Nielen to, ale rozmáha sa aj okydávanie našej kultúry. Okydávame všetko, aj Veľkú noc, údajne ide o bitie žien a podobne. Nevážime si nič, Jánošík bol ešte údajne zlodej. Konštantín a Metod údajne pre nás skoro vôbec nič neznamenajú a podobné bludy.
Každý ma na to iný názor.. ale mne je to jedno, kto čo slaví, veď je to ich slobodná voľba, lebo tak, ako máš ty právo úctiť nebohých, druhý má právo žobrať cukríky a tretí ostať doma pri telke.. Čiže nechápem, čo ťa to tak tankuje..
@8 Hovorím ti to ako príklad toho čo si napísal. A nie som niekto, kto si nevie uctiť mŕtvych, ale je ťažké sa prechádzať po cintoríne. Vôbec to ničomu nepomôže. No tiež zrovna neslávim halloween. Ale myslím si, že je lepšie že sa mladí ľudia bavia na party akoby mali behať po cintoríne. Samozrejme, každý má nato svoj názor a plne chápem tvoje rozhorčenie ohľadom toho. Ja som príklad alergická na to, že Slováci používajú anglické slová v slovenskom texte. Buď nech hovoria plynule anglicky a my sa všetci z nich poserieme, alebo nech držia piče.
amerikanizmus? Ved halloween je typicky europsky sviatok a pochadza z Irska
Sice americania to dost oslavuju a vela ludi is myslia ze to aj vymysleli ale nie je to pravda V minulosti chodili deti a mlady spievat piesne od domu k domu a za to dostali dusickovy kolacik, akurat ze americania to trochu zkomercializovali, ale rozhodne to nie je americke
Chodim na hroby zapalovat sviecky, ale nevidim problem ani v tom ist sa zabavit niekde do baru prezlecena za carodejnicu
a vlastne prezliekali sa do kostymov lebo verili ze v tuto noc je hranica medzi zivymi a mrtvymi najtensia a tak sa prezliekli aby si mrtvy mysleli ze patria k nim
rada pozerám na filmy s halloweenom, ale tu osobne na SVK by som ho nevymenila za ten pocit keď sa človek prediera hore kopcom na čarovný cintorín rozália v KE, hľadá hroby a pozerá si tie, ktoré majú aj 300-400 rokov. proste to je všech svätých a hotovo.
páči sa mi halloween páči sa mi vsetko..rada by som to aj tu..behala po domoch..dačo ako v anglicku kedysi..proste ja nemám nič proti tomu.. a súhlasím s @thejester
aby bolo jasnejsie: nemam nic proti party, nemam nic ak sa takato party takto vola. Ale nepaci sa mi oznacovanie Slovenskeho statneho sviatku INAK ako je jeho nazov, INAK ako je to vo zvyku nasi materi, nasich starich materi, ich starym materi a podobne. Vobec sa mi nepaci vymieranie tradicii, vytracanie pomenovani tych tradicii a vobec miznutie podstaty tychto tradicii, sviatkov, nazvovo a podobne.
@puco90 a to ze nemame s nimi nic spolocne znamena ze nemozme nieco jejich oslavit? akoze nemam rada ked to niekto nazyva americke pricom je to europske, ale je to kazdeho vec co si oslavuje ak sa niekomu paci aj chanuka nech si to oslavuje, lepsie ako vacsina ludi co je v depresiach a nejdu medzi ludi, nech si oslavia co sa im paci tak ako chcu
@pumaamravec ospravedlňujem sa za nevedomosť, ale oni z toho spravili len marketingový ťah ... a celkovo dnešné sviatky už neznamenajú to čo kedysi ...
Ked raz budem mrtva, chcem, aby sa moje deti a moja rodina radsej sli zabavit, ako by ma mali ist navstivit ku hrobu. Ja uz teplo sviecok nepocitim, vence neovoniam a uz vobec ich nebudem pocut, ze hovoria ku mne a cely tento proces je len smutny a zbytocny. Ja nepotrebujem uctievat po smrti, vsak je to na hlavu. Uctit sa ma pocas zivota, ked uz. Ked to ta dana osoba vidi, pocuje a naozaj citi pri srdci.
import kultúry, čo by si čakal. Proti haloweenskym párty a podobným kravinám nemám nič..však sa jedná len o ďalšiu zámienku na strtkanie sa do nemoty..ako robené pre slovákov.
Ale na dušičky si zoberiem kahanec, zápalky a pôjdem na cintorín. A keď mi jedného slnečného dňa zazvonia na dvere deti s tým že "trick or treat" tak aspoň oprášim airsoftovú pušku..
A kto nedolezie na ten hrob a nebude sa tváriť, ako ho to úžasne napĺňa, toho nech parom skántri!
Halloween mi vždy prišiel ako divný sviatok a vždy mi bol ukradnutý, ale aspoň niekomu prinesie nejakú zábavu, narozdiel od pamiatky zosnulých.
A akokoľvek je "prezleč sa do niečoho a bav sa" veľmi divný message sviatku, "choď na hroby a spomínaj na zosnulých" je ešte väčšia divnosť. A dokonca mi to pripadá mierne morbídne
nemam rad ani vianoce ani vsech svatych (u nas sa to tak povie) takze mi je jedno ci to nekdo vola helowen a tak isto mi je jedno ci na vianoce chodi santa alebo jezisko lebo nechodi nikdo my musime chodit do obchodu a minat prachy , na to su dnes sviatky urcene , len chcu z nas vytiahnut prachy .... a na velku noc sa najebem a mam pokoj tiez ma netrapi ci zajaci skovavaju vajcia v zahrade alebo ci nekdo nekoho sibe alebo ci nemu sibe
oo na dusicky by deti dostali cukriky za to ze sa oblecu do kostymov, to je KATASTROFA
jak keby si si blizkych nemal uctievat cely cas.. zrazu si jeden den v roku spomenies ze zili a preto ta tak rozculuje ked ten sviatok pomaly zanika ci co? pre mna sviatky nemaju ziadnu hodnotu, ani tento, keby nebol tak chodim na hroby zas iny den.. a co, je to len datum a nazov dnaz vsetkych svatych mozes amt aj kazdy den keby si chcel
Ľudí, ktorí chceli posmrtnú úctu sa chodí uctiť, lebo to tak chceli, ľudí, ktorí to tak nechceli, si treba uctiť, lebo sú to hajzli, ktorí si nectia tradície a tak im treba spraviť napriek!
@11 Čo je na tom smutné, ak niekto nejde na hrob akurát vtedy, keď je na to v kalendári určený sviatok?
Mne sa zas nepáči, že teraz sa celé Slovensko nahrnie na cintorín, lebo je sviatok. Znie to hrozne pokrytecky. A posadnutosť smrťou a trúchlením mi príde morbídna a neproduktívna.
Halloween, ten americký je prehnaný, oni sú konzumná kultúra vo všetkom, ale čo ja viem, však my ho tu ani nemáme. Nejaké párty, ok, však podniky ťažia zo všetkého, ale nikdy som nevidela nikoho koledovať, ani v obchodoch tým nie sú posadnutí, ako napríklad Mikulášom. Nemám pocit, že by sa nás Halloween nejak extra týkal. Ak o ňom počujem, tak len od niekoho, kto naň nadáva
@tunidlo Nie, na Veľkú Noc máš deti učiť, že treba dievčatá hádzať do potoka a brať na ne čo najväčší a najtvrdší korbáč a keď sa na tom budeš hurónsky rehotať a ešte si za to od nej brať peniaze, máš prehlásiť niečo v zmysle, že podľa tradície, ktorej samozrejme veríš, bude teraz celý rok pekná a zdravá.
A čo sa týka kauzy Santa Claus vs. Ježiško, tak moja myseľ kľudne prijme aj lietajúce soby, ale to, že darčeky deťom nosí Syn, Otec a Duch Svätý v podobe kojenca, to je na moju predstavivosť trochu priveľa.
podla mna je halloween ovela coolovejsi sviatok nez svs. ale zas sere ma to, ze mikimu sa hovori santa claus. podla mna aj v dabingu by mali vraviet mikulas, nech neotupuju deti
No takto ak ma niekto zle pochopil. Samozrejme, že proti inej kultúre nemám nič a nemal by som teoreticky ani nič proti jej "usadeniu" na Slovensku, pokiaľ sa to hodí.
Ale nech mi nikto nehovorí, že taký doslova vážny a úctivý sviatok je treba obohatiť nejakými zábavami s maskami a zábavou. Podľa mňa sa to nehodí.
podla mna heloween santa klaus a dalsie picoviny su len komercne sracky na vylakanie penazi od ludi .. nemam TV lebo i rbil na nervy a rozbil som ho a vyhodil prec a odvetdy som nenej nervozny odporucam tak spravit vsetkym bez TV sa zije lepsie
ano, tieto americke pojmy ma dost rozculuju, ja osobne neslavim ziaden halloween, skor chodim zapalovat sviecky na dusicky a s istou partiou kamaratov sa snazime trochu oprasit stary slovansky zvyk, ktory ale vyzera navonok dost podobne ako americky halloween, nejake kostymy strasidiel a podobne... ale ked chcem na to pozvat nejakych dalsich kamaratov, ktori o tom nevedia, je jednoduchsie povedat im halloween -.-
santa claus u nas nikdy nechodil, chodi mikulas a jezisko a velkonocne zajace su vcelku vkusna dekoracia, ziadne poschovavane vajicka ani nic
prečo ťa to jebe ? možu amíci za to že sme prijebaný národ, osvojíme si ich sviatok a potom pičujeme na nich že ako si to dovolia sem šíriť ??
jebe vám, riadne.
ak neuznávaš heloween, nemusí ťa trápiť že ho niekto uznáva. Aj tak tým nič nezmeníš.
ja osobne beriem amerikanizmus ako kokotizmus - ale tých čo na to pičujú pretože žiadny amík sem neprišiel nanucovať nám ich zvyky a neviem čo, to len ludia nevedia čo je to tolerancia a preberanie zvykov, a vy sa tu bijete do hrudi ako ste hrdi ze chodite sviecky svojim zosnulym zapalit. To je sice pekne gesto ale vasu prijebanost to neospravedlni, pokial sa nenaucite byt normalny a tolerantný, tak si tým karmu nezlepšite a teraz ma zožerte že som vás všetkých hodil do jedneho vreca , teším sa
ako keby som počula profáka bioly zo strednej... ten vedel namiesto epidermy rozprávať o Amerike 43 minút zo 45. nuž. je mi to úprimne jedno. ja mám v kalendári stále zapísaný svátek všech sv., sviečky chodíme páliť každý rok povinne (aj keď nerozumiem prečo sa vyrába táto davová psychóza, ja keď mám nutkanie tak hocikedy počas roka si v izbe zapálim za niekoho sviečku a spomínam na neho) a tiež nepochopím polhodinové vystávanie pri každom hrobe a spínanie rúk ako v kostole, to nikomu nepomôže už. ale budiš. a čo sa týka halloweenu, ako sviatok ho mám u riti, ale minulý rok som na halloweenskej párty bola, nazvala by som to kludne aj maškarnou veseľkou, karnevalom. zábava ako zábava.
choď do piči radšej sa oblečiem ako playmate a pôjdem sa ožrať na party akoby som mala chodiť s ceou rodinou po cintoríne a tváriť sa aká som tým úžasne nadšená že zapaľujem sviečku môjmu praprapradedkovi zo šiesteho kolena ktorému je to už aj tak jedno...
@chef halloween je keltsky sviatok, v niektorych europskych krajinach maju tradiciu zbierania cokoladovych vajicok, ktore schoval velkonocny zajac (ako napriklad francuzsko) a Santa Klaus je v roznych obmenach aj v Taliansku, Francuzsku, Svedsku ci Svajciarsku.a aj u nas je. Svaty Mikulas ti nic nehovori?
skus sa pozriet, ake tradicie maju na Vianoce v roznych europskych krajinach, mozno zistis, ze nejde o amerikanizmus.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
74 komentov
ale aj toto
Ja by som radšej žobrala cukríky ako sa prechádzať po cintorínoch. Mŕtvi sú mŕtvi im je to aj tak jedno..
Ale tak.. čo - keď sa mi nepáči, tak sa nezúčastňujem.
@thejester ten akoze rebelizmus a tvoj paradny nazor je uzasny ked ti zomrie mama alebo otec, potom mi to povedz este raz
Btw stalo sa... a poviem ti to aj 1000 krát, keď budeš chcieť..
Sice americania to dost oslavuju a vela ludi is myslia ze to aj vymysleli ale nie je to pravda V minulosti chodili deti a mlady spievat piesne od domu k domu a za to dostali dusickovy kolacik, akurat ze americania to trochu zkomercializovali, ale rozhodne to nie je americke
Chodim na hroby zapalovat sviecky, ale nevidim problem ani v tom ist sa zabavit niekde do baru prezlecena za carodejnicu
ale nenávidím santa klausa... raz som oslavovala ježiška a aj budem je to pekný zvyk, aj ked uz neni o tom o čom bol....ale santa vrrrr
halloween pýtanie sladkostí je oveľa lepšia zábava ako chodenie na cintorín dávať sviečky a santa klaus sa mi páči oveľa viac ako ježiško
a Dedo Mráz chodí tuším v Rusku
aby si od hnevu nepraskol, kvoli takej picovine...
Ale na dušičky si zoberiem kahanec, zápalky a pôjdem na cintorín. A keď mi jedného slnečného dňa zazvonia na dvere deti s tým že "trick or treat" tak aspoň oprášim airsoftovú pušku..
Aj celu USA
Halloween mi vždy prišiel ako divný sviatok a vždy mi bol ukradnutý, ale aspoň niekomu prinesie nejakú zábavu, narozdiel od pamiatky zosnulých.
A akokoľvek je "prezleč sa do niečoho a bav sa" veľmi divný message sviatku, "choď na hroby a spomínaj na zosnulých" je ešte väčšia divnosť. A dokonca mi to pripadá mierne morbídne
A človek musí byť naozaj divný, aby deťom radšej hovoril o veľkonočnom zajacovi, ako o vláčení kríža, krvácajúcich Ježišovych rukách a jeho smrti.
Dúfam, že denne oplakávaš zánik pohanských tradícií a ich nahradenie kresťanskými.
jak keby si si blizkych nemal uctievat cely cas.. zrazu si jeden den v roku spomenies ze zili a preto ta tak rozculuje ked ten sviatok pomaly zanika ci co? pre mna sviatky nemaju ziadnu hodnotu, ani tento, keby nebol tak chodim na hroby zas iny den.. a co, je to len datum a nazov dnaz vsetkych svatych mozes amt aj kazdy den keby si chcel
Nevyhneš sa tomu!
Ľudí, ktorí chceli posmrtnú úctu sa chodí uctiť, lebo to tak chceli, ľudí, ktorí to tak nechceli, si treba uctiť, lebo sú to hajzli, ktorí si nectia tradície a tak im treba spraviť napriek!
Mne sa zas nepáči, že teraz sa celé Slovensko nahrnie na cintorín, lebo je sviatok. Znie to hrozne pokrytecky. A posadnutosť smrťou a trúchlením mi príde morbídna a neproduktívna.
Halloween, ten americký je prehnaný, oni sú konzumná kultúra vo všetkom, ale čo ja viem, však my ho tu ani nemáme. Nejaké párty, ok, však podniky ťažia zo všetkého, ale nikdy som nevidela nikoho koledovať, ani v obchodoch tým nie sú posadnutí, ako napríklad Mikulášom. Nemám pocit, že by sa nás Halloween nejak extra týkal. Ak o ňom počujem, tak len od niekoho, kto naň nadáva
Ale nech mi nikto nehovorí, že taký doslova vážny a úctivý sviatok je treba obohatiť nejakými zábavami s maskami a zábavou. Podľa mňa sa to nehodí.
santa claus u nas nikdy nechodil, chodi mikulas a jezisko a velkonocne zajace su vcelku vkusna dekoracia, ziadne poschovavane vajicka ani nic
jebe vám, riadne.
ak neuznávaš heloween, nemusí ťa trápiť že ho niekto uznáva. Aj tak tým nič nezmeníš.
ja osobne beriem amerikanizmus ako kokotizmus - ale tých čo na to pičujú pretože žiadny amík sem neprišiel nanucovať nám ich zvyky a neviem čo, to len ludia nevedia čo je to tolerancia a preberanie zvykov, a vy sa tu bijete do hrudi ako ste hrdi ze chodite sviecky svojim zosnulym zapalit. To je sice pekne gesto ale vasu prijebanost to neospravedlni, pokial sa nenaucite byt normalny a tolerantný, tak si tým karmu nezlepšite a teraz ma zožerte že som vás všetkých hodil do jedneho vreca , teším sa
» www.jmenujuseearl.cz/...
skus sa pozriet, ake tradicie maju na Vianoce v roznych europskych krajinach, mozno zistis, ze nejde o amerikanizmus.