
Mimochodom si myslím že tých 70 000 židov ktorý boli zväčša podnikatelia, bohatý a zámožný ľudia v tej dobe tak Slovensku dnes aj chýbajú. Ja napríklad keď som sledoval nejakú diskusnú reláciu a keď som počúval jedného slovenského žida: pána Fedora Gála tak proste ten človek ma očaril s akým nadhľadom k veciam pristupuje a sa vyjadruje a hlavne akú pokoru, úprimnosť a hlavne ohľaduplnosť má v sebe k iným aj napriek tomu čo zažil že otca mu zabili v Sauchsenhausene a aj na Slovensku po 89 kôly jeho vystupovaniu ho ľudia osočovali, nadávali mu do Židov dokonca po ňom strieľali tu sa ukazuje naša spoločnosť a hlavne ako sa dokážeme správať jeden k druhému. Teraz keď to tu tak píšem tak som sa aj zamyslel nad tým že ani sa veľmi nelíšime od toho Slovenska ktorý vznikol vtedy počas vojny, čiže neviem či môžme odsúdiť činy a kroky Tisa a Slovenského štátu vtedy keďže dnes chovanie človeka k človeku je skoro na rovnakej úrovni že sa k sebe ľudia správajú horšie ako hoväda nejaké a nie tvory s najvyšou inteligenciou medzi Živočíchmi. Smutné no čo už.
Mimochodom kto by chcel tak nech si pozrie stránku: Fedora Gála o filme ktorý natočil ohľadom holokaustu: » www.kratkadlouhacesta.cz/...
@pa3cek Napriek pokročilej hodine a skutočnosti,že zajtra začínam nultou hodinou som si dal námahu a prečítal si tvoj príspevok.Zle si ma pochopil.Ja som poukazoval vo všeobecnosti,že témy ktoré by si to zaslúžili sú prehliadané (netvrdím,že táto si zaslúži nebyť,to je už na názore každého).A na druhej strane témy sexuálneho charakteru,drog a podobne ,ktorých autormi sú ľudia často veľmi mladý sú na TOP-e.That´s all.It´s my opinion.
@krampus Ja ti poviem prečo je to tak lebo mladých história nezaujíma čiže ak niekoho niečo nezaujíma tak kašle na to(nediskutuje, nevyjadruje sa k tomu) a hlavne mladých zaujímajú veci ktoré by ich nemuseli už som to tu na Birt viackrát spomenul možno si to čítal že ľudská nevzdelanosť ich vedie k diskusiám iba takých diskusií, ankiet na ktoré má ich mozoček čiže: sex, drogy atď k iným nezastávajú názory a ani nič. Hlavne bolo o tom dneska všade v správach aj preto sa o tom nikomu nechce diskutovať lebo sa im zdá zbytočné rozoberať diskusiu na ktorú bolo viacmenej dnes už všetko povedané.
Ja som rád že si si dal námahu a ďakujem, ja som ťa dobre pochopil len som to asi zle napísal. Tak teda choď keď už o pol siedmej začínaš. Ja mám voľno zajtra v škole ja si môžem dovoliť a hlavne už mám dosť naspané dneska.
@krampus , tu by pomohlo len to, že by som ich všetkých čo takto zmyšľaju pozatvaral do koncentraku a potom spustil po mesiaci aspom diskusiu, bozkavali by sa navzajom, že su slobodný a živý.....filip
Tiso síce založil prvý vlastný štát v dejinách slovákov, ale tento krok bol zapredaný nemcom a potom už musel robiť to, čo od neho žiadali. Tie transporty židov určite zatienili to, že chcel slovákov uchrániť od vojenského napadnutia nemeckom, resp. rozdelenia slovenska k poľsku a maďarsku, čím sa mu hitler vyhrážal. ale myslím si, že keby s hitlerom nesúhlasil a slovensko by bolo rozdelené, po vojne by sa všetko vrátilo späť k stavu spred vojny a my by sme nemali v dejinách túto čiernu škvrnu. Tiso bohužiaľ
"Hlavne bolo o tom dneska všade v správach aj preto sa o tom nikomu nechce diskutovať lebo sa im zdá zbytočné rozoberať diskusiu na ktorú bolo viacmenej dnes už všetko povedané."
"Tak to je taká diskusia a otázka smerovaná na spoločnosť na ktorú snáď každý si zodpovedá sám a si myslím že všetci jednostranne."
Ale určite aj ako som spomenul poniektorých to nezaujíma lebo sa to ich netýka a bolo to už dávno, lenže ono práve preto sa na to nemôže zabudnúť aby sa história nezopakovala a máme to aj teraz názorne že sa história opakuje: V roku 1929 - 1930 bola hospodárska kríza a teraz tiež bola na jeseň roka 2008. A strany zmýšľajúce nacionalistický tak také tiež existujú či už v Maďarsku, Česku a Slovensku čiže netreba si myslieť že sme v EU alebo 21 storočí že sa také už nikdy nemôže stať skôr naopak si myslím keď vidím ako sa ľudia k sebe chovajú medzi sebou. Zober si príklad keby cigánov ako vtedy židov vyhlásili dnes za neľudí za čosi čo treba vyhubiť tak sme doma o5 by začal holokaust bez mihnutia oka.
Uz som par krat spomenul ze historia a dejiny su tu preto aby sa z nich ludia poucili, aby sa poucili z minulosti.
Mne sa na prvej Slovenskej republike pacilo to, ze mena mala vyssiu hodnotu. Obehove mince niektorych hodnot boli zo striebra. Ostatne z niklu. Za predrazovanie sa obchodnikom vymeral penazny trest, pripadne sa im jednoducho siahlo na slobodu a majetok a isli sediet. Cenovy urad stanovoval cenu potravin u vyrobcu a nadiktovalo sa aj kolko percent si smie pytat obchodnik, priekupnik.
. . . kto chce vediet viac zdroj informacii si najde. Nieje to len o deportaciach zidov a o Tisovi, ktory nemal na vyber.
podla mna ked niekto vie ze posiela na smrt tisice ludi tak je to hlavne o tych deportaciach!! Tiez s tym nemusel suhlaasit a vyjadrovat sa tak ako sa vyjadroval. Mozno nemal na vyber ale nebyt snp tak platime doteraz ako som to pisal....
@fox100 ak platil 500 ríšskych mariek za hlavu žida tak asi mal na výber. Keby si čítal knihu o holokauste tak by si vedel že Nemci sa nechceli starať o Slovenských židov lebo sme boli ich spojencami a ani to po kapacitnej stránke nezvládali preto neskôr v 43 - 44 roku začali zväčšovať koncentračné tábory hlavne Aushcwitz1, Auschwitz2 - Birkenau aby to robili efektívnejšie a vo väčších počtoch. Preto dali Tisovi návrh že ak sa chce zbaviť židov zo Slovenska tak musí zaplatiť ich prevoz a všetko okolo väznenia čiže za žida 500 ríšskych mariek a on platil ochotne, nebol k tomu nútený aby platil čiže až tak nevinne zase v tom Tiso nie je a dobre vedel že ich posiela na smrť a ešte za to platí.
S tým SNP máš pravdu. Ja by som skôr povedal že po vojne by sme boli v ZSSR a nie iba ich satelitom čo bolo ešte dobre. Dnes by sme boli ako Ukrajina na takej úrovni možno ešte horšie.
@pa3cek on ale myslel samotny vznik statu, nie deportacie, keby nebol fasista tak ich tam neposiela. Tiez nemusel vyvesovat esesakom vyznamenania v bystrici....
@swen ja furt unavujem ľudí no nevládzu či už diskutovať so mnou alebo spolupracovať v labáku tam tiež páni kolegovia chemici spia a ja 12 hodín na nohách v labáku.
Som si všimol že ťa tu jeden Birdzák psychicky unavil neviem či som to bol ja tam ten ťa naštval ale už si nepamätám jeho nick
@pa3cek ale to nie ty, ved vies v ktorej diskusiii bolo tolko komentarou k "diskusii" nenastval, len zaklada hlupe diskusie, co v podstate ani diskusiami niesu, ale blogom. napr. ze isiel rychlo po meste uz asi vies kto a ktore myslim
@swen Jáj jasné veď aj dnes tu má takú super duchaplnú diskusiu aj včera mal. Včera mu vypustili kolesá na aute a dnes na neho zízal starý dedko v saune Viem už o kom diskutujeme, teraz ti to naznačím .....patrik
@swen aha tak kto vie kde je chyba mne to zvýrazňuje. Hej viem le aspoň je to také ponechanie administrátora na voľný priebeh, keby mal všetko mazať tak 80% reakcií a diskusií by zmizlo no nič milí swen idem ja spať maj sa a dobrú noc.
..no akurat sme to brali na dejepise... neviem nevyznam sa do toho... ale ja si myslím, že Tiso nemal vlastne na výber ,...lebo Hitler si ho zavolal a dal mu ultimátum... že bud sa stanem tzv. "satelitom" nemecka alebo Slovensko pripojí : Juh k Maďarsku, sever Poľsku a zvyšok Nemcku..
síce mal ultimátu, ale tiež podporoval Nemecko...ale je aj pravda,že Hitler svoju nenávisť prejavoval 1.židom 2.rómom 3.SLOVANOM!!!!
takže sme potrebovali aj skvelého spojenca, lebo taký malý štátik uprostred europy... no bolo to myslím ani tak ani tak..ale zase tisa nemožeme iba obranovať..lebo vydal predsa príkaz na deportáciu židov..aj keď sa hovorí že partil k tím u miernením gardistom
myslím.. nie som si istá..som len žiačka 9.teho ročníka ..takže tieto moje informácie nemusia byť neviem ako podložené, ale takto sme sa to my učili....
Tiso bol jeden z najviac umiernenich ludi v HSLS a robil vsetko pre to aby si Slovensko zachovalo aspon nejaku mieru samostatnosti,Mach a hlavne Tuka boli radikali co sa pchali nemcom do zadku vo vsetkom
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
64 komentov
No dovol,dufal som že mi to nikto nebude kopírovať,môj prvý GIF ktorý som sám vytvoril!
Jozej Tiso si to u mňa posral tým,že posielal Židov do vlaku.
A inak sme nemali šancu.Aj tak sme sa potom s Čechmi dali naspäť
@tenario - podľa mňa nieje nevhodný, načo zas riešiť čo sa dialo kedysi ?
@hangtime11 mal som tam pridať neaký "copyright" :/
V poslednej dobe je problem niektorich birdzakov ze urazaju kazdu temu, co kto zalozi.
Ale ok tvoj nazor mne je jedno
no comment
Mimochodom si myslím že tých 70 000 židov ktorý boli zväčša podnikatelia, bohatý a zámožný ľudia v tej dobe tak Slovensku dnes aj chýbajú. Ja napríklad keď som sledoval nejakú diskusnú reláciu a keď som počúval jedného slovenského žida: pána Fedora Gála tak proste ten človek ma očaril s akým nadhľadom k veciam pristupuje a sa vyjadruje a hlavne akú pokoru, úprimnosť a hlavne ohľaduplnosť má v sebe k iným aj napriek tomu čo zažil že otca mu zabili v Sauchsenhausene a aj na Slovensku po 89 kôly jeho vystupovaniu ho ľudia osočovali, nadávali mu do Židov dokonca po ňom strieľali tu sa ukazuje naša spoločnosť a hlavne ako sa dokážeme správať jeden k druhému. Teraz keď to tu tak píšem tak som sa aj zamyslel nad tým že ani sa veľmi nelíšime od toho Slovenska ktorý vznikol vtedy počas vojny, čiže neviem či môžme odsúdiť činy a kroky Tisa a Slovenského štátu vtedy keďže dnes chovanie človeka k človeku je skoro na rovnakej úrovni že sa k sebe ľudia správajú horšie ako hoväda nejaké a nie tvory s najvyšou inteligenciou medzi Živočíchmi. Smutné no čo už.
Mimochodom kto by chcel tak nech si pozrie stránku: Fedora Gála o filme ktorý natočil ohľadom holokaustu: » www.kratkadlouhacesta.cz/...
Ja som rád že si si dal námahu a ďakujem, ja som ťa dobre pochopil len som to asi zle napísal. Tak teda choď keď už o pol siedmej začínaš. Ja mám voľno zajtra v škole ja si môžem dovoliť a hlavne už mám dosť naspané dneska.
"Hlavne bolo o tom dneska všade v správach aj preto sa o tom nikomu nechce diskutovať lebo sa im zdá zbytočné rozoberať diskusiu na ktorú bolo viacmenej dnes už všetko povedané."
"Tak to je taká diskusia a otázka smerovaná na spoločnosť na ktorú snáď každý si zodpovedá sám a si myslím že všetci jednostranne."
Ale určite aj ako som spomenul poniektorých to nezaujíma lebo sa to ich netýka a bolo to už dávno, lenže ono práve preto sa na to nemôže zabudnúť aby sa história nezopakovala a máme to aj teraz názorne že sa história opakuje: V roku 1929 - 1930 bola hospodárska kríza a teraz tiež bola na jeseň roka 2008. A strany zmýšľajúce nacionalistický tak také tiež existujú či už v Maďarsku, Česku a Slovensku čiže netreba si myslieť že sme v EU alebo 21 storočí že sa také už nikdy nemôže stať skôr naopak si myslím keď vidím ako sa ľudia k sebe chovajú medzi sebou. Zober si príklad keby cigánov ako vtedy židov vyhlásili dnes za neľudí za čosi čo treba vyhubiť tak sme doma o5 by začal holokaust bez mihnutia oka.
Mne sa na prvej Slovenskej republike pacilo to, ze mena mala vyssiu hodnotu. Obehove mince niektorych hodnot boli zo striebra. Ostatne z niklu. Za predrazovanie sa obchodnikom vymeral penazny trest, pripadne sa im jednoducho siahlo na slobodu a majetok a isli sediet. Cenovy urad stanovoval cenu potravin u vyrobcu a nadiktovalo sa aj kolko percent si smie pytat obchodnik, priekupnik.
. . . kto chce vediet viac zdroj informacii si najde. Nieje to len o deportaciach zidov a o Tisovi, ktory nemal na vyber.
S tým SNP máš pravdu. Ja by som skôr povedal že po vojne by sme boli v ZSSR a nie iba ich satelitom čo bolo ešte dobre. Dnes by sme boli ako Ukrajina na takej úrovni možno ešte horšie.
Som si všimol že ťa tu jeden Birdzák psychicky unavil neviem či som to bol ja tam ten ťa naštval ale už si nepamätám jeho nick
nevadiii, aj tak...neviem preco, mi nezvyraznuje komentare pre mna.
síce mal ultimátu, ale tiež podporoval Nemecko...ale je aj pravda,že Hitler svoju nenávisť prejavoval 1.židom 2.rómom 3.SLOVANOM!!!!
takže sme potrebovali aj skvelého spojenca, lebo taký malý štátik uprostred europy... no bolo to myslím ani tak ani tak..ale zase tisa nemožeme iba obranovať..lebo vydal predsa príkaz na deportáciu židov..aj keď sa hovorí že partil k tím u miernením gardistom
myslím.. nie som si istá..som len žiačka 9.teho ročníka ..takže tieto moje informácie nemusia byť neviem ako podložené, ale takto sme sa to my učili....