@Stmortiis som si ista..je to neludske,a kazdy ma pravo na zivot,a ani to nemas brat do vlastnych ruk ze oko za oko..ale verit,ze Boh to poriesi,lebo On ma vsetko premyslene a vzdy vie co robi,my nemame pravo brat zivoty..
doživotie?sračka...príklad známeho CHarlesa Mansona... dal posekať pár ludí,a teraz si sedí v base,cvičí, na čelo si vyrezáva hákove kríže a piše tam autobiografické rasisticke knihy,myslite si ze sa tam má zle.... citi sa tam ako doma.v pekle. a je mu fajn
@33alinqo55 jasne mame sudnictvo,a kazdy z nas chce spravodlivost,ale myslis ze je v nasej kompetencii brat zivot?? ten vrah co ho zobral nevinnej osobe,bude potom tak ci tak sudeny..
@33alinqo55 uz som len cakala,kedy a kto to sem hodi a spyta sa to,pozri sa,vratilo by mi to moju rodinu,keby som mu daco spravila??jasne,nech si to odsedi v base,ale nech si pekne zije s tym vedomim aj nech si pekne s tym umiera,a ked ho to teraz netrapi tak ho to bude,to mi ver..
@3. hah samozrejme. Nenávidím takéto reči, choďte s celým bohom do riti. Ja v neho neverím tak nemám prečo hovoriť že on ho dal a len on ho môže vziať Nejsme všetci veriaci, aby sme sa riadili podla toho, že on ho dal a len on ho môže vziať.
Keď ludia umierajú, môže to tak byť , lebo to chcel tak Boh, že? rofl
@33alinqo55 ano moj nazor pozri sa,kazdy z nas ma odpovede na urcite zavazne otazky,a vies ako by si sa chcel zachovat,a dufas,ze ked to nahodou pride,tak sa tak zachovas..ale nikdy nic nemozes tvrdit na 100%..
Kokos, stávajú sa hrozné prípady vrážd. V pohode sa už stáva že niekto vyvraždí rodinu, vyreže decko matke z brucha, honí si na tom, znásilní mŕtvu ženu bla bla bla bla bla. HROZNE Zverstvá sa stávajú. ! Keby toto spravil niekto niekomu z mojej rodiny, chcel by som ho vlastnoručne zabiť !
Ak sa na 100% vie, ze niekto spachal tazky zlocin a nedojde k ziadnemu omylu, tak je trest smrti jasna volba. Uz sa ani nemozem pozerat na to, co ukazuju v spravach. Clovek si dostane nejakych smiesnych 7 rokov za zabitie... Dozivotie? Prosim vas. Kreslo? Zastrelit? Injekcia? Mierne...
Nie, nie, pekne krasne umucit k smrti. Cim bolestivejsie, tym lepsie. Narobit otvorene zlomeniny, do ran naliat kyselinu, vykopat zuby z ust a nasledne prinutit zjest tak tyzden mrtve prasa, ktore sa den hrialo na slnku a podobne. Naco nejake milosrdenstvo?
@Tunidlo prosim ta nerob si z toho srandy,ano,len Boh moze vziat zivot,Boh je natolko dobry,ze ked nas stvoril,tak nam dal rozum a slobodnu volu,lebo z nas nechcel mat iba stroje,a clovek kedze ma slobodnu volu tak moze zabit,a Boh tomu moze zabranit alebo nemusi,On dobre vie,co a ako spravit..ty nemozes vediet preco sa veci deju tak ako sa deju..
Videli stenapriklad celu toho Srbskeho generala/vodcu/neviem co bol, ktory je zodpovedny za smrt vyse 1000-2000 ludi? Je snad lepsie zariadena nez moja izba...
Takze vo vazani sa maju ti parchanti viacnez dobre, nemusia nic robit, maju teplu stravu a vodu, maju dobre hygienicke podmienky atd... to vsetko zadarmo, z penazi obyc. ludi.
Kto umyselne chladnokrvne zobral zivot viacerym ludom a dokonca to nelutuje, si smrt urcite zasluzi.
Samozrejme su aj vrahovia, ktori to lutuju, taki by mali dostat vynimku. Samozrejme bolo by to tazke dokaza cilutuje, alebo predstiera.
NESUHLASIM!!! ulahciť mu trwest tym že zomrie??? nie tych vrahov čo vraždia bez rpičiny len tka že ich to bavi alebo pre peniaze...nech pekne krasne zhniju v base!!!v samote, v beznádeji...nech len krásne trpia!!!!!
@49. MOŽNO, ale ne na Slovensku. Na Slovensku si v base užívajú, majú čo žrať, kde prespať a z basy vyjdu s novonadobudnutou svalovou hmotou. To je straaaašné utrpenie. :S
Za chvíľu ti pošlem číslo účtu, kam môžeš posielať peniaze, aby tie svine prašivé mohli trpieť vo väzení a nemuseli im to platiť ľudia, ktorí s takým prístupom nesúhlasia ...
@Tajomna16 áno je to môj názor, každý má nejaký a každý má naň právo ja ti tvoj názor neberiem ale nevnucuj iným že boch dal život boha z toho vynechaj
@Tunidlo nenapisal som, ze by som za to ziadal za male priestupky tresty smrti... Napisal som ze by nepachali tolko zlodejin, keby tu boli tresty ovela prisnejsie a basy menej privetive... Totiz oni sa tesia do basy - bodaj by nie, ked je tam maju plno kamosov, maju tam teplo, jedlo zadarmo a + luxus oproti ich drevenym budam. Ved tam maju kvety, televiziu,...
Co sa tyka trestu smrti, tak suhlasim tak ako som oznacil - iba ked sa jedna o velmi vazny cin - viacnasobne vrazdy napr. alebo duplom vrazdy deti atd...
Samozrejme za 1 vrazdu nie, ale by som jebol aj 10 - 15 rokov...to by zaviselo od okolnosti. Ale rozhodne nie 3 roky.
@Tajomna16 oK , ale teraz vazne co by si spravila s clovekom ktory by tvojim blizkim nieco spravil ? nechala by si ho nech si pokojne a v bezpeči vysedava a cita noviny v cele ? Nebolo by ti lepsie keby si to ten doticny/na odniesla tak ako si zasluzi ?
@Tajomna16 to ma mrzi, lenze nikdy nevies ci sa nenajde nejaky podplateni sudca alebo pravnik a nevysekaju ho stoho a pojde na slobodu pripadne mu skratia trest, vtedy uz bude neskoro na spravodlivost
@Tajomna16 bohuzial tomu aj uverim pretoze sa to stava az privelmy casto, žiaľ, stim uz nic nenarobis vtedi uz pomoze len nenavist a nadej ze sa mu to raz vrati aj ked je ta sanca dost mala
@ Tajomna16 Nezabúdaj nato, že ani Vatikán doposiaľ nemá konkrétny názor na trest smrti a teda ho nevylučuje... Nemusíme si hovoriť, koľko takýchto rozsudkov padlo za omnoho nižšie, či žiadne previnenie: vedu, výskum, či dokonca bosoráctvo... Aj tam podľa teba mal vziať život inému človeku len Boh? Nemyslím si....
Teda ak je jedinec, ktorý brutálnym spôsobom spáchal ťažký trestný čin, teda vraždu a podobne, by mal byť zo spoločnosti odstránený, pretože ju ohrozuje a je zbytočné mu platiť poväčšine kvalitný život vo väzení z našich daní aj 50-60 rokov a môžme ich radšej dať charite alebo ľuďom ktorí sú vážne chorí a nič neurobili....
Bohaa ved rozmýšlajte... tí ludia čo za to niesu za trest smrti.....povedzte mi čo im chýba v tej base?nič!teplo im je...jest majú čo...hmm.....v pohode život..a za pár rokov si tam zviknú a su v pohodee...no tak?? je im tam až mooc mooc dobrééééééé
V drvivej väčšine prípadov nie som za trest smrti, už sa to tu spomínalo...omyly sa stávajú a to by som na triko nevzala, ale ak je niekto usvedčený psychopat, ktorý nevidí zmysel života iných, ide mu len o to, aby nás všetkých pobil, nevidím dôvod byť ľudská...my mu dáme vyhriatu celu, časopisy, televízor a 3x denne stravu a on nám zato povie kde nechal mŕtvoly? Tak takýto prípad by u mňa na smrť šiel, ale radšej by som ho nepovolila.
Keď sa raz povolí, už budú jeho aplikáciu len rozširovať. Štát nebude musieť živiť toľkých väzňov a hlavne tak dlho.
A za oko za oko, zub za zub, nie som, ako povedal Ghándí- ,,Oko za oko a svet bude slepý´´
@Syriana áno s tým súhlasím.... Ja som sa zaradil do skupiny iba vo veľmi vážnych zločinoch... Taktiež priznávam, že justičné omyly sa stávajú a preto som za tento trest iba v prípade, že sa dokáže previnenie obvineného...
Ale nemôžeme tolerovať také absurdné prečiny ako pedofíliu, ktorá sa často končí aj vraždami malých detí, zabíjaní tehotných žien, znásilňovaní a vraždení mladých dievčat detí, viac násobné vraždy. To sú tak absurdné prečiny, voči ktorým by sme mali povedať rázne nie!
Úlohou štátu je brániť spravodlivosť a ochraňovať nevinných ľudí, ktorí chcú slušne a bezpečne žiť. Teda definitívne odstrániť jednotlivcov, ktorí predstavujú ohrozenie týchto hodnôt. A nie ich zavrieť na 50 rokov, kde budú spokojne žiť z daní nás všetkých.
nemyslím si, že násilím odstránime násilie. Je ťažko povedať nakoľko objektívne sú tresty smrti.Aj vrah je stále človek, nie je v našich silách pochopiť jeho správanie, vedieť aké mal zázemie či traumy z detstva. rozhodnutie, či si niekto zaslúži smrť je tiež dosť traumatizujúce, rovnako ako jeho vykonanie. Násilníci a vrahovia sú výsledkom smerovania tejto spoločnosti a tá by si s nimi mala poradiť efektívnejším spôsobom ako zbaviť sa ich a tváriť sa, že je všetko v poriadku. Nikto z nás nie je bez viny. Inak ma dosť prekvapili vaše reakcie, nie príliš príjemne.
Ak sú riadne dôkazy tak je to často potrebné. Bo ked vyjde vrah z vezenia tak môže zasa zabíjať a nič mu nikto nespraví. Ale len ak sú riadne dôkazy - teda aby nezabili nevinného človeka!
@Sablozubavevericka starostlivost o vazna co ma dozivotie stoji niekolko sto tisic rocne(korun),ked tam bude 40 rokov je to niekolko milionov,tieto peniaze by sa dali vyuzit pre spolocnost aj lepsie napr.na zdravotnictvo a ne ich utracat na ludsky odpad
nesuhlasim s tym, nie preto, ze by to malo byt krute alebo co, ale taka svina si nezasluzi smrt, pretoze smrt je u mna oslobodenie a nie ziadny trest, tak radsej nech hnije cele tie roky v chladku az kym neskape..to je podla mna trest "smrti"
1. V demokratických krajinách nie je lacnou záležitosťou. Náklady na väzbu čakateľa na popravu sú niekoľkonásobne vyššie ako na obyčajného väzňa. Napr. v Kaliforní niektorí väzni čakajú na poravu aj 25 rokov.
2. Popravy, pokým ich nerobíte obesením alebo zastrelením sú strašne drahé (pri plynových komorách aj niekoľko miliónov dolárov za jednu popravu).
3. Možnosť justičného omylu je tu vždy. Okrem toho to môže byť nástroj na zlikvidovanie politických odporcov.
4. To, že život pochádza od Boha je z prsta vycucané tvrdenie. Ale na druhej strane nikto nedokázal, že niekto má právo beztrestne človeka zabiť (v tomto prípade štát). Ak uznávame hierarchiu ĽP, tak právo na život je na jej vrchole.
5. Základom právnického myslenia nie je dokazovanie, ale presviedčanie. Čiže dokazovať niečo na 100% môžte len v matematike. Aj niektoré teórie vrátane evolúcie a klasickej fyziky sú stále len teóriami, hoci sú samozrejmé a brať niekomu život na základe domienok je neprijateľné.
6. Niektoré kriminalistické postupy minulosti sú dnes brané s úsmevom, medzi nimi prítomnosť strelného prachu na rukách obvineného. No aj na základe týchto metód boli odsúdení na smrť nevinní ľudia.
7. Nikdy sa nepreukázala súvislosť medzi zrušením trestu smrti a nárastom kriminality.
8. Úvahy o mučení na smrť sú prasačinkami, pri ktorých musí Cesareho Beccariu (otca moderného trestného práva) trieskať o steny jeho hrobu.
@Turgon Ľudia chcú brániť česť mŕtveho tým, že urobia to isté, čo bolo spravené mŕtvemu? Chápem ako si to myslel, ja som sa v škôlke bila za mladšieho brata a dodnes som schopná zabíjať v návale zlosti, keď naňho niekto pozrie krivým okom, ale skutočne sa postaviť nad niekoho s nejakou zbraňou v ruke a ukončiť jeho život?
Na to nemám žalúdok. Skutočne.
Pretože túto prácu musí niekto robiť a nemyslím si, že je ľahké pozorovať ako niekto čoraz pomalšie dýcha, hruď sa mu zachvíľu prestane dvíhať, srdce dotlčie a ja mám pristúpiť k nemu s tým, že mu zavriem oči a poviem si: Vykonala som spravodlivosť!(ja by som sa na mieste pozvracala, pretože nekopnem ani mačku, čo ma poškriabe...je to živé, dýcha to a hlavne cíti)
Bola by som za tie tresty v závažných zločinoch...bol tu spomenutý Manson- on neľutuje svoje činy, je absolútne bezcitný a bezcharakterný..nevnímam ho ako bytosť, ktorá si zaslúži súcit, preto by som v jeho prípade drahoty nerobila, ale ľudia zabijú aj náhodou...v tomto štáte odsúdia aj mladíka, ktorý chránil matku pred spitým otcom a nešťastne ho sotil, že sa skrbáľal dole schodmi...práve pre takéto prípady by som sa bála zaviesť trest smrti..nikdy nevieme, čo komu skrsne v hlave.
@Syriana ja ti rozumiem že by si to nedokázala. Ale ja som nepovedal že by som niekoho odpravil ale určite by som mu spravil pár zlomenín. Samozrejme ze ja niesom za smrt cloveka ktory sposoby smrt inemu náhodou - haváriou, nedbanlivostou a bezbolestne. Ale pokial to niekto urobi úmiselne a bolestivo stým clovekom by som nemal zlutovania.
@Tomas71 stými poplatkami za usmrtenie by som si nebol taký istý, vies kolko stojí stát živit kazdý mesiac jedného vezna ? to ide do tisícov. S ostatným pomerne súhlasím aj ked moznost justicneho omilu je fakt malá. A radsej zlocinca popravit hnet ako by sa mal dostat na slobodu a zase vrazdit.
@Turgon Ten úmysel,tam vždy hrá rolu, ale ako ho dokážeš? Zákony sú nepresné, právnici si v nich kľučkujú ako chcú. Je to na figu. No v konečnom dôsledku myslíme to isté. Ak si bezcitný ..... ublížime ti ako si ty ublížil nám. Asi by sme namiesto trestu smrti potrebovali skôr nejaké trestné čaty.
@Syriana súhlasím, tie trestné čaty by boli určite účinnejšie ako roky trvajúce a nikdy sa nekončiace súdne spory, tý zločincy sa vždy odvolávajú do nekonečna a nikdy sa im nedostane čo si zaslúžia. Súdi by mali dávať ortiel maximálne do 6 mesiacov teda aspon podla mna.
@Turgon "stými poplatkami za usmrtenie by som si nebol taký istý, vies kolko stojí stát živit kazdý mesiac jedného vezna ? to ide do tisícov."
V Marylande zistili, že jedna poprava v plynovej komore stojí okolo 7 mil. dolárov. Iné spôsoby popravy sú lacnejšie, ale tiež to nie sú lacné záležitosti. Okrem toho sa mi zdá neprijateľné ospravedlňovať zabitie človeka ekonomickými dôvodmi. Navyše väzni môžu počas výkonu trestu vykonávať nejakú výrobnú činnosť, ak majú záujem.
"aj ked moznost justicneho omilu je fakt malá."
Nie je podstatná pravdepodobnosť, ale samotná možnosť popravy nevinného. To, či budú zabitý neprávom 2, 3 alebo 10 zo 100 je nepodstatné. Aj vražda jedného je neospravedlnitelná a povedz mi ako sa bude líšiť právo na spravodlivý trest pre páchateľa pri vražde obete niekde v parku a pri poprave nevinného.
"tie trestné čaty by boli určite účinnejšie ako roky trvajúce a nikdy sa nekončiace súdne spory, tý zločincy sa vždy odvolávajú do nekonečna a nikdy sa im nedostane čo si zaslúžia."
Tak to zaveď rovno princíp krvnej pomsty. Vieš aké fatálne dopady by to malo na verejný poriadok, ktorý je pre teba taký podstatný pri politických stranách?
@Tomas71 V Marylande zistili, že jedna poprava v plynovej komore stojí okolo 7 mil. dolárov. --- Tak to je dobrá blbosť už len logicky nad tým porozmýšlaj a zistíš že je to blbosť. Vieš vôbec kelko je 7 mil. dolárov ? ved zato mozes kupit dvadsat domov. !
aj ked moznost justicneho omilu je fakt malá --- viac ludi sa dostane z vezenia kde mali travit dozivotie a znovu niekoho zabiju ako sanca ze niekoho nepravom odsudia to mi ver.
Tak to zaveď rovno princíp krvnej pomsty --- ano som za krvavu pomstu ale iba z umiselnej vrazdy nie z nedbanlivosti ( autonehody),atď
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
227 komentov
Radšej vziať spravodlivosť do vlastných rúk...oko za oko, zub za zub..
život nedal boh, život dali rodičia ...
a právo zobrať život má len vlastník toho života ...
Keď ludia umierajú, môže to tak byť , lebo to chcel tak Boh, že? rofl
ALE SORRY už som mimo témy už som ticho
Pekne povedané ... Teda ruka vraha je podľa teba v každom prípade vlastne rukou boha, nie?
A možno to chce nový systém trestov, lebo také väzenie je občas pekný výsmech spojeniu "prevýchovné zariadenie" ...
Hlava mi behá po spomienkach na clockwork orange, hm ...
Napísala si, len boh môže dať život, tak len on ho môže aj zobrať ...
Čo znamená, že vrah nemôže zobrať život, keď to môže iba boh ...
Takže to zrejme musel zobrať iniciatívu do rúk práve boh, nie?
Nie, nie, pekne krasne umucit k smrti. Cim bolestivejsie, tym lepsie. Narobit otvorene zlomeniny, do ran naliat kyselinu, vykopat zuby z ust a nasledne prinutit zjest tak tyzden mrtve prasa, ktore sa den hrialo na slnku a podobne. Naco nejake milosrdenstvo?
Navyše, život mi dali rodičia, ne Boh.
Preskocila si par stoviek milionov rokov evolucie
Takze vo vazani sa maju ti parchanti viacnez dobre, nemusia nic robit, maju teplu stravu a vodu, maju dobre hygienicke podmienky atd... to vsetko zadarmo, z penazi obyc. ludi.
Kto umyselne chladnokrvne zobral zivot viacerym ludom a dokonca to nelutuje, si smrt urcite zasluzi.
Samozrejme su aj vrahovia, ktori to lutuju, taki by mali dostat vynimku. Samozrejme bolo by to tazke dokaza cilutuje, alebo predstiera.
Neviem, či zrovna cigáni sa zvyknú frekventovane dopúšťať činov natoľko závažných, aby s nimi toto spravilo poriadok ...
Ako komunita sa často prezentujú napríklad krádežami úrody, krádežami a ničením verejného majetku ... Či ty by si dával tresty smrti aj za toto?
Za chvíľu ti pošlem číslo účtu, kam môžeš posielať peniaze, aby tie svine prašivé mohli trpieť vo väzení a nemuseli im to platiť ľudia, ktorí s takým prístupom nesúhlasia ...
Trest smrti asi nie ale ovela vyssie tresty , v kazdej oblasti od malych zlocinov po vrazdu
Co sa tyka trestu smrti, tak suhlasim tak ako som oznacil - iba ked sa jedna o velmi vazny cin - viacnasobne vrazdy napr. alebo duplom vrazdy deti atd...
Samozrejme za 1 vrazdu nie, ale by som jebol aj 10 - 15 rokov...to by zaviselo od okolnosti. Ale rozhodne nie 3 roky.
Clovek co nema svedomie netrpi vo vazeni zato co tym ludom spravil
Teda ak je jedinec, ktorý brutálnym spôsobom spáchal ťažký trestný čin, teda vraždu a podobne, by mal byť zo spoločnosti odstránený, pretože ju ohrozuje a je zbytočné mu platiť poväčšine kvalitný život vo väzení z našich daní aj 50-60 rokov a môžme ich radšej dať charite alebo ľuďom ktorí sú vážne chorí a nič neurobili....
Keď sa raz povolí, už budú jeho aplikáciu len rozširovať. Štát nebude musieť živiť toľkých väzňov a hlavne tak dlho.
A za oko za oko, zub za zub, nie som, ako povedal Ghándí- ,,Oko za oko a svet bude slepý´´
Ale nemôžeme tolerovať také absurdné prečiny ako pedofíliu, ktorá sa často končí aj vraždami malých detí, zabíjaní tehotných žien, znásilňovaní a vraždení mladých dievčat detí, viac násobné vraždy. To sú tak absurdné prečiny, voči ktorým by sme mali povedať rázne nie!
Úlohou štátu je brániť spravodlivosť a ochraňovať nevinných ľudí, ktorí chcú slušne a bezpečne žiť. Teda definitívne odstrániť jednotlivcov, ktorí predstavujú ohrozenie týchto hodnôt. A nie ich zavrieť na 50 rokov, kde budú spokojne žiť z daní nás všetkých.
1. V demokratických krajinách nie je lacnou záležitosťou. Náklady na väzbu čakateľa na popravu sú niekoľkonásobne vyššie ako na obyčajného väzňa. Napr. v Kaliforní niektorí väzni čakajú na poravu aj 25 rokov.
2. Popravy, pokým ich nerobíte obesením alebo zastrelením sú strašne drahé (pri plynových komorách aj niekoľko miliónov dolárov za jednu popravu).
3. Možnosť justičného omylu je tu vždy. Okrem toho to môže byť nástroj na zlikvidovanie politických odporcov.
4. To, že život pochádza od Boha je z prsta vycucané tvrdenie. Ale na druhej strane nikto nedokázal, že niekto má právo beztrestne človeka zabiť (v tomto prípade štát). Ak uznávame hierarchiu ĽP, tak právo na život je na jej vrchole.
5. Základom právnického myslenia nie je dokazovanie, ale presviedčanie. Čiže dokazovať niečo na 100% môžte len v matematike. Aj niektoré teórie vrátane evolúcie a klasickej fyziky sú stále len teóriami, hoci sú samozrejmé a brať niekomu život na základe domienok je neprijateľné.
6. Niektoré kriminalistické postupy minulosti sú dnes brané s úsmevom, medzi nimi prítomnosť strelného prachu na rukách obvineného. No aj na základe týchto metód boli odsúdení na smrť nevinní ľudia.
7. Nikdy sa nepreukázala súvislosť medzi zrušením trestu smrti a nárastom kriminality.
8. Úvahy o mučení na smrť sú prasačinkami, pri ktorých musí Cesareho Beccariu (otca moderného trestného práva) trieskať o steny jeho hrobu.
Zatiaľ ma nič viac nenapadá...
Na to nemám žalúdok. Skutočne.
Pretože túto prácu musí niekto robiť a nemyslím si, že je ľahké pozorovať ako niekto čoraz pomalšie dýcha, hruď sa mu zachvíľu prestane dvíhať, srdce dotlčie a ja mám pristúpiť k nemu s tým, že mu zavriem oči a poviem si: Vykonala som spravodlivosť!(ja by som sa na mieste pozvracala, pretože nekopnem ani mačku, čo ma poškriabe...je to živé, dýcha to a hlavne cíti)
Bola by som za tie tresty v závažných zločinoch...bol tu spomenutý Manson- on neľutuje svoje činy, je absolútne bezcitný a bezcharakterný..nevnímam ho ako bytosť, ktorá si zaslúži súcit, preto by som v jeho prípade drahoty nerobila, ale ľudia zabijú aj náhodou...v tomto štáte odsúdia aj mladíka, ktorý chránil matku pred spitým otcom a nešťastne ho sotil, že sa skrbáľal dole schodmi...práve pre takéto prípady by som sa bála zaviesť trest smrti..nikdy nevieme, čo komu skrsne v hlave.
V Marylande zistili, že jedna poprava v plynovej komore stojí okolo 7 mil. dolárov. Iné spôsoby popravy sú lacnejšie, ale tiež to nie sú lacné záležitosti. Okrem toho sa mi zdá neprijateľné ospravedlňovať zabitie človeka ekonomickými dôvodmi. Navyše väzni môžu počas výkonu trestu vykonávať nejakú výrobnú činnosť, ak majú záujem.
"aj ked moznost justicneho omilu je fakt malá."
Nie je podstatná pravdepodobnosť, ale samotná možnosť popravy nevinného. To, či budú zabitý neprávom 2, 3 alebo 10 zo 100 je nepodstatné. Aj vražda jedného je neospravedlnitelná a povedz mi ako sa bude líšiť právo na spravodlivý trest pre páchateľa pri vražde obete niekde v parku a pri poprave nevinného.
"tie trestné čaty by boli určite účinnejšie ako roky trvajúce a nikdy sa nekončiace súdne spory, tý zločincy sa vždy odvolávajú do nekonečna a nikdy sa im nedostane čo si zaslúžia."
Tak to zaveď rovno princíp krvnej pomsty. Vieš aké fatálne dopady by to malo na verejný poriadok, ktorý je pre teba taký podstatný pri politických stranách?
aj ked moznost justicneho omilu je fakt malá --- viac ludi sa dostane z vezenia kde mali travit dozivotie a znovu niekoho zabiju ako sanca ze niekoho nepravom odsudia to mi ver.
Tak to zaveď rovno princíp krvnej pomsty --- ano som za krvavu pomstu ale iba z umiselnej vrazdy nie z nedbanlivosti ( autonehody),atď