Hello, dnes som sa zmýšľal, ako by som správne preložil vetu: Kedy ti ide autobus? Dospel som k týmto alternatívam: when is going to arrived your bus?/when is your bus going to arrived?
Ako by ste túto otázku preložili do angličtiny vy?
@jony1212 no ved to ze si tam pouzil buduci a minuly cas v jednej vete a druha vec, este nikoho z native speakerov som nepocula pouzit arrive ked sa pytaju na to kedy nieco odchadza
Povedal by som že: When will your bus arrive?
Všeobecne v angličtine používam tie najzákladnejšie vety, aby ma ľudia pochopili a nedávam tam nejaké koplikované časy :-S
@6 jj, ked povies ze bus arrives, tak tym davas doraz na to, ze prichadza (napriklad ked ides vyzdvihnut babicku na stanicu, tak povies, ze jej bus arrives)... ked chces ze "kedy ti ide", tak daj to leave
ak niečo sa deje pravidelne, nejaká činnosť alebo program, tak sa výlučne používa jednoduchý prítomný čas....takže: When/what time does the bus arrive? --->strašne zložité
Najlepšie snáď je "When does your bus leave?" aj keď v hovorovej reči budeš skôr počuť "Your bus leaves when?"
Takúto frázu je dobre vedieť, som rád, že táto otázka padla. Pre naštartovanie konverzačných schopností je super naučiť sa aspoň 50-100 takýchto dôležitých viet, nad ktorými potom človek nemusí premýšľať. Na online kurze angličtina pre začiatočníkov od Speaking Friends ich majú až 200. » www.speakingfriends.com/anglictina-pre-...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
15 komentov
ak si dobre pamätám, keď sa niečo riadi podľa nejakého poriadku, rozvrhu, tak sa používa jednoduchý prítomný čas.
no ja som to myslel tak, že kedy sa chystá prísť tvoj bus? preto som tam použil to going to. Dobre vedieť, diky za radu
Všeobecne v angličtine používam tie najzákladnejšie vety, aby ma ľudia pochopili a nedávam tam nejaké koplikované časy :-S
tie tvoje vety sú nesprávne
dik za radu
Takúto frázu je dobre vedieť, som rád, že táto otázka padla. Pre naštartovanie konverzačných schopností je super naučiť sa aspoň 50-100 takýchto dôležitých viet, nad ktorými potom človek nemusí premýšľať. Na online kurze angličtina pre začiatočníkov od Speaking Friends ich majú až 200.
» www.speakingfriends.com/anglictina-pre-...