cirkev ma bohuzial dost velke slvoo a nie je to len tak jednoduche si myslim. Do celosvetoveho poriadku? A ako tam zasahuje? a kto ju pocuva? Iba ak skolstvo .... ze je cirkev proti tomu, aby sa vyucovala sexualna vychoa na skolach. Bohuzial tento faktor cirkev ovplivnuje a co dalej? Nic aj tak vseci porusia co sa da. cirkev preto mozno ma velek slovo ale aj tak hovno platne.
ako ja verim v boha a thak...ale nektore veci su tam dost potahnute za pačesy...ako napr že farar sa nesmie ženit a thake veci čo sa tykaju sexu atd....to tam su dost blbe zakony
21.ved nikto ti nevravi ze sa musis spravat podla toho co vravi cirkev je to tvoje rozhodnutie a vlastne aj po tvojej smrti sa dostanes tam kde sa budes chciet dostat ak sa budes chciet dostat do neba a budes sa podla toho aj spravat nemusis byt ani krestan aby si sa tam dostal, takze je to len na tebe cirkev nikomu nic neprikazuje ale je jej povinnostou hlasat pravdu.
Ja chapem, ze kazdy mame svoju pravdu, ale nech sa ju ta banda chujov nesnazi nanutit inym. Dufam, ze to neni blby priklad, ale - preco chcu vravet niektorym ludom, aby dajme tomu nepouzivali antikoncepciu, ked s cirkvou nemaju ani nic spolocne. To je podla mna kokotizmus. A potom su tu tie vaznejsie veci, ako vojny a tak.
lofas lenže pre neveriaceho neexistuje nebo ani peklo tak čo trepeš?
tak cirkev by prišla o veľké prachy, neviem z čoho by sa potom stavali tie miliónové kostoly z peňaženiek daňových poplatníkov
ale cirkev v číne v indií a v iných celkoch ako austrália, cikrev je silné slovo na celosvetové vnímanie, v každom náboženstve si uznávajú svojho vymysleného boha
24.pretoze sex je dar od boha ktory dostavame vo sviatosti manzelstva a ulohov manzelov je vytvorit rodinu teda mat deti cize ak je to bozia vola nemali by sme tomu umelo zabranovat.Teda aspon si myslim
ako si niečo také môžeš myslieť? ty si to určite nemyslíš ty si to len počul ako môžeš vedieť že je to pravda? sorry ale také veci ma trochu vyvádzajú z miery, ukáž mi prstom v dnešnej modernej dobe aspoň na jeden manželský pár ktorí nemali pred manželský sex? bez dobrého sexu nevydrží ani jeden vzťah tak prečo si koňa pred kúpou neotestovať? cirkev mala odjakživa choré nápady
a co vlastne existuje pr neveriaceho myslite si ze zivot konci smrtou a ze ne neexistuje nic lepsie ako clovek?ake kostoly z penazi danovich poplatnikov ved kostoli si stavali veriaci vlastnorucna a organizovali zbierky ale to neviem isto, nebola som pri tom.Ale z tvojich penazi isto nie.
lenze ked to nevydrzali pred manzelstvom tak tak to pravdepodobne nezvladnu ani po tom je to vlastne taka priprava na to ze ked budu stary tak to ties nebudu moct robit
kostolY sa možno takto stavali kedysi veľmi dávno na začiatku keď si ľudia vymysleli kresťanstvo potom si ich davali stavať papaláši za prachy daňových poplatníkov........ak nie dokáž ja vidím koľko kostolov sa stavia v mojom meste to mi stačí
30> to je napísane nejak divne, takže keď nevydržia pred tým sňatkom znamená to že potom budú mať problémy? kto ti dáva tie rozumy ?
Tak toto je uplny LOL: "myslite si ze zivot konci smrtou" . Akoze stretol som sa uz so vselicim, ale aby niekto nevedel, co je zivot a smrt, to este nie
Ked chces vidiet manzlesky par, ktory nemal sex pred svadbou, pridi sa pozriet ku nam domov, potom ta odvediem este k brachovi, ktory uz ma tiez slusnu rodinku a k sestre, ktorej to dobre klape aj napriek tomu, ze isla do toho ako panna, a dufam, ze o par rokov to budem moct povedat o sebe aj ja Lofas ma pravdu a nechapem, ako mozes napisat, ze pre neveriaceho neexistuje ani nebo ani peklo, doriti, ved ak existuje, tak existuje pre vsetkych, nie len pre veriacich, nie? Akoze ked si poviem, ze pre mna neexistuje Amerika, tak ona zmizne z mapy sveta? To iste Boh - bud existuje alebo nie, a ak ano, tak Jeho existencia vobec nezavisi od toho, ci v nu niekto veri alebo nie, neni to logicke? Doriti, v kazdej diskusii sa to musi zvrhnut na toto?
no to mozno je pravda ze v dakom 19.storoci si stavali nejaky vycispani kostoly z toho co nakradli chudobnym ale to je ich problem za to sa budu zodpovedat oni.A ties je pravda ze nie vsetci cirkevny hodnostari sa spravali a spravaju podla toho co su.Napr kadejaky papez mal deti a tak ale to su len ludia.No a ta 30.jednoducho ak sa maju naozaj radi vydrzia to a ked bude napriklad jeden z nich chori a nebude moct mat sex tak ten druhy ho nezacne podvadzat len preto, ze nedostal
tak to bol príklad z nejakej silno kresťanskej rodinky, tak isto ako tu Vy argumentujete to že nebo a peklo existuje tu Ja môžem dokazovať to že sú to len mýtické výmysly, lebo cirkev prv prišla z nebom a potom si domysleli to peklo(aby zastrašovali neveriacich), to s tou amerikou je nevedomosť ale ja viem že existujú náboženstvá od výmyslu sveta ale ani v jedno neverím lebo stačí že prejdeš európu kde sa postretávaš zo všemožnými náboženstvami ktoré si často krát aj protirečia, tak prosím ťa hovor si čo chceš ale furt mám pocit že presadzuješ to že boh existuje a my hlúpi neveriaci pôjdeme do pekla, ešte raz ako pre veriaceho musí existovať nebo a peklo? nechápem, videl som ho ? nie maximálne som o tom počul všemožné rozprávky to je všetko, kresťanstvo je jednoducho najdlhšie trvajúci výmysel aký tu na tomto svete mohol pretrvať, to že egypťania mali viacero bohov, zratu prišiel ježiš ostatným nám zobral a trestal tých ktorých verili v iných? vidíte v tom tú logiku? pôjdeš do pekla za to že si vyznával boha orgazmu! bulshit, ľudia ani nevedia v čo veria, lebo veria v prebraného boha slnka ktorého uznávali egypťania, všetky proroctvá, boli viac menej vyčítané z hviezd, možno o ďalšie storočia príde nový druh kresťanstva a z tohto tu sa budú vysmievať, pre mňa boh neexistuje, a čo že je vesmír nekonečný? čo to má s týmto spoločné? ako by jedna osoba mohla ovládať všetko? to je ako pri deťoch ktoré si myslia že santa claus stihne za jeden večer rozniesť darčeky deťom po celom svete
35> to o tých manželstvách nieje vec viery ale vzťahov
tak to s tym peklom je blbost to ako vsetci by sa po smrti dostali do neba ci ako.Ja mam skor pocit, ze si mzslis ze clovek je na vrchole.Ty veris len v to co vidis alebo co.Ja ta tu proste nebudem presviecat o tom ze boh existuje na to prides sam skor, ci neskor.Ja som nepovedala ze ked nebudes dodrziavat desatoro tak ta boh posle do pekla staci ak uprimne olutujes vsetko zle co si za zivot spravil a nemusis uznavat cirkev mozes byt kludne aj mohamedan.A je tu este jeden maly detail boh nieje osoba.
38 - hej, ale vztahov formovanych vierou, ale nebudem sa o tom hadat, ja osobne predmanzelsky sex nechcem, a to nie len slepo kvoli tomu, ze to krestanstvo povazuje za zle, ja som to povazujem za zle a nielen z nabozenskych dovodov.
a co sa tyka nabozenstva, neba, pekla, Boha a ostatnych veci, o tom je tiez zbytocne hadat sa, zvlast s ludmi, ktori do veci nevidia, inak by nepisali, ze podla veriacich "hlupi neveriaci pojdu do pekla" a "peklo je na zastrasovanie neveriacich" Dobre si to napisal - nevedomost...
Nie vsetko, co existuje, mozes vidiet, a ked to ma duchovnu podstatu, tak uz vobec nie, ty nechapes ludi, ktori veria v nieco duchovne, ja zas nechapem tych (ale snazim sa o to ), ktori nechcu uznat existenciu niecoho, co nemozno vidiet alebo zmyslami vnimat, niecoho nefyzickeho, co sa vymyka poriadkom prirody, ako ju pozname. Pre teba je krestanstvo vymysel, pre mna zivotna cesta, ak nechces, tak never, nikto ta do toho nenuti, mna keby do toho nutili, tiez sa budem burit, neda sa zit nasilu, clovek je predsa slobodny a zit v niecom len zo strachu alebo z natlaku je skratka o nicom, to sa neda...
tak dobre ja som svoj názor vyjadril až dosť dobre a stojím si za ním, jednoducho to vidím úplne inak, možno je to aj tým že ma vynechala kresťanská výchova (keby mi to odmalička štiepali do mojej hlavičky určite by som sa tu podobne hádal o existencií boha) jednoducho je to o výchove ale kresťanských rodím ubúda, stačí si zobrať také česko, aj tak či tak sa vykrúcaš, furt mi to nedáva zmysel ako mám veriť v niečo nefyzické čo sa nedá dokázať? ako to mám uznať keď to NEEXISTUJE? chápeš čo tým chcem povedať?
a nezasexovať si to je trošku také čo ja viem, fakt vidieť že pochádzaš zo silno veriacej kresťanskej rodinky(nehovorím o promiskuidite samozrejme) ale len o partnerovi ktorého si nebudem brať len pre to aby som sa s ním vyspal
hm...kazdy tu pisete pravdu, o nezmyselnych vojnach, ktore vlastne trvaju dodnes a pre dobro cirkvi bolo zmarnenychvela zivotov...napr.upalennie templarov, tisice zien uhorelo na hranici, kvoli tomu, ze oni,"svatci" ich nemohli mat, vsetko bolo len pre peniaze, vtedy aj teraz.Maju svojetajomstva, preco by inak zabijali vzdelancov? bali sa iluminatov a inych osvietencov?? pravdy ktora vyjde raz najavo? o tom, ze ich podstata s bozskym synom je snad len obycajny vymysel???ale aj tak niknevrati premarnene zivoty...
skus najst dokazy o neexistencii boha alebo vyvratit tie co existuju..
BTW:teda vastne ziadne nie su..preto je to len viera..
takze aspon skus vyvratit par takych stop o jezisovi aby si spochybnil vieru:
1,su jasne dokazy o tom,ze jezis zil (svedectva zidovskych knih,hoci tam je vykresleny dost negativne,dalej rimsky historici,dalej samotne evanjelia-dokaz o ich hodnovernosti spociva v tom,ze v tejto dobre zili jezisovi sucasnici,ktori by hned spochybnili akukolvek nezrovnalost)
(mozno si pocul ze vacsina evanjelii bola podla vseobecnej mienky napisana v 4.storoci,no nove dokazy odhaluju ze to mohlo byt ovela skor)
2,jezis konal zazraky.tu sa mozem opat odvolat na zidovske knihy-talmud hovori o jeho magickych cinoch-hoci podla neho bol Jezis carodejnik
3,zomrel-to je jasne,su o tom viacere zaznamy,ja nerealne aby prezil ukrizovanie...ak by obet prezila
,rimsky vojaci by na to doplatili vlastnym ziotom
4,vstal z mrtvych-toto ja zatial najslabsi bod ale aj tak..
ak predsa len pripustime ze prezil bicovanie a ukrizovanie(pri ukrizovani (ako urcite viete) sa prebiju ruky a nohy klincami.Pri zaveseni na kriz v takomtom uhle sa obeti vyklbia ramena a nakoniec obet umrie na udusenie,ked sa prestane vladat nadvyhovat na nadychnutie) tak neviem ako by s takymi tazkymi zraneniami presvedcil svojich ucenikov ze je "Slavny Vitaz nad Smrtou" a urcite by nesli do celeho sveta a nepolozili zanho svoj zivot,skor by im ho bolo luto a chceli aby sa uzdravill.na tomto stoji Cirkev,takze najprv spochybnite toto..ak chcete howorit o Kriziackych vypravach,upalovani bosoriek az po papezove milenky,tak jasne ze mate prawdu,to sa hnusi aj mne..v stredoveku to nebolo s cirkvou v poriadku(ani teraz welmi nieje )
..ale skratka..werim v Boha,ak som vas nepresvedcil tak sa so mnou nehadajte,dnes mi doktorka powedala ze mam zvyseny tlak..a to mam len 16 tak serus,sorry ze gramatiku a dik ze sa vam to xcelo citat
Moc veľký pojem, zbytočne vyťahovať diskusiu na takýto maličký blog, ale, chcel si čítať názor, tak ten môj je, že kostolíky sú celkom pekná ozdoba v mestách, to čo niekto hlása je mi ukradnuté, keď že už nado mnou nemôžu mať akúkoľvek moc. Aspoň, cítim sa tak.
41 - hm, tak ak som spravne pochopil, tak slovom "existuje" oznacujes len fyzicku existenciu, teda ako nieco, co mozno dokazat, alebo chytit, vidiet, pocut, hej? Hm, no podla mna existencia znamena jednoducho, ze ta vec alebo osoba je, skratka exisuje (heh, neviem to inak povedat ), aj ked ju nie je vidiet alebo sa neda dokazat, tak preto sme sa asi nechapali. A s tym sexom pred svadbou to ma svoje dovody - akoze naco sa potom beriete, ked prakticky neexistuje ziadny rozdiel medzi laskou predtym a potom? To je fakt len kvoli papieru a to nie je podla mna ok. Myslim, ze sex je tak krasna a tak vzacna vec, ze dat ho niekomu alebo si ho od niekoho zobrat nie je len take nic, skratka to vyjadruje uz urcity zavazok a ten by mal byt vyjadreny aj navonok, manzelskym slubom. A okrem toho ked sa pozries na rozvadzajuce sa pary, kolki z nich nemali sex pred manzelstvom? A ked sa brali, asi im to v tej posteli islo, nie? Tak potom preco sa rozvadzaju? Harmonicke manzelstvo vobec nie je postavene na sexe, pokial sa ti dvaja nemiluju, tak mozu sexovat akokolvek dobre, nevydrzia spolu, to je cele o komunikacii a laske, nie o tom, ako sa dokazu uspokojit v posteli. Dokazes sa uplne, bez akychkolvek obav a blokov odovzdat tomu druhemu, ked nemas v tom vztahu istotu? Zvlast u zien je to podla mna trosku nemozne, aj ked si to mozno nepriznaju. A moze to byt aj dobrym meritkom lasky - kto miluje, tan pocka, aj keby ho to malo stat velmi vela, myslis, ze ja by som nechcel sex, keby nemam taketo motivy? A to som este vobec nespominal nabozensku stranku, ale neviem, ci to ma zmysel - skratka verim, ze sex v celej svojej nadhere a plnosti stvoril Boh (dobryyy naaaapad ) a urcil ho pre manzelov, skratka ako vyrobca ma pravo urcovat si pravidla a myslim, ze ich urcil velmi dobre. Tolko moj nazor, ja viem, ze sa ti nebude pacit, ale aby si ho aspon poznal
Dungeo - cisto teoreticka otazka - niekoho si vezmes a az potom mate spolu sex...a co ked sa z nejakeho dovodu rozvediete a ty ked to raz prekonas, tak sa znovu zamilujes a budes mat novu partnerku...co potom? S nou budes tiez cakat az do svadby? Ale ty si uz predsa predtym sex mal a tato nebude tvoja prva a jedina...
alebo povedzme, ze tvoja partnerka uz mala sex, len ty chces cakat do svadby...a nehovor mi,ze by si sa s nejakou babou rozisiel len preto, ze by si zistil, ze ona uz sex mala...
Lucates - co sa tyka prveho pripadu, nechcem sa brat s moznostou rozvodu, to skratka u mna neexistuje, ked si niekho beriem, chcem to mysliet na cely zivot a chcem, aby to aj ta druha strana tak myslela, takze rozvod nepripustam, ale povedal si, ze cisto teoreticky - v tom pripade ak bolo to prve manzelstvo fakt platne (myslim teraz pred Bohom a Cirkvou), tak si nebudem hladat druhu partnerku, pretoze stale som manzel tej prvej, aj keby sme boli statom rozvedeni (cirkevny rozvod neexistuje, extremne pripady sa riesia inak, len pre uplnost), takze novy sobas by bol z mojho pohladu neverou, ktoru neospravedlnuje ani zamilovanie sa. A v pripade, ze by moja manzelka zomrela a hladal by som si novu, tak urcite aj s nou pockam az do svadby, to je predsa to iste, nejde o to, ze som predtym uz sex mal, ale o plnost alebo stadium vztahu, proste podla mna sex patri len do manzelstva, ci to uz je prve alebo piate.
A ten druhy pripad som uz pisal niekde, bola to tusim Holyknightova tema, ci by som sa dokazal vyspat s niekym, kto uz predo mnou prestriedal zastup partnerov - aj kamos sa ma na to pytal, a bol prekvapeny mojou odpovedou - ak by aj ona chcela so mnou pockat do svadby a byt mi potom v manzelstve verna a vedel by som, ze sa na nu mozem spolahnut, ze ma miluje a ze si doverujeme, urcite by som sa s nou kvoli tomu nerozisiel, nemam na buducu manzelku podmienku, aby bola biologicky panna, nakoniec pannu nerobi panenska blana, ale postoj srdca (pravdupovediac ta, o ktoru mam momentalne zaujem, ani panna nie je, ale to je uz o inom ).
Caumojemenojemarek - beriem do uvahy, ze mas 12 rokov, takze tvoj prispevok je adekvatny tvojmu veku
Dungeo - takze vezmime si modelovu situaciu...s nejakou babou sa fakt milujete a mas pocit, ze je ta prava, aj ona ti tvrdi to iste...vezmete sa...roky plynu a jedneho dna to medzi vami zacne skripat (jasne, kazdy chce ist do manzelstva s tym, ze je to na cely zivot, ale realita byva niekedy ina)...ona ti raz povie, ze v praci stretla jedneho muza, do ktoreho sa zamilovala a s ktorym to uz nejaky cas (polroka-rok)tahaju, len ti to nechcela vraviet, lebo ta nechcela zranit...a dalej by ti vravela, ze uz nema zmysel pokracovat vo vztahu, ked ta nemiluje, a ze sa chce rozviet...alebo hocijaky iny scenar si tam dosad s tym, ze casom sa ta baba zmeni aj ked by si to nebol nikdy cakal a nemohol by si to predvidat (lebo je aj hlupe, ze sa idem brat s niekym koho milujem a idem rozmyslat nad tym, ze sa raz rozvedieme)...a teraz co? Zabranit rozvodu by si uz nezabranil...ok, pred bohom ste stale zobraty, ale toto by boh nepochopil? Vsak je hlupe aby si uz nikdy nikoho nemal a nikoho nemiloval kvoli babe, ktora ta uz nelubi a ma novy zivot s niekym inym a ty ju uz nezaujimas...podla mna nie je boh taky obmedzeny, aby nieco take nechapal a aby to povazoval za neveru, ze sa ty raz znovu zamilujes do zeny, ktora je mozno uz naozaj ta prava, aj ked ti prve manzelstvo nevyslo...
Dungeo - alebo si vezmi zenu, ktorej muz po case zacne pit, hrat automaty a mlatit ju...to sa nema rozviest, lebo je to hriech? A uz nikdy nema byt stastna s niekym inym, lebo by bola neverna niekomu kto si ju nevazil a ublizoval jej?
Lucates - no pozri, hovori sa, ze pred svadbou mas mat obidve oci poriadne otvorene a po svadbe ich obidve poriadne privriet a je to pravda, skratka nemozes ist do manzelstva s tym, ze kupujes macku vo vreci, musis vediet, co od toho cloveka mozes cakat. Jasne, nikto nie je dokonaly a ludia sa casom menia, preto sa moze stat aj taka vec, ako si opisal, hm, mno na to mam taky argument, ktory sa ti nebude pacit, ale iny nemam, totiz, ze vo vztahu je najdolezitejsi Boh, skratka takzvany manzelsky trojuholnik - ak maju obidvaja na prvom mieste Boha a vedia, ze je to Jeho vola, aby sa vzali, tak tam je taka garancia, aku ti ziadny clovek nemoze dat, neda sa verit ani samemu sebe, ale Bohu sa da verit vzdy - ja viem, ze sa ti to nepaci, ale to je moj pohlad a viem, ze to tak funguje
A zo svojej strany jednoducho nechcem zacinat rozvod, podla mna neexistuje dovod na rozvod, ak sa dvaja brali naozaj preto, ze medzi nimi bola laska, teraz nemyslim zamilovanost, ale lasku - to je rozdiel, komunikacia riesi vsetky problemy vo vztahoch a kym je laska, je aj komunikacia. V tom najhorsom pripade by som to riesil manzelskou rozlukou, ktoru umoznuje aj Cirkev, ale nejde o rozvod, pretoze rozlucene strany sa nemozu znova zenit alebo vydavat, su len docasne rozlucene. Da sa este aj anulacia manzelstva, to znamena, ze sa manzelstvo uzna za neplatne (nie vyhlasi, ale po presetreni vsetkych veci sa uzna, ze bolo neplatne od zaciatku a to musi byt vazny dovod, napr. ze niektory z nich bol do toho tlaceny, alebo bol psychicky chory a teda nesvojpravny, skratka nie len tak pre blbosti - ale mnohi ludia to zneuzivaju). A urcite by som si po pripadnom rozvode, ku ktoremu by napriek mojmu nesuhlasu prislo, nehladal dalsiu - ak ta prva nebola verna mne, ja budem verny jej, aj keby som mal preto trpiet, skratka toto je moj pohlad
A to plati aj pre ten dalsi pripad - predtym treba pozerat, koho si beries, nie potom plakat a ked sa uz stane, tak su na to riesenia, ake som spomenul...
Dungeo - nikoho nemozes mat 100% precitaneho a predvidat jeho kroky do konca zivota...kludne sa moze stat (a aj sa stava), ze z naoko dokonaleho partnera sa po manzelstve stane majetnicky tyran, pritom zena pred svadbou nic take nespozorovala (take pripady boli, to som si nevymyslel)...ten muz zacne casom zenu psychicky a neskor aj fyzicky tyrat, jej laska k nemu sa uplne vytrati, zacne sa jej hnusit...aj tak ma zotrvat v manzelstve a byt mu verna? Azda by to bol hriech, keby sa rozviedla a raz sa zalubila do normalneho muza? Azda by sa na nu boh hneval za to, ze sa vydala za niekoho, koho milovala, no on sa casom zmenil a zacal ju tyrat a tak sa s nim rozviedla? Viera nemoze byt nadradena nad pravom mat stastny zivot, co je to potom za vieru?
Lucates - ved to som aj napisal, ze neda sa verit cloveku, ani sebe samemu, naplno sa da verit len Bohu, tak neviem, co sa ti nepaci
Ak verim Bohu, tak viem, ze ak mu aj napriek takej zlozitej situacii ostanem verny, tak mi to 1000 krat vynahradi, ja viem, ze sa to nezda, ale ak verim v posmrtny zivot, tak ten pozemsky je oproti nemu nic. A take pripady sa riesia tak, ako som to uz napisal, da sa manzelstvo anulovat, ak je na to dovod, cize sa zisti, ze vlastne nikdy pravoplatne nevzniklo, napr. ze ten muz to nemyslel uprimne. Ale v pripade, ze sa to nepodari, ze to manzelstvo bolo platne a napriek tomu sa takto rozpadlo (v ociach sveta, nie pred Bohom), tak potom je to o dovere v Boha, ak verim, ze On moze cloveka urobt stastnym trvalo, a to nie len po smrti, ale aj tu, tak nemam problem ostat aj sam, keby bolo treba, poznam ludi, s ktorymi by som nemenil ich situaciu, tiez rozvedena zena, okrem toho tazko chora, muz ju nechal, ale ona sa rozhodla nehladat druheho, a viem, ze je stastna aj napriek tomu, v com zije, ja viem, ze to nepochopis ako neveriaci, alebo ako inak veriaci, ale viem, ze to tak je, skratka s Bohom je clovek stastny, aj ked sa to z pohladu inych ludi nezda...
Dungeo - toto je pre mna citliva tema, moja mama je rozvedena, teraz ma priatela a je pre mna urazka, keby to niekto oznacil za hriech...kebyze mas otca tyrana, tak by si sa na tieto veci pozeral troska inac ako ked pochadzas z milujucej krestanskej rodiny...
Lucates - hm, jasne, to vysvetluje vela, myslim, ze chapem, ale uplne nepochopim, lebo som to skratka nezazil, ale uz som sa vyjadril, ze Boh nepozera na zakon, ale na srdce a umysel, kazdy pripad je originalny a neda sa to skatulkovat, to je jasne, to by nebolo spravodlive v tom pripade, ale je jednoznacne, ze za vsetko zlo vo svete moze hriech, ktori robia ludia, aj ked nie vzdy zan nesu plnu zodpovednost, a keby sme si to plne uvedomili, mali by sme k nemu ovela vacsi odpor, ako mozno teraz...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
64 komentov
a nie je to zakazana tema?
Moze nam autor detailnejsie vysvetlit, co mysli pod pojmom zasahovanie do celosvetoveho poriadku ; pripadne uviest nejake konkretne priklady ?
podme sa hadat
poriadkom by som to dianie zrovna nenazval
cirkev je mafia živená štátom
tak cirkev by prišla o veľké prachy, neviem z čoho by sa potom stavali tie miliónové kostoly z peňaženiek daňových poplatníkov
ale cirkev v číne v indií a v iných celkoch ako austrália, cikrev je silné slovo na celosvetové vnímanie, v každom náboženstve si uznávajú svojho vymysleného boha
kostolY sa možno takto stavali kedysi veľmi dávno na začiatku keď si ľudia vymysleli kresťanstvo potom si ich davali stavať papaláši za prachy daňových poplatníkov........ak nie dokáž ja vidím koľko kostolov sa stavia v mojom meste to mi stačí
30> to je napísane nejak divne, takže keď nevydržia pred tým sňatkom znamená to že potom budú mať problémy? kto ti dáva tie rozumy ?
35> to o tých manželstvách nieje vec viery ale vzťahov
a co sa tyka nabozenstva, neba, pekla, Boha a ostatnych veci, o tom je tiez zbytocne hadat sa, zvlast s ludmi, ktori do veci nevidia, inak by nepisali, ze podla veriacich "hlupi neveriaci pojdu do pekla" a "peklo je na zastrasovanie neveriacich" Dobre si to napisal - nevedomost...
Nie vsetko, co existuje, mozes vidiet, a ked to ma duchovnu podstatu, tak uz vobec nie, ty nechapes ludi, ktori veria v nieco duchovne, ja zas nechapem tych (ale snazim sa o to ), ktori nechcu uznat existenciu niecoho, co nemozno vidiet alebo zmyslami vnimat, niecoho nefyzickeho, co sa vymyka poriadkom prirody, ako ju pozname. Pre teba je krestanstvo vymysel, pre mna zivotna cesta, ak nechces, tak never, nikto ta do toho nenuti, mna keby do toho nutili, tiez sa budem burit, neda sa zit nasilu, clovek je predsa slobodny a zit v niecom len zo strachu alebo z natlaku je skratka o nicom, to sa neda...
a nezasexovať si to je trošku také čo ja viem, fakt vidieť že pochádzaš zo silno veriacej kresťanskej rodinky(nehovorím o promiskuidite samozrejme) ale len o partnerovi ktorého si nebudem brať len pre to aby som sa s ním vyspal
BTW:teda vastne ziadne nie su..preto je to len viera..
takze aspon skus vyvratit par takych stop o jezisovi aby si spochybnil vieru:
1,su jasne dokazy o tom,ze jezis zil (svedectva zidovskych knih,hoci tam je vykresleny dost negativne,dalej rimsky historici,dalej samotne evanjelia-dokaz o ich hodnovernosti spociva v tom,ze v tejto dobre zili jezisovi sucasnici,ktori by hned spochybnili akukolvek nezrovnalost)
(mozno si pocul ze vacsina evanjelii bola podla vseobecnej mienky napisana v 4.storoci,no nove dokazy odhaluju ze to mohlo byt ovela skor)
2,jezis konal zazraky.tu sa mozem opat odvolat na zidovske knihy-talmud hovori o jeho magickych cinoch-hoci podla neho bol Jezis carodejnik
3,zomrel-to je jasne,su o tom viacere zaznamy,ja nerealne aby prezil ukrizovanie...ak by obet prezila
,rimsky vojaci by na to doplatili vlastnym ziotom
4,vstal z mrtvych-toto ja zatial najslabsi bod ale aj tak..
ak predsa len pripustime ze prezil bicovanie a ukrizovanie(pri ukrizovani (ako urcite viete) sa prebiju ruky a nohy klincami.Pri zaveseni na kriz v takomtom uhle sa obeti vyklbia ramena a nakoniec obet umrie na udusenie,ked sa prestane vladat nadvyhovat na nadychnutie) tak neviem ako by s takymi tazkymi zraneniami presvedcil svojich ucenikov ze je "Slavny Vitaz nad Smrtou" a urcite by nesli do celeho sveta a nepolozili zanho svoj zivot,skor by im ho bolo luto a chceli aby sa uzdravill.na tomto stoji Cirkev,takze najprv spochybnite toto..ak chcete howorit o Kriziackych vypravach,upalovani bosoriek az po papezove milenky,tak jasne ze mate prawdu,to sa hnusi aj mne..v stredoveku to nebolo s cirkvou v poriadku(ani teraz welmi nieje )
..ale skratka..werim v Boha,ak som vas nepresvedcil tak sa so mnou nehadajte,dnes mi doktorka powedala ze mam zvyseny tlak..a to mam len 16 tak serus,sorry ze gramatiku a dik ze sa vam to xcelo citat
alebo povedzme, ze tvoja partnerka uz mala sex, len ty chces cakat do svadby...a nehovor mi,ze by si sa s nejakou babou rozisiel len preto, ze by si zistil, ze ona uz sex mala...
A ten druhy pripad som uz pisal niekde, bola to tusim Holyknightova tema, ci by som sa dokazal vyspat s niekym, kto uz predo mnou prestriedal zastup partnerov - aj kamos sa ma na to pytal, a bol prekvapeny mojou odpovedou - ak by aj ona chcela so mnou pockat do svadby a byt mi potom v manzelstve verna a vedel by som, ze sa na nu mozem spolahnut, ze ma miluje a ze si doverujeme, urcite by som sa s nou kvoli tomu nerozisiel, nemam na buducu manzelku podmienku, aby bola biologicky panna, nakoniec pannu nerobi panenska blana, ale postoj srdca (pravdupovediac ta, o ktoru mam momentalne zaujem, ani panna nie je, ale to je uz o inom ).
Caumojemenojemarek - beriem do uvahy, ze mas 12 rokov, takze tvoj prispevok je adekvatny tvojmu veku
A zo svojej strany jednoducho nechcem zacinat rozvod, podla mna neexistuje dovod na rozvod, ak sa dvaja brali naozaj preto, ze medzi nimi bola laska, teraz nemyslim zamilovanost, ale lasku - to je rozdiel, komunikacia riesi vsetky problemy vo vztahoch a kym je laska, je aj komunikacia. V tom najhorsom pripade by som to riesil manzelskou rozlukou, ktoru umoznuje aj Cirkev, ale nejde o rozvod, pretoze rozlucene strany sa nemozu znova zenit alebo vydavat, su len docasne rozlucene. Da sa este aj anulacia manzelstva, to znamena, ze sa manzelstvo uzna za neplatne (nie vyhlasi, ale po presetreni vsetkych veci sa uzna, ze bolo neplatne od zaciatku a to musi byt vazny dovod, napr. ze niektory z nich bol do toho tlaceny, alebo bol psychicky chory a teda nesvojpravny, skratka nie len tak pre blbosti - ale mnohi ludia to zneuzivaju). A urcite by som si po pripadnom rozvode, ku ktoremu by napriek mojmu nesuhlasu prislo, nehladal dalsiu - ak ta prva nebola verna mne, ja budem verny jej, aj keby som mal preto trpiet, skratka toto je moj pohlad
A to plati aj pre ten dalsi pripad - predtym treba pozerat, koho si beries, nie potom plakat a ked sa uz stane, tak su na to riesenia, ake som spomenul...
Ak verim Bohu, tak viem, ze ak mu aj napriek takej zlozitej situacii ostanem verny, tak mi to 1000 krat vynahradi, ja viem, ze sa to nezda, ale ak verim v posmrtny zivot, tak ten pozemsky je oproti nemu nic. A take pripady sa riesia tak, ako som to uz napisal, da sa manzelstvo anulovat, ak je na to dovod, cize sa zisti, ze vlastne nikdy pravoplatne nevzniklo, napr. ze ten muz to nemyslel uprimne. Ale v pripade, ze sa to nepodari, ze to manzelstvo bolo platne a napriek tomu sa takto rozpadlo (v ociach sveta, nie pred Bohom), tak potom je to o dovere v Boha, ak verim, ze On moze cloveka urobt stastnym trvalo, a to nie len po smrti, ale aj tu, tak nemam problem ostat aj sam, keby bolo treba, poznam ludi, s ktorymi by som nemenil ich situaciu, tiez rozvedena zena, okrem toho tazko chora, muz ju nechal, ale ona sa rozhodla nehladat druheho, a viem, ze je stastna aj napriek tomu, v com zije, ja viem, ze to nepochopis ako neveriaci, alebo ako inak veriaci, ale viem, ze to tak je, skratka s Bohom je clovek stastny, aj ked sa to z pohladu inych ludi nezda...
Uz to vidim - ach jaj...