okrem iného si učivo "prepočítavam" proste riešim úlohy v učebniciach alebo zo starých skúšiek, teraz keď už skúšky vyzerajú tak, že si vytiahnem otázku a rozprávam o téme tak si jednoducho ku každej otázke napíšem aspoň bodovo čo hovoriť a v hlave si dávam dokopy, že ako by som na to šiel...
natočím si jak hovorím učivo vybuustim hlas troška a puúštam si to stále dookola dokial mi stoho neprepne a neodrapocem si to už naspamet jako básničku
ja neviem, ci som nediagnostikovane ADHD alebo ci som proste len retard, ale ucit som sa nikdy nedokazala a v mojom veku to bude uz len horsie
ak to dava logiku? zvladnem to lavou zadnou - ale to nie je ucenie sa.
bol to jeden z kamenov urazu mojej nedokoncenej vysokej skoly, ohriala som sa tam az mesiac.
nedokazem sediet nad textom a ucit sa. nedokazem ho ani len vnimat. amen
Prečítam si a viem... neviem ako je to možné, často mi stačilo len počúvať na prednáške a zapamätal som si učivo. Bývalý učiteľ z gympla mi povedal, že mám eidetickú pamäť, ale ja si to nemyslím. Rád čítam, takže nemám problém si sadnúť a v pokoji si prečítať, čo potrebujem. Nikdy som sa nepotreboval bifľovať ani sa po nociach drtiť a učit. A už vôbec nie učiť sa od slova do slova, ja veciam chcem porozumieť a nie sa ich mechanicky našprtať.
tak nejak vsetko hlavne ale si to tak prekladam na svoj jazyk, vymyslam rozne mnemotechnicke pomocky, robim pribehy, robim z toho srandu a hovorim, akoby som to chcela niekomu vysvetlit
na medicine jeden system nefunguje, kto nestudoval / nestuduje nepochopi
kazdy predmet studujem inak s odlisnym pristupom, kombinacia systemov je efektivna a uspesna
@dwarvax afaik programovanie je o rozmyslani, nie o uceni sa naspamat
veci sa menia, s dobou prichadzaju ine jazyky, ine pristupy, blabla. nema cenu snazit sa to zapamatat. ked niekto pise stale naspamat rovnaky kod dokola, tak to znamena, ze sa nikam neposuva a o to ja nemam zaujem
@hoperpohroma ale syntax sa musíš naučiť naspamäť a kopu ďalších vecí... jednoducho sú veci, ktoré nie sú vecou logiky ale vecou dohody a tie sú aj v IT ... a nie, googlenie syntaxe pri každom príkaze nie je moc riešenie ale uznávam, že sú to veci, ktoré sa ľahšie učia ako názvy baktérií
@lafiziq not true. ja som napriklad javascriptak a tiez sa to stale meni - es5, es6, es7, typescript..
z hlavy neviem napisat napriklad iterator objektu a vzdy ho googlim.
ked pracujem s libkou alebo frameworkom, neustale mam otvorene aktualne dokumentacie a pozeram si, co a ako spravit. naspamat si pamatam minimum funkcii.
no a co? aspon, ked je novy approach, tak o nom viem hned.
potom, ako všetko odložím na poslednú chvíľu dva dni vopred si robím poznámky z učiva, prepisujem si to, skracujem a to sa potom učím čítaním.. Väčšinu vecí si pamätám z vypisovanej časti, že hej henta strana otazka naspodu tretí riadok
Snazim sa urobit nejake myslienkove mapy, obrazky, grafy atd. Graficky si znazornit suvislosti a tak sa to naucim zvacsa kupodivu mi to pomahalo doteraz na kazdom predmete...
Môj spôsob učenia sa na skúšky bol taky, ze som si vsetko nakreslila a obrázky popísala. To mi trvalo asi 5 dni a uz pri tom kresleni sa mi toho podarilo väčšinu zapamätať, takže na naucenie mi potom stacili take 2-3 dni
Fuu, ja mám za posledný čas strašný problém niečo sa naučiť, takže ak musím, tak jedine biflovanie a aj to niekedy nefunguje. Moje učenie a neučenie strašne závisí od mojich nálad a či mi je dobre. A bohužiaľ, zväčša nie je.
A tiež veľmi závidím ľuďom, ktorým stačí, že počúvajú na hodine a už to vedia! Škoda, že ja taká nie som a to vždy dávam pozor
podobne ako @26 , spravim si velku myslienkovu mapu a na nu umiestnim zopar pamatovych palacov, kazdy aspon 4 komnaty
akurat navyse este do jedneho z nich pridam dzina poznania
Večer pred skúškou si uvedomím, že keď sa chcem naučiť skriptá do začiatku skúšky, musím prečítať 5 strán za sekundu, čo vyhodnotím ako ľahko nezvládnuteľné, a tak si buď odhlásim termín alebo sa do rána modlím.
Velmi strucne poznam ky, take body, precitam si ich, povedat si to nahlas, pamatala som si ktory bod je kde... Vytvarala si asociacie, perfektne ucenie, vedela som sa naucit doslova hocico za par minut. Od mala som recitovala a hrala a dokonca som recitovala v jazyku kt nehovorim. Cize sa viem naucit hocico.... Och, vdaka ti pamat.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
38 komentov
preto mi chémia robí problémy
ak to dava logiku? zvladnem to lavou zadnou - ale to nie je ucenie sa.
bol to jeden z kamenov urazu mojej nedokoncenej vysokej skoly, ohriala som sa tam az mesiac.
nedokazem sediet nad textom a ucit sa. nedokazem ho ani len vnimat. amen
Akože, na veci, čo majú dej alebo dačo podobné, sa viem sústrediť, ak ma zaujmú
Ale inak je to des
kazdy predmet studujem inak s odlisnym pristupom, kombinacia systemov je efektivna a uspesna
veci sa menia, s dobou prichadzaju ine jazyky, ine pristupy, blabla. nema cenu snazit sa to zapamatat. ked niekto pise stale naspamat rovnaky kod dokola, tak to znamena, ze sa nikam neposuva a o to ja nemam zaujem
@hoperpohroma ale syntax sa musíš naučiť naspamäť a kopu ďalších vecí... jednoducho sú veci, ktoré nie sú vecou logiky ale vecou dohody a tie sú aj v IT ... a nie, googlenie syntaxe pri každom príkaze nie je moc riešenie ale uznávam, že sú to veci, ktoré sa ľahšie učia ako názvy baktérií
z hlavy neviem napisat napriklad iterator objektu a vzdy ho googlim.
ked pracujem s libkou alebo frameworkom, neustale mam otvorene aktualne dokumentacie a pozeram si, co a ako spravit. naspamat si pamatam minimum funkcii.
no a co? aspon, ked je novy approach, tak o nom viem hned.
nie, fakt. mozno si precitam polovicu a dufam ze to dam
A tiež veľmi závidím ľuďom, ktorým stačí, že počúvajú na hodine a už to vedia! Škoda, že ja taká nie som a to vždy dávam pozor
akurat navyse este do jedneho z nich pridam dzina poznania
*zabáva