Ahojte, chcem sa spýtať, či kontrola originality pri bakalárkach vyhodnocuje zhodu len z citácií, resp. doslova prebratých pasáží z iných prác, alebo aj parafrázy, ktoré obsahujú pá kľúčových slov z pôvodného textu?
zjavne aj parafrazy, kedze moja tema bola sirokospektralna a malu ju asi 263874945 dalsich studentov a neokopirovala som ani n a vyhodilo mi 30%tnu zhodu...pricom niekto moze mat vymyslenu temu a od slova doslova okopirovat a nevyhodi mu tu ziadnu zhodu, netreba verit takym systemom
@momoglamorous ale mala si dost citacii nie? Ja sa im dost vyhybam, tak snad budem mat do 30% zhodu. Inak co sa stane ak je viac nez 30%? Prepisat bakalarku?
..samozrejme ze vyhadzuje aj parafrazy. Mimochodom, preco by nemalo. Ak si nieco korektne odcitujes, tak to by ti podla mna do zhody nemalo ratat...prave parafrazy bez uvedenia zhody su to, co to ma chytat. Ked len pretvoris text co uz je zverejneny a vydavas to za svoje myslienky bez udania zdroja, to je zle. Takze podla mna robis chybu ze sa citaciam nasilne vyhybas. Ja som ich mala v diplo 130 a rovnako tak som postupovala skor pri bakalarke a nemala som ziaden problem, obe prace na 3xA. kazdopadne dolezite je ze to ma posudit tvoj skolitel podla toho ako si pracovala a podla povahy toho co ti vyskocilo ako zhoda.
okrem toho vraj vyhadzuje zhodu aj s internetovými stránkami, nielen s prácami z crzp....bakalárku som mala tému, ako malo strašne veľa študentov a zhoda 0,00 % a diplomovku nadväzujem na bakalárku, tak rátam zhodu so sebou a môže byť aj vyššia zhoda, ak máš zdroje uvedené a vieš si to obhájiť.... @efkys to som nevedela, že to aj nadpis je na zhodu, DP budem mať u jednej vedúcej, u ktorej sa už podobná téma písala, tak som trochu pozmenila ten nadpis, ale aj preto že sa mi to pozmeniť hodilo, vzhľadom na to, čo tam idem písať
@mariquittka pochybujem, že to vykazuje zhodu s internetovými stránkami, ten systém je veľmi primitívny. porovnáva to len s prácami v samotnom systéme, nie s internetom, to by tie čísla vyzerali inak
a keď ideš veľa čerpať z vlastnej bakalárky, tak sa často radí písať druhú prácu v inom jazyku (AJ), čím sa vyhneš zhode.
@bluepanter
chodím na ekonomickú, no a my píšeme témy v podnikoch...a jedna spolužiačka komplet orafala charakteristiku podniku z webstránky firmy a vyhodilo jej zhodu, tiež som si predtým myslela že to neporovnáva...alebo niekomu hej a niekomu nie...no ja rozmyslam , ze uvediem seba ako zdroj...a téma nie je rovnaká (aj ked trocha príbuzná), len podnik je rovnaký
@bluepanter ano, porovnava to aj net, kamoske vyhodilo z referaty.sk, skoro ju drblo a to samozrejme pisala z realneho zdroja, ale asi to bol priklad toho nespravneho odcitovania alebo co
Mam temu slovenske politicke strany, ktoru uz urcite malo x studentov predo mnou a jak to tu citam, tak normalne zvazujem, ze prepisem celu casto o SNS napriklad, v podstate SNS som odparafrazovala z ceskej knizky o politickych stranach + nejaka komparacia a statisticke udaje, bohvie kolko ludi predomnou to takto odparafrazovalo... No nepridali ste mi na pokoji
@mariquittka ja už od septembra chcem začat pisať diplomovku a tiež chcem nadvazovať na bakalárku, ale ked nam vyhodí zhodu so sebou, to nebude problém? Ja mam napr. 40 stran čisteho textu v bc praci. Teraz ked do diplomovky pridam 20 novych stran, tých 40 budem mat zhodu. Urcite velku. Neviem, môže sa to vôbec? inak v bc som mala 0%
@mariquittka nie nadpis...zadanie! to máš jednu z tých prvých strán...ja som mal vývoj a prognózu nezamestnanosti na SR, zatiaľ čo tá kočka vývoj a prognózu zamestanosti na SR, čiže tie zadania boli až na to jedno slovo vlastne úplne zhodné, a keďže ona tú prácu zadala do systému skôr ako ja, tak ja som mal zhodu s ňou Ale také veci nie sú problém
@simmka282 u nas je toto vyslovne zakazane a tak by to malo byt podla mna na vsetkych skolach. Akoze okej mozes nadviazat na temu ale si vezmi ten rozdiel u toho kto vypracuje celu novu DP a u teba kde ty dopracujes len nejakych bajocko 20stran.
@willbebetter ale tak každý má pravo pokračovať vo svojej práci ja mám temu v ktorej chcem pokračovat, lebo je málinko literatury a kebyže mam odznovu písať niečo podobne mojej teme, nemam ani zdroje, knihy.
Musim sa ale pre istotu spýtat konzultantov, že ako to bude s tou zhodou a tak. A teda, či vobec môžem pokračovat
Mne osobne nevadi, ak mi to zamietnu, ja nemám problem napisať novych 60 stran čisteho textu, mne ide len o to, že mne sa moja téma páči a zaujimam sa o ňu
@simmka282
hej môžeš uviesť seba ako zdroj...alebo ked budeš kopírovať z bakalárky, troška pretranformuje vety, prehod slovosled a tak... @bluepanter
tiež som opisovala tú základnú charakteristiku podniku (cca 1 strana v bakalárke) z netu, mala som uvedený však zdroj, že ich webstránka a aj som to pretransformovala a mala som 0,00 %....takže to asi nájde len tým, čo dajú Ctrlc, ctrlv @efkys
tie veci okolo anotácie, cieľa, zadávací list, to už záleží od vedúcej, oni tie zadávacie listy u nás vytvárajú...
neviem ako na Slovensku ale ja studujem v ČR a kontrolujem si svoju zhodu na stranke odevzdej.cz, zatial mam len 6% zhodu aj mi presne vypise odkial a s cim mam zhodu..tak si to skus aj ty pozriet..
@simmka282 ja napríklad nadväzujem vo svojej diplomovke tiež na bakalárku a mne môj školiteľ povedal, že jop, môžem mať ako zdroj sama seba, jop, môžem použiť to, čo som mala v bakalárke, ALE môžem použiť maximálne 15% svojho autorského textu, ktorý sa týka témy a napísala som ho predtým (teda napr. moja bakalárka)
vlastne ja som to s ním už riešila pri samotnej bakalárke, pretože na danú tému som písala už seminárku v 1. ročníku ale keďže tá mala iba 10 strán a moja téma je dosť rozsiahla, tak som nakoniec z tej seminárky nepoužila ani slovo
a poznám tvoj problém - málo literatúry a tak podobne, lenže ja napríklad mám tému, kde musím síce nie tak obšírne, ale bez vynechanie hocičoho podstatného aj veci, ktoré som opisovala v bakalárke a vieš čo? síce mi to spočiatku trvalo o doooosť dlhšie, ale 90% je písaných úplne inak ako bakalárka a to mám asi iba o jeden zdroj (čo sa týka obsahu, ktorý je zhodný s bakalárkou) viac ako predtým - no zhoda mi vyjde určite, keďže niektoré veci sú jednoducho fakty a nedajú sa ani opomenúť a ani napísať inak.
a inak pokiaľ viem, tak zhodu to kontroluje iba s prácami napísanými v slovenčine. teda nie som si istá, ale viem napríklad, že u nás niekto iba preložil nejaké dve práce z češtiny a doplnil pár vlastných viet anevyhodilo mu žiadnu zhodu. ale úprimne si myslím, že je to úplne šumafuk, aj tak sa ťa v živote nikto nebude ani len pýtať na tvoje známky z práce nieto na to, akú veľkú zhodu si mala.
@kakofonicka Ďakujem za info No ja veru rozmýšlam, čo a ako to mam spraviť, pretože som obehala v ramci mojich možnosti veľa miest-knižnic kde fakt nebolo nič k mojej teme. A ked som našla 3 knihy, tak vzadu v zdrojoch sa mali autori napisaní navzájom, takže všetko bolo v podstate to isté. Ešte mam do Septembra ako tak čas sa rozhodnúť, lebo iné temy ma nebavia a ja navyše budem písať diplomovku a ešte jednu prácu lebo študujem ešte aj doplnkove študium ( ped.mininum) a nechcem mat v tom chaos. Už vidim ako stresujem
@swe netreba prepisat, iba mi za to zohrsili znamky za bakinu, ale obhajobu mi vytiahli co najvyssie aj tak a docentka co skusala povedala, ze tu zhodu mi mali zrusit a mala som viralny marketing a socialne siete
@momoglamorous ja som napr. celú časť o SNS (história, ciele atď.) parafrázovala, žiadna citácia, len preformulovanie textu z českej knižky. Myslíš, že môžem byť v kľude, alebo by som to mala celé prerobiť ešte? V celej bakalárke mám možno 2 citácie
@swe ide o to, ci mas vlastnu temu alebo taku ako ja, ze podobne malo uz milion ludi a to kludne mohli amt iny nazov podla mna mozes byt v klude s dvomi citaciami, na to ked narata zhodu, je blby system, nie tvoja praca
@momoglamorous šak práve moju tému malo podľa registra cez 50 ľudí, preto aj sa vyhýbam citáciám. Len sa obávam, že ten systém bude brať aj parafrázy a budem v p... ešte sa chcem spýtať, od koľko zhodných slov za sebou systém berie napr vetu/odsek za rovnaký? Lebo napr. SNS vznikla v roku 1871, a tento údaj tam proste musím dať a to sa veľmi zmeniť nedá. Dikes
@swe to ti vobec neviem povedat ,ale ak sa bojis, tak v inkriminovanych castiach skus dat za kazdym slovom hocijaky iny znak a potom ho "vybielit"a tym padom system vezme len akusi hatlaninu a zhodu nebudes mat zrejme ziadnu a tie znaky si nikto nemoze zapnut, kedze odovzdavas vytlacene verzie a pdfkovu
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
40 komentov
@efkys to som nevedela, že to aj nadpis je na zhodu, DP budem mať u jednej vedúcej, u ktorej sa už podobná téma písala, tak som trochu pozmenila ten nadpis, ale aj preto že sa mi to pozmeniť hodilo, vzhľadom na to, čo tam idem písať
a keď ideš veľa čerpať z vlastnej bakalárky, tak sa často radí písať druhú prácu v inom jazyku (AJ), čím sa vyhneš zhode.
chodím na ekonomickú, no a my píšeme témy v podnikoch...a jedna spolužiačka komplet orafala charakteristiku podniku z webstránky firmy a vyhodilo jej zhodu, tiež som si predtým myslela že to neporovnáva...alebo niekomu hej a niekomu nie...no ja rozmyslam , ze uvediem seba ako zdroj...a téma nie je rovnaká (aj ked trocha príbuzná), len podnik je rovnaký
» itlib.cvtisr.sk/archiv/2012/2/c...
Musim sa ale pre istotu spýtat konzultantov, že ako to bude s tou zhodou a tak. A teda, či vobec môžem pokračovat
Mne osobne nevadi, ak mi to zamietnu, ja nemám problem napisať novych 60 stran čisteho textu, mne ide len o to, že mne sa moja téma páči a zaujimam sa o ňu
hej môžeš uviesť seba ako zdroj...alebo ked budeš kopírovať z bakalárky, troška pretranformuje vety, prehod slovosled a tak...
@bluepanter
tiež som opisovala tú základnú charakteristiku podniku (cca 1 strana v bakalárke) z netu, mala som uvedený však zdroj, že ich webstránka a aj som to pretransformovala a mala som 0,00 %....takže to asi nájde len tým, čo dajú Ctrlc, ctrlv
@efkys
tie veci okolo anotácie, cieľa, zadávací list, to už záleží od vedúcej, oni tie zadávacie listy u nás vytvárajú...
vlastne ja som to s ním už riešila pri samotnej bakalárke, pretože na danú tému som písala už seminárku v 1. ročníku ale keďže tá mala iba 10 strán a moja téma je dosť rozsiahla, tak som nakoniec z tej seminárky nepoužila ani slovo
a poznám tvoj problém - málo literatúry a tak podobne, lenže ja napríklad mám tému, kde musím síce nie tak obšírne, ale bez vynechanie hocičoho podstatného aj veci, ktoré som opisovala v bakalárke a vieš čo? síce mi to spočiatku trvalo o doooosť dlhšie, ale 90% je písaných úplne inak ako bakalárka a to mám asi iba o jeden zdroj (čo sa týka obsahu, ktorý je zhodný s bakalárkou) viac ako predtým - no zhoda mi vyjde určite, keďže niektoré veci sú jednoducho fakty a nedajú sa ani opomenúť a ani napísať inak.
a inak pokiaľ viem, tak zhodu to kontroluje iba s prácami napísanými v slovenčine. teda nie som si istá, ale viem napríklad, že u nás niekto iba preložil nejaké dve práce z češtiny a doplnil pár vlastných viet anevyhodilo mu žiadnu zhodu. ale úprimne si myslím, že je to úplne šumafuk, aj tak sa ťa v živote nikto nebude ani len pýtať na tvoje známky z práce nieto na to, akú veľkú zhodu si mala.
mozes mat aj pol strany skopcenej ak ju mas citovanu
to by som radšej nerobila, v nej. članku som čítala
že o tom vedia- tí čo robia s tym systemom a že sa to nedá
tak obísť
možno v tych okopirovanych pracach bol ten text preformulovany- preto to nenašlo