Chcem si predpísať antikoncepciu,ale bojím sa určitých vecí.Napríklad,že priberiem,môžem aj tak ostat v druhom stave,nebudem mať ravidelnú menštruáciu a aj toho,že v budúcnosti nebudem môcť mať deti.Poradíte i niekto akú značku antikoncepcie si mám vybra
to či priberieš alebo nie príliš neovplyvníš, a dokonca môže mať hak aj opačný efekt (alebo žiadny, v tomto smere). to že v budúcnosti nebudeš môcť mať deti je imho obava pomerne zbytočná (ale nechce sa mi hľadať na nete príbalové letáky aby som si to skontroloval), a odporúčam ti na začiatok si nechať predpísať nejakú slabšiu (menšie množstvo hormónov - menej výrazne ti to pomení rytmus), a pokiaľ nebude zaberať tak ako má, potom prejsť na nejakú silnejšiu. (pozn. slabšia bude pravdepodobne drahšia, pretože sa to interpretuje ako "prírodnejšia" varianta.
btw, toho že ti to rozbije menštruačný cyklus sa báť nemusíš, pretože primárnou funkciou hak je práve ten ti zostabilizovať.
Ja mam antiku... nepribrala som, ziadne vedlajsie ucinky nemam, ochrana je 99% (pocas jej brania sa musis vyhybat cigaretam a alkoholu, lebo mozu narusit ucinok ochrany), deti mozem mat, menstruaciu mam pravidelnu.
Najprv musis ist k lekarovi, ten ti odoberie krv a urobi vseliake testy (na hormony, atd.) a podla toho ti ON (po dohovore s tebou) vyberie nejaku vhodnu
ak ju budeš brať pravidelne tak by si nemala otehotniet. Menstruaciu budes mat pravidelnu lebo HAK sa zvykne predpisovat aj vtedy ked ju mas nepavidelnu. Ja ju mam napriklad na den presne. A či priberies alebo nie, to neovplyvnis. Mozes aj schudnut. Ja som z nej napriklad prve da mesiace schudla 4 kila, narastli mi prsia ale potom aj napset splasli... ...no a potom som pribrala 10 kil...ale to z toho, ze som sa prejedala...ale ak nechceš pribrat tak su antikoncepcie, ktore nezavodnuju napr YAZ, ale to ti lekarka predpíše aka je tebe najvhodnejsia..mne predpísala minervu ževraj mi to pomože aj na jebáky..a už ju beriem rok a nič vo mne nerastie
hm... uzivala som Cilest...z toho som pribrala ako prasa...vymenili mi to za Sunyu...a z toho som mala krrcove zily... tak som sa na to vyprdla a vysadila som ich...
mne gyn. hovoril,ze mam si dat predpisat tabletky, ale nechapem naco.
ved,ked pred sexom nezabudnes dat ten kondom tak co sa moze stat..a urcite to ma mensi zasah do tvojho organizmu ako hormony navyse - a urcite pocitis na sebe nejaku zmenu , nemusis hned pribrat , ale mozes mat zmeny nalad, alebo proste sa ti zmeni kvalita vlasov , moze k horsiemu , lepsiemu , nikdy nevies. tu ti nikto neporadi
@lofi27 kondóm je skoro najnespoľahlivejšia forma ochrany, pokiaľ sa bavíme o nehormonálnej. to už radšej Pharmatex. a ak sa moc bojí, tak aj spolu s kondómom.
a zakladatelke - ty si nič vyberať nebudeš, najvhodnejšiu ti určí lekár. jedine ak ti dá nejaké vhodné na výber, nevyber si len podľa ceny, ja si myslím, že do HAK je potrebné investovať čo najviac, aby ti to neuškodilo. novšie = modernejšie = drahšie preparáty obsahujú hormóny, ktoré sa čoraz viac podobajú prirodzeným ženským hormónom, a preto sú menej škodlivé - jemnejšie k ženskému telu. a ešte jedno ti poviem. ak si už natoľko zrelá, že chceš mať sex a potrebuješ HAK, tak zájdi za lekárom, opýtaj sa ho všetko čo ťa len napadne (aj takú sprostosť či priberieš) a nehľadaj informácie na internetových fórach.
@midnight - ženám do cca 20 rokov sa nízkohormonálne tabletky predpisujú výnimočne, lebo môžu spôsobiť v takom veku rednutie kostí. prirodzený postup je, že mladým ženám sa dávajú takzvané stredné dávky hormónov a s pribúdajúcim vekom sa množstvo hormónov znižuje (pretože staršie ženy majú slabšie cievy, viac rizikových faktorov atď.)
@kolini už som bola,ale ona mi predpísala vraj bezhormónovú po ktorej sa nepiberá no na nete o nej boli same veci ze sa z nej pribera menzes si hcodi kedy chce atd
najprv by si mohla navštíviť správneho gynekológa/gynekologičku a práve oni ti poradia aká HAK bude pre teba vhodná, to si nemôžeš len tak z haluze povedať že "táto je asi dobrá, skúsim ju"...dáva sa podla váhy veku aj hmotnosti... a vôbec a neboj že priberieš...teraz už nerobia takú HAK z ktorej sa priberá...a tiež sa neobávaj toho že sa ti pokazí cyklus, naopak upraví sa ti neboj len sa treba poradiť s mamou aj s doktormi
a ešte niečo.. je to individuálne...takže never ničomu zlému lebo napríklad môžme mať rovnakú HAK a mne nič nerobí ale niekomu uškodila... každému je dobré niečo iné, preto ti možno hneď 1. lieky nesadnú a mala by si vedieť že každý liek má milion vedlajších účinkov a určite nebudeš mať všetky práve ty neboj sa toho...
dnes je antikoncepcia na takej urovni, ze nepriberies. su vyrabane nizkohormnoalne tabletky. Neviem, ci Ti ich uz v 17tich lekar predpise, v kazdom pripade musis ist na vysetrenie. Co sa tyka otehotnenia, tak na 99 % mas istotu ze neotehotnies, teda ak beries tabletky tak, ako mas. Menstruaciu budes mat praveze pravidelnu, toho sa bat nemusis. V buducnosti budes moct mat deti, toho sa neboj. Ja beriem Yadine. No priprav sa na to, ze antikoncepcia nie je lacna zalezitost...
priatelka ma 16, berie antikoncepciu uz takmer 3 mesiace, nema ziadne problemy, menstruaciu ma pravidelnu, nepribrala, jedine, co je dolezite je, aby si to brala naozaj kazdy den, a priblizne v tom istom case, a musis si davat pozor na to, ze asi budes brat taku slabsiu, ktora ti tolko neskodi, tu ked vysadis, by si mala otehotniet normalne, len tam si musis davat pozor, ze nemusi 100 percentne ucinkovat ked ti je zle, ze vracias, alebo ked mas hnacku, alebo ked si prechladnuta a mas teplotu...
@danusqa1210 Z toho sa nepriberá, vraj je to len zadržiavanie vody v tele, nie tuk. A práveže to má zaistiť pravidelný menzes a menšie bolesti. A vyberie ti ju lekárka, nie ty. Ale vieš čo, očividne o tom nič nevieš, takže si to radšej ani nedávaj predpísať. Navyše zbytočne skoro a v 17 nemáš čo rozťahovať nohy.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
36 komentov
hlavne chod na vysetrenie ci ju vobec mozes mat..
btw, toho že ti to rozbije menštruačný cyklus sa báť nemusíš, pretože primárnou funkciou hak je práve ten ti zostabilizovať.
(+ @2 , samozrejme )
Najprv musis ist k lekarovi, ten ti odoberie krv a urobi vseliake testy (na hormony, atd.) a podla toho ti ON (po dohovore s tebou) vyberie nejaku vhodnu
vies.. ti chlapi mozu mat aj priatelky...
pretoze sa nas to tyka ja napriklad si chcem vziat moju priatelku..a domrdat jej zdravie nemienim..
to je uplne normalna vec.. zaklad..
mne gyn. hovoril,ze mam si dat predpisat tabletky, ale nechapem naco.
ved,ked pred sexom nezabudnes dat ten kondom tak co sa moze stat..a urcite to ma mensi zasah do tvojho organizmu ako hormony navyse - a urcite pocitis na sebe nejaku zmenu , nemusis hned pribrat , ale mozes mat zmeny nalad, alebo proste sa ti zmeni kvalita vlasov , moze k horsiemu , lepsiemu , nikdy nevies. tu ti nikto neporadi
a zakladatelke - ty si nič vyberať nebudeš, najvhodnejšiu ti určí lekár. jedine ak ti dá nejaké vhodné na výber, nevyber si len podľa ceny, ja si myslím, že do HAK je potrebné investovať čo najviac, aby ti to neuškodilo. novšie = modernejšie = drahšie preparáty obsahujú hormóny, ktoré sa čoraz viac podobajú prirodzeným ženským hormónom, a preto sú menej škodlivé - jemnejšie k ženskému telu. a ešte jedno ti poviem. ak si už natoľko zrelá, že chceš mať sex a potrebuješ HAK, tak zájdi za lekárom, opýtaj sa ho všetko čo ťa len napadne (aj takú sprostosť či priberieš) a nehľadaj informácie na internetových fórach.
@midnight - ženám do cca 20 rokov sa nízkohormonálne tabletky predpisujú výnimočne, lebo môžu spôsobiť v takom veku rednutie kostí. prirodzený postup je, že mladým ženám sa dávajú takzvané stredné dávky hormónov a s pribúdajúcim vekom sa množstvo hormónov znižuje (pretože staršie ženy majú slabšie cievy, viac rizikových faktorov atď.)
och joj.. s kondomom.. su ovela lepsie alternativy..
Pharmatex vladne zatial s priatelkou mimino nemame..
tak zalezi od gynekologa.. vacsina si chce zarobit tak ti odporucia tu HAK s kym maju zmluvu o propagacii..
a krv si musis nechat zobrat..inac mas smolu...
asi mam zly nazor : ) ale tak mi to vyhovuje.
to uz je co za doktorku? bez krvnych nech ti nic laskavo nepredpisuje