Aby som to vysvetlil. Ako už @natalyaaa správne podotkla, v Angličtine skutočne existujú iba 2 časy - prítomný a minulý (present and past). Okrem toho existujú aspekty (Aspects) ako Simple, Perfect, Progressive a Perfect Progressive a rody (Voices) Active a Passive.
Každý čas máme v 4 aspektoch, čiže to je 8. Potom pre každý 2 rody, to máme zatiaľ 16 časov.
Potom sú tu však modály (will, would, can, could...), ktoré počet časov môžu výrazne zvýšiť. Bežne sa však počíta len modál "will", čo vás učia ako budúci čas, aj keď také niečo v angličtine v skutočnosti neexistuje, no to zrejme netušia ani vaše učiteľky teda modál will v 4 aspektoch a 2 rodoch +8 čiže definitívne číslo "časov" je 24 bežne používaných a bežne učiacich sa na SŠ...
prítomný - I do
budúci - I will do, I am going to do
minulý- I did
predminulý - I had done
predprítomný - I have done
future perfect - I will have done
a každý môže byť priebehový - I am doing/ have been doing, atď.
alebo normálny - I have done, I do, I did, atď.
@johnsnow nebol ani nepotrebujem byt lebo som s anglictinou v kontakte kazdy den a viem to posudit lepsie nez nejaky sprt co mi tu picuje ale ked ma daco povedat tak nevie nic
@chlorofyl toto mám najradšej nič o mne nevieš iba urážať a generalizovať ale stavím sa, že to čo si si tu prečítal si netušil... .by the way k tomu "sprt"... angličtina je môj materský jazyk do 10-tich rokov som žil v USA, moja mama je američanka so slovenskými rodičmi a môj otec bol tiež američan s írskymi a talianskymi koreňmi
Ale sorry, ty určite žiješ s anglinou v kontakte každý deň a prichádzaš do kontaktu so šiestimi časmi
@unwritten ale ja nechcem nikomu nadávať ani byť na nikoho zlý ani sa hádať ale proste nemám rád, keď o angličtine mudruje niekto, kto v živote nebol v anglofónnej zemi a nenechá si to ani vysvetliť
@sveter To je len anglina Bol to môj prvý jazyk odmalička ale keď som si robil C1 a teraz C2 certifikát bolo potrebné sa naučiť gramatiku veľmi podrobne, nestačilo už len bežné používanie
@johnsnow hej no, angličtinárka čo žila v usa vravela, že minulé leto ju bol pozrieť synovec, ktorý celý život žije v usa a dali si doma súťaž, kto bude lepší v gramatike a jej deti čo tam nežili ani chvíľu mali niekoľkonásobne lepšie výsledky... lebo že on to nerieši, spelling mu vraj opravuje počítač a že rozprávať vie a to mu stači... :ehm: ta ja tomu nerozumiem už ako to nevedia tí ľudia taký jazyk, veď nie je až tak ťažký
@sveter cudzinec učiaci sa anglický jazyk, ovladajúci ho aspoň na úrovni C1 je na 100% lepší vo všetkých aspektoch jazyka ako 90% bežnej populácie minimálne v Spojených Štátoch určite... úroveň vzdelanosti je vyššia napríklad v Austrálií a na Novom Zélande ale mám mnoho priateľov aj z UK a je to to isté viac menej ako USA...
@johnsnow no tak a preto pôjdem na nový zéland a niečo tam vyštudujem asi nech som múdra
inak to asi naozaj ani u nás netušia tie slečny čo nás učia (až na tú z usa) že tie časy sú takto... ani ja som to nevedela že sa to dá takto spočítať, pamätám si, že nám raz boli vysvetlené všetky naraz na "časovej osi" že ako máme kedy ktorý použiť a bolo ich 12 :ehm: riadne divný jazyk to je
@sveter áno tá časová os - hore sú 3 "časy" (past, present a future) a vlavo aspekty (simple, perfect, progressive, perfect progressive) takto sa to snažila učiť aj nás na strednej... je to správne ale nikto tomu nechápe kto pozná len túto schému...
Ja som v Austrálií ani NZ nikdy nebol bohužial :/ A študovať idem späť do USA. Táto krajina mi je síce veľmi blízka ale všetko tu sa mi už hnusí...
@johnsnow no ja som tomu vôbec neporozumela a úplne ma to zmiatlo, lebo dovtedy som to ako-tak chápala ale tí spolužiaci čo boli vydretí tak to pochopili a ja som si pripadala ako retard
ja som bola len v uk z týchto anglofónnych ale zéland sa mi moc páči, tak mám plán (mám ho len 2 týždne ale to nevadí že tu alebo v čechách ešte vyštudujem (je to pre našich lacnejšie ako niekde za morom) a potom pôjdem tam a možno vyštudujem ešte niečo a budem tam hladkať ovečky *_*
slovensko je pekná krajina ale zlý štát. a ľudia sú tu hlúpi a lezú mi na nervy a nechcem s nimi mať už nič spoločné a nečudujem sa nikomu kto má podobný názor.
@sveter "slovensko je pekná krajina ale zlý štát" toto je neskutočná vec Pekne zhrnuté thumbs:
Každopádne dostať sa na dobrú školu v USA nie je problém ak si cudzinec a máš prachy A keďže som (už) občan Slovenskej Republiky je to pre mňa + a ešte k tomu vysoký certifikát + TOEFL skúšky...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
29 komentov
predminulý priebehový
minulý
minulý priebehový
predprítomný
predprítomný priebehový
prítomný
prítomný priebehový
predbudúci
predbudúci priebehový
budúci (will)
budúci (going to)
tých základných je 12
Každý čas máme v 4 aspektoch, čiže to je 8. Potom pre každý 2 rody, to máme zatiaľ 16 časov.
Potom sú tu však modály (will, would, can, could...), ktoré počet časov môžu výrazne zvýšiť. Bežne sa však počíta len modál "will", čo vás učia ako budúci čas, aj keď také niečo v angličtine v skutočnosti neexistuje, no to zrejme netušia ani vaše učiteľky teda modál will v 4 aspektoch a 2 rodoch +8 čiže definitívne číslo "časov" je 24 bežne používaných a bežne učiacich sa na SŠ...
prítomný - I do
budúci - I will do, I am going to do
minulý- I did
predminulý - I had done
predprítomný - I have done
future perfect - I will have done
a každý môže byť priebehový - I am doing/ have been doing, atď.
alebo normálny - I have done, I do, I did, atď.
Ale sorry, ty určite žiješ s anglinou v kontakte každý deň a prichádzaš do kontaktu so šiestimi časmi
inak to asi naozaj ani u nás netušia tie slečny čo nás učia (až na tú z usa) že tie časy sú takto... ani ja som to nevedela že sa to dá takto spočítať, pamätám si, že nám raz boli vysvetlené všetky naraz na "časovej osi" že ako máme kedy ktorý použiť a bolo ich 12 :ehm: riadne divný jazyk to je
Ja som v Austrálií ani NZ nikdy nebol bohužial :/ A študovať idem späť do USA. Táto krajina mi je síce veľmi blízka ale všetko tu sa mi už hnusí...
ja som bola len v uk z týchto anglofónnych ale zéland sa mi moc páči, tak mám plán (mám ho len 2 týždne ale to nevadí že tu alebo v čechách ešte vyštudujem (je to pre našich lacnejšie ako niekde za morom) a potom pôjdem tam a možno vyštudujem ešte niečo a budem tam hladkať ovečky *_*
slovensko je pekná krajina ale zlý štát. a ľudia sú tu hlúpi a lezú mi na nervy a nechcem s nimi mať už nič spoločné a nečudujem sa nikomu kto má podobný názor.
Každopádne dostať sa na dobrú školu v USA nie je problém ak si cudzinec a máš prachy A keďže som (už) občan Slovenskej Republiky je to pre mňa + a ešte k tomu vysoký certifikát + TOEFL skúšky...