Zaujímalo by ma,čo si o tom myslíte. Hlavne ma zaujíma,či má dnešná mladá generácia k tomu naozaj taký odpor...a v skutočnosti v tom nevidí nič krásne.
Pred časom aj čítala,že tie staršie ročníky..sú vzdelanejšie aj vďaka tomu ,že často počúvali
Plánovala som odpovedať, no slovné spojenia ,,dnešná mladá generácia" a parafrázy na ,,kam to ten svet speje" redukujú môj klasickou hudbou rozvíjaný (srsly, wtf?) intelekt a výnimočné vyjadrovacie schopnosti na túžbu zajebať niekoho lopatou.
mám rada Bacha, Verdiho, Čajkovského a minule sa mi veľmi zapáčil i Gorecki.
No a samozrejme Janáček!
a ako študent patriaci na Ústav hudobnej vedy by sa patrilo, aby som k vážnej hudbe mala vzťah
inak čo sa týka tej vzdelanosti... podľa mňa to je i tým, že vážna hudba patrí k vysokej kultúre a je prepojená s literatúrou, divadlom, operou a dokonca i filozofiou. a počúvať vážnu hudbu a nemať pri tom rozhľad, neprináša taký úžitok ako s rozhľadom (viem, čo hovorím, mnohé veci si užívam omnoho viac teraz, keď rozumiem kontextu, ako kedysi, keď sa mi páčili "len" hudobne)
Vďaka, hneď som si pustil Bacha. Neviem to tak jednoducho opísať, ale pri jej počúvaní mám pocit uvoľnenia, bezstarosti, pokoja, prenesenia sa do dôb minulých, vytvára jedinečnú atmosféru, a mnoho iného - mnou momentálne nevyjadriteľného.
nie vážne... klasické kompozície nemusím... znejú mi ohrane, ako keby som počúval už stokrát povedaný príbeh na druhej strane, taký soundtrack k Mafii 1 ma mooc oslovil... asi to bude tým, že nebol komponovaný pred X storočiami
(tým nechcem povedať, že klasické kompozície sú niečo menej... na druhej strane ma zase dostávajú názory typu "kto počúva Beethovena, musí byť zaručene TOP intelektuál"... a ešte viac srandisti, ktorí to počúvajú len kvôli tomu
milujem hlavne barok... osobne si myslim, ze nic lepsie nez vazna hudba uz nepride... dnes je to sama komercia, nadavky, sex a kadejake dalsie picoviny.. vsade samy stres a pripominanie kazdodennych problemov.. pri vaznej hudbe clovek zabudne na vsetky problemy...
aký? povedala by som, že dobrý. Páči sa mi aj takáto hudba a niektoré skladby sú fakt krásne. Občas človeku dobre padne vypočuť si niečo také, zavrieť oči a relaxovať.
@tommyhot páči sa mi tvoj komentár, máš pravdu....
počuvať J.S.Bacha je veľmi príjemný relax plus iné vážne lahôdky. vždy lepšie, aj ked samozrejme ako pre koho, ako keby som mal počúvať nejaké anglické odrhovačky, spevákov, ktorým nik nerozumie, lebo nevedia artikulovať a podobne
Počúvam ale z tvrdením o intelekte nesúhlasím. Každému sa páči niečo iné. Nebudem o niekom komu sa toto nepáči tvrdiť že nieje inteligentný, nevzdelaný alebo obmedzený.
Ale na klasicku vaznu hudbu treba dospiet a zacat postupne. Malo komu na poprvy krat bacia Bachove fugy. Prosto este nie je zvyknuty tu hudbu tak vnimat... Treba zacat s niecim jednoduchsim.
Milos Formam v jeho filme o Mozartovi spolupracoval s nejakym velkym hudobnikom, ktory mal poziadavku, ze vo filme nesmie zmenit ani jednu Mozartovu notu. No tej hubodnik daval tie najvacsie perly Mozarta, pri ktorych ma on orgazmus. A Milos Formam mu hovori, ze to tak nepojde. Ze divak nevie vnimat hudbu tak ako on a ani zdaleka jej tak nerozumie. Ze nepacilo by sa mu to. Povedal mu, citujem: "I want to Hot-dogs of Mozart Music"...
Na vazne hudbe je uzasne to, ze mozem to pocuvat stale, a vzdy pocujem tony, ktore som predtym nepocul...
Mám rada vážnu hudbu, pretože v škole sa o nej učím a často si púšťame hudobné ukážky. V každom období sa našiel skladateľ, ktorý ma oslovil. Teraz je to Satie, Debussy, celý impresionizmus, Bartók, Mahler, Varese a jediná žena v Parížskej šestke-Germaine Teileffer, pretože je jediná
Mám veľmi rada vážnu hudbu Odmalička som k nej bola vedená, dodnes si ju rada vypočujem aj zahrám na nejakom nástroji, na ktorom som ju schopná zahrať (pokiaľ mám na to čas, v poslednej dobe na to dlabem, čo ma trochu hnevá ), ľúbim aj jej náznaky v novodobých hudobných žánrov ako symfonický rock či novodobých skladateľov, ktorí píšu hlavne hudbu do soundtrackov. A tak
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
32 komentov
mám rada Bacha, Verdiho, Čajkovského a minule sa mi veľmi zapáčil i Gorecki.
No a samozrejme Janáček!
a ako študent patriaci na Ústav hudobnej vedy by sa patrilo, aby som k vážnej hudbe mala vzťah
inak čo sa týka tej vzdelanosti... podľa mňa to je i tým, že vážna hudba patrí k vysokej kultúre a je prepojená s literatúrou, divadlom, operou a dokonca i filozofiou. a počúvať vážnu hudbu a nemať pri tom rozhľad, neprináša taký úžitok ako s rozhľadom (viem, čo hovorím, mnohé veci si užívam omnoho viac teraz, keď rozumiem kontextu, ako kedysi, keď sa mi páčili "len" hudobne)
nie vážne... klasické kompozície nemusím... znejú mi ohrane, ako keby som počúval už stokrát povedaný príbeh na druhej strane, taký soundtrack k Mafii 1 ma mooc oslovil... asi to bude tým, že nebol komponovaný pred X storočiami
(tým nechcem povedať, že klasické kompozície sú niečo menej... na druhej strane ma zase dostávajú názory typu "kto počúva Beethovena, musí byť zaručene TOP intelektuál"... a ešte viac srandisti, ktorí to počúvajú len kvôli tomu
smotana je síce z kravského mlieka, ale nie je pre kravy
Ked to neurobite,nesudte ju
vždy, keď počúvam napríklad Bacha alebo Vivaldiho ročné obdobia, je to ako snívať s otvorenými očami. a pri takej hudbe sa mi aj najlepšie píše.
ja mám veľmi rada hudbu bez slov, lebo aj napriek tomu tak veľa vypovedá
@tommyhot páči sa mi tvoj komentár, máš pravdu....
ste mi urobili chuť
» www.undermyspell.sk/...
Ale na klasicku vaznu hudbu treba dospiet a zacat postupne. Malo komu na poprvy krat bacia Bachove fugy. Prosto este nie je zvyknuty tu hudbu tak vnimat... Treba zacat s niecim jednoduchsim.
Milos Formam v jeho filme o Mozartovi spolupracoval s nejakym velkym hudobnikom, ktory mal poziadavku, ze vo filme nesmie zmenit ani jednu Mozartovu notu. No tej hubodnik daval tie najvacsie perly Mozarta, pri ktorych ma on orgazmus. A Milos Formam mu hovori, ze to tak nepojde. Ze divak nevie vnimat hudbu tak ako on a ani zdaleka jej tak nerozumie. Ze nepacilo by sa mu to. Povedal mu, citujem: "I want to Hot-dogs of Mozart Music"...
Na vazne hudbe je uzasne to, ze mozem to pocuvat stale, a vzdy pocujem tony, ktore som predtym nepocul...
aj keď, po tom, ako som videla Kubrickov Clockwork Orange... ehm 9viata symfónia má pre mňa úplne iný nádych