Kým som bývala na Slovensku, na Poliakov som nemala nejaký extra názor, ale ako som bola v lete v Holandsku a teraz bývam v Nemecku, tak Poliakmi sa to tu len tak hmýri. Hovorí sa, že mimo Poľska je ich viac ako v Poľsku Ľudia v zahraničí ich nemajú ra
to, ze domorodci v tychto krajinach maju sklon tak na nich pozerat, viem. ale nemam dojem, ze ked povies, ze si Slovak, si nejak pomozes...podla mna to vyjde narovnako, ci Poliak, ci Slovak...
a co sa tyka mojho osobneho vztahu k nim, tak tiez, kym som bol na SVK, som k nim nemal ziadny vztah, odkedy som ich na brigadach v zahranici spoznal, tak ich mam mimoriadne rad, ziskal som par takych kamaratov, co ked spominam na nase spolocne prezite chvile, tak mi idu takmer slzy do oci perfektne zazitky, mam Poliakov rad
Dedo vravieval, že Poliak vám aj čiapku z hlavy ukradne Vraj je to národ podvodníkov Ja osobne nemám žiadne zlé skúsenosti takže si myslím , že sú fajn a hlavne majú pekný jazyk
@hajzelbaba oni to asi nevedia, mal by si im to povedať
@pubertslatinocelny tak s týmto súhlasím, v NL som bola s nimi dva mesiace a toľko zábavy som si neužila nikdy
@zajko30 neboj sa, nenárokujú! som zo severného Slovenska, tak viem
@mia246 podvoníci? neviem neviem, ja poznám len riadnych podctivcov, ktorých by takéto reči riadne urazili a jazyk je krásny, som hrdá, že viem po poľsky
poznám iba jedného Poliaka, je to skvelý človek a moc dobrý kamoš.. dobre sa s ním pije, húli, kecá, má také názory na život, za ktoré si ho vážim .. len škoda, že sa tak málo vidíme zaneprázdnený 11 mesiacov v roku....
@missewo tak vo svete sú známy ako podvodníci....aspoň otec keď niečo kupuje z Ebayu tak nikdy nie od Poliaka ja osobne neviem ...a tiež to , že nenávidia fašistov, homosexuálov to je normálne ale s tými židmi by som si nebola taká istá...
@mia246 ja keď som počula, že všeobecne nenávidia židov, tak som ostala že ... ale je to pravda
@hnisavica nie som hovorca len som v poslednom čase nabrala iný názor na nich, tak sa tvárim, že viem niektoré veci lepšie ako iný a preto ich opravujem, ak sa mýlia
kamarátku, s ktorou som hrala divadlo a ktorá plynule ovláda minimálne tri jazyky a teraz študuje právo v Paríži.
tí, ktorí si u mňa doma po sebe umyjú riady, spravia mi raňajky a celý deň spolu pobeháme po Brne a rozprávame sa.
tí, s ktorými som sa stretla v Srbsku, navliekli na seba kostým Supermana a skákali na Markovičovcoch popíjajúc jednu slivku za druhou
tí, ktorí sú vtipní a pohotoví, vedia jazyky a majú rozhľad
ale poznám aj takých, čo keď robia v zahraničí, tak sa s nikým nebavia, len robia od rána do rána, načierno za menej ako minimálnu mzdu a kradnú veci spolubývajúcim z chladničky
alebo poľské slečny sa ponúkajúce skrze inzeráty v telefónnych búdkach
hlavne si myslím, že sa to fakt nedá generalizovať.
ale všeobecne sa z nich v zahraničí neteším a nie som rada, ak si o mne niekto myslí, že som Poľka, na druhú stranu k nim však pristupujem individuálne, ako ku každému. (však aj o Čechoch si všeobecne myslím, že smrdia a predsa ku každému z nich nepristupujem so štipcom na nose)
@hnisavica nikoho, aspoň tu nikoho .... to bola len taká zaujímavosť sama som bola prekvapená ohľadom tých židov, myslela som si, že budú s nimi súcitiť alebo tak
@missewo stretla som dosť Poliakov a väčšina z nich vedela minimálne angličtinu na komunikatívnej úrovni. nehovorím, že to je pravidlom, ale nepodceňovala by som ich. v NL si bola na brigáde v továrni, keď si tam stretla takých, čo nevedeli jazyky?
Ja s oblubou hovorim, ze ak by sa na Antarktide dala najst robota, tak tam najdes aj poliaka...vsade ich je vela a ako bolo povedane niekedy to vyzera tak ze ich je viac v zahranici ako v Polsku. Ale zase poznam par aj osobne, a niektori su moji dobri kamarati, cize su to dve strany jednej mince
@grietusha no nebola to práca na páse a tak, proste normálna práca, kde s tebou nadriadený komunikoval a vyžadoval odpovede... aspoň tak slabá úroveň a ak už niečo zo seba dali, tak každé druhé slovo bolo kur*a
tiez si myslim ze su to najlepsi susedia..bodaj by sme s nimi nesusedili iba na severe ale aj na juhu su to v poho ludia ale ked mi niekto spomenie polsku cokoladu zacne ma napinat
na poliakov mám výborný názor. Osobne mám viac kamarátov a priateľov v Poľsku ako na Slovensku. A mám veľmi rád ich jazyk, aj hudbu (hlavne Piotr Rubik, Iwona Węgrowska). Čo na nich nemám rád je ich dabing k filmom
Nedá mi to. Ľudia, ste naozaj veľmi trápny s tými názormi o Maďaroch Keby Slota nenafukoval veľkú bublinu nenávisti o Maďaroch (ktorý nám údajne všetko chcú zobrať, buhuhú - tisíc rokov sme boli nimi utláčaný -buhuhuhuhú), tak ani nešteknete niečo o mori pokoja
Náhodou keď som bola v zahraničí som bola rada, že som našla všade poľské obchody "kúsok" domova, a kedže bývam pri nich...nie moge powiedziec nic zlego... iba, že toľko koľko ich je v Poľsku je raz toľko po svete
Poliaci ako ich poznam ja su ludia rozhladeni, vo svojej rozhladenosti obmedzeni, hrdi, kreativni, spolocenski, inteligentne vtipni (a robia si srandu sami zo seba!!!) a teraz neviem vymysliet slovo, ktore by opisalo to, ked clovek serie na to, co si o nom myslia.
Na druhej strane ich poznam ako hulvatov, opilcov, socky... - vseobecne by som povedala, ze niektori vsetky tie vyssie pisane vlastnosti dohnaju do OBROVSKEHO extremu.
A este som chcela, ze milujem na nich to, ako sa da s nimi rozpravat o historii aj aktualnych spolocenskych temach, aki vedia byt oldschoolovi dzentlmeni, a ako vas nesudia, ale prijmu takych, aki ste so vsetkymi vasimi vylomeninami a posahanostami.
Žiaľ, moja najosobnejšia skúsenosť s Poliakmi bola dosť negatívna - na minuloročnej dovolenke okupovali vedľajšiu uličku v kempe a teda... bola to pekná banda - väčšina pod 18, hluční, peniaze pomíňali za prvých niekoľko dní pobytu na diskotéky a ožieračky a potom nám kradli veci z chladničky...
Nejdem teraz tvrdiť že všetci sú takí, ale momentálne mám len túto skúsenosť...
@hajzelbaba však toto už keď si idem pozrieť nejaké portfólio a ide o Poliaka, tak viem, že tam budú kvalitné veci... toto je jeden z mála stereotypov, ktorému do istej miery verím
a INAK;
pri takej mase ľudí, akou je celý národ, nemožno hovoriť o nejakom názore; vám by sa páčilo, keby ste boli nejakej národnosti, o ktorej by panoval predsudok, že, povedzme, "nenávidia umenie" alebo "strašne sa opíjajú" alebo "sú všetci rasisti" a teda do tohto by ste boli zahrnutí aj vy?
každý je nejaký; v každej krajine jestvuje množstvo pováh a ak počas jednej generácie nejaká prevažuje, nemusí prevažovať aj v tej nasledujúcej.
a ešte k zaberaniu území - ozaj niektorí veria, že celý národ, povedzme všetci ľudia, ktorí majú "v papieroch" maďarské občianstvo, chce zabrať slovenské územie? pohltiť túto krajinu?
nenechajte sa balamutiť, ide predsa o politické záujmy a agitáciu más... tak ako zo strany slovenských politikov... tak aj zo strany maďarských;
pričom ide iba o niektorých jedincov a zaslepených, ktorí ich nasledujú v mene "národného dobra", no dobrí ľudia žijú po celom svete bez ohľadu na národnosť
Tak ja mam s poliakmi dobre aj zle skusenosti, ale aj tak nemozem sudit. Byvala som v meste kde zilo asi 25% poliakov a vacsina z nich sa nesnazila velmi aklimatizovat ani jazykovo a kulturne uz vobec. Robili bordel, kradli, atd... Ale rovnako som poznala aj mnozstvo poctivych, pracovitych a milych ludi, ktori mi boli velmi kulturne veli blizki - proste bratia slovania.
moj materinsky jazyk je "narecova" polstina , ktora sa pouziva na juhu , a moja narodnost polska , takze ma tu niektore prispevky urazili :d
ale vo vseobecnosti poliaci su narod velice pribuzni slovakom, teda podla mna su presne rovnaki . az na to, ze na slovensko asi fukol dva razy zapadny vetrik a z nejakejo neznameho dovodu im trochu stupla slava do hlavy , poliaci este nadalej ostavaju pevne pri zemi, i ked nie je pravda, ze ziv. uroven je tam nizsia ako u nas, vo vseobecnom meradlo prave naopak, vyssia. len polsky vidiek je zaostelejsi oproti tomu nasmu, aspon ja si myslim.
ale zas, ja poznam len juh, a na severe je dost ine. takze tak.
@missewo Všeobecný názor, že všetci moslimovia sú teroristi, ťa vraj vytáča, na druhej strane ale pokojne hodíš všetkých Poliakov do jedného vreca ako nenávistníkov židov, homosexuálov a ktoviekoho ešte, super
@hnisavica nehádžem Poliakov do jedného vreca och všetkých, čo som zatiaľ stretla a sme sa aj rozprávali tak zmienka o fašistoch, židoch a homosexuáloch ich dokázala tak vytočiť, že to bolo nenormálne... proste mňa to riadne prekvapilo, že ich to "až tak" rozčuľuje sto percent nebudú všetci takí, ale drvivá väčšina áno
...inak hádzanie niekoho do vreca znamená skôr, keď nepoznáš danú skupinu a zdieľaš len taký názor, aký ma spoločnosť... ja však hovorím, čo mám z vlastnej skúsenosti
@lucia199513 aj ja chcem vedieť písať po poľsky dokážem len hovoriť a čítať
Nemal som na nich názor, kým som nebol s triedov v Krakówe...ovtedy sa učím Poľsky, mám viac kamarátov z Poľska a určite sa tam chcem vrátiť. Milujem ich ♥
ako poliaci nemusia byť ako ludia zlí, ale tým že sú ochotní robiť veci s velmi malým ziskom tak u nás berú robotu firmám a živnostníkom a to sa ma dosť týka a vadí mi to...(a často klamú v týchto veciach obchodných, napr. viem že oravcom vozili akože lacné uhlie a boli to z polovice nejake kamene či to...)
ja nemám s poliakmi problém, práveže sa učím po poľsky, strašne sa mi to páči akože jasné, že sú takí, čo nevedia jazyk a sú tu dlllho a majú tu rodiny, ale neverili by ste, koľko španielov a talianov nevie ani zaťať..
ja poznám superných poliakov, jedna z mojich najbližších kamarátiek tu je polka, môj budúci gitarový učitel je poliak, ďalšia polka mi tu rozumy dávala nemám proti nim nič a úplne chápem, že sú všetci tu, a nie doma, veď tam to musí byť ešte horšie, než u nás.
celkom mily ludia, da sa s nimi pokecat a ked viete aspon trochu ich jazyk je to o to prijemnejsie pokecat s nimi .. tento rok som na biku isiel do Wlodawy , tam a spet 18 dni cesty (1150km) taze viem co su to poliaci no a tie ich specialne vyrazi nektore nemaju chybu jak "pilka nožna" - futbal , "ľeženka" - kupelna , "droga" - cesta, "samochod" -auto , "rower" - bicykel .. a pod.
@missewo no to mas pravdu ale poliaci su dobry v tom ze oni tu pracu ani len nepotrebuju pretoze oni preziju vsade ako potkany a to zas na nich obdivujem su priebojny a bez hanbi
ja medzi poliakmi zijem uz osem rokov teda som pri nich vyrastal a poviem ze su to uplne iny ludia ako mi!!! nesklanaju hlavu nemaju ziadnu hanbu pred nicim su prebojnejsi a hlavne neriesia take trapne kokotiny ako u nas ludia kdo co ma a za kolko ludia ich nemaju radi len preto ze ich je vsade vela to je ich jediny problem ze vyjebu s hoci jakym systemom hehe
Ahojte! Je to celkom prijemne precitať, že Poliakov mate rad. Ako že som Poliak, tak musím ešte povedať, že je nás asi 40 miliónov v Poľsku a len 10 miliónov v zahranici A dolezita vec v tejto diskusii je, že v časti poznáte len tých Poliakov, ktorý žijú v zahranici. A pravda je, že vecsina emigrovala do zahraničia pretože nemala iné možnosti práci v Poľsku. A nemajú tie možnosti lebo nemajú VS, nevedia cudzie jazyky, nechcú riadne pracovať, a chcú len rýchlo a lacno zbohatnut atď. Iďte do Poľska na dovolenku a poznáte iné Poľsko a iných Poliakov
Moje skusenosti su negativne. Poznala som ich naozaj vela, a podaktorych velmi dobre.
Oni su hlavne vychcanci, zavistlivci, pomstichtivi a zakerni. Toto su moje dlhorocne skusenosti a nie len moje.
Ludia ktori pisu ze su v poho nemaju s nimi urcite velke skusenosti, treba ich spoznat dost dobre alebo sa ocitnut v situacii kedy ty mas nieco co oni nemaju a chceli by to. Aj vy sa pytate preco takto nenavistne? Len skusenosti.
A ci nas maju radi? zobudte sa, oni nas nepostrebuju pretoze na SVK nie je vela prace ktoru by mohli zaberat, nie sme pre nich zaujimavi. Radsej maju Cechov, priklad- poznamky typu ze na SVK sa zije este horsie ako u nich, ze sme podobni alebo nas jazyk je podobny rustine, ze nase jedlo im nechutilo, ba priam bolo ''nie dobre'' taketo poznamky vam budu predhadzovat ked to necakate Len tak mimochodom aj vtedy ked im nic zle nerobite. Len aby ste sa pocitili horsie
Alebo este priklad- ex spolubyvajuci poliacik ( s ktorym som mimochodom nemala nijaky konflikt, a skor sa tvaril ze je kamos) si jeden raz prisiel len tak, sadol na pohovku v obyvacke kde som akurat bola a pustil si video z you tube o nasich ''neprisposobivych spoluobcanoch'' z osad na vychode slovenksa, len tak bez toho aby som mu nieco o tom hovorila.... Hmm, prvy moj pocit bol- ako o co ti ide, preco si to nepozeras u seba v izbe? chapete uz konecne o co tu ide? Vtedy som mu nic nepovedala, ale....... . Nemylte si to s tym ze maju mozno radi Cechov, to neplati na nas.
Nikto nikdy sa ku mne nespraval tak nenavistne ako oni preto viem o com hovorim, akurat, clovek ich musi poriadne spoznat. A Boh ta chran ak im nejako das najavo ze sa ti nieco na nich nepaci- si skoncil .
Nazor typu- dobre niekto ta nahneval a po case kasles na. to oni nepoznaju, su pomstychtivi natolko ze si pockaju hociako dlho. Nie som rada ze im rozumiem, pretoze musim pocuvat casto zle veci. A mozem povedat ze im rozumiem velmi dobre.
A co ked ste lepsi v praci ako niekto z nich? Budu vam hadzat polena pod nohy, cakat na vase omyly ako supy len aby mohli na ne ukazat a potom vas budu nicit. Ze je to priliz? je, ale stava sa to....
Viem, ved netreba sudit kazdeho rovnakym sposobom, kedysi som bola tiez takto naivna, ale u nich to neplati, oni si stale drzia distanc, proste ina mentalita, ine zmyslanie. povies ze ''Jestem z Slowacie'' tak ta maju na haku. Oni sami o sebe tvrdia ze ''Polaci za granicami sa zlosliwy''
A toto nie je len moj nazor. Toto nie je zaujatost, toto su skusenosti z mnohych prac co som robila, od mnohych Poliakov co som stretla. A to som pracovala na miestach len s Polkami.
Priklad : pytala som sa Cesky ze a aki su v tej a tej firme ludia? Jej odpoved:
'' Pokial nebudes mat nic co docinenia s Poliakmi tak v pohode.....''
A este, je pravda ze je mnoho ludi za hranicami, ale Poliakov stretavas naozaj vsade, su v agenturach ked hladas pracu, v bankach, v skladoch, v hoteloch, ides v autobuse a sofer sa rozprava po polsky s nejakou cestujucou, v restike ta obsluhuje Agnieszka........ co k tomu dodat?.......
Kazdy ma pravo povedat co si mysli, tak prosim nehadzte mi tu teraz ze som zaujata alebo co, toto su iba moje skusenosti..... a nie len moje.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
67 komentov
a co sa tyka mojho osobneho vztahu k nim, tak tiez, kym som bol na SVK, som k nim nemal ziadny vztah, odkedy som ich na brigadach v zahranici spoznal, tak ich mam mimoriadne rad, ziskal som par takych kamaratov, co ked spominam na nase spolocne prezite chvile, tak mi idu takmer slzy do oci perfektne zazitky, mam Poliakov rad
alebo sa mýlim?
filip
A pre Slovensko su to asi naviac umierneni susedia.
@pubertslatinocelny tak s týmto súhlasím, v NL som bola s nimi dva mesiace a toľko zábavy som si neužila nikdy
@zajko30 neboj sa, nenárokujú! som zo severného Slovenska, tak viem
@mia246 podvoníci? neviem neviem, ja poznám len riadnych podctivcov, ktorých by takéto reči riadne urazili a jazyk je krásny, som hrdá, že viem po poľsky
@rischo a stále sa sťažujú, nie tak náhodou?
@hnisavica nie som hovorca len som v poslednom čase nabrala iný názor na nich, tak sa tvárim, že viem niektoré veci lepšie ako iný a preto ich opravujem, ak sa mýlia
kamarátku, s ktorou som hrala divadlo a ktorá plynule ovláda minimálne tri jazyky a teraz študuje právo v Paríži.
tí, ktorí si u mňa doma po sebe umyjú riady, spravia mi raňajky a celý deň spolu pobeháme po Brne a rozprávame sa.
tí, s ktorými som sa stretla v Srbsku, navliekli na seba kostým Supermana a skákali na Markovičovcoch popíjajúc jednu slivku za druhou
tí, ktorí sú vtipní a pohotoví, vedia jazyky a majú rozhľad
ale poznám aj takých, čo keď robia v zahraničí, tak sa s nikým nebavia, len robia od rána do rána, načierno za menej ako minimálnu mzdu a kradnú veci spolubývajúcim z chladničky
alebo poľské slečny sa ponúkajúce skrze inzeráty v telefónnych búdkach
hlavne si myslím, že sa to fakt nedá generalizovať.
ale všeobecne sa z nich v zahraničí neteším a nie som rada, ak si o mne niekto myslí, že som Poľka, na druhú stranu k nim však pristupujem individuálne, ako ku každému. (však aj o Čechoch si všeobecne myslím, že smrdia a predsa ku každému z nich nepristupujem so štipcom na nose)
Na druhej strane ich poznam ako hulvatov, opilcov, socky... - vseobecne by som povedala, ze niektori vsetky tie vyssie pisane vlastnosti dohnaju do OBROVSKEHO extremu.
A este som chcela, ze milujem na nich to, ako sa da s nimi rozpravat o historii aj aktualnych spolocenskych temach, aki vedia byt oldschoolovi dzentlmeni, a ako vas nesudia, ale prijmu takych, aki ste so vsetkymi vasimi vylomeninami a posahanostami.
Tak. Tolko Poliaci ako ich poznam ja.
@stenatko a co dvojite obcianstvo, ziadost uz mas podanu? buhuhuhu?
Nejdem teraz tvrdiť že všetci sú takí, ale momentálne mám len túto skúsenosť...
a INAK;
pri takej mase ľudí, akou je celý národ, nemožno hovoriť o nejakom názore; vám by sa páčilo, keby ste boli nejakej národnosti, o ktorej by panoval predsudok, že, povedzme, "nenávidia umenie" alebo "strašne sa opíjajú" alebo "sú všetci rasisti" a teda do tohto by ste boli zahrnutí aj vy?
každý je nejaký; v každej krajine jestvuje množstvo pováh a ak počas jednej generácie nejaká prevažuje, nemusí prevažovať aj v tej nasledujúcej.
a ešte k zaberaniu území - ozaj niektorí veria, že celý národ, povedzme všetci ľudia, ktorí majú "v papieroch" maďarské občianstvo, chce zabrať slovenské územie? pohltiť túto krajinu?
nenechajte sa balamutiť, ide predsa o politické záujmy a agitáciu más... tak ako zo strany slovenských politikov... tak aj zo strany maďarských;
pričom ide iba o niektorých jedincov a zaslepených, ktorí ich nasledujú v mene "národného dobra", no dobrí ľudia žijú po celom svete bez ohľadu na národnosť
Ale k tomu že sú najlepší susedia , vo všeobecnosti sa vie dosť málo o násilnej polonizácii na zabratom území
pre info pozri na: » www.martinus.sk/?uItem=77755...
» www.martinus.sk/?uItem=77755...
@zamidari Ja som len reagovala na ľudí nadomnou
@belzeboss občianstvo palec hore (neviem dať toho smajla )
@thrwtchr alebo, že všetci moslimovia sú teroristi ... vytáča ma ten názor :/
@hnisavica aké? že nenávidia židov? priamo od nich
@semhamforas čo nechápeš na prekvapenosti, proste niektorí ľudia to nevedia
ale vo vseobecnosti poliaci su narod velice pribuzni slovakom, teda podla mna su presne rovnaki . az na to, ze na slovensko asi fukol dva razy zapadny vetrik a z nejakejo neznameho dovodu im trochu stupla slava do hlavy , poliaci este nadalej ostavaju pevne pri zemi, i ked nie je pravda, ze ziv. uroven je tam nizsia ako u nas, vo vseobecnom meradlo prave naopak, vyssia. len polsky vidiek je zaostelejsi oproti tomu nasmu, aspon ja si myslim.
ale zas, ja poznam len juh, a na severe je dost ine. takze tak.
...inak hádzanie niekoho do vreca znamená skôr, keď nepoznáš danú skupinu a zdieľaš len taký názor, aký ma spoločnosť... ja však hovorím, čo mám z vlastnej skúsenosti
@lucia199513 aj ja chcem vedieť písať po poľsky dokážem len hovoriť a čítať
ale určite sú aj pohodoví poliaci
HOWGH!
ja poznám superných poliakov, jedna z mojich najbližších kamarátiek tu je polka, môj budúci gitarový učitel je poliak, ďalšia polka mi tu rozumy dávala nemám proti nim nič a úplne chápem, že sú všetci tu, a nie doma, veď tam to musí byť ešte horšie, než u nás.
a inak aj slovakov je vo svete viac ako na Slovensku
pekný deň!!!
Oni su hlavne vychcanci, zavistlivci, pomstichtivi a zakerni. Toto su moje dlhorocne skusenosti a nie len moje.
Ludia ktori pisu ze su v poho nemaju s nimi urcite velke skusenosti, treba ich spoznat dost dobre alebo sa ocitnut v situacii kedy ty mas nieco co oni nemaju a chceli by to. Aj vy sa pytate preco takto nenavistne? Len skusenosti.
A ci nas maju radi? zobudte sa, oni nas nepostrebuju pretoze na SVK nie je vela prace ktoru by mohli zaberat, nie sme pre nich zaujimavi. Radsej maju Cechov, priklad- poznamky typu ze na SVK sa zije este horsie ako u nich, ze sme podobni alebo nas jazyk je podobny rustine, ze nase jedlo im nechutilo, ba priam bolo ''nie dobre'' taketo poznamky vam budu predhadzovat ked to necakate Len tak mimochodom aj vtedy ked im nic zle nerobite. Len aby ste sa pocitili horsie
Alebo este priklad- ex spolubyvajuci poliacik ( s ktorym som mimochodom nemala nijaky konflikt, a skor sa tvaril ze je kamos) si jeden raz prisiel len tak, sadol na pohovku v obyvacke kde som akurat bola a pustil si video z you tube o nasich ''neprisposobivych spoluobcanoch'' z osad na vychode slovenksa, len tak bez toho aby som mu nieco o tom hovorila.... Hmm, prvy moj pocit bol- ako o co ti ide, preco si to nepozeras u seba v izbe? chapete uz konecne o co tu ide? Vtedy som mu nic nepovedala, ale....... . Nemylte si to s tym ze maju mozno radi Cechov, to neplati na nas.
Nikto nikdy sa ku mne nespraval tak nenavistne ako oni preto viem o com hovorim, akurat, clovek ich musi poriadne spoznat. A Boh ta chran ak im nejako das najavo ze sa ti nieco na nich nepaci- si skoncil .
Nazor typu- dobre niekto ta nahneval a po case kasles na. to oni nepoznaju, su pomstychtivi natolko ze si pockaju hociako dlho. Nie som rada ze im rozumiem, pretoze musim pocuvat casto zle veci. A mozem povedat ze im rozumiem velmi dobre.
A co ked ste lepsi v praci ako niekto z nich? Budu vam hadzat polena pod nohy, cakat na vase omyly ako supy len aby mohli na ne ukazat a potom vas budu nicit. Ze je to priliz? je, ale stava sa to....
Viem, ved netreba sudit kazdeho rovnakym sposobom, kedysi som bola tiez takto naivna, ale u nich to neplati, oni si stale drzia distanc, proste ina mentalita, ine zmyslanie. povies ze ''Jestem z Slowacie'' tak ta maju na haku. Oni sami o sebe tvrdia ze ''Polaci za granicami sa zlosliwy''
A toto nie je len moj nazor. Toto nie je zaujatost, toto su skusenosti z mnohych prac co som robila, od mnohych Poliakov co som stretla. A to som pracovala na miestach len s Polkami.
Priklad : pytala som sa Cesky ze a aki su v tej a tej firme ludia? Jej odpoved:
'' Pokial nebudes mat nic co docinenia s Poliakmi tak v pohode.....''
A este, je pravda ze je mnoho ludi za hranicami, ale Poliakov stretavas naozaj vsade, su v agenturach ked hladas pracu, v bankach, v skladoch, v hoteloch, ides v autobuse a sofer sa rozprava po polsky s nejakou cestujucou, v restike ta obsluhuje Agnieszka........ co k tomu dodat?.......
Kazdy ma pravo povedat co si mysli, tak prosim nehadzte mi tu teraz ze som zaujata alebo co, toto su iba moje skusenosti..... a nie len moje.