ja mam v Iraku priatela,a on hovori ze baghdad je prenho ajtak najkrajsi...a vojna?na severe je to vsetko ok..hor¨sie je to okolo Mosul a Baghdad...a ked im to tak vyhovuje...ved ti ludia ani nevnimaju ze su vo vojne..
Sonia, trosku nechapem o com pises... Naposledy prebehla mediami sprava: americki vojaci zastrelili v maste Balad 11 irackych civilistov, medziinym aj 2 patrocne deti, 2 trojrocne deti, 1 sedemmesacne dieta, 4 zeny a 2 muzov. Vsetky obete mali gulku v hlave, cize nebolo to pri akomsi utoku, skor to bola poprava. Co myslis, Sonia, vedeli tito ludia ze su vo vojne? Vedia ich pribuzni, ze su vo vojne? Pises ze tam mas priatela, ktory hovori...... No, podla toho co hovori, bud nevnima realitu, alebo mu to je jedno.
skor by som povedala,ze im je to jedno..prisposobili sa tomu rezimu...moj priatel nesmie chodit ani do Baghdadu,muzov tam odstrelia a nic sa nestane,pred zenami maju este ako taky respekt,okrem exstremistov...v Baghdade,Mosule a v Basre si ludia ani neuvedomuju,kde ziju..vies,maju Alaha,vedia ze maju dopredu danny osud..kazdy den si povedia,napriklad...,,stretneme sa inshallah,,...to inshallah je ak alah da,..akze tam je hlavne vsetko o nabozenstve...oni veria ze ich alah zachrani..a aky je tvoj nazor?
insallah znamena presne to iste, ako u krestanov : v mene bozom. Ked som uvadzal tuto diskusiu, cakal som vyjadrenia a nazory od ludi v paralele: usa, Irak, terorizmus, genocida. Hadam sa vyjadri viac ludi... Alebo zeby nikoho nezaujimalo dianie vo svete? Nie som sice misska a nechcem BUDOVAT SVETOVY MIER, ako oni radi vravia, ale osobne odsudzujem usa agresiu v Iraku, odsudzujem vrazdenie civilov, nepaci sa mi priprava usa agresie na Iran... Za vsetkym su krasnohubo slova o "demokracii" a jej nastolovani, ale skutocnost??? - ropa, peniaze, zvacsovanie vplyvu a moci!
Vies,ludi ktorych sa tato vojna priamo netyka,to nepovazuju za podstatne...to je uz tak,vela ludi nema tu potrebu zamysliet sa co sa deje vo svete,nebavi ich to..a mozno je to danne aj vekom..
Vravi nam iba tolko, ze ked sa zlo netyka priamo nas, tak sme nevsimavi, nereagujeme, nepomahame. A moze sa stat, ze ked budeme potrebovat pomoc my, tak uz nebude nik kto by pomohol nam. Vysvetlenie: pridu Ti zabit suseda, Ty nic, si ticho, dalsieho, dalsieho, dalsieho, stale nereagujes a zrazu pridu zabit Teba a az potom sa spamatas. / Malo si vsimame "zlo" okolo nas... Ale moze prist aj k nam...
Ja si zlo okolo nas vsimam,a vecsinou aj vzdy pomozem..lenze,preco sa mi to nikdy nevrati?pomozem a ostatny sa mi obratia chrbtom,akoby ma nepoculi prave vtedy ked surne potrebujem ich pomoc.To je velmi smutne...Kazdy hovori aky je dobry a ochotny ale vecsinou je pravda niekde inde..
Joj, jaj, juj, Ty to zasa aplikujes na seba. Da sa aj tak, mal by som Ti povedat, ze sa Ti to raz vrati aj s urokami, ale nepoviem. Takze konkretne:
Hitler napadol Polsko. Keby uz vtedy okolite staty a velmoci zasiahli, nikdy by nedobyl celu Europu. Znicili by ho vtedy. No nechali ho, nepoculi hlas Polska, tak potom Adolf prisiel aj k nim. Asi tak.
Ja osobne som bol od zaciatku proti vojne v Iraku. Viacerym ludom bolo jasne este pred vpadom americanov do Iraku o co tam ide, patril som medzi nich. Zaciatkom marca ubehol treti rok od Bushovho vyhlasenia o ukonceni vojny, vrazdi sa este viac. A bude to takto pokracovat, pokial tam americania budu. A oni su rozhodnuti zostat, ide im predsa o strategicku surovinu, ktorej zasoby doma maju udajne iba na 20 rokov. Odpor voci nim stale viac a viac silnie a bude silniet, pokial budu vrazdit ludi v Iraku. Poviem to asi takto: ak by som bol iracan a na dom mi padne bomba a zabije moju rodinu, resp americka armada mi zavrazdi deti, manzelku, rodicov, tak chytim samopal a idem po nich, respektive vybusniny a snazim sa ich zabit co najviac. A takto akosi to je aj tam. Slovensko sa zial podiela na tej agresii. Su tam nase - udajne "zenijne" jednotky. Naco??? Co tam robia? Sedia na svojom poste a nerobia nic. Preco??? Su tri roky po vojne, nasi vojaci mali udajne odminovavat. Co zaminoval Saddam Hussajin? Skoro nic. Takze nase jednotky "oddychuju" a "cakaju", kedy im na hlavu spadne nejaka bomba, alebo ina vybusnina. Nemaju co robit, nemaju co odminovavat, taka je pravda! Ak sa nemylim, tak za celu dobu co su tam, sa podielali svojou odbornostou na siestich akciach, do ktorych boli nasadeni v ramci svojho posobenia.
Aplikovat na vojnu s Irakom to neviem, skor by som vedel slovenske prislovie aplikovat na tuto vojnu a posobenie usa armady v nej: dovtedy sa chodi s dzbanom na vodu, kym sa nerozbije.... USA vlada sa pomaly pripravuje na Iran. Myslim ze prave Iran bude ich Apokalypsou, ich druhym Vietnamom. Iran je ovela, minimalne 4 nasobne silnejsi partner ako Irak. Som presvedceny, ze si USA v Irane vylamu zuby, ale zaroven sa obavam, aby nevmanipulovali cely svet do dalsej svetovej vojny.
Je mi ich luto,...hlavne tych nevinnych ludi,ktory za nic nemozu.Ved v Iraku,tam kde mam kamarata,sa niak pozastavil zivot,v dvestotisicovom meste nemaju postu,elekrina tam obcas vypadne na cely den,nedaleko nieco vybuchne a oni su v tom uplne nevinne,no k comu je to dobre?A podla mna sa v tychto krajinach ani niak charitativne nepomaha,ze?Lebo ja osobne som o tom nic nepocula.Niekde na svete sa nieco stane,tak kazdy je z toho hotovy ze aky je dnes svet ale naozaj neviem co sa stane ked zacne dalsia vojna a este s takymi statmi...Az potom si asi uvedomime ze co sa tam vlastne deje.
Co by bolo pri dalsej vojne? To zrejme nevie nikto, kazdy dat moze iba predpokladat. Jedno je ale zrejme, na celnych miestach krajin je dost sialencov, ktori by, v pripade neuspechu, totalnej prehry stlacili ten horuci gombik, pod ktorym su atomove zbrane.
Elektrina, voda do domacnosti, telefon... Vydobytky civilizacie, bez ktorych si zivot nevieme predstavit. Skus zit tyzden bez vody a elektriny a uvidis, ako Ti to zneprijemni zivot. Nasi vojaci v Iraku su v tom nevinne..... Niektori mozno sli s myslienkou zarobit peniaze, niektori s myslienkou pomahat, ale som si takmer isty, ze nevedeli co ich tak caka. Poviem tak-nechcel by som tam byt za zieadne peniaze. Musela by to byt velmi silna idea k voli ktorej by som bol ochotny ist do dejiska vojny, zabijania, padajucich bomb a strachu o zivot. nezavidim im...
Charitativna pomoc- myslim ze arabske krajiny charitativnu pomoc nepotrebuju, financie si vacsina z tych statov dokaze utvorit z nerastneho bohatsva. Otazkou je, ako ich vyuzivaju. Niekde bohatnu sejkovia ktori su zaroven majitelia ropnych poli, niekde bohatnu diktatori. Neviem o ziadnej krajine, v ktorej by bolo bohatstvo zeme rovnomerne rozdelene medzi jej obyvatelov. To by musel byt stat na uplne inych principoch, a u nas sme uz nieco podobne skusali - socializmus, a nedopadlo to dobre. Snad v buducnosti, ked bude moznost, vznikne nejake nove zriadenie, v ktorom sa budu mat vsetci ok, v ktorom nebudu vojny, zbrojenie, krv a mrtve deti. Ale to je skor utopia. Ludstvo k mieru asi este nevyspelo.
udstvo k mieru ani nevyspeje..a co,tebe vyhovoval socializmus?....v takych krajinach nikdy nebude nieco take ze by sa vsetko rozdelilo aj medzi ostatnych..to je uplne nemozne.Ale podla mna Irak je krajina ako kazda ina...Su tam aj bezpecne a krasne miesta ale su tam aj nebezpecne centra-Baghdad...to je na ludoch co si vyberu,ale pokial by sa tam velmi bali zit iracania mozu predsa emigrovat.
Vyhovolal socializmus ci nevyhovoval, to je otazka.... Ja vravim asi tak, v kazdom zriadeni je dobre aj zle. Ani v socializme nebolo vsetko zle, lebo by nevydrzal tak dlho... Ale neviem ako nazvat toto obdobie ktore je na Slovensku - snad postsocializmus, lebo kapitalizmus to nie je. Ja osobne som si zmenou rezimu polepsil, nemozem sa stazovat, za socializmu by som zrejme nikdy nedosiahol take vysledky ako po roku 89. Ale mnohi ludia, ktori ziju v tejto dobe takpovediac z ruky do ust vravia cosi ine. A je ich vacsina. Tato doba poznacila zial slabsie socialne vrstvy, tie trpia najviac. Nie kazdy ma inteligencne na to, aby sa stal spickovym managerom, ci riaditelom firmy, kazdy nema na to, aby podnikal - su odkazani na niekoho, kto im tu pracu da. A ako je ta praca platena? Ked pozries na vydavky, ktore ma kazda rodina, tak tie platy su takpovediac o nicom. Je pomaly 17 rokov po zmene systemu. Za 17 rokov vyrasta nova generacia. A Slovensko nezodpovednostou vlastnych politikov pada hlbsie a hlbsie. Nasu ekonomiku moze premier hodnotit velmi kladne, aj to robi, moze nas cely svet hodnotit kladne, ale ak tie "lepsie casy" nebudu citit ludia vo svojom vlastnom vrecku, tak na tie reci neskocia! A tak to je momentalne teraz. Ved sa pozri na nase doterajsie vlady, vsetky ktore boli. Kazda sa nejakym sposobom obohacovala. Jedi predavali fabriky, ini zasa mamutie podniky... A ked sa nad tym zamyslis, rozpredavaju to, co sa za toho zleho socializmu vybudovalo, a co malo "patrit nam vsetkym". Fakt, vela politikov na socik nadava a prave socik im dal plynarne, elektrarne, telecom, fabriky, a pod, ktore mohli popredat!
-
Irak nie je krajina ako kazda ina. Irak je "vinny", ze ma ropu, a ze ma ropne zdroje na desiatky rokov, Irak je vinny, ze sa prestal kamaratit s americanmi a siel vlastnou cestou, Irak je vinny preto, ze si nechcel nechat diktovat od usa svoju politiku. Ved Saddama Husajina donedavna americania podporovali, Saddam bol ich kamaratom, len si nemal dovolit odklonit sa od americanov. Za to zaplatil, preto sa tam deje to, co tam teraz je. Ak by bol s americanmi stale "kamarat" a skakal tak ako mu piska Amerika, nikdy by neprislo k vojne, nikdy by tam teraz nebola americka armada, vrazdenie a smrt! Ak by bol s nimi kamarat, americanom by nevadila ani diktatura, ani to, ze tabijal vlastnych, ani to, ze v jeho vlade bol rodinny klan, a pod.
-
Pises - iracania mohli emigrovat. Pytam sa kam??? Kam by sli??? Do usa? Do GB? Do Ruska? Nikto ich nikde nechce. Ale to nie je velmi podstatne. Nezabudaj, ze oni su v Iraku doma, su vo vlastnej krajine, kde sice nebolo ani pred vojnou vsetko ok, ale je to ich domov! A je ich asi 23 milionov. Kam by odislo tolko ludi??? A za dalsie - su chudobni, mnohi ziju z ruky do ust, odchadzaju iba taki ktori maju peniaze - na cestu, ne jedlo pocas cesty, na vlak, ci lietadlo, ale aj ti su neziaduci.
Iracania by nesli do takych krajin ako je USA alebo GB..nemaju v laske takych ludi,..niektory odisli len tak do Egypta.Maju to blizko,su tam tak povediac ako doma ale ani tam niesu najvytanejsi,mali niake nezhody s uzemim.A viem,ze tam sa ludia nemaju uplne naj. ale niesu na tom ani uplne najhorsie.Pre niektorych je Irak stale ta najkrajsia krajina a nemaju ani v plane odist.Podla vsetkeho sa to da v Baghdade dokopy o niakych 5 rokov,mozno aj neskor.Teba ako slovaka trapi ta vojna,to dianie tam?Aky mas na to ty nazor?..Podla vsetkeho ty si uz v socializme zil,ze?Tak napis ake to tam vlastne bolo,ja mam len take zakladne poznatky.
Irak sa da "dokopy" ako pises, az vtedy, ked americania opustia krajinu, a este po ich odchode to bude zopar rokov trvat. Su v Iraku cudzim elementom, nechapu kulturu, nechapu mentalitu ludi, nechapu vierovyznanie... Viac toho nechapu! Hm, trapi vojna tam? Ako to nepisat... Nie trapi, stve ma usa bohorovnost, ich politika, to, ze si myslia, ze si mozu vsetko dovolit, stve ma to, ze jednoducho vyuzivaju ze su vyspelou krajinou, vyzbrojenou a napadaju suverenne staty po celom svete, a popritom stale rozpravaju o demokracii. Ale ze od konca 2 svetovej vojny prepadli a zaliali krvou vyse 40 suverennych krajin, to ich netrapi. Pozri si stranku(ak Ta to zaujima)
www.prop.sk Mas tam vela clankov k politickym temam. A ked tam iba zbezne pozries, ziskas prehlad v danej situacii, aj o vojnovych konfliktoch, aj o socializme, aj o Iraku, Irane, Izraeli ci Palestine. Ale taktiez aj o USA politike a politike Ruska.
Socializmus si netrufam hodnotit, mozem iba opakovat, tak ako som uz pisal, ze v kazdom zriadeni bolo aj cosi dobre, aj cosi zle. Co bolo zle v socializme??? : nemohla si cestovat, bola diktatura jednej strany, bola cenzura informacii, a zle bolo aj odmenovanie - vsetkym rovnako, triedene to bolo v platoch iba podla vzdelania a odpracovanych rokov. A co bolo dobre??? : pre mnohych ludi, socialne istoty, zdravotnictvo, skolstvo, dochodok. Ale skus sa spytat rodicov ci starych rodicov, kazdy bude mat zrejme iny nazor.
Nebolo to az tak zle, ako teraz nasi novodobi pani klamari politici rozpravaju...
Teraz kazdy z nich vykrikuje a kritizuje socik a taktiez verne sluzili socializmu aj ako clenovia komunistickej strany ci prislusnici Statnej bezpecnosti, co boli vlastne fizli, ktori sledovali susedov, znamych a potom ich udavali. Aby si sa dostala do problemov, stacilo ze strhnes plagat s Leninom alebo ho pomalujes carbanicami, alebo by si vykrikivala na namesti Nech zije USA. Uz by Ta sledovali, kontrolovali a mali by Ta v zaznamoch. Ale na druhej strane, normalny clovek sa staral sam o seba a vystrihal sa problemov. Ale vlastne podobne problemy mozes mat aj dnes. V sme som cital, ze 13 rocny chlapec z USA napisal prezidentovi Bushovi vyhrazny mail, a 13 rocny chalan uz sedi vo vazeni... Takze asi tak.
V zaciatkoch socializmu boli zle roky povojnove, kde sa vitazi mstili na porazenych, boli vrazdy, okradania, odsuvanie nemcov z pohranicia, potom boli tvrde roky kolektivizacie, ked komunisti nutili ludi na dedinach aby zakladali Jednotne Rolnicke Druzstva a pod. Od roku cca 1980 zacinalo uvolnovanie aj politicke, aj ekonomicke a potom prisiel rok 1989. Prisiel nie naraz, ale s pripravami, a dnes pomaly kazdy vie, ze to nebola ziadna revolucia ale dobrovolne odovzdanie moci. Jeden jediny komunista bol potrestany za to, co sa dialo, bol to predseda Ceskoslovenskeho svazu mladeze, volal sa Miroslav Stepan a vo vezeni bol asi dva roky! Vsetko bola zial dohoda medzi komunistami a Havlom a jeho kolegami. Pamatam sa na prvy protest v roku 1989 v predvecxer dna studentsva v novembri. Pri soche Stura, ci kto to tam bol, pri Nar Divadle v Bratislave, boli iba studenti. Iba studenti a nikto iny! Studentov poslali, aby si na nich odskusali ako bude reagovat Ceskoslovenska statna bezpecnost a Verejna Bezpecnost. A na druhy den to zacalo v Prahe. Az na treti den zacali vystupovat niektori "politici" ako Budaj a spol. Ale prve dva dni iba studenti. Ked im policia nic neurobila, az vtedy nastupili ti zbabeli "vodcovia" ludu! Mimochodom, aj Budaj je evidovany v zoznamoch ako pomahac tajnej statnej bezpecnosti. www.cibulka.cz www.cibulka.com
A kto na to vsetko doplatil? Slabe socialne skupiny, dochodcovia, invalidi, malo zarabajuci, studenti. Ale vravim, to je tema na dlhe rozpravanie a vyslo na temu socializmus, postsocializmus, vela knih, a v kazdej su rozne nazory.
Ak by som mal moznost utvarat novu spolocnost v urcitej krajine, tak z kazdeho zriadenia by som sa snazil davat to dobre cio tam bolo a snazil by som sa to vsetko sklbit dovedna... No, ale to je asi utopia... Mozno neskor... Ak bude neskor a ak to USA nezblbnu...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
ked prisli pre pekara, nepomohol som, bol som ticho.
ked prisli pre mliekara, nepomohol som, bol som ticho.
ked prisli pre pastiera, nepomohol som, bol som ticho.
ked prisli pre mna, krical som, ale uz tu nebol nikto, kto by mi pomohol.
-
Skus sa nad tymi slovami zamysliet. Hm?
Vravi nam iba tolko, ze ked sa zlo netyka priamo nas, tak sme nevsimavi, nereagujeme, nepomahame. A moze sa stat, ze ked budeme potrebovat pomoc my, tak uz nebude nik kto by pomohol nam. Vysvetlenie: pridu Ti zabit suseda, Ty nic, si ticho, dalsieho, dalsieho, dalsieho, stale nereagujes a zrazu pridu zabit Teba a az potom sa spamatas. / Malo si vsimame "zlo" okolo nas... Ale moze prist aj k nam...
Hitler napadol Polsko. Keby uz vtedy okolite staty a velmoci zasiahli, nikdy by nedobyl celu Europu. Znicili by ho vtedy. No nechali ho, nepoculi hlas Polska, tak potom Adolf prisiel aj k nim. Asi tak.
Aplikovat na vojnu s Irakom to neviem, skor by som vedel slovenske prislovie aplikovat na tuto vojnu a posobenie usa armady v nej: dovtedy sa chodi s dzbanom na vodu, kym sa nerozbije.... USA vlada sa pomaly pripravuje na Iran. Myslim ze prave Iran bude ich Apokalypsou, ich druhym Vietnamom. Iran je ovela, minimalne 4 nasobne silnejsi partner ako Irak. Som presvedceny, ze si USA v Irane vylamu zuby, ale zaroven sa obavam, aby nevmanipulovali cely svet do dalsej svetovej vojny.
Elektrina, voda do domacnosti, telefon... Vydobytky civilizacie, bez ktorych si zivot nevieme predstavit. Skus zit tyzden bez vody a elektriny a uvidis, ako Ti to zneprijemni zivot. Nasi vojaci v Iraku su v tom nevinne..... Niektori mozno sli s myslienkou zarobit peniaze, niektori s myslienkou pomahat, ale som si takmer isty, ze nevedeli co ich tak caka. Poviem tak-nechcel by som tam byt za zieadne peniaze. Musela by to byt velmi silna idea k voli ktorej by som bol ochotny ist do dejiska vojny, zabijania, padajucich bomb a strachu o zivot. nezavidim im...
Charitativna pomoc- myslim ze arabske krajiny charitativnu pomoc nepotrebuju, financie si vacsina z tych statov dokaze utvorit z nerastneho bohatsva. Otazkou je, ako ich vyuzivaju. Niekde bohatnu sejkovia ktori su zaroven majitelia ropnych poli, niekde bohatnu diktatori. Neviem o ziadnej krajine, v ktorej by bolo bohatstvo zeme rovnomerne rozdelene medzi jej obyvatelov. To by musel byt stat na uplne inych principoch, a u nas sme uz nieco podobne skusali - socializmus, a nedopadlo to dobre. Snad v buducnosti, ked bude moznost, vznikne nejake nove zriadenie, v ktorom sa budu mat vsetci ok, v ktorom nebudu vojny, zbrojenie, krv a mrtve deti. Ale to je skor utopia. Ludstvo k mieru asi este nevyspelo.
-
Irak nie je krajina ako kazda ina. Irak je "vinny", ze ma ropu, a ze ma ropne zdroje na desiatky rokov, Irak je vinny, ze sa prestal kamaratit s americanmi a siel vlastnou cestou, Irak je vinny preto, ze si nechcel nechat diktovat od usa svoju politiku. Ved Saddama Husajina donedavna americania podporovali, Saddam bol ich kamaratom, len si nemal dovolit odklonit sa od americanov. Za to zaplatil, preto sa tam deje to, co tam teraz je. Ak by bol s americanmi stale "kamarat" a skakal tak ako mu piska Amerika, nikdy by neprislo k vojne, nikdy by tam teraz nebola americka armada, vrazdenie a smrt! Ak by bol s nimi kamarat, americanom by nevadila ani diktatura, ani to, ze tabijal vlastnych, ani to, ze v jeho vlade bol rodinny klan, a pod.
-
Pises - iracania mohli emigrovat. Pytam sa kam??? Kam by sli??? Do usa? Do GB? Do Ruska? Nikto ich nikde nechce. Ale to nie je velmi podstatne. Nezabudaj, ze oni su v Iraku doma, su vo vlastnej krajine, kde sice nebolo ani pred vojnou vsetko ok, ale je to ich domov! A je ich asi 23 milionov. Kam by odislo tolko ludi??? A za dalsie - su chudobni, mnohi ziju z ruky do ust, odchadzaju iba taki ktori maju peniaze - na cestu, ne jedlo pocas cesty, na vlak, ci lietadlo, ale aj ti su neziaduci.
www.prop.sk Mas tam vela clankov k politickym temam. A ked tam iba zbezne pozries, ziskas prehlad v danej situacii, aj o vojnovych konfliktoch, aj o socializme, aj o Iraku, Irane, Izraeli ci Palestine. Ale taktiez aj o USA politike a politike Ruska.
Socializmus si netrufam hodnotit, mozem iba opakovat, tak ako som uz pisal, ze v kazdom zriadeni bolo aj cosi dobre, aj cosi zle. Co bolo zle v socializme??? : nemohla si cestovat, bola diktatura jednej strany, bola cenzura informacii, a zle bolo aj odmenovanie - vsetkym rovnako, triedene to bolo v platoch iba podla vzdelania a odpracovanych rokov. A co bolo dobre??? : pre mnohych ludi, socialne istoty, zdravotnictvo, skolstvo, dochodok. Ale skus sa spytat rodicov ci starych rodicov, kazdy bude mat zrejme iny nazor.
Nebolo to az tak zle, ako teraz nasi novodobi pani klamari politici rozpravaju...
Teraz kazdy z nich vykrikuje a kritizuje socik a taktiez verne sluzili socializmu aj ako clenovia komunistickej strany ci prislusnici Statnej bezpecnosti, co boli vlastne fizli, ktori sledovali susedov, znamych a potom ich udavali. Aby si sa dostala do problemov, stacilo ze strhnes plagat s Leninom alebo ho pomalujes carbanicami, alebo by si vykrikivala na namesti Nech zije USA. Uz by Ta sledovali, kontrolovali a mali by Ta v zaznamoch. Ale na druhej strane, normalny clovek sa staral sam o seba a vystrihal sa problemov. Ale vlastne podobne problemy mozes mat aj dnes. V sme som cital, ze 13 rocny chlapec z USA napisal prezidentovi Bushovi vyhrazny mail, a 13 rocny chalan uz sedi vo vazeni... Takze asi tak.
V zaciatkoch socializmu boli zle roky povojnove, kde sa vitazi mstili na porazenych, boli vrazdy, okradania, odsuvanie nemcov z pohranicia, potom boli tvrde roky kolektivizacie, ked komunisti nutili ludi na dedinach aby zakladali Jednotne Rolnicke Druzstva a pod. Od roku cca 1980 zacinalo uvolnovanie aj politicke, aj ekonomicke a potom prisiel rok 1989. Prisiel nie naraz, ale s pripravami, a dnes pomaly kazdy vie, ze to nebola ziadna revolucia ale dobrovolne odovzdanie moci. Jeden jediny komunista bol potrestany za to, co sa dialo, bol to predseda Ceskoslovenskeho svazu mladeze, volal sa Miroslav Stepan a vo vezeni bol asi dva roky! Vsetko bola zial dohoda medzi komunistami a Havlom a jeho kolegami. Pamatam sa na prvy protest v roku 1989 v predvecxer dna studentsva v novembri. Pri soche Stura, ci kto to tam bol, pri Nar Divadle v Bratislave, boli iba studenti. Iba studenti a nikto iny! Studentov poslali, aby si na nich odskusali ako bude reagovat Ceskoslovenska statna bezpecnost a Verejna Bezpecnost. A na druhy den to zacalo v Prahe. Az na treti den zacali vystupovat niektori "politici" ako Budaj a spol. Ale prve dva dni iba studenti. Ked im policia nic neurobila, az vtedy nastupili ti zbabeli "vodcovia" ludu! Mimochodom, aj Budaj je evidovany v zoznamoch ako pomahac tajnej statnej bezpecnosti. www.cibulka.cz www.cibulka.com
A kto na to vsetko doplatil? Slabe socialne skupiny, dochodcovia, invalidi, malo zarabajuci, studenti. Ale vravim, to je tema na dlhe rozpravanie a vyslo na temu socializmus, postsocializmus, vela knih, a v kazdej su rozne nazory.
Ak by som mal moznost utvarat novu spolocnost v urcitej krajine, tak z kazdeho zriadenia by som sa snazil davat to dobre cio tam bolo a snazil by som sa to vsetko sklbit dovedna... No, ale to je asi utopia... Mozno neskor... Ak bude neskor a ak to USA nezblbnu...