Ako tieto senzus / drislak / a 75% ludoviek z vychodu hranych na syntetizatoroch to fakt ze nemozem ani citit. Ale to ani za ludovu hudbu sa podla mna brat neda to je hudba na "zabavy". Ale original ludove z podpolania horehronia ci od rusinov to je daco neskutocne krasne. Oblubenych mam viac,ale radsej sem pridam jednu nezvycajnu s mega atmosferou
Uplne kladny ja hrajem vo folklornom subore kde aj spievame a mam to straaasne rada! Aj by som sem pridala nahravku ktore pesnicky spievame ale neviem ako :/
Akože ja mám rád ľudovky ako niečo, čo je takým kultúrnym dedičstvom. Nemám však rád také tie gýčové ľudovkové kapely dedinské ktoré vedia hrať dokopy päť akože ľudoviek a všetky sú o tom, ako sa šuhajíček vrátil opitý domov, tak mu ženská vynadala.. To je kultúrne dedičstvo jak hovado proste..
@veronikadelrey sak hod na jutub a skopiruj sem link... @zrkadlovka no mna poslednu dobu drevene dychove strasne beru.. som zacal ajja hravat ale len tak podla ucha lebo ja teoriu moc nemam rad
@zrkadlovka maaarisku sak to mi nejde rrspektive kym ja zistim jak rozlozit prsty podla guliciek a paliciek tak to skor zahram podla ucha aj ked po pravde... ktovie ci to vobec hram dobre
Folklór je veľmi pekné dedičstvo s ktorým samôžeme prezentovať. V súčasnosti sa využíva čoraz menej, pretože je čoraz menej udalostí s ktorým sa folklór spájal. Z hudby zostali viacmenej len uspávanky. Samozrejme, neberem do úvahy rôzne show, ktoré sa z toho snažia vymlátiť prachy. Inak je folklórna hudba pre mňa to isté čo akákoľvek iná hudba a treba povedať že folklor počúvam len veľmi málo. Trošku tiež nerozumiem keď niekto chce folklor prisposobit dnesnej dobe... To je ako zateplovať hrady, alebo upravovať Monu Lisu vo fotoshope... Ok, folklorom sa dá inšpirovať, ale dnes je folklór niečo iné ako "Červené jabĺčko..." Dnes sú to skôr rôzne hlášky a len minimálne vznikajú nejaké ľudovky...
Možno ma tu ľudia zožeriete , ale ľudovky neznášam !
Najviac mi vadí to , ako verejnosť vníma napríklad takých Kollárovcov alebo iné pseudo kapely ako nejakých profi hudobníkov , pritom 95% "ľudovkárov" sú totálne hudobné polená a nevedia rozoznať čo i len molovú a durovú stupnicu. Ano , niektoré melódie sú chytľavé , ale zväčša postavené na akordoch C a F G ... čo je na tom ťažké ? Za 3 dni by som to naučil svoju trojročnú neter. Je mi do plaču ako vidím (aj u mňa to platí) chalanov , ktorí sa snažia a drú na sebe a vedia svoj nastroj ovládať , zahrajú pred publikom a každý to má ... veď viete kde A dôjde borec s harmonikou/gitarou atď , zahrá primitívny sled akordov , melódiu a všetci sa idú poskladať. A potom takíto ľudia majú úspech , "slávu" a aj peniaze , zatiaľ čo tí čo drú a poctivo cvičia na nástroj sú v pozadí celého hudobného diania. Ale zase na druhej strane je to aj o šikovnosti daných ľudovkárskych "kapiel".
A to je všetko čo by som tak chcel povedať , prosím nevravte mi že ľudovky nepoznám , keďže som na nich vyrastal , no dospel som a pochopil som čo je DOBRA hudba
Z hľadiska ich kultúrneho a výchovného prínosu mám kladný vzťah. Ľudovky (piesne) sa mi nepáčia. Možno je to spôsobené aj komunistickou deštrukciou - keď sme museli počúvať komunistické dychovky napr. počas "osláv" 1. mája či dožinkov. Páčia sa mi tance.
Folklór považujem za veľmi prínosný pri výchove detí.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
31 komentov
Príklad:
@zrkadlovka no mna poslednu dobu drevene dychove strasne beru.. som zacal ajja hravat ale len tak podla ucha lebo ja teoriu moc nemam rad
Šalena ja bula je láska alebo borievka
/ / Kto chce mladú ženu / 2x
Nak si pre ňu tájďä / 2x
/ Aj keby som ňämal jà-ňijákú žänu / 2x
/ / Aj tag-by som nešol / 2x
Tàg-ďeľákó prä ňu / 2x
Neviem ju nájsť na YT.
Najviac mi vadí to , ako verejnosť vníma napríklad takých Kollárovcov alebo iné pseudo kapely ako nejakých profi hudobníkov , pritom 95% "ľudovkárov" sú totálne hudobné polená a nevedia rozoznať čo i len molovú a durovú stupnicu. Ano , niektoré melódie sú chytľavé , ale zväčša postavené na akordoch C a F G ... čo je na tom ťažké ? Za 3 dni by som to naučil svoju trojročnú neter. Je mi do plaču ako vidím (aj u mňa to platí) chalanov , ktorí sa snažia a drú na sebe a vedia svoj nastroj ovládať , zahrajú pred publikom a každý to má ... veď viete kde A dôjde borec s harmonikou/gitarou atď , zahrá primitívny sled akordov , melódiu a všetci sa idú poskladať. A potom takíto ľudia majú úspech , "slávu" a aj peniaze , zatiaľ čo tí čo drú a poctivo cvičia na nástroj sú v pozadí celého hudobného diania. Ale zase na druhej strane je to aj o šikovnosti daných ľudovkárskych "kapiel".
A to je všetko čo by som tak chcel povedať , prosím nevravte mi že ľudovky nepoznám , keďže som na nich vyrastal , no dospel som a pochopil som čo je DOBRA hudba
Folklór považujem za veľmi prínosný pri výchove detí.