Tý ktorý študujete, pracujete alebo cestujete veľa po Nemecku, ako na vás pôsobí tá krajina? Ako na vás pôsobí Nemecko? Pozitívne alebo negatívne? Aké má výhody a aké má nevýhody?
@ericca ja žijem na Slovensku, ale v Berlíne som bol viac krát, a Kreuzberg samozrejme poznám. Je to taká alternatívna štvrť, ale perfektná, multikulti, hippie, punks, hipsters a všetko možné. Máš rada aj Prenzlauer Berg alebo Neukolln? A do mauerparku chodíš?
@jantebont Presne tak a to na tom zbožňujem .. Hej, ale viac aj napr. Friedrichschein a do toho parku som chodila vcelku často, chodievala som tam aj kresliť a kamoši tam chodievajú robiť rôzne show ale najčastejšie som bola asi v Gorlitzerparku
@ericca v Gorlitzerparku som počul že sa predávajú drogy, to je taká jeho trochu nevýhoda .. a Brandenbursko poznáš Potsdam, Oranienburg, falkeensee? A berlínska štvrť Schoneberg sa ti páči?
@jantebont to je pravda, predávajú, ale nie je to tam nebezpečné, sem-tam nejaké indivíduá sa vyskytnú, ale inak je to fajn miesto. Je neustále plný ľudí, cez deň i v noci, milion skupiniek posedávajúcich na tráve i rodinky s deťmi, umelci, muzikanti atď. .. Postdam aj Oranienburg sú trochu vzdialenejšie, tam som bola iba párkrát. Ani Falkensee nepoznám moc.. Ale Schöneberg, Tiergarten a to okolie áno.... Ktorá časť sa páči tebe najviac ? A na Varšavskej si bol ?
@ericca na Warsauer strase som bol, tam je to tiež zaujímavé hlavne v noci. V Kreutzbergu som býval v hosteli Xberger, celkom v pohode hostel. A v Marzahne - Hellerzdorfe si bola? Tam sú tie obrovské paneláky, to by som chcel tiež vydieť. Schoneberg je veľmi pekný. A v Markische Viertel si už bola? Z tade rapper Sido. A z Neukollnu je rapper Bushido. A koľko rokov už žiješ v Berlíne? Ja som tiež totálny berlínofil, každý deň pozerám berlínsku televíziu RBB fernsehen. Stavá sa podľa teba v meste dosť bytov? To sa často hovorí, že v meste je bytová kríza ... A ešte furt čítam že v meste dramaticky stúpa najomné za byty. A chodíš v lete aj na jazerá na Wannsee a na Mugellsee?
@jantebont hej, v noci to tam riadne žije a mám rada undergroundové party čo tam bývajú .. Bola som tam keď som bola prvýkrát v Berlíne potom už nie.
Hej ? V tom sa nejak nevyznám, ja sa pohybujem skôr v tej punkovej, undergroundovej scéne takže prvé čo ma zaujalo, bolo Ramones múzeum
Takže plánuješ tam ísť za prácou, žiť ?
Záleží od štvrti, ale dá sa nájsť lacné bývanie aj v blízkosti centra, treba dobre hľadať. Ale v tomto neporadím, ja bývam zadara v jednom wohnung-projekte, niečo podobné ako squat
Samozrejme ale skôr na Weissensee. A tiež aj v Spree, lebo bývam hneď u nej
@ericca z rodinných dôvodov musím zostať na Slovensku, ale keby som mohol tak by som asi išiel do mesta. Uvidíme. Tak hovoríš že berlín je lepší ako hamburg?
A vidno v meste veľa utečencov?
A bola si aj v tom slávnom klube SO36?
A ktorú štvrť okrem Kreutzbergu máš ešte rada?
A s kým sa viac stíkaš s cudzincami alebo s domácimi nemcami?
Jáj, chápem.
No neviem či to viem posúdiť objektívne, lebo Berlín je fakt moja srdcovka a to aj najmä kvôli tomu, že je iný než akékoľvek iné nemecké mesto - slobodný a alternatívny. Ale Hamburg je určite hneď na 2. mieste V Hamburgu som žila cez 2 mesiace ale v Berlíne sa cítim viac ako doma.
S tými utečencami to nie je vôbec také, ako to prezentujú média. A aj tak to bolo vždy take multiculti mesto, takže rozdiel nie je ani poznať.
Ten klub je taký slávny ? Nie som moc na disco, ale bývajú tam dobré koncerty sem-tam a rollerdisko býva mega sranda, odporúčam
Hm, ešte asi Friedrichschein, Mitte a Tiergarten, ale to je všetko okolie Kreuzbergu
Viac s cudzincami. Kedže žijem v squate kde sú ľudia z celého sveta ale aj preto, že celkovo v B. je veľa cudzincov
@ericca a vidíš dnes ešte rozdiel medzi bývalím východným a zapadným berlínom? Napriklad Kreutzberg bol zapadný B. a Friedrichhain bol východný B. Je medzi nimi dosť rozdiel?
A ako rozprávaš v B. viac anglicky alebo nemecky?
A tiež chodíš všade na bicykli, ako všetci berlinčania?
A bola si na CSD (christopher street day) čo je karneval homosexualov? Ze vraj je to pecková akcia. Vždy koncom júna to býva.
A si v B. v kontakte so slovákmi alebo čechmi čo tam žijú?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
Milujem Nemecko !
Hej ? V tom sa nejak nevyznám, ja sa pohybujem skôr v tej punkovej, undergroundovej scéne takže prvé čo ma zaujalo, bolo Ramones múzeum
Takže plánuješ tam ísť za prácou, žiť ?
Záleží od štvrti, ale dá sa nájsť lacné bývanie aj v blízkosti centra, treba dobre hľadať. Ale v tomto neporadím, ja bývam zadara v jednom wohnung-projekte, niečo podobné ako squat
Samozrejme ale skôr na Weissensee. A tiež aj v Spree, lebo bývam hneď u nej
A vidno v meste veľa utečencov?
A bola si aj v tom slávnom klube SO36?
A ktorú štvrť okrem Kreutzbergu máš ešte rada?
A s kým sa viac stíkaš s cudzincami alebo s domácimi nemcami?
No neviem či to viem posúdiť objektívne, lebo Berlín je fakt moja srdcovka a to aj najmä kvôli tomu, že je iný než akékoľvek iné nemecké mesto - slobodný a alternatívny. Ale Hamburg je určite hneď na 2. mieste V Hamburgu som žila cez 2 mesiace ale v Berlíne sa cítim viac ako doma.
S tými utečencami to nie je vôbec také, ako to prezentujú média. A aj tak to bolo vždy take multiculti mesto, takže rozdiel nie je ani poznať.
Ten klub je taký slávny ? Nie som moc na disco, ale bývajú tam dobré koncerty sem-tam a rollerdisko býva mega sranda, odporúčam
Hm, ešte asi Friedrichschein, Mitte a Tiergarten, ale to je všetko okolie Kreuzbergu
Viac s cudzincami. Kedže žijem v squate kde sú ľudia z celého sveta ale aj preto, že celkovo v B. je veľa cudzincov
A ako rozprávaš v B. viac anglicky alebo nemecky?
A tiež chodíš všade na bicykli, ako všetci berlinčania?
A bola si na CSD (christopher street day) čo je karneval homosexualov? Ze vraj je to pecková akcia. Vždy koncom júna to býva.
A si v B. v kontakte so slovákmi alebo čechmi čo tam žijú?
@21 jezis maria ze karneval homosov... ....