@bebekex takže ty si od maďarov? maďari inak pekne čisto rozprávajú aspoň tí u nás v biskupiciach hovoria spisovnejšie ako my bratislavčania len troška zaťahujú.
ta tak ci povim, doma mezi svojima rečujem normalne vyhodňarsky, ale na uradze abo dakdzi v obchodze še snazim slovensky. Toten vyhodňarsky prizvuk mam v šebe vrodzeny, ale bars še mi nepači trnavsky bo to bars tvarda slovenčina na mne z ktery mi je plano
Nemôžem hlasovať, lebo trenčianske je možno stále západ, ale nie je to už klasická západniarčina
Respektíve, snažím sa spisovne, ale nie vždy si uvedomím, že niečo je vlastne len regionálny výraz
(A rozprávam príliš mäkko na tento región)
@xxar3s jop, odtial
avsak na mna strasne vplyvaju ine "typy" slovenciny a narecia
cize ked som s niekym dlhsie v kontakte, tak mam tendenciu preberat nejake typicke slova, kt.pouziva
ale to ma ptm vzdy po case prejde
Aby som to upresnil tak vychodnarske narecie sa rozdeluje na viac casti napr. na spišske, šariške, a košicke. I ked som z vychodu, ale košicke narečie to je ako keby ste rozpravali cigansky (more, čaje, láčo, dig on, chalo, ara! atd)
To je jedno... hovorím po slovensky podľa mňa celkom zrozumiteľne... ale nehovorím ako na strednom slovensku všade s mäkčeňmi a ani zaťahovanie po vychodňarsky ani záhorácky. Skôr keďže žijem pri BA tak niečo hovorím v tom štýle ale nie vyslovene všetko.
Ako je hovorím podľa mňa relatívne takou tou stredoslovenskou (Martin) slovenčinou prevažne, ale 6 rokov v BA na mne zanechalo stopy. A mám taký akýsi mix aj východniarčinou Proste hovorím ako retard.
podľa toho kde som, s kým som a v akom stave
napríklad s nevychodňarmi rozprávam po slovensky, ale prízvuk si nechávam zámerne
v práci s kolegovcami po vychodňarsky aby vedeli, že sa im nebudem prispôsobovať , lebo šak ťiež nerozpravaju spisovne po slovensky..
ked som na urade, tak spisovne.
ked som doma tak po vychodňarsky
ked som opity tak po vychodňarsky
ciže väčšinou po vychodňarsky.. a aj pišem dosť často po vychodňarsky, hlavne na tejto stranke
Stredoslovenske liznute vychodom, otec je origos zo Spisa. Snazim sa davat si na to pozor, ale obcas mi daco ujde A ked som nahnevana, tak vtedy idem fuu..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
32 komentov
... ale našťastie nie nejak výrazne alebo často... príde mi to ako strašne sedlácke nárečie xD
staci, ze je z neho jasne, ze som retard
hovorim normalne po slovensky
Respektíve, snažím sa spisovne, ale nie vždy si uvedomím, že niečo je vlastne len regionálny výraz
(A rozprávam príliš mäkko na tento región)
avsak na mna strasne vplyvaju ine "typy" slovenciny a narecia
cize ked som s niekym dlhsie v kontakte, tak mam tendenciu preberat nejake typicke slova, kt.pouziva
ale to ma ptm vzdy po case prejde
napríklad s nevychodňarmi rozprávam po slovensky, ale prízvuk si nechávam zámerne
v práci s kolegovcami po vychodňarsky aby vedeli, že sa im nebudem prispôsobovať , lebo šak ťiež nerozpravaju spisovne po slovensky..
ked som na urade, tak spisovne.
ked som doma tak po vychodňarsky
ked som opity tak po vychodňarsky
ciže väčšinou po vychodňarsky.. a aj pišem dosť často po vychodňarsky, hlavne na tejto stranke