čaute,neviem sa rozhodnúť, či mám ísť študovať archeologiu alebo históriu bud do BA alebo TT.Rada by som aj vedela,aká je tam prax vedel by mi niekto poradiť?
@Rimi205 Na tvojom mieste by som radšej šiel na archeológiu. História je veľmi všeobecná a má veľmi veľa absolventov po celom Slovensku, od Bratislavy až po Prešov. Absolventi, ktorí niečo reálne riešia s históriou sú najčastejšie učitelia na ZŠ, SŠ a ak sa im pošťastí, tak pracujú v archíve alebo sú odbornými asisentmi. V horšom prípade trhajú lístky v kinách. Bohužiaľ. Príbuznou katedrou archeológie je na UK Katedra dejín výtvarného umenia a niektoré predmety archeológom zabezpečujú práve kunsthistorici. Acheológia aj kunsthistória pripravia absolventa, apoň podľa mňa, na konkrétnejšie pracovné miesta - v prípade dejín umenia kurátor, kustód, pracovník pamiatkového úradu a tiež to slúži ako nadstavba pre reštaurátorov. Oba odbory sú zamerané praktickejšie. Na histórii však ide najmä o "prax" v archívoch. Každopádne, všetko sú to mizerne až priemerne platené pracovné pozície.
Ani jedno, ale už ako chceš. Kamoška ma vyštudovanú archeológiu a nerobí s tým, lebo viac zarába inde... A na Slovensku sa prd investuje dovedy... Vravela, že ak by chcela mať vlastný výskum tak jej treba toľko vybavovačiek a papierovačiek a výskum musíš hradiť z vlastného vrecka. Ak by si chcela pracovať na archeologickom ústave tak sa priprav na smiešne platové ohodnotenie... Ak chceš študovať niečo z týchto dvoch a chceš s tým neskôr aj pracovať, tak určite nie v BA ani v TT, ale zvoľ radšej českú/zahraničnú školu
@patrixxx Je to smutné, že sú tak slabo hodnotené... Ale bohužiaľ na Slovensku sa veľmi málo investuje do vedy a ak už tak do prírodných... Čo je smutné, lebo týmto sa odháňajú najlepšie mozgy do zahraničia, lebo tam majú lepšie podmienky na uskutočnenie výskumu... Len teraz keď vidím, že tí najšikovnejší a najmúdrejší z mojich známych idú všetci študovať minimálne do Prahy, tak vidím, že to tu ide do riadnej prdele.
Bratranec chodí myslím arch. TT teraz ing. lebo po bc. akosi nič nebolo tak uvidí
Celkovo nečakaj, že to má na Slovensku neviem aké uplatnenie A dostať sa do nejakej štátnej firmy alebo niečoho podobného...netreba komentovať
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
9 komentov
Celkovo nečakaj, že to má na Slovensku neviem aké uplatnenie A dostať sa do nejakej štátnej firmy alebo niečoho podobného...netreba komentovať