spravil som si na zoznam kde boli len obdobia, autori a diela...ked som si spomenul autora a dielo tak nejake dristy o nom a nejake dristy o tych dielach ta uz napadnu ked si to videla predtym
@blueberry ja som zmaturval... na 2ku...nemal som cas riesit matury kedze som sa ucil na prijimacky...mozno raz som si tie seminare presiel...a stacilo.
suhlas s agurim a etelnairom..cez akademicky som v Presove vv ponorke na stole tancoval a som zmaturoval..a som sa neucl velmi..slovina za 1 a to som zo sloviny uplny debil
tak mi sme si sami vypracovávali maturitné témy, takže už aj pritom sa človek niečo naučí (aspoň málinko)
a potom som si na každý deň nechala jednu maturitnú...a nebiflila som sa to ale snažila som sa pochopiť kúsok ... naučiť sa o dielach nie je ťažke, autora si zapamätať dokážes a také tie historické udalosti ohľadne literatúry a národa keď sa fakt snažíš si to alebo predstaviť alebo nad tým aspoň rozmýšľaš tak to pôjde
btw vytiahla som si jedinú tému, na ktorú som sa vykašľala :/
Tiež maturujem teraz a systém na celé učenie mám asi taký, že každý týždeň mám proste týždeň určitého predmetu. V poradí AJ, SJ, GEO a NOS. Čiže jeden týždeň v mesiaci vždy venujem jednému predmetu.
No a ten týždeň vyzerá asi tak, že keď mám čas si vypracovávam otázky a proste dajme tomu keď mám chvíľku niekde v autobuse.. Len si to čítam alebo tak, proste sa počas toho týždňa na mňa niečo nalepí.
Čo sa týka konkrétne slovenčiny, proste si vypracovávam otázky a pri tom sa to rovno naučím, nič komplikované..
Ale myslím, že ten týždňový systém je dobrý, ja mám ťažko v piči všetky tie reči "neučil som sa zmaturoval som", ja nepotrebujem dva dni predtým každých 10 minút písať na fejsbúk status typu "KURVA NIČ NEVIEM NEZMATURUJEM" a stresovať a celý akademický sa topiť v knižkách.
Radšej na to idem systematicky, pomaly, ale hlavne isto
No, ja som si povedala ,,to dám cez akademický" a cez akademický som mala kvôli tomu že som zmokla pri rozlúčke s profákmi horúčky 39
proste nestresuj a nehroť, aj keď to tak nevypadá, človeku za tých pár rokov v hlave niečo proste ostalo, tak si čítaj trebárs vypracované témy alebo poznámky, ale myslím, že trebárs jedna učebnica litiky sa za večer prejsť dá
ucila som sa sem tam cez rok na pisomky (podla toho ako sa mi chcelo), mala som dobre svoje poznamky a rozposlali sa aj vypracovane temy. v utorok poobede som maturovala, v pondelok zhruba o styroch poobede som vsetko okolo seba vypla, otvorila zosity a do tej tretej v utorok (samozrejme s kvalitnym spankom) som sa to vsetko, co som nevedela nadrtila. mozno na trt "system", ale ja literaturu k mojmu dalsiemu studiu naozaj ani zdaleka nepotrebujem, takze preto tak
maturujem tento rok ... akurat pozajtra mam test zo slovnciny z 19 tem a viem asi tak polovicu, lenze uz sa mi zacalo strasne miesat ... odpurucam urobit si nieco ako tabulky, kde budes mat pri kazdej teme spolocenske podmienky, znaky literatury, charakteristika hrdinu, meno autora a dielo a este nejake poznamky ak chces ... jednotlive diela obkecat je uz v pohode, horsie je ich len pripadit k obdobiu ... ja to mam tak a v celku mi to ide ....
Hm, seminar zo sloviny.. pisat si poznamky tak prvy mesiac, potom to omrzi.. tyzden pred akademickym si spomenut, ze nic nemas a nic nevies tak narychlo zohnat od niekoho vypracovane otazky minulorocne.. a potom tomu venovat tak 2 dni plus si to zopakovat den pred
uhm, neučila som sa aspoň na semináre nie potom na maturu už troška hej.. ja som mala to šťastie, že som z literatúry zapamätala buď na hodine, alebo keď sme si to na seminároch všetko opakovali.. a zmaturovala som na 1
ja som sa za 3 dni naucil komplet celu literaturu, vytiahol som si este aj temu ktoru som chcel a tak 70% veci viem dodnes ..cize len som sa ucil postupe vsetky obdobia od minulosti do sucasnosti
@blueberry - mal, takzvanú vylučovaciu metódu: vysral som sa na to
nestresuj sa tak, maturita je fraška ktorou prejdeš aj keby si veľmi nechcela, je to viac o schopnosti mať pod kontrolou nervy než o vedomostiach, ja som sa na ňu neučil prakticky vôbec a najhoršiu som mal trojku - z biológie
@midnight no neviem ci je to viac o udrzani nervov nez uceni.. ked im tam povie dokopy velky exkrement a bude k tomu este vyzerat, ze je na to pysna, tazko za to daju dobru znamku.. neviem sice ako je to na inych skolach ale na gymku treba aj co-to vediet
@trdelniiiq - neviem z akého dôvodu si zamieňaš pojmy "udržanie nervov" a "bezdôvodná hlúpa namyslenosť". tiež neviem ako je to na iných školách, lebo som tiež chodil na gympel, ale za tým čo som povedal si stojím.
všetko som stíhala a mala super systém ale slovenčinu som sa proste nedokázala učiť...došla som po 6.tému a konec...ale našťastie som si vytiahla tému, kde som len rozprávala obsahy diel, ktoré som si našťastie večer predtým prečítala
@midnight nevravim ze namyslenost, len ked im nic nepovie, ale bude vyzerat ze je na tom psychicky dobre, tak potom by to nemohli zvalit na to, ze to o com mala hovorit vie, len to v strese zabudla
neviem,nemala som s tym problem,kedze literaturu som sa ucila da sa povedat pravidelne,lebo ma bavila a kedze som vela citala vsetko som si automaticky pamatala a rychlo som si vedela priradit autora,dielo obdobie a podla toho sdom hned veela dalsich autorov a pod. takze som sa neucila len si opakovala. mali sme vyhodu,ze sme mali najlepsieu profacku aka mohla byt,ktora nas nenutila nic si opakovat,proste kto chcel si zopakoval,kto nie ten nie. len sme si robili nejake testy, potom sme mali vela ukazok (co velmi pomaha,lebo si to lepsie pamatas) takze iste si to rozdelit na obdobia a priebezne si opakovat. lebo fakt si neviem predsatvit ako sa niekto mohol naucit vsetky temy za tyzden,ked ako vacsnia ludi hoovri,ze sa ucila cez maturitny tyzden. ja som cezem max tak furt hulila a nemusela som riesit opakovanie,kedze som uz vsetko vedela ale fakt si neviem predstavit,co by som robila,keby som sa neucila pravidelne na kazdu hodinu,lebo je toho velaaaaa.
ale tak ide o statie.niekto sa naucil jednu temu a tu si vytiaholniekto sa nenaucil jednu a vytiahokl sio tu.niekomu vsetko nadiktovali,inemu nic nestihli poradit...no zalezi.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
41 komentov
a potom som si na každý deň nechala jednu maturitnú...a nebiflila som sa to ale snažila som sa pochopiť kúsok ... naučiť sa o dielach nie je ťažke, autora si zapamätať dokážes a také tie historické udalosti ohľadne literatúry a národa keď sa fakt snažíš si to alebo predstaviť alebo nad tým aspoň rozmýšľaš tak to pôjde
btw vytiahla som si jedinú tému, na ktorú som sa vykašľala :/
poviedok je dosť aj na zlatyfondsme.sk
hoci varujem, Apoliena je brutus
No a ten týždeň vyzerá asi tak, že keď mám čas si vypracovávam otázky a proste dajme tomu keď mám chvíľku niekde v autobuse.. Len si to čítam alebo tak, proste sa počas toho týždňa na mňa niečo nalepí.
Čo sa týka konkrétne slovenčiny, proste si vypracovávam otázky a pri tom sa to rovno naučím, nič komplikované..
Ale myslím, že ten týždňový systém je dobrý, ja mám ťažko v piči všetky tie reči "neučil som sa zmaturoval som", ja nepotrebujem dva dni predtým každých 10 minút písať na fejsbúk status typu "KURVA NIČ NEVIEM NEZMATURUJEM" a stresovať a celý akademický sa topiť v knižkách.
Radšej na to idem systematicky, pomaly, ale hlavne isto
proste nestresuj a nehroť, aj keď to tak nevypadá, človeku za tých pár rokov v hlave niečo proste ostalo, tak si čítaj trebárs vypracované témy alebo poznámky, ale myslím, že trebárs jedna učebnica litiky sa za večer prejsť dá
nestresuj sa tak, maturita je fraška ktorou prejdeš aj keby si veľmi nechcela, je to viac o schopnosti mať pod kontrolou nervy než o vedomostiach, ja som sa na ňu neučil prakticky vôbec a najhoršiu som mal trojku - z biológie