a nie, nerozumiem tomu ani trochu, nechápem ani, ako vie počítač, že keď stlačím f tak má napísať f, ale keby si zmením klávesnicu na dáku ahabharmarčinu tak napíše niečo iné.
a to som 8. rok na informatickom gymnáziu (y)
nie, väčšine vecí nerozumiem ... a veľa ľudí nerozumie, nie je to totiž až tak nutné ... napríklad neviem presne ako pracuje počítač na tých najelementárnejších častiach, no viem z akých väčších častí sa približne skladá a viem že obsahuje soft ktorý mi dovoluje toto písať, viem že je nutná elektrická energia, o ktorej tiež presne až tak neviem ako funguje (priamo o jej vytváraní a distribuovaní) stačí mi priamo fakt že mám doma elektrickú zásuvku a že keď do nej vložím kábel od ntb-ku tak sa začne nabíjať ...
tak isto neviem ako funguje presne chladnička, viem že chladí, viem že je v zásuvke, no neviem aká transforácia sa vo vnútri presne deje aby chladila ... tak isto telka, rádio, atď atď ... na všetko existujú konkrétne odpovede, no dôležité a efektívne pre život je poznať hlavne základné funkcie a ich použitie ... to ostatné sú už vedomosti presné a elementárne, ktoré napríklad mňa zaujímajú len vtedy ak sa nejako k nim dostanem a priamo ma zaujíma ako čo funguje ... pretože je toho kvantum čomu nerozumieme ale používame to ... dôležité je to že aj keď to nevieme presne, máme možnosť to vedieť hneď a to vďaka internetu
Dodnes mi ani za pána nieje jasné, ako funguje chladnička. Proste nie, teóriu okolo toho poznám naspamäť, konštrukciu tiež, ale jak je možné, že to funguje, to pre mňa ostane večná záhada.
Mnohým ostatným veciam bežného používania rozumiem pomerne dosť do hĺbky.
absolutne netusim
vobec nad tym nerozmyslam
a cojaviem ani ma to dako nezaujima
toto prenecham radsej tym technickejsie orientovanym mne netreba vediet ako funguje chladnicka mne staci ze funguje
ale niekedy ma napadne ze v nejakom post-apokalyptickom svete prave ti ludia ktorych to zaujima preziju a ja si budem moct ist so svojimi vedomostami o politickych systemoch a zakladnych principoch ekonomiky fukat niekam...
@fixa No ale keď tomu rozumieš, je to také blbé. Ono vedomosti o fungovaní kapacitného displaya, inštrukčných sadách procesora, či vypočítavaní polohy pomocou satelitov nepatrí medzi všeobecný prehľad. Keď to ale vieš a povieš, že "ja to všetko viem" tak sa chváliš. A keď povieš "Nieže by som sa chválil..." tak sa chváliš stále, ale ešte aj chceš pôsobiť skromne.
Vážne, dá sa povedať, že tomu chápeš, aj nejako normálne?
@luc.ka lebo tam chodíš príliš často a im to už začína vadiť. a ich odpor sa bude postupom času stupnovať - najskôr ťa budú pritvárať fotobunkovými dvermi a nakoniec ťa privrú gilotínou
toto je super forum ale zial nie, vacsine takychto veci nerozumiem, ale niektore ma zaujimaju a tie som si zistila. mozete byt radi ze so mnou nechodite, lebo by ste mi museli 184. krat dokola vysvetlovat, ako sa moze ta blba sprava na icq zmenit na vlnu a za pol sekundy prejst do inej krajiny xD
Z uvedenych rozumiem touchscreenu, GPS a fotobunke, pricom minimalne posledne dve sa ucia na strednej skole, dammit, ludia.
Aj chladnicku, sijaci stroj, reaktivny pohon a asi dvanast typov cerpadiel, cerpadla su moje
Ale napr neviem pochopit, ako funguje programovaci jazyk, teda ako pocitacu vysvetlit, ze tento prikaz ma tento algoritmus a tieto obmedzenia, to niekto napisal v binarnom kode (co si aj tak neviem predstavit) a potom to nejakou ritualnou obetou spojil s textom, ktory clovek natuka...?
@yoss to bol len trápny vtip
Ale temná hmota je cca nepozorovatelná hmota, ktorá sa prejavuje len vlastnou gravitáciou a temná energia je cca opak gravitácie a zapríčiňuje rozpínanie vesmíru.
absolutne nie , ja som antitalent na take veci a teraz som momentálne stastna, ze uz konecne nemam problem s ovladanim dotykoveho mobilu,nad principom akym to funguje sa ani nezamyslam
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
34 komentov
ale ani nad tým nerozmýšľam, na to je tu kopa iných, múdrych hláv. mňa baví rozmýšľať o iných veciach.
a to som 8. rok na informatickom gymnáziu (y)
tak isto neviem ako funguje presne chladnička, viem že chladí, viem že je v zásuvke, no neviem aká transforácia sa vo vnútri presne deje aby chladila ... tak isto telka, rádio, atď atď ... na všetko existujú konkrétne odpovede, no dôležité a efektívne pre život je poznať hlavne základné funkcie a ich použitie ... to ostatné sú už vedomosti presné a elementárne, ktoré napríklad mňa zaujímajú len vtedy ak sa nejako k nim dostanem a priamo ma zaujíma ako čo funguje ... pretože je toho kvantum čomu nerozumieme ale používame to ... dôležité je to že aj keď to nevieme presne, máme možnosť to vedieť hneď a to vďaka internetu
Mnohým ostatným veciam bežného používania rozumiem pomerne dosť do hĺbky.
vobec nad tym nerozmyslam
a cojaviem ani ma to dako nezaujima
toto prenecham radsej tym technickejsie orientovanym mne netreba vediet ako funguje chladnicka mne staci ze funguje
ale niekedy ma napadne ze v nejakom post-apokalyptickom svete prave ti ludia ktorych to zaujima preziju a ja si budem moct ist so svojimi vedomostami o politickych systemoch a zakladnych principoch ekonomiky fukat niekam...
Ja tiež rozumiem ,,,
Vážne, dá sa povedať, že tomu chápeš, aj nejako normálne?
Aj chladnicku, sijaci stroj, reaktivny pohon a asi dvanast typov cerpadiel, cerpadla su moje
Ale napr neviem pochopit, ako funguje programovaci jazyk, teda ako pocitacu vysvetlit, ze tento prikaz ma tento algoritmus a tieto obmedzenia, to niekto napisal v binarnom kode (co si aj tak neviem predstavit) a potom to nejakou ritualnou obetou spojil s textom, ktory clovek natuka...?
Ale temná hmota je cca nepozorovatelná hmota, ktorá sa prejavuje len vlastnou gravitáciou a temná energia je cca opak gravitácie a zapríčiňuje rozpínanie vesmíru.
tak to si ale dosť v prdeli potom
absolutne nie , ja som antitalent na take veci a teraz som momentálne stastna, ze uz konecne nemam problem s ovladanim dotykoveho mobilu,nad principom akym to funguje sa ani nezamyslam