V slovakistane máme dosť málo ľudí ktorí by mali podnikavého ducha. Snom vačšiny je nájsť si dobrú prácu odsedieť si tam 8 hod a celý život na niekoho makať splácať hypotéku či leasing. Prečo je u nás tak málo startupov prečo nikto nerobí sám na seba? nikto neriskuje, ale potom len na tupkách ľudia vyplakávajú ako makáme na bohatých ako nás vykorisťujú atď. V amerike je bežné že ľudia vymyslia nejaký nápad či produkt ktorému veria a potom sa naň snažia zohnať peniaze a vyrobiť a predať ho. Ak nepredajú zbankrotujú nevzdajú sa ale skúšajú inde. Tak vznikali firmy ako Intel, Microsoft, Apple Google. Partia mladých ľudí sa popri škole rozhodla pre nejakú myšlienku (microprocessor, počítač do každej firmy / domácnosti, revolučný vyhľadávač) a potom si išli za tým cieľom získali naň kapitál a rozberhli svoj business.
Dnes keď máme take veľké možnosti (kickstarter, indiegogo atď) sa čudujem že nikto nić neskúsi každý chce mať radšej hrabca v hrsti ako holuba na streche. Preto by ma zaujímalo kolko birdzákov chce byť sám sebe pánom a venuje sa niečomu vlastnému a kto naopak chce mať vrabca v hrsti a žiť nudný jednotvárny život bežného priemerneho slováka čo prežije vačšinu života len prácou.
keby väčšina ľudí mala podnikateľského ducha a nemal by kto pracovať za nich, asi by takého ducha nemali dlho
jednoduché to nie je, inak by to robilo viacero ľudí a očividne mnoho ľudí (aj tu na birdzi) nevie pochopiť, že nie každého napĺňa IT sféra a že nemusí byť technicky zručný aby "vymýšľal produkt" a založil si startup. Nie každý má v prvej priečke víziu peňazí...
navyše, hoci to stojí za to, samotná práca je akási istota. Človek vie, že keď odpracuje 8h, za každú hodinu dostane naisto peniaze narozdiel od podnikania, kde musí investovať čas / peniaze dopredu bez istoty spätného zárobku. (pričom pri investícii netreba vždy miliardy ale niekedy stačí i 100 eur)
Určite sa chystám podnikať, no nechcem aby to bolo len kvôli zárobku ale aj aby to malo nejaký prospech pre mňa a pre spoločnosť. (v podstate chcem podnikať hlavne z dôvodu, že je to jediná vec, ktorá ma môže potenciálne baviť). No v súčasnosti nemám vzdelanie na takej úrovni, aby som si dôveroval a vedel, že niečo budem robiť profesionálne a moje služby nebudú diletantské ako to mnohokrát na trhu je. (napr. hlavne v gastronómii)
@poke preto by si sa mal dať do hromady s inými ľuďmi ktorí majú podobné zmýšlanie a ambície a ale každý je odborník na niečo iné. Pozri sa napríklad na Apple: Steve Wozniak bol dobrý inžinier vedel poskladať niečo čo vtej dobe hocikto nedokázal. Ale chýbali mu nápady a nevedel by to sám predať. Jobs bol zase dobrý obchodník a vizionár ale chýbali mi technické vedomosti. Preto sa obidvaja spojili zohnali zohnali si kapitál a vzniklo Apple ...a dotiahli to ďalej ako keby sa každý hral na vlastnom piesočku.
Ale súhlasím s tebou. Nie každý má na to robiť na niečom vlastnom niekto sa potrebuje zaradiť do stáda a poslúchať príkazy z hora aj takých ľudí spoločnosť potrebuje. Ide len o to že u nás je tej ten pomer podnikavých ludí omnoho horší ako inde možno je to tým že sme tu mali 40 rokov socializmus každého zamestnával štát niekto sa o nič nestaral a toto myslenie v ľuďoch stále pretrtváva.
@Limitles ak budeš hľadať len sposob ako niekoho ojebat a rýchlo zarobiť a potom po nás príde potopa tak s takýmto prístupom ďaleko nezájdeš. Bohužiaľ toto je mentalita slovákov mnohí si myslia že úspešné podnikanie musí byť postavené na podvádzaní a nepoctivosti a nie na pracovitosti.
Nechcem tu mudrovať ale podľa mňa by si sa mal venovať niečomu čo ťa baví a priniesť ľuďom niečo čo im zjednoduší životy a snažiť sa v tom byť najlepší. Ty budeš spokojný keď oni budú spokojní s tvojim produktom.
do konca marca som bola SZČO- nie živnosť len DIČ, ale osobne som to za podnikanie nepovažovala, keďže som pracovala pre jednu konkrétnu spoločnosť, ktorú som nezaložila, teraz sa idem zamestnať, a aj viem v čom, ale do budúcnosi zvažujem vlastné podnikanie založené na vlastnom nápade, kde keď by to bolo náhodou v sračkách, bud to inovujem alebo zabalím a za príjem bude zodpovedať kvalita, nie presviedčacie schopnosti predajcov, ako to bolo doteraz
@mariquittka kvalita je tiež dôležitá ale určite by som nepodcenoval ani marketing. Lebo na to aby si tvoj produkt zákazník kúpil musí o ňom najprv vedieť a musíš mu dať dôvod aby si ho kúpil práve od teba.
@xxar3s ojebat? to si hodne mimo , som zastanca slobodneho feroveho podnikania a volneho trhu nie tento polosocializmus co tu mame s 50% danami ,myslim ze stat nas ojebava dost, ciel je optimalizovat to tak aby nic nedostali uradnickovia co to minu na chlast coke hookers a dovolenky alebo minimum ,hnusí sa mi idea statu celkovo a zasahov do podnikania akehokolvek , keby to bolo easy ako v pobalti napr kde vsetko vybavis elektronicky .vela ludi by nebolo znechutenych a podnikalo viac aj sluzby lepsie atd. nevravim ze sa to neda , ale bud podnikas zo statom na sk alebo proti nemu ..stat je zlo dane su kradež (change my mind)
@xxar3s
marketing áno, ale nie vo forme tlaku a predajcov, radšej reklamu, PR uprednostňujem a už vôbec nie MLM...nwm či poznáš push & pull stratégie, ja som za pull
Neviem si predstavit podnikanie z viacerych dovodov. Prvym je v sucasnosti maximalne neprajne prostredie na podnikanie na SR. Zaroven si v ramci svojich schopnosti a napadov nemyslim, ze podnikanie by sa mi (v tychto podmienkach) vyplatilo len s jednou firmou - skor uz siet pobociek zameranych na rozne sfery a to uz je na hrane utopickosti (nielen kvoli tomu, ze nemam na to vstupny kapital) a hlavne na dlhe lakte (rozbiehat viacero projektov, vyzaduje aj cas). Co sledujem nejakych podnikatelov, vidim, ze vacsinou operuju (aby sa to vobec vyplatilo) s viacerymi firmami naraz a to aj pre debilne nastavenie zakonov.
Posledna vec a to uz sa tyka mojej osobnosti, je to, ze nie som ochotna si nosit svoju pracu do postele, byt tu nonstop pre biznis, na telefone, riesit pojeby a hlavne verit, ze najdem normalnych zamestnancov, na ktory bude spolah.
Kebyze sa zmeni vlada a zmenia sa podmienky, tak skor uvazujem (povedzme v ramci jednej max dvoch malych firiem). Inak nie.
Ja som pohodlný a vyhovuje mi tá istota, ze budem mat pracu bez ohľadu na to, ako sa bude dariť ekonomickej situácii. Kazdy co chce, ja mam to, co som hladal a nic mi nechyba. Ak si spravim svoju pracu kvalitne, tak vecer mozem ist spat s absolútnym pokojom, ze je vsetko v poriadku
SZCO a zatial nemusim platit ani soc ani zdravotku a ani dan mi nebude vychadzat najskor, zatial mi to vyhovuje, nemusim riesit nejake dovolenky, dalsie papiere, potom do buducna zvazim nejake odkladanie penazi a podobne
@skvrnka fu taka vlada nebude. never , preco aj by to niekto robil , znizoval si zdroj prijmu? vsak si teraz zvysili platy takze aj dane pojdu len hore
som zamestnanec, robim na inych ale zarev firma investuje peniaze aj do mna aby som sa lepsila a rozvijala, coz samozrejme im moze zvysit sancu ze od nicih odidem dalej lebo budem mat viac moznosti. Nie je vsetko ciernobiele
a som spoko.
Avšak, s myšlienkou nejakeho podnikania sa zahravam dlho, s vymyslenim by nebol problem, skorej casovo a energiovo teraz nedavam veci kedze skola a ucenie sa v profesijnej sfere.... ale ked dokoncim skolu zacnem uz nejak aktivnejsie zsotavovat nejaky podnikatelsky planiQ aspon nejaky side project
@limitles neviem, uz je to dlho, co mame fica, ale minimalne "modri" podporovali podnikatelske prostredie viac (co si pamatam). Preco by to robili? No uz len preto, lebo raz sa touto politikou dostanu akurat tak do paze, ked im zacne vela ludi robit radsej na cierno alebo sa pichnu radsej na podporu alebo invalidny dochodok. Z toho im dane nepojdu a vycocavat v prazdna sa tiez dlho neda.
bola som zivnostnik a robila som na inych rovnako ako teraz. lenze teraz mam dovolenku, pnku preplatenu vo vyske 90%, preplatene hodiny aj ked nemam zadanu pracu a nadcasy sa pocitaju za nadcasy a nie za bezny pracovny cas, lebo "cez den sme ti nedali robotu, tak to mozes spravit vecer". akoby si za to, ze "robis na inych" nedostaval protihodnotu (peniaze a benefity).
Neuvazujem o podnikani ako o hlavnej pracovnej cinnosti, pravdepodobnost ze by take nieco nastalo aj do buducna sa blizi asi k nule. Vyhovuje mi mat benefity z TPP a zamestnavatela si vyberat podla toho, co ponuka. Maximalne tak v buducnosti uvazujem o nejakom bocnom plane, ktory by mi umoznil zarabat lepsie v prepocte k casu a nemusiet byt na fulltime zamestnana ale to nejak skombinovat - mam konkretnu predstavu ale nebudem konkretizovat. V prvom rade mi ide o flexibilitu a aby som svoj cas nemusela zabijat v robote 9-5.
Preferujem ked peniaze tocia peniaze a teda aj podnikanie pokladam za urcitu formu muklovania kde trejdujes cas za peniaze akurat ten upside je tam vacsi ako pri obycajnej praci.
Ale mozno by som chcel niekedy znova podnikat, lebo sa dost nudim.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
Dnes keď máme take veľké možnosti (kickstarter, indiegogo atď) sa čudujem že nikto nić neskúsi každý chce mať radšej hrabca v hrsti ako holuba na streche. Preto by ma zaujímalo kolko birdzákov chce byť sám sebe pánom a venuje sa niečomu vlastnému a kto naopak chce mať vrabca v hrsti a žiť nudný jednotvárny život bežného priemerneho slováka čo prežije vačšinu života len prácou.
jednoduché to nie je, inak by to robilo viacero ľudí a očividne mnoho ľudí (aj tu na birdzi) nevie pochopiť, že nie každého napĺňa IT sféra a že nemusí byť technicky zručný aby "vymýšľal produkt" a založil si startup. Nie každý má v prvej priečke víziu peňazí...
navyše, hoci to stojí za to, samotná práca je akási istota. Človek vie, že keď odpracuje 8h, za každú hodinu dostane naisto peniaze narozdiel od podnikania, kde musí investovať čas / peniaze dopredu bez istoty spätného zárobku. (pričom pri investícii netreba vždy miliardy ale niekedy stačí i 100 eur)
Určite sa chystám podnikať, no nechcem aby to bolo len kvôli zárobku ale aj aby to malo nejaký prospech pre mňa a pre spoločnosť. (v podstate chcem podnikať hlavne z dôvodu, že je to jediná vec, ktorá ma môže potenciálne baviť). No v súčasnosti nemám vzdelanie na takej úrovni, aby som si dôveroval a vedel, že niečo budem robiť profesionálne a moje služby nebudú diletantské ako to mnohokrát na trhu je. (napr. hlavne v gastronómii)
Ale súhlasím s tebou. Nie každý má na to robiť na niečom vlastnom niekto sa potrebuje zaradiť do stáda a poslúchať príkazy z hora aj takých ľudí spoločnosť potrebuje. Ide len o to že u nás je tej ten pomer podnikavých ludí omnoho horší ako inde možno je to tým že sme tu mali 40 rokov socializmus každého zamestnával štát niekto sa o nič nestaral a toto myslenie v ľuďoch stále pretrtváva.
Nechcem tu mudrovať ale podľa mňa by si sa mal venovať niečomu čo ťa baví a priniesť ľuďom niečo čo im zjednoduší životy a snažiť sa v tom byť najlepší. Ty budeš spokojný keď oni budú spokojní s tvojim produktom.
marketing áno, ale nie vo forme tlaku a predajcov, radšej reklamu, PR uprednostňujem a už vôbec nie MLM...nwm či poznáš push & pull stratégie, ja som za pull
Posledna vec a to uz sa tyka mojej osobnosti, je to, ze nie som ochotna si nosit svoju pracu do postele, byt tu nonstop pre biznis, na telefone, riesit pojeby a hlavne verit, ze najdem normalnych zamestnancov, na ktory bude spolah.
Kebyze sa zmeni vlada a zmenia sa podmienky, tak skor uvazujem (povedzme v ramci jednej max dvoch malych firiem). Inak nie.
a som spoko.
Avšak, s myšlienkou nejakeho podnikania sa zahravam dlho, s vymyslenim by nebol problem, skorej casovo a energiovo teraz nedavam veci kedze skola a ucenie sa v profesijnej sfere.... ale ked dokoncim skolu zacnem uz nejak aktivnejsie zsotavovat nejaky podnikatelsky planiQ aspon nejaky side project
Ale mozno by som chcel niekedy znova podnikat, lebo sa dost nudim.