Ahojte, chcem písať román...už mám tri rozpísané...jeden je o koňoch, druhý je o psoch a tretí je dievčenský román o láske. Ten tretí sa vám asi najviac zapáčil nie? Ale to je jedno..keď som bola pred rokom na stretnutí s básnikom a prečítala som mu úr
myslím, že to je tvojím vekom... čítal som vela veci od mladších báb a všetky boli svojim spôsobom príliš naivné alebo nejak presladené... ak to chceš vydať ako knihu tak ti radím písať ešte dosť dlho a potom sa vracať k predošlým častiam, ktoré sa medzičasom rozhodneš zmeniť. O taký rok sa ti nebude páčiť, ako si urobila to či hento a možno aj dáš na rady toho basnika
@luccik - ale aby som nebola zlá.... ja som napísala ako 14ročná "román" o koňoch... taký typický dievčenský, plný porozumenia a jednoduchých vetných konštrukcii - písala som ho do zošita, lebo však vtedy sme ešte nemali počítač.... a vieš čo, prednedávnom som ten zošit našla a priznám sa, už dávno som sa tak nerehotala, ako pri jeho čítaní
ale mám pre teba radu - píš, píš a píš, stále viac, častejšie, rob to, čo ťa baví, dozrievaj so svojimi článkami... a budeš mať dvadsať rokov a potom ti ten básnik bude krstiť tvoju prvú knihu
ja som v 14 začal písať knihu, v 15 ma to prestalo baviť v 16 som si časť prečítal znova a prepísal som ju úplne iným štýlom. Realistickejším. Sposob písania sa mení s pohľadom na svet. Pred 3 rokmi by som nevedel napísať ani jeden z dialógov, ktore pisem teraz.
Teraz píšem knihu. mám 200 strán, no uvedomil som si, že začiatok je zlý a musim ho niekedy prepísať
ja som písala už o všeličom a nič z toho sa mi nijako nepozdávalo. ako hovorí @vive existuje isté štádium človeka kedy bude schopný pre seba napísať plnohodnotnú knihu. keď sa vekom zvýši slovná zásoba, a človek toho viac zažije. napríklad i čítanie kníh je dobrým začiatkom. S.King raz povedal každý dobrý autor sa vyznačuje veľkým množstvom prečítaných kníh!
Ci uz vedome, alebo podvedome, vsetkym co napises opisujes vlastny zivot..... ale ked je to podvedome, moze to byt tak zasifrovane, ze to vobec nie je vidiet.....
mna osobne by takato tema neoslovila, ale pokial ta to bavi, pokial sa citis spokojna, ked cosi take pises a mas pocit,ze tym svetu nieco povies (a tak dalej dalsie ine motivacie, preco ludia pisu), tak pokracuj...
ked to ale chces mat o cosi komercnejsie a chces, aby ti to ludia citali, tak daj na radu toho basnika a zvol si inu temu
o psoch existuje veľa kníh, napr. Psia hliadka, ale hlboký román pre dospelých to nikdy nebude, jednu Lassie už máme. Mne sa také knihy kedysi páčili, rovnako ako Sedem labiek za Penny, ale dnes by som ich už asi nekupovala.
@norry : veď, ja mám tie dva série kníh doma, a hlboko ma vtedy oslovili dnes je už to iné, pripadajú mi zase detské...teraz čítam hlavne dievčenské romány..ale tak no uvidíme
@chidori ja som čital o Kingovi na wiki, no pamätám si jedinú vetu: "dobrý autor musí denne aspoň 6 hodín čítať alebo písať" jeho práve teraz čítam btw.
@luccik dobrá kniha potrebuje problematiku, zápletku, emocie/atmosféru, postavy a štýl. Niektoré dobré knihy si vystačia iba s jedným či dvoma. Kniha o zvieratách môže byť dobrá, pokiaľ to nebude niečo na štýl flippera, komisára rexa, tom a Jerry, alebo toho nemeckého tuleňa, bude to kravina. nenapadá ma nijaký nápad na taku knihu teraz ale určite tam treba aj ludské postavy a ich vzťahy, aby sa všetko netočilo iba okolo nejakého psa
Takto: pokiaľ chceš písať niečo pre ľudí, pre verejnosť, ktorá má aspoň niečo odčítané a nechceš tvoriť pre 10-13 ročné dievčatká, tiež by som dala na radu básnika, ktorý má v literárnom svete odžité pravdepodobne niečo viac ako ty a psíkov odložila do zásuvky a dala to čítať niekomu, kto si to vyslovene vypýta
Ale! Ak chceš tvoriť pre svoju vnútornú potrebu písania, nevidím v tom problém, píš ďalej o zvieratkách, o láske a neviem čom všetkom.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
Poznám to, i mne sa to deje.
@vive - no tak znie to presvedčivo diky, snáď máš pravdu
ale mám pre teba radu - píš, píš a píš, stále viac, častejšie, rob to, čo ťa baví, dozrievaj so svojimi článkami... a budeš mať dvadsať rokov a potom ti ten básnik bude krstiť tvoju prvú knihu
Teraz píšem knihu. mám 200 strán, no uvedomil som si, že začiatok je zlý a musim ho niekedy prepísať
potom jebnu poviedkovskú sériu s asi 52 poviedkami a jednu básnickú zbierku.
nehodlám to vydať, kto by to čítal?
píš taký, aký sa ti páči. hlavne taký, aký ešte nebol napísaný
jednu!
ked to ale chces mat o cosi komercnejsie a chces, aby ti to ludia citali, tak daj na radu toho basnika a zvol si inu temu
@popolcek : každý sa mýli
@luccik dobrá kniha potrebuje problematiku, zápletku, emocie/atmosféru, postavy a štýl. Niektoré dobré knihy si vystačia iba s jedným či dvoma. Kniha o zvieratách môže byť dobrá, pokiaľ to nebude niečo na štýl flippera, komisára rexa, tom a Jerry, alebo toho nemeckého tuleňa, bude to kravina. nenapadá ma nijaký nápad na taku knihu teraz ale určite tam treba aj ludské postavy a ich vzťahy, aby sa všetko netočilo iba okolo nejakého psa
Dobre, zlatá moja
Takto: pokiaľ chceš písať niečo pre ľudí, pre verejnosť, ktorá má aspoň niečo odčítané a nechceš tvoriť pre 10-13 ročné dievčatká, tiež by som dala na radu básnika, ktorý má v literárnom svete odžité pravdepodobne niečo viac ako ty a psíkov odložila do zásuvky a dala to čítať niekomu, kto si to vyslovene vypýta
Ale! Ak chceš tvoriť pre svoju vnútornú potrebu písania, nevidím v tom problém, píš ďalej o zvieratkách, o láske a neviem čom všetkom.