ja mám voči nemu výhrady už len pre to že bol predstavitelom takej tej klaickej slovenskej katolíckej konzervatívnej línie. a tiež sa mi zdá že jeho prínos pre slovenské dejiny sa preceňuje. bol silnou osobou ľudáckeho krídla, čo spôsobilo zneužitie jeho mena a tiež to zrejme viedlo k priveľkej glorifikácií jeho osobnosti. Ale neviem o tom že by sa nejak významne podieľal na vzniku československa, aj keď musím uznať že Hlinkovi som počas štúdia velkú pozornosť nevenoval, takže to neviem isto.
Kurva prave som mal rozpisany dlhy koment a ten skurveny birdz ma odlasil a cely text je v prdeli, tak to napisem znovu ale skratene.
10. preco ti vadi ze bol v konzervativnej linii? vtedy neexistovali liberali ako ich dnes pozname, takze byt konzervativnym v tej dobe nebolo nic extra "extremisticke". Treba sa na ludi pozerat aj vzhladom na dobove myslenie.
Na vzniku CS sa velmi nepodielal. On bojoval hlavne za autonomiu Slovenska, proti bolsevizmu, a protislovenskym myslienkam. Vniesol medzi narod narodne uvedomenie efektivnejsie, nez jeho predchodcovia. Bez jeho prace by prva republika nevznikla, a bez nej by sme tu uz neboli, alebo boli niekde roztruseny ako mensina v inej krajine.
Zalozil aj ludovu banku a finance podporil stavbu kulturneho domu (myslim ze prvy svojho druhu v nasich dejinach)
Hlinku s Hlinkovymi Gardami by som velmi nespajal, on nemal nejake protizidovske myslienky ani potrebu prenasledovat cechov, madaraov..
Tym boli typicky skor ludia co nastupili po jeho smrti. Aj ked na Tisa by som tiez nehadzal hned spinu, ale to je uz dalsia kontroverna postavicka...
@12 lebo nemám rád konzvertívnu líniu vo všeobecnosti. Ale konzervativizmus nieje hned niečo extrémne, to som nikdy nepovedal lebo je to široký pojem, a má mnoho vetiev. existovali liberáli, liberalizmus nieje žiadna novinka (aj ked nie v takej podobe ako dnes, ano). Aj niektoré vlády ešte za uhorska boli liberálneho razenia.
A Hlinka bol jedným z iniciátorov vzniku ľudovej banky, ale nezaložil ju tým netvrdím že nemal podiel na jej vzniku.
A záleží tiež od toho čo myslíš ako prvá republika slovenský štát (neskôr republika) tak to neviem či by sme skončili ako vravíš. ale do toho ja nerád zachádzam lebo veci ako "čo keby" nie sú podla mňa argumenty. Tým sa oháňajú mnohí, ale je to hovadina, lebo bol.
A ešte ak to bolo na mňa, tak ja hlinku ako osobu s gardami nespájam, povedal som, že jeho osobnosť zneužili.
U mňa, vzhladom na to akú politiku viedol (a nemyslím extrémistické veci), čo konkrétne vykonal, kto to bol, jednoducho nemá miesto medzi ludmi ktorých si skutočne dokážem vážiť.
Nespájať Hlinku s Hlinkovými gardami...no super. To potom nespájať ani Hitlera s fašizmom a nacizmom, nie?
Hlinka bol výrazne pravicovo nasmerovaný a kľudne by som si dovolila tvrdiť že aj fašisticky. A určite to nebol niekto, koho činnosť by som mala potrebu uctievať a menovať ho otcom národa.
Toť môj názor, Hlinka mi je komplexne ako osoba extrémne nesympatický.
nestiham si to tu vsetko precitat, ale chcem povedat, ze hlinka by urcite nebol nadseny, keby videl ze ho ospevujes s gramatickymi chybami, ked uz bol taky narodovec
no a ja mam k nemu kladny vytah, vsak sme rodaci ruzomberski
Samozrejme, že sa asi aktívne nezúčastňoval ich "krásnej a mierumilovnej" činnosti, ale keďže ako vieš, boli to vojská čoho? HSĽS. A tú založil kto? Je ľahké povedať, že s nimi nemal nič spoločné, ale faktom stále je, že niesli jeho meno, čiže odosobniť ho od toho úplne je scestné.
A ešte som zabudla na všetky tie bláboly, ako bola HSĽS "jediná skutočná reprezentantka slovenského národa" a preto mala neobmedzenú vládu. Predpokladám, že vieš aj o zrušení ostatných strán, a to nejdeme ďalej, kde /ak vynecháme Tisa/, tak tu stále máme radikálov - Tuka, Mach a Ďurčanský. Samozrejme, môžeš namietať, že 1.republiky sa Hlinka nedožil, ale ako asi tiež vieš, bolo to jeho snom...
Vieš, tvoje dejepisné vedomosti nijako nepodceňujem, takisto ani moje, ide zjavne len o to, z akého uhla pohľadu sa na to pozeráme. Ty z tvojho, ja z môjho. Pre mňa jednoducho Hlinka nikdy nebude osobnosť histórie, ktorej by sa mali vzdávať pocty.
jedine dobre co urobil je ze sme sa vdaka nemu stali sucastou cesko-slovenska
odvtedy to vsak bol uz iba fanaticky buric, ktory nam rozvratil nasu republiku. ze vraj nebol antisemita, napriek tomu nenavidel "zidovsku burzoaziu", "zidobolsevikov" a pod. pre mna je to obycajny fasista, nic viac. podobnych bolo vtedy v celej europe jak najebanych
28. a co si o nom citala? co take strasne konkretne povedal
okrem toho ze mal hitlera za vzor, lebo Hitlera uznavali mnoho ludi aj tych co proti nemu bojovali, napriklad Winston Churchil uznal ako postavil Nemecko na nohy. Spojenecky velitelia zas uznavali bojaschopnost Waffen SS a Wehrmachtu. To by aj oni mali byt oznaceny za fasitov? A hlavne Hlinka ho uznaval v dobe ked o zlocinoch nacizmu nikto nevedel.
ja sa tu cele dni s tebou hadam? nevsimol som si, obetoval som pre teba par len minut.
aha takže Hlinkové gardy boli čo? podla mna Slovenský Hitler Jugen.... alebo žeby nejaká Humanistická skupina....ako tak čítam tvoje komentáre nie len na tomto fore tak áno celé dni nemáš čo robit tak zakladáš fora len aby si sa mal s kým hádat
30. ak si o nom tak vela citala tak by si mala vediet ze Hlinkove gardy boly zalozene az po Hlinkovej smrti, a on ani pocas svojho zivota nieco take nenavrhoval.
toto forum som zalozil aby som si precital nejake nazory na A Hlinku, aj pozitivne aj negativne (ale nie take co ho obvinuju z niecoho co nespachal)
32. ich zakladatelia si ich mohli pomenovat ako chceli ich zakladatelia. Takisto aj mesto Petersburg bol isty cas premenovany na Leningrad (a Volgograd na Stalingrad, Znojmo na Gottwaldov..), aj napriek tomu ze tie osoby pre tie mesta nic nespravili ani ich snimi nic nespaja.
Alebo nedavno jedna ceska fasisticka politicka strana dala vytvorit pesnicku a venovala ju na pocest Karla Kryla. Je teraz koly tomu Karel Kryl fasista.
Tuka a Mach boli antisemitisti, ich ciny to dokazuju, ale Hlinkove nie.
"ja som slovensky hitler! ja tu narobim take poriadky ako hitler v nemecku!"
zamiadari, ak si z bratislavy, tak ti odporucam vystavu ako sme zili. neviem, ci este stale trva, ale ak ano, uvidis tam dobove a autenticke ukazky o hlinkovi. je mi vsak jasne, ze tebe by neotvorilo oci ani keby si videl hlinku v uniforme ss zabijat zidovske deti
hlinka zomrel este pred krystalovou nocou, pred prvou republikou pred, vypuknutim vojny, a vobec vtedy sa o Hitlerovich zlocinoch este poriadne nevedelo
Bol Churchil nacista/fasista/antisemitista ked uznaval co spravil Hitler pred vojnou pre nemecko? On ho tiez uznaval ako Hlinka.
Keby bol Hlinka taky zly, tak preco by o nom aj zidia napisali kladny clanok?
"Nie som nepriateľ židov, politická strana, ktorej som vodcom, nie je antisemitská. Antisemitizmus nie je naším programom. Ako katolícky kňaz plne si uvedomujem veľký morálny, náboženský a dejinný význam židovstva pre celé civilizované ľudstvo, obzvlášť pre kresťanstvo. Kým židia budú vedení duchom svojho náboženstva, tak ako ho hlásali ich proroci, zakiaľ budú lipnúť na svojej viere a odmietať odklony od etických princípov tejto viery, židia na Slovensku nebudú sa musieť nijak obávať slovenského ľudu, ktorého vodcovstvo zverili mne.“
To ze sa potom dostali k moci antisemitisti, uz ovplinit nemohol.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
38 komentov
A zabudol som dopisat ze zo slovakov je to moj 4. najoblubenejsi
1AF Kollar
2Matej Bel
3Stur
4Hlinka
prečo?
lebo bývam na hlinkovej :
10. preco ti vadi ze bol v konzervativnej linii? vtedy neexistovali liberali ako ich dnes pozname, takze byt konzervativnym v tej dobe nebolo nic extra "extremisticke". Treba sa na ludi pozerat aj vzhladom na dobove myslenie.
Na vzniku CS sa velmi nepodielal. On bojoval hlavne za autonomiu Slovenska, proti bolsevizmu, a protislovenskym myslienkam. Vniesol medzi narod narodne uvedomenie efektivnejsie, nez jeho predchodcovia. Bez jeho prace by prva republika nevznikla, a bez nej by sme tu uz neboli, alebo boli niekde roztruseny ako mensina v inej krajine.
Zalozil aj ludovu banku a finance podporil stavbu kulturneho domu (myslim ze prvy svojho druhu v nasich dejinach)
Hlinku s Hlinkovymi Gardami by som velmi nespajal, on nemal nejake protizidovske myslienky ani potrebu prenasledovat cechov, madaraov..
Tym boli typicky skor ludia co nastupili po jeho smrti. Aj ked na Tisa by som tiez nehadzal hned spinu, ale to je uz dalsia kontroverna postavicka...
A Hlinka bol jedným z iniciátorov vzniku ľudovej banky, ale nezaložil ju tým netvrdím že nemal podiel na jej vzniku.
A záleží tiež od toho čo myslíš ako prvá republika slovenský štát (neskôr republika) tak to neviem či by sme skončili ako vravíš. ale do toho ja nerád zachádzam lebo veci ako "čo keby" nie sú podla mňa argumenty. Tým sa oháňajú mnohí, ale je to hovadina, lebo bol.
A ešte ak to bolo na mňa, tak ja hlinku ako osobu s gardami nespájam, povedal som, že jeho osobnosť zneužili.
U mňa, vzhladom na to akú politiku viedol (a nemyslím extrémistické veci), čo konkrétne vykonal, kto to bol, jednoducho nemá miesto medzi ludmi ktorých si skutočne dokážem vážiť.
Hlinka bol výrazne pravicovo nasmerovaný a kľudne by som si dovolila tvrdiť že aj fašisticky. A určite to nebol niekto, koho činnosť by som mala potrebu uctievať a menovať ho otcom národa.
Toť môj názor, Hlinka mi je komplexne ako osoba extrémne nesympatický.
no a ja mam k nemu kladny vytah, vsak sme rodaci ruzomberski
ale stefanik je este lepsi
Vies mi napisat co Hlinka spolocne s gardami okrem nazvu?
A ešte som zabudla na všetky tie bláboly, ako bola HSĽS "jediná skutočná reprezentantka slovenského národa" a preto mala neobmedzenú vládu. Predpokladám, že vieš aj o zrušení ostatných strán, a to nejdeme ďalej, kde /ak vynecháme Tisa/, tak tu stále máme radikálov - Tuka, Mach a Ďurčanský. Samozrejme, môžeš namietať, že 1.republiky sa Hlinka nedožil, ale ako asi tiež vieš, bolo to jeho snom...
Vieš, tvoje dejepisné vedomosti nijako nepodceňujem, takisto ani moje, ide zjavne len o to, z akého uhla pohľadu sa na to pozeráme. Ty z tvojho, ja z môjho. Pre mňa jednoducho Hlinka nikdy nebude osobnosť histórie, ktorej by sa mali vzdávať pocty.
Obviňovať Hlinku je to isté ako tvrdiť,že za nacizmus môže Nietzsche,keďže bola zneužitá jeho filozofia!
´´Tisícročné manželstvo s Maďarmi sa nevydarilo,musíme sa rozísť´´.(Musela som
odvtedy to vsak bol uz iba fanaticky buric, ktory nam rozvratil nasu republiku. ze vraj nebol antisemita, napriek tomu nenavidel "zidovsku burzoaziu", "zidobolsevikov" a pod. pre mna je to obycajny fasista, nic viac. podobnych bolo vtedy v celej europe jak najebanych
A precitaj si jeho vlastne vyjadrenia na Zidov a potom nebudes tvrdit ze je antisemitista.
tu mas niektore znamejsie vyroky Hlinku
» sk.wikipedia.org/wiki/Andrej_Hli...
» www.aktuality.sk/spravy/komentar...
a tu mas nazory zidov na Hlinku
» www.magnificat.sk/htm02/anhli.htm...
v tom clanku ho uznavaju...
podla mna si citala holy kokot, tak ako amrafel. Ale amrafel ma aspon nejaku uroven.
inak zamidari nechcem byt hnusná ale nemáš na robote celé dni nič iné ako sa tu hádat s takými ,,debilmi,, ako som ja? smiešne
okrem toho ze mal hitlera za vzor, lebo Hitlera uznavali mnoho ludi aj tych co proti nemu bojovali, napriklad Winston Churchil uznal ako postavil Nemecko na nohy. Spojenecky velitelia zas uznavali bojaschopnost Waffen SS a Wehrmachtu. To by aj oni mali byt oznaceny za fasitov? A hlavne Hlinka ho uznaval v dobe ked o zlocinoch nacizmu nikto nevedel.
ja sa tu cele dni s tebou hadam? nevsimol som si, obetoval som pre teba par len minut.
toto forum som zalozil aby som si precital nejake nazory na A Hlinku, aj pozitivne aj negativne (ale nie take co ho obvinuju z niecoho co nespachal)
Alebo nedavno jedna ceska fasisticka politicka strana dala vytvorit pesnicku a venovala ju na pocest Karla Kryla. Je teraz koly tomu Karel Kryl fasista.
Tuka a Mach boli antisemitisti, ich ciny to dokazuju, ale Hlinkove nie.
zamiadari, ak si z bratislavy, tak ti odporucam vystavu ako sme zili. neviem, ci este stale trva, ale ak ano, uvidis tam dobove a autenticke ukazky o hlinkovi. je mi vsak jasne, ze tebe by neotvorilo oci ani keby si videl hlinku v uniforme ss zabijat zidovske deti
ze "...zabijat zidovske deti v univorme SS"
tie semtimentalne blbosti si nechaj pre zmyju
hlinka zomrel este pred krystalovou nocou, pred prvou republikou pred, vypuknutim vojny, a vobec vtedy sa o Hitlerovich zlocinoch este poriadne nevedelo
Bol Churchil nacista/fasista/antisemitista ked uznaval co spravil Hitler pred vojnou pre nemecko? On ho tiez uznaval ako Hlinka.
Keby bol Hlinka taky zly, tak preco by o nom aj zidia napisali kladny clanok?
» www.magnificat.sk/htm02/anhli.htm...
To ze sa potom dostali k moci antisemitisti, uz ovplinit nemohol.