Teraz je v mode robit konspiracie iluminatske , vyvracat globalne oteplovanie , hovorit ze jest mäso je nezdrave a sposobuje to choroby , amici neboli na mesiaci Ludia sa furt musia niecim zviditelnit.
@adriana92 on vedel ze zem je gulata a to chcel dokazat tym ze odide z jedneho koncu indie, obide celu zem a pride na druhy, lenze cestou narazil na ameriku
@majo16 Teraz je v móde uvažovať. Pretože cez internet vidíš ako myslí svet. Dovtedy bola pravda len čo učili v škole. Veď prečo by sme pochybovali o niečom čo je v knihe.
de omnibus dubitandum est..........o všetkom treba pochybovať
@9@10 Ste nevideli film o tom? Veď pred koncom cesty sa búrili námorníci. Nemali čo žrať. Keby bola Amerika trochu ďalej tak tam pokapú, ale najprv by sa pozabíjali
A pozrite sa na mape aku smiesnu cestu len prekonali...vzhľadom k Indii
@hoperpohroma prvotný podnet bolo hlavne nájdenie obchodnej cesty do Indie ktorá by neviedla cez Malú Aziu. A inak počiatok cesty nie sú ani že podrobnosti .. to je neznalosť základných všeobecných informácií.
@adriana92 No keď chceš veľmo filozofovať tak by si mohla vedieť , že filozofia vychádza z faktov a poznatkov. Potom možno môžme pochybovať o nejakej skutočnosti keď objavíme fakt (pravdivý !) ktorý svedčí proti nej. Väčšina konšpiračných teorií na internete sú vymyslené bludy konšpirátorov ktorí sa snažia byť zaujímaví . Za dôkaz pravdivosti nejakej teorie určite nepovažujem video z Youtube ktoré má 20 minút a ľahko zmanipulujme masy pretože je tam vložený jeden , dva fakty a zvyšok sú domyslené klamstvá.
Ľudia veria konšpiračným teóriám aj napriek tomu, že to sú len argumenty bez dôkazov. Nepodložené argumenty. Dohady.
Nikto ale nepozerá na fakty - teórie, ktoré su riadne podložené a dokázané. Vaši takzvaní Amíci doniesli domov z mesiaca viac než dosť dôkazov o tom, že tam boli. Dokonca tie dôkazy nechali pekne za sebou aj tam .
@adriana92 europa v tedy nevedela ze nieco podobne ako amerika existuje, a uvedom sa a trosku nad tym aj porozmyslaj ze v tedy nemali satelit aby vedeli aka je velka cela planeta.... to je tak ze myslis si ze ides cestovat a myslis si ze vzdialenost od bodu A po bod B je 100km ale v skutocnosti je to 1000km a nemas to ako zistit ked este nikto takto nebol aby o tom rozpraval....
@majo16...ni č v zlom ale z faktov a poznatkov vychádza veda. To by si mohol vediet zase ty. Filozofovať môžeš o tom či pochádzame z opice, alebo či existuje boh a podobne. Sak si to niekde prečítaj
@mefistofel europa možno nie, ale starí filozofi, moslimovia a hlavne staroveký číňania vedeli o existencii pevniny v týchto zemepisných šírkach. Ale to nás v škole neučíli
@majo16 Prečo mi hovoríš že si mám doštudovať čo je filozofia, keď to študujem na výške. Veď si daj na wikipédiu pojem filozofia a kukni si to. A napriek tomu že to viem, nepíšem tebe že nevieš základy ani ťa nezhadzujem
@adriana92 kristof kolumbus bul cinan, aj moslim zaroven co si myslis ze v tej dobe mali internet a zadali do google a uz mali vsetky moznosti a stacilo si vybrat len tu najlepsiu? tie informacie v tej dobe boli take chabe skoro o vsetkom.....
@adriana92@rapid prosím pekne maturujem z toho a som na gymnáziu s @nietimekki . A ak mi Adriana ideš tvrdiť že filozofia nevychádza z poznatkov tak neviem čo robíš na vysokej škole a nechcem ťa nejako uraziť ale asi ti lepšie idú iné veci
Filozofia je štúdia hlavných a fundamentálnych problémov ako sú existencia, poznanie, hodnoty, myseľ, atď. Filozofia je odlišná od ostatných spôsobov vysvetľujúcich tieto otázky jej kritickým prístupom, systematikou práce a dôverou v odôvodnené argumenty.
@adriana92 Tak fajn poďme na to logickou cestou a od počiatku Uvediem ti príklad prečo filozofia vychádza z poznatkov. Táles z Milétu považoval za arché vodu. - domnienka Činil tak preto lebo sa nachádzala v každom živom organizme. - dôkaz
A takto funguje celý princíp filozofie , vždy sa domnienky potvrdzujú nejakým dôkazom.
@adriana92 dobre si si to naštudovala, ale zabúdaš na fakt, že bez filozofie (matky vied) by sme možno boli niekde na úrovni Konžskej demokratickej republiky.
všetká múdrosť pochádza z filozofických škôl (Milétska, Eleádska a tak podobne) takže prosím, fakt... ak chceš byť na tej škole, mala by si sa aspoň tváriť že vieš prazáklad tvojho oboru
Krištof Kolumbus, alebo Cristóbal Colón vyplával cielene na západ, aby objavil zem v tých zemepisných šírkach. Hovorili o tom Gréci, Egypťania a Číňania.
Podľa jeho mena bol osvojený pojem kolonizácia, ktorú ako všetci vieme praktikujú vyspelé krajiny stovky rokov po ňom
@adriana92 tuto : ni č v zlom ale z faktov a poznatkov vychádza veda. To by si mohol vediet zase ty. Filozofovať môžeš o tom či pochádzame z opice, alebo či existuje boh a podobne. Sak si to niekde prečítaj
že z faktov a poznatkov vychádza veda, to je síce pekné, lenže veda by bez filozofie nebola, btw, filozofia vychádza taktiež z poznatkov.
@adriana92 Dievča však som na niečo hádam reagoval Povedala si že z faktov a poznatkov filozofia nevychádza , že z nich vychádza veda. Ja som ti napísal že filozofia je prazáklad vied teda musí vychádzať z faktov a poznatkov , tým som ti povedal presný opak ešte aj s príkladom a teraz aby si sa necítila pred sebou trápne hovoríš že súhlasíš a pýtaš sa či si písala opak.. hej písala ! v @23
Prečo sa ma tento svet každým dňom snaží presvedčiť že ženy patria len do kuchyne a do postele a prečo som ja tak strašne dogmatický a plus tomu nechcem uveriť a mám nádej že tomu tak nie je..
@adriana92@17 - to že vedel že zem je guľatá a chcel sa dostať do indie druhou stranou neznamená že aj vedel aký má polomer a priemer, čiže koľko bude tá cesta trvať. predpoklad bol že zem je približne tak veľká aby obsiahla všetky známe kontinenty, čo by znamenalo že asi tak o polovicu menšia než naozaj je, čo by znamenalo že by mu jedlo v pohode vystačilo.
ako hovoríš, teraz je v móde uvažovať, tak sa posnaž a buď in.
@midnight Eratosthenes z Kyrény ktorý žil ešte pred našim letopočtom vyrátal obvod zemegule s neuveriteľnou presnosťou 5-15%. Až v roku 827 vykonal meranie zemepisnej šírky kalif al-Ma’mún a dosiahol väčšiu presnosť. Vraví o tom veľa zdrojov, o.i. aj wikipedia.
S informáciou že "zem je približne tak veľká aby obsiahla všetky známe kontinenty" by išiel na cestu okolo sveta len niekto, kto je lenivý si pozrieť základné informácie. Zaujímave že doštudovať ma posielajú jedinci, čo nemajú elementárne poznatky.
midnight "in" budeš vtedy, keď prestaneš veriť v Ježiška, Bin Ladina, Bociana a namiesto fuckerov do objektívu budeš oslňovať vedomosťami.
"Eratosthenes z Kyrény ktorý žil ešte pred našim letopočtom vyrátal obvod zemegule s neuveriteľnou presnosťou 5-15%. Až v roku 827 vykonal meranie zemepisnej šírky kalif al-Ma’mún a dosiahol väčšiu presnosť."
mayovia, ktorí žili ešte v rokoch datujúcich sa ako BC/P.N.L. veľmi pravdepodobne vedeli že stredom slnečnej sústavy je slnko. napriek tomu v "civilizovanom" svete to bola v dobách Galilea zrazu šokujúca až priam neprijateľná myšlienka.
dodnes existuje organizácia združujúca ľudi ktorí úprimne veria že zem je plochá, lebo pochopiteľne keby bola guľatá tak by sme z nej spadli, a NASA je jeden obrovský podvod. čo si tým chcela dokázať?
a ja som ťa neposlal doštudovať a neodkazoval som sa na poznatky. hovoril som o myslení. vedomosti sú informácie. myslenie je schopnosť s nimi zmysluplne pracovať bez ohľadu na to ako úplné, neúplné, alebo nesprávne sú. myslenie vychádzajúce z nesprávnej množiny informácií bude mať veľmi pravdepodobne nesprávny výsledok, ale neznamená to automaticky že na samotnom myšlienkovom procese niečo nebolo v poriadku.
takisto o existencii ameriky pravdepodobne vedeli už vikingovia, napriek tomu sa niekoľko sto rokov po nich vydal na cestu nejaký Kolumbus a keď do nej dorazil, tak myslel že sa dostal na nejakú odľahlú časť indie, čo je historický dôvod prečo sa americkí domorodci volajú "indiáni".
"a namiesto fuckerov do objektívu budeš oslňovať vedomosťami"
nie, vďaka, nie som ten typ. považujem inteligenciu za dôležitejšiu než vedomosti, tie sa dajú získať kedykoľvek a odkiaľkoľvek, omnoho dôležitejšie je vedieť aké potrebuješ nájsť, a pracovať aspoň do určitej fázy aj bez nich. "oslňujúce" množstvo informácií dokážu obsahovať aj neživé predmety, preto mi toto nepríde ako nejaký extra významný dôvod na rešpektovanie/obdiv ľudskej bytosti.
"Krištof Kolumbus, alebo Cristóbal Colón vyplával cielene na západ, aby objavil zem v tých zemepisných šírkach."
...a preto keď do tejto objavenej zeme ktorú sa cielene vydal objaviť dorazil, označil domorodcov cielene menom odvodeným od už existujúcej krajiny, lebo presne vedel že objavil novú. a preto sa Amerika volá po Vespuccim, lebo už Kolumbus vyhlásil že sa jedná o novú krajinu a Amerigo bol nedôležitý. makes sense... not.
ešte k tým informáciám - obvykle si ich vyhľadávam, aby som si bol istý že píšem relevantne a kvalitne k veci, hlavne v troch prípadoch:
1. keď je otázka zaujímavá
2. keď je spolu so zakladateľom diskusie taká hlúpa že poukázať na túto hlúposť nesie výrazný zábavný potenciál
3. keď je spolu so zakladateľom diskusie taká inteligentná, že si to zaslúži.
táto nespadá ani do jednej z uvedených kategórií, skrátka priemer, takže som nemal dôvod, napísať z pozície toho mála informácií čo o tejto problematike mám mi prišlo plne dostačujúce, keďže už z toho ako píšeš ty je vidno že ani ty si sa zisťovaním informácií o tomto príliš nezaoberala, inak by si nepísala to čo píšeš.
@majo16 to bolo krásne asi je to vážne v móde, nikdy ma to nenapadlo. Btw. kašli na dogmy a neprihliadaj pri diskusii na diskutujúceho. Zbytočne sa stáva slameným panákom do ktorého boxuješ. Vždy radšej uvažuj nad komentármi, nie nad osobou, ktorá ich vyslovila. Argument vieš vyvrátiť, osobu nie.
@adriana92 myslím si, že tých príliš veľa slov mi povedalo dosť, malo aj tebe, ale existuje istá ľudská vlastnosť, menom hrdosť, ktorá jedincom často nedovolí uznať chybu. Pričom chybami sa učíme a je škoda, že niečo v nás, nám bráni sa učiť.
jednoduchý fakt: Ak sa podarí Indii, číne alebo súkromnej americkej spoločnosti dostať ľudí do kozmu, pravdepodobne sa ešte ja dožijem toho, že sa človek vráti na mesiac. Čím získa rukolapný dôkaz, že vlajka, odpaľovací modul kabíny apolla a všetky ostatné dôkazy, že ľudia boli na mesiaci budú potvrdené.
Ak ich tam nenájdu, pravdepodobne by sa Amerika v očiach sveta zdiskreditovala. Ale verím, že aj potom sa nájdu nejaký kktkovia ktorí budú tvrdiť, že Nasa dodatočne vystrelila vlajku a všetky tie dôkazy na mesiac aby mala alibi
btw, niekde tu bol spomenutý komentár s vlniacou sa vlajkou vo vákuu. well, pozri si mythbusters, dedikovaný tejto problematike. Dosť pekne ti to tam vysvetlia.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
58 komentov
de omnibus dubitandum est..........o všetkom treba pochybovať
Veta filozofa
A pozrite sa na mape aku smiesnu cestu len prekonali...vzhľadom k Indii
@adriana92 No keď chceš veľmo filozofovať tak by si mohla vedieť , že filozofia vychádza z faktov a poznatkov. Potom možno môžme pochybovať o nejakej skutočnosti keď objavíme fakt (pravdivý !) ktorý svedčí proti nej. Väčšina konšpiračných teorií na internete sú vymyslené bludy konšpirátorov ktorí sa snažia byť zaujímaví . Za dôkaz pravdivosti nejakej teorie určite nepovažujem video z Youtube ktoré má 20 minút a ľahko zmanipulujme masy pretože je tam vložený jeden , dva fakty a zvyšok sú domyslené klamstvá.
Nikto ale nepozerá na fakty - teórie, ktoré su riadne podložené a dokázané. Vaši takzvaní Amíci doniesli domov z mesiaca viac než dosť dôkazov o tom, že tam boli. Dokonca tie dôkazy nechali pekne za sebou aj tam .
Ako sa môžem s tebou baviť keď teraz napíšeš toto????
A takto funguje celý princíp filozofie , vždy sa domnienky potvrdzujú nejakým dôkazom.
všetká múdrosť pochádza z filozofických škôl (Milétska, Eleádska a tak podobne) takže prosím, fakt... ak chceš byť na tej škole, mala by si sa aspoň tváriť že vieš prazáklad tvojho oboru
Podľa jeho mena bol osvojený pojem kolonizácia, ktorú ako všetci vieme praktikujú vyspelé krajiny stovky rokov po ňom
že z faktov a poznatkov vychádza veda, to je síce pekné, lenže veda by bez filozofie nebola, btw, filozofia vychádza taktiež z poznatkov.
--- of topic vyznanie ---
Ja som pisala že z faktov a poznatkov vychádza veda. Exaktne. Filozofia vychádza z vecí čo som popísala vyššie.
Ty si trochu jednoduhší chlapec a už ma nudíš. Nazdar
ako hovoríš, teraz je v móde uvažovať, tak sa posnaž a buď in.
S informáciou že "zem je približne tak veľká aby obsiahla všetky známe kontinenty" by išiel na cestu okolo sveta len niekto, kto je lenivý si pozrieť základné informácie. Zaujímave že doštudovať ma posielajú jedinci, čo nemajú elementárne poznatky.
midnight "in" budeš vtedy, keď prestaneš veriť v Ježiška, Bin Ladina, Bociana a namiesto fuckerov do objektívu budeš oslňovať vedomosťami.
o výpočtoch obvodu zeme:
» sk.wikipedia.org/wiki/Eratosthen...
O vedomosti pevniny v zemepisných šírkach ameriky:
» www.islamweb.sk/stranky/spravod...
» sk.wikipedia.org/wiki/Objavenie_...
» veda.sme.sk/c/4943718/ameri...
mayovia, ktorí žili ešte v rokoch datujúcich sa ako BC/P.N.L. veľmi pravdepodobne vedeli že stredom slnečnej sústavy je slnko. napriek tomu v "civilizovanom" svete to bola v dobách Galilea zrazu šokujúca až priam neprijateľná myšlienka.
dodnes existuje organizácia združujúca ľudi ktorí úprimne veria že zem je plochá, lebo pochopiteľne keby bola guľatá tak by sme z nej spadli, a NASA je jeden obrovský podvod. čo si tým chcela dokázať?
a ja som ťa neposlal doštudovať a neodkazoval som sa na poznatky. hovoril som o myslení. vedomosti sú informácie. myslenie je schopnosť s nimi zmysluplne pracovať bez ohľadu na to ako úplné, neúplné, alebo nesprávne sú. myslenie vychádzajúce z nesprávnej množiny informácií bude mať veľmi pravdepodobne nesprávny výsledok, ale neznamená to automaticky že na samotnom myšlienkovom procese niečo nebolo v poriadku.
takisto o existencii ameriky pravdepodobne vedeli už vikingovia, napriek tomu sa niekoľko sto rokov po nich vydal na cestu nejaký Kolumbus a keď do nej dorazil, tak myslel že sa dostal na nejakú odľahlú časť indie, čo je historický dôvod prečo sa americkí domorodci volajú "indiáni".
"a namiesto fuckerov do objektívu budeš oslňovať vedomosťami"
nie, vďaka, nie som ten typ. považujem inteligenciu za dôležitejšiu než vedomosti, tie sa dajú získať kedykoľvek a odkiaľkoľvek, omnoho dôležitejšie je vedieť aké potrebuješ nájsť, a pracovať aspoň do určitej fázy aj bez nich. "oslňujúce" množstvo informácií dokážu obsahovať aj neživé predmety, preto mi toto nepríde ako nejaký extra významný dôvod na rešpektovanie/obdiv ľudskej bytosti.
"Krištof Kolumbus, alebo Cristóbal Colón vyplával cielene na západ, aby objavil zem v tých zemepisných šírkach."
...a preto keď do tejto objavenej zeme ktorú sa cielene vydal objaviť dorazil, označil domorodcov cielene menom odvodeným od už existujúcej krajiny, lebo presne vedel že objavil novú. a preto sa Amerika volá po Vespuccim, lebo už Kolumbus vyhlásil že sa jedná o novú krajinu a Amerigo bol nedôležitý. makes sense... not.
ešte k tým informáciám - obvykle si ich vyhľadávam, aby som si bol istý že píšem relevantne a kvalitne k veci, hlavne v troch prípadoch:
1. keď je otázka zaujímavá
2. keď je spolu so zakladateľom diskusie taká hlúpa že poukázať na túto hlúposť nesie výrazný zábavný potenciál
3. keď je spolu so zakladateľom diskusie taká inteligentná, že si to zaslúži.
táto nespadá ani do jednej z uvedených kategórií, skrátka priemer, takže som nemal dôvod, napísať z pozície toho mála informácií čo o tejto problematike mám mi prišlo plne dostačujúce, keďže už z toho ako píšeš ty je vidno že ani ty si sa zisťovaním informácií o tomto príliš nezaoberala, inak by si nepísala to čo píšeš.
Mohol by si ísť do politiky. Keď sa nebude dariť ohurovať mladé pipky, aj babky demokratky budú stačiť
@adriana92 myslím si, že tých príliš veľa slov mi povedalo dosť, malo aj tebe, ale existuje istá ľudská vlastnosť, menom hrdosť, ktorá jedincom často nedovolí uznať chybu. Pričom chybami sa učíme a je škoda, že niečo v nás, nám bráni sa učiť.
jednoduchý fakt: Ak sa podarí Indii, číne alebo súkromnej americkej spoločnosti dostať ľudí do kozmu, pravdepodobne sa ešte ja dožijem toho, že sa človek vráti na mesiac. Čím získa rukolapný dôkaz, že vlajka, odpaľovací modul kabíny apolla a všetky ostatné dôkazy, že ľudia boli na mesiaci budú potvrdené.
Ak ich tam nenájdu, pravdepodobne by sa Amerika v očiach sveta zdiskreditovala. Ale verím, že aj potom sa nájdu nejaký kktkovia ktorí budú tvrdiť, že Nasa dodatočne vystrelila vlajku a všetky tie dôkazy na mesiac aby mala alibi
@hoperpohroma
btw, niekde tu bol spomenutý komentár s vlniacou sa vlajkou vo vákuu. well, pozri si mythbusters, dedikovaný tejto problematike. Dosť pekne ti to tam vysvetlia.
Prečo sa tu rieši objavenie ameriky?