Áno ale ďaleko dôležitejšie je znížiť konzum a spotrebu, kupovať menej a tvoriť menej odpadu. Lebo najradšej mám keď vidím preplenené košíky ale pochvália sa tým, že to separujú. Separácia je už len nutnosť aby sa predišlo väčším katastrofám.
kedze som bola svedkom toho, ze vsetky kontajnery u nas pri bytovke drbnu do toho isteho smetiarskeho auta, tak nie. ale ked som u rodicov, tak separujem a tam mame aj kompostovisko.
Vlastne ano, aj ked mne to pride nic moc. Oddelujeme textil, plast, sklo do kosov, olej nosime do zberu oleja a papier do zberu kde ho aj recykluju a daju ti za neho recyklovane hygienicke potreby(ako toaletny a tak).
A oblecenie si kupujem v textile house... Take pekne malo nosene a lacne oblecenie tam najdes!
Ved to je skoda kupovat nove...
A tak snazim sa trochu no ale aj tak to nakoniec dopadne nejak tak ako pise @Kakofonicka
Napriklad otec robi vo VW a tam ze akoze velmi separuju a potom to skonci v jednom aute a viem ze aj v inych fabrikach takto denne tony odpadu koncia v jedno kontajneri a nie len tam ale na milion dalsich miestach iba na takomto malom Slovensku
@torpedo08 to nie je len na slovensku, kamos videl v nemecku ako takto auto donieslo separovany odpad na skladku normalneho komunalneho odpadu. pohodicka. ja som tiez 2 roky zila v iluzii, ze separujem a pomaham tym troska, ale uz nezijem
@hoperpohroma v BA ani nie sú smetiaky na kovy
Hliníkové veci majú ísť do plastov, odtiaľ si to už vyberú, železo a pod. do všeobecného, odtiaľ to po spálení vyberajú magnetom
snazim sa skor nekupovat pejcoviny, vody vo flaskach, konzervy, balene vyrobky... pouzivam minimum sackov, igelitku tocim jednu uz pol roka, nakup davam vacsinou do ruksaku a odpad sa snazim triedit. mam to stastie, ze tu kde byvam mame komunitny kompost imho najvacsie zlo je davat kompostovatelne veci do komunalu! potom, ze poda nestiha a treba ju umelo hnojit... grc!
Ano separujem. Vacsi odpad ide do kontajnera, mensi ako napr papieriky od cukrikov ide na zem, baterky vyhadzujem do rieky a dusevny odpad ide na Birdz.
@kakofonicka nj ja si iluzie nerobim viem ze sa trosku nieco recykluje ale popritom sa robi taky neskutocny bordel ze tento svet uz v tomto smere asi nezachrani nic
@kakofonicka Ja si ale nemyslím že je to úplne zbytočné. Ono sa ten komunál väčšinou odnáša do triedičky odpadov kde to potom ľudia tak či tak triedia. Áno je divne že prečo to netriedia rovno ale asi nemajú k tomu úplne prostriedky...
@superpinkhero tak ale potom na co su zvlast kontajnery? respektive, ked to aj tak skonci v jednom aute a to potom ide do triedicky odpadu, tak je aj tak jedno, do ktoreho kontajnera to hodim. aj ked si nemyslim, ze u nas vobec nieco take ako triedicka odpadu je.
napriklad mojim rodicom odoberaju separovany zber podla polrocneho harmonogramu a to viem, ze je realne separovane. a to byvame v jednom meste, len ja na sidlisku a oni v dome.
@torpedo08 pokiaľ viem tak fabriky VW v BA aj pri MT majú vlastné oddelenia ktoré sa zaoberajú odpadom. Ja som tam chodil po elektroodpad a nestalo sa mi že by som to vyťahoval z komunálu, všetko bolo vždy zabalené v sklade kde to na nás čakalo. Okrem skladu tam mali aj vlastný lis na PET fľaše ktoré lisovali do balíkov a taktiež aj nejaké mlyny na drvenie plastov.
Na intráku separujem len plast, ale doma máme kompostér, triedime plasty, sklo, hliník, železo.
@hoperpohroma hej, všade inak, ale v BA, teda ak tam to berie OLO (neviem, či berú všade oni) to majú s kovmi tak, že hliník do plastov, zvyšok do komunálneho
Aspoň pred asi pol rokom to tak bolo, možno to už zmenili a neviem o tom
ÁNO každý by mal triediť.. ľudia si často neuvedomujú, že to čo vyhadzujú je materiál, ktorý sa dá ešte využiť -každopádne odvoz triedeného odpadu je zdarma kdežto odvoz komunálu (resp. jeho skládkovanie) je spoplatnené suma sumárum ak by sme triedili ako sa má tak máme viac peňazí aj čisté okolie
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
a velmi by som chcela komposter,ale nemam ho kam dat:/
A oblecenie si kupujem v textile house... Take pekne malo nosene a lacne oblecenie tam najdes!
Ved to je skoda kupovat nove...
Napriklad otec robi vo VW a tam ze akoze velmi separuju a potom to skonci v jednom aute a viem ze aj v inych fabrikach takto denne tony odpadu koncia v jedno kontajneri a nie len tam ale na milion dalsich miestach iba na takomto malom Slovensku
Hliníkové veci majú ísť do plastov, odtiaľ si to už vyberú, železo a pod. do všeobecného, odtiaľ to po spálení vyberajú magnetom
napriklad mojim rodicom odoberaju separovany zber podla polrocneho harmonogramu a to viem, ze je realne separovane. a to byvame v jednom meste, len ja na sidlisku a oni v dome.
Na intráku separujem len plast, ale doma máme kompostér, triedime plasty, sklo, hliník, železo.
Aspoň pred asi pol rokom to tak bolo, možno to už zmenili a neviem o tom
Teraz som trochu zmätená, kam trebárs s hliníkovou konzervou, lebo to pôsobí, že môže ísť do oboch