Mala by som záujem študovať archeológiu. Viem, že na Slovensku existujú tri školy: v Bratislave, v Nitre a v Trnave. Mohli by ste mi poradiť ako je to so štúdiom na týchto školách? Je ťažké sa tam dostať? Je možné zamestnať sa ako archeológ na Slovensku?
na Slovensku sa ako archeológ nezamestnáš. zbytočné štúdium. inak nechápem prečo tak vysoko neuplatniteľný odbor sa študuje až na 3 školách. Hoci by stačilo na jednej, aj to by bolo viac ako dosť vzhľadom na to, že tu už má titul snáď každý kto sa vie podpísať.
Študovať je možné na jednej z nich, len som chcela vedieť na ktorú je ľahšie sa dostáť, na každej z nich trvá štúdium 3 roky. Veľmi ma baví dejepis a geografia a rozmýšľala som o učiteľstve a aj archeológii, pretože dejepis a celkovo história, historické objavy, pyramídy, staroveké civilizácie ,.... ma veľmi zaujíma. Viem, že je to možné asi len v zahraničí, na Slovensku je málo objavov skôr taký Egypt
@alexandrea ako slovenská archeologička by si bola z 95% beztak na slovensku a robila výskum tu takže si nerob ilúzie, že už len na teba čakajú v egypte :happy:
Radšej si vyber niečo iné. Ako archeologička sa na Slovensku zamestnáš, v tom problém nieje. No pokiaľ chceš dobre zarábať, hneď na prvej hodine ťa upozornia, že tu si veľa nezarobíš nech máš neviem aký titul. A taktiež si premysli či ti neskôr nebude vadiť, že budeš cca polroka v teréne v každom počasí (dážď, horúčavy, chlad) a polroka v kancli za počítačom spracúvať namerané údaje z totálky.
Robím medzi archeológmi, tiež šli do toho v takom zápale čo ty, no sťažujú sa. Ako nieje to zlá robota, mala by si si to však najskôr vyskúšať na nejakom výskume, buď ako brigádnička alebo sa zamestnať ako technik (na to školu netreba). A na Egypt zabudni . Tuná budeš tak akurát začisťovať drevá, kostry, umývať nálezy, preplavovať vzorky driev, prírastkovať, merať s totálkou a zrkadlom, zaškrábávať profily a plochy, kresliť vrstvy či hroby atď atď
@alexandrea Na Slovensku nie je až tak málo objavov, len ho nesmieš porovnávať s Egyptom či Mezopotámiou a spol.
Inak za socializmu bola archeológia len v Bratislave a ani tam ju neotvárali každý rok. Uplatnenie je veľmi úzke vzhľadom na kvantum absolventov. V tomto ohľade bolo to centrálne plánovanie na niečo dobré.
že si ty videla Múmiu! i ja som strašne chcela byť archeologička keď som videla Múmiu a chcela som objavovať dinosaurov! a skončila som nakoniec pri Angličtine čo je ešte viac super :happy:
a byť tebou, skúsila by som šťastie v zahraničí.
a keď chceš na niekoho reagovať, napíš pred jeho nick zavináč a vybehne mu notifikácia ( :
+ to isté čo v 4. komente. Platy sú v kultúre veľmi nízke a s tými výskumami je ešte ten problém, že drvivá väčšina múzeí nemá licenciu Min. kultúry, takže výskum ani robiť nemôžu, pokiaľ ich nikto nezastreší a navyše sa tam deje to čo v mnohých povolaniach že stále viac "úradníčíš" a menej sa venuješ tomu, čo by mala byť tvoja náplň práce, tomu čo si študovala. Na to ti pravda stačí aj maturita, čo je potom dehonestácia vzdelania, že aj keď pracuješ v odbore, tak vlastne nepracuješ.
@soreljulien
Ja som to myslela tak, že na Slovensku je málo objavov a najviac asi v Egypte. Ak je možné byť archeologičkou na Slovensku tak som rada, nechcem cestovať po zahraničí keď môžem byť doma na Slovensku.
@hotaru
Ja nechcem byť archeologičkou preto aby som mohla vidieť múmie ale preto, že ma baví dejepis, geografia a najradšej mám filmy o archeologických objavoch a na archeológii je hlavný dejepis a geo, tak preto ňou chcem byť, bavilo by ma to.
@mosleyrn8
Mne nejde o plat, ja chcem robiť to čo ma baví nie zarábať veľké peniaze a celý život sa tráviť, pretože ma to nebaví. A ako som uviedla hore 2. možnosťou je učiteľstvo a tí tiež veľa nezarábajú a navyše si ničia nervy so študentami, preto by som redšej uprednostnila archeológiu.
Uplatnenie je veľmi zlé,ja som chcela ísť tiež históriu ale v Čechách lebo na Slovensku by som na VŠ ísť nechcela kedže humanitné vedy tu majú slabú kvalitu.
Skôr choď študovať do cudziny ak vieš jazyky alebo si to s niečím skombinuj ja napríklad budem pravdeodobne mať históriu a právo a to už sa lepšie zamestnáš
@floremcorde
Ja viem, že lepšie je to v cudzine ale keby som chcela ísť do cudziny, preč od rodiny tak sa nepítam na slovenské vysoké školy. V zahraničí by to bolo finančne ešte náročnejšie, neviem či vôbec budem môcť ísť na archeológiu do Nitry čo je najbližšie ale aj tak by som musela byť na internáte, takže predsa len asi pôjdem študovať učiteľstvo na UMB v BB z Bacúcha (okres Brezno) je možné cestovať, nemusím byť na intráku, poznám takých čo to zvládajú tak to nejako zvládnem aj ja, internát je drahý
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
15 komentov
Robím medzi archeológmi, tiež šli do toho v takom zápale čo ty, no sťažujú sa. Ako nieje to zlá robota, mala by si si to však najskôr vyskúšať na nejakom výskume, buď ako brigádnička alebo sa zamestnať ako technik (na to školu netreba). A na Egypt zabudni . Tuná budeš tak akurát začisťovať drevá, kostry, umývať nálezy, preplavovať vzorky driev, prírastkovať, merať s totálkou a zrkadlom, zaškrábávať profily a plochy, kresliť vrstvy či hroby atď atď
Inak za socializmu bola archeológia len v Bratislave a ani tam ju neotvárali každý rok. Uplatnenie je veľmi úzke vzhľadom na kvantum absolventov. V tomto ohľade bolo to centrálne plánovanie na niečo dobré.
a byť tebou, skúsila by som šťastie v zahraničí.
a keď chceš na niekoho reagovať, napíš pred jeho nick zavináč a vybehne mu notifikácia ( :
takto: @alexandrea
Ja som to myslela tak, že na Slovensku je málo objavov a najviac asi v Egypte. Ak je možné byť archeologičkou na Slovensku tak som rada, nechcem cestovať po zahraničí keď môžem byť doma na Slovensku.
Ja nechcem byť archeologičkou preto aby som mohla vidieť múmie ale preto, že ma baví dejepis, geografia a najradšej mám filmy o archeologických objavoch a na archeológii je hlavný dejepis a geo, tak preto ňou chcem byť, bavilo by ma to.
Mne nejde o plat, ja chcem robiť to čo ma baví nie zarábať veľké peniaze a celý život sa tráviť, pretože ma to nebaví. A ako som uviedla hore 2. možnosťou je učiteľstvo a tí tiež veľa nezarábajú a navyše si ničia nervy so študentami, preto by som redšej uprednostnila archeológiu.
Skôr choď študovať do cudziny ak vieš jazyky alebo si to s niečím skombinuj ja napríklad budem pravdeodobne mať históriu a právo a to už sa lepšie zamestnáš
Ja viem, že lepšie je to v cudzine ale keby som chcela ísť do cudziny, preč od rodiny tak sa nepítam na slovenské vysoké školy. V zahraničí by to bolo finančne ešte náročnejšie, neviem či vôbec budem môcť ísť na archeológiu do Nitry čo je najbližšie ale aj tak by som musela byť na internáte, takže predsa len asi pôjdem študovať učiteľstvo na UMB v BB z Bacúcha (okres Brezno) je možné cestovať, nemusím byť na intráku, poznám takých čo to zvládajú tak to nejako zvládnem aj ja, internát je drahý
ďakujem